Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Money-management v praxi (1)


Doporučené příspěvky

tomnes,

ak tomu spravne chapem tak money-management by mal byt podla tohto clanku prirozdene logicke rozhodovanie sa cloveka pri nakladani s prostriedkami podla situacie a potreby. nechape sa to tak ako skratka MM ktora u traderov znamena niekolko pravidiel ktore su pevne a musia sa dodrziavat aby system fungoval. nie je vyraz money-management potom zbytocny? nie je to prirodzene rozhodovanie sa ludskeho rozumu na zaklade podmienok ake mame? a tie sa nikdy na vlas rovnako neopakuju?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

S MM v reálném životě naprosto souhlasím. Osobně si vedu podrobný deník o káždé koruně, která přijde nebo opustí mojí kapsu. Ze začátku (tak dva roky zpátky), jsem se obávál, že mě nadšení brzy opustí. Ale světe div se! Našel jsem v tom zalíbení a teď je sledování mého MM jedním z mých hobby. Navíc velmi přínosným. Přesně jak píšete... vím co si mohu a nemohu dovolit. Když to, ale ukážu kamarádům, jsou jen v němém úžasu a se slovy "Na to bych, tak měl čas a nervy." odejdou opět žít svůj život od koruny ke koruně :-D Prostě... myslím, že MM je pro mě také absolutní samozřejmost.

5687

Link to comment
Sdílet pomocí služby

NLA,

rekl bych ze Tomas k "niekolko pravidlum ktore su pevne a musia sa dodrziavat aby system fungoval" dojde v dalsich dilech o MM - tak jak to ostatne predeslal v uvodu a zaveru dnesniho clanku "Před psaním tohoto článku jsem přemýšlel, jak vůbec celé toto téma začít..," resp. "U tohoto bodu bych dnes skončil a navázal na něj v příští části,
kdy si začneme money-management více propojovat s pojmem „rozložení risku“." ::


Ten clanek se mi moc libi, uz jen proto, ze se v nem pise o "rozpoctu." Mnoho lidi (donedavna vcetne me) bere rozpocet jako nejake omezovani se a zrejme si pripadaji mnohem svobodnejsi, kdyz penize nemusi "resit." Zatim jsem se asi s zadnym clovekem, ktery sve finance nemusi kontrolovat (at uz sam nebo skrze ucetni), nesetkal. Na druhou stranu jsem vsak potkal spoustu tech, kteri rozpocet maji, ale pohlizeji na nej jako na nejake zlo - mozna proto, ze jim cisla rikaji pravdu, se kterou se nechteji smirit a berou ho jako oznameni, ze pokud se chteji v nektere jeho oblasti vice "rozsoupnout," museji jinde vice usetrit (vestsinou na "nesmyslnych mistech"). Casto pak zacnou brat setreni jako styl zivota.. docela smutne..
Nemam nic proti setreni, ale ja jej beru jen jako prostredek k necemu, co mi pomuze privest dalsi penize do rozpoctu
a diky tomu se muzu prestat omezovat v ostatnich oblastech. No a pak samozrejme nesleduji dalsi kroky.. :)

Tomas na kouzlo rozpoctu prisel v 18 (to se nekdo ma :) ), ja az na zacatku tohoto roku (po precteni knizky
Nejbohatsi muz v Babylone, a pote, co jsem ta doporuceni zacal aplikovat), ale muzu rict, ze se citim mnohem lip,
kdyz ja kontroluju penize, nez kdyz penize kontrolovaly me.

Celkově mi tak přijde "představovaní pojmů celkově v lidštější podobě - skrze reálný život," jako výborný nápad, protože je to určitě i další krok k ukázání lidem, že trading může být docela běžná věc, či poměrně „přirozené“ prostředí, jak se píše v článku "Všechno je to ve vaší hlavě." ::

el yogiachi

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Skvělý článek, Tomáši!!! (jako obvykle ;))

Přiznám se, že v současné době v rodinných financích MM na papíře nepraktikuji, jsme sami dva a vím už přesně, co si mohu dovolit a co již ne. Ale byly doby, kdy bych bez MM nevyžila. To byla jediná cesta, jak mít potřebné peníze na všechno nutné pro celou rodinu a sem-tam i na něco "nepotřebné". A tak jsem dokázala svého času nejen vyžít, ale i ušetřit z mála. Nikdy se mi nestalo, že bych dovedla rodinu do dluhů, které by nám přerostly přes hlavu. (U nás držím finance a rodinnou kasu celá léta já, manžela to nezajímá a plně spoléhá na to, že když něco potřebuje nebo jenom chce, že na to budeme mít.)

