Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Jak důležitý je risk management v tradingu?


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 42
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Děkuji Petrovi za článek. Dovolím si jednu poznámku z vlastní zkušenosti - na začátku jsem StopLoss vnímal jako ztrátu na které vypadnu pokaždé pokud půjde trade proti mně. Díky tomu jsem se dostal do situace, že jsem prohrával častěji než byly mé ziskové obchody schopné kompenzovat... Po určité době jsem jej začal vnímat trochu jinak. Je lépe pokud mám ve strategii zadefinované výstupy tak, že na jejich základě vystupuji i při prohře a StopLoss je posunutý někam dál, jako jakási záchranná brzda, pokud by se trh"zbláznil" nebo došlo k jiné nepředvídané situaci. Sníží se Vám tak průměrná prohra a zisky půjdou nahoru. Držím palce všem! ;) (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Znovu říkám, že používání SL u akcií není v určitých případech nutné. Nakoupí-li investor 20 titulů, je risk na jeden titul 5%, kdyby firma zkrachovala. Případný krach jedné firmy tedy rozhodně vrásky investorovi nenadělá.
Na druhou stranu u komodit nebo Forexu si obchody bez SL nedovedu představit. Tam totiž na jedné pozici bez SL můžete opravdu přijít prakticky o všechno.

add AIG: po bitvě je každý generálem. Pokud měli investoři ošéfovaný risk-management( a teď nemám na mysli SL), tak to v žádném případě nemohlo jejich účty ohrozit.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Velmi děkuji za článek.
Pro zkušené tradery je toto možná vnímáno jako věčné omílání něčeho notoricky známého, nicméně pro mě jako pro absolutního začátečníka je každé takovéto opakování velice přínosné.
Díky ještě jednou oboum tvůrcům tohoto serveru a za jejich vytrvalost.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den všem.

Pěkný a hlavně důležitý článek, děkuji.
Já to mám postavené takto:
1. Zvážím - kolik jsem ochotna ztratit, aby mne to nebolelo.
2.Na grafu zhodnotím zda tento prostor obchodu stačí, aby mohl dýchat. Pokud ne - odcházím.
3. pokud ano - kolik SL mi zvolená částka pokryje.

Co ještě nemám propracováno je otázka postupná regulace pozic ( a´t už plus či minus). V tom teda ještě plavu hodně. Tady by mne docela zajímal názor ostatních - děkuji.



Link to comment
Sdílet pomocí služby

myslim, ze autori clanku vedia, preco opakovane pisat o SL. Uvediem priklad: zaciatkom septembra (zari) werbovali brokerske firmy na nakup akcii telefonica O² a to na drzovku roznym ludom, od ktorych si pozbierali mob. tel. cisla na internetovych portaloch. Vtedy sa akcia pohybovala okolo 500 Kc az kym sa akcia neprepadla brutalnou rychlostou na 400 Kc. Spytal som sa preto brokera, ci je mozne akciu shortovat, ked ma nabadal na nakup ackie. Odpovedal, ze dana akcia sa shortovat neda. Preco chcete akciu shortovat? Spytal sa ma. Pretoze bol poruseny hlavny support a nesedi mi zakladny fundament danej firmy a to, ze ich predajne su oproti konkurencii Orange a T-Mobile omnoho prazdnejsie.
Vysmial sa mi! Potom sa sa mu vysmial ja a netrtvalo to dlho. Podla coho som sa riadil?
Larry Williams "ked vam vsetci radia kupuj, je najvyssi cas pripravit sa na predaj"
Curysske axiomy: Nikdy nepripust, aby akcia klesla viac ako o 15 %
Kniha "Uspech na financnich trzich": ak je predajna prazdna popr. produkt nejde na odbyt, je poruseny zakladny fundament na nakup danej spolocnosti!!!

pitr77

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Stanley:
Myslím, že je to především otázka úhlu pohledu.
Pokud pracujete s portfoliem jako celkem, tzn. zajímá vás jen celkový výnos/ztráta portfolia a nikoli dílčí výsledky jednotlivých titulů obsažených v portfoliu, pak máte určitě pravdu - uvažujeme-li opravdu vyvážené portfolio, kde při pádu jednoho titulu nepadá i zbytek.
Na druhou stranu je ale možné přistupovat ke každému titulu individuálně (a to mají zřejmě na mysli Tomáš s Petrem). Pokud bych, jak píšete, nakoupil 20 titulů za celkem 100000 USD, riskoval bych na jeden titul 5000 USD (5% účtu). Jsem přesvědčen, že pro každou akcii (obligaci, kontrakt, ...), v závislosti na time-frame, lze nalézt interval "normální" volatility tak, že cokoli vně tohoto intervalu je mimořádné. Z tohoto úhlu pohledu opravdu nechápu, proč bych měl na každou jednotlivou akcii riskovat celých 5000 USD (jen proto, že je to jen 5% účtu), když mohu riskovat daleko míň (třeba jen polovinu).
Myslím, že titul, jehož cena překročí všechny meze v negativním směru, nemá v portfoliu co dělat (i tehdy, pokud se jedná "jen" o nejvýše 5%), protože zbytečně znehodnocuje celé portfolio (proč vydělat pouze 9%, když, s lepším řízením rizika, mohu vydělat 10%).
Samozřejmě se mohu mýlit a rozhodně, jako začátečník, nechci polemizovat se zkušenými obchodníky. Jen se chci podělit o svůj názor a třeba se dozvědět proč nemám pravdu.

Jinak chci, jako ostatní "nováčci v diskuzi" ;), využít této příležitosti a poděkovat Tomášovi a Petrovi za tento skvělý web. (tu)

Dobré obchody!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Andref:
Souhlasím. Samozřejmě, portfolio se čas od času mění-některé akcie se vyřadí, některé přidají. Logickým krokem je vyřadit ty nejztrátovější nebo líné a nahradit je potenciálně ziskovějšími. Hodně ale záleží na tom, jakým způsobem vybírám tituly a zda jsem dlouhodobý či krátkodobý investor.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Petrův článek se mi líbí; ostatně jako vždy.

Vždy když se snažim přechytračit trh (respektive sám sebe), zopakuju si "nemůžeš předvídat budoucnost, nemůžeš předvídat pohyb trhu".

Je zajímavé se podobně bavit s lidmi ať už v jakékoliv profesi. Například se můžu bavit následovně:

1) Koupim ropu nebo nemovitosti - jejich cena vzdycky poroste
2) Jak to vis?
1) To je jasny, vzdycky jejich ceny rostly
2) Ale v budoucnosti muzou jit ceny dolu
1) To urcite nepujdou, to neni mozny
2) Ty umis predvidat budoucnost?
1) Neumim, ale tyhle ceny pudou vzdycky nahoru
....
atd.

Vetsinou to dal nerozvadim a ukoncim diskuzi "asi mas pravdu". Clovek si vzdycky najde argument pro svoji pozici (protoze logicky zpusob jazyka to umoznuje) a proto kdo chce si bude ridit riziko, kdo ne, tak si to vzdycky nejak vysvetli ...

Lesek

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ďakujem za článok.
Ja to vnímam takto: SL je axioma. A ak sa nemýlim, tak axioma je veta, ktorá sa nedokazuje. Tá sa len aplikuje. :-) Z tohto dôvodu akákoľvek stavba obchodnej stratégie u mňa obsahuje hneď od prvého kroku aj umiestňovanie a ladenie SL. A celkový riskmanagement je potom už "len" o štatistike. Som v hrubom zisku na dostatočnej vzorke backtestových obchodov? Ak áno, tak zbytok urobí "hranie sa" s position sizing v programe MSA, tak aby som aj zarobil, aj bol schopný prežiť drowdowny.
A základ je, že v tradingu sa počítajú real ziskové mesiace, resp. roky a nič iné. Ak tu teda chce človek uspieť je možné, že mesiace aj roky sa musí pripravovať, aby bol úspešný. Ak v úvode nezvládne riskmanagement, skôr, či neskôr sa mu to vráti.
Bez SL