Článek je napsaný skvěle-na příkladech ze života to musí pochopit naprosto každý, jak je řízení toku peněz důležité. Já asi jako každý začátečník jsem v tradingu nadělala spoustu blbostí, ale jednoho jsem se držela striktně a vždy-a to byl právě MM. A proto jsem ještě pořád schopná obchodovat svůj účet, aniž bych ho musela doplnit anebo vybrat zbytek peněz a rozloučit se se svým snem.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Bez dobrého řízení obchodů nemůžeme na trzích profitovat. Dobré řízení obchodů má taky velký vliv na naši psychiku, kterou potřebujeme při obchodování potlačit. Tzn. že většina lidí nemá žádný MM nebo ho má velice špatný a namísto ,aby hledali a snažili se o kvalitní MM tak se raději věnují vstupům do trhu. Proto taky mnoho lidí prodělává. Obchodníci zamyslete se prosím nad tím!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Myslím, že v reálu je možná častější druhá situace, a to když se "v práci" dostane přidáno, tak se ale hned utratí dvakrát tolik.

V tradingu něco podobného asi existuje také - začnou zisky a sníží se opatrnost?

To Tomáš:
píšeš, že jsi "narazil pouze na pár lidí , kteří si podobně kontrolují osobní/rodinné příjmy a výdaje podobně jako já a tak se dostávají do nečekaných situací:...";).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pěkný článek až na pár drobností, osobně si myslím, že sledovat příjmy a výdaje domácností se někomu může hodit ale spousta lidí to nevyužije. Sledovali jsme MM v naší rodině 4 roky a přestali jsme s tím. Už 2 roky na to kašleme a obejdeme se bez něj. Na druhou stranu, pokud si někdo bere půjčku nebo hypotéku, měl by MM dělat povinně ;)

Dále si myslím že mít několik ztrátových měsíců za sebou není problém chybějicího MM, ale špatného obchodního plánu, nicméně je to jen názor začátečníka.

V případě tradera na plný úvazek není omezení obchodování řešením, je to jako omezit chození do práce, jednoduše proto, že ho trading živí, pro ostatní tradery to řešení je.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den Tomas, napisali ste velmi poucny clanok, vela ludom moze pomoct, suhlasim s jednim prispevkom tuto v diskusii, ze niektori ludia nie su ochotny si viest osobny rozpocet prijmov a vydajov, prave z toho dovodu, ze nechcu byt konfrontovany s pravdou ohladom svojich sukromnych financii, je to samozrejme na ich skodu, pretoze ako pisete v prispevku, jednoduchy rozpocet dokaze vela veci povedat, ale poznam aj zopar ludi, ktori su dokonca majitelmi firiem (nie nejakych velkych) a financny rozpocet, alebo v biznis svete cashflow je pre nich uplne neznami pojem, niekedy sa cudujem ako taketo firmy dokazu "prezivat".
DJ.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Peknej clanek

ja osobne si pocitam penize snad od doby co sem se naucil pocitat. Treba dene sem vytah sve penizky z prasatka a prepocitaval je pokazde kdys sem do nich nco hoditl tak ihned spocital. Je zajimave delam to do ted)))). Clovek si tka uvedomi na co ma na co setri co si muze dovolit a co ne.

proste me to bavi mam rad penize mam rad kdys je muzu pocitat))))

Link to comment
Sdílet pomocí služby

radim2 Napsal:
-------------------------------------------------------

>
> V případě tradera na plný úvazek není omezení
> obchodování řešením, je to jako omezit chození do
> práce, jednoduše proto, že ho trading živí, pro
> ostatní tradery to řešení je.
>
>

Ale to přeci není pravda... Nesrovnávej trading s chozením do fabriky, kde odděláš 8 hodin bez ohledu na to jestli nevycházíš z výplatou..... Tady je to propojeno už s psychologii. Jestliže standardně uděláš denně 1 - 2 obchody max. tak v momentě, kdy se přestane dařit, tak nesmíš podlehnout tomu, že přemůžeš trh a začneš dělat 3 - 4 obchody denně. Klidně je v takovym případě i lepší když omezíš obchodování a vrátíš se do něj až se na to budeš skutečně cítit.


Link to comment
Sdílet pomocí služby

to MiroslavCZ:

1. Proč by to nebyla pravda?
2. o fabrice jsem nenapsal ani slovo, btw: nikdy jsem ve fabrice nepracoval, ale asi s tím máš osobní zkušenost
3. nevím jestli je rozumné omezit obchodování "a vrátíš se do něj až se na to budeš skutečně cítit" když je to traderův chleba
4. ale na druhou stranu pokud obchoduješ podle pocitů tak to nejspíše rozumné je, někde jsem četl že obchodovat podle pocitů není dobrý nápad :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Skvělý článek. Plně s vámi souhlasím.

I když už mám tento krok za sebou, myslím, že aspoň 75% Čechů může jeho přečtení výrazně pomoct (pokud se podle něj budou řídit). A ten zbytek (včetně mě) si to aspoň zopakuje - což rozhodně není na škodu.

Myslím si, že předmět Osobní finance je skvělý nápad a měli bychom ho urychleně zavést, pokud chceme vidět nějaké zlepšení v horizontu 20 let. Navíc, děti na prvním stupni základní školy jsou často učenlivé, a tak by se mohli naučit základy už na prvním stupni a pak pokračovat...

Doufám, že váš článek najde co nejvíc lidí a poučí se z něj.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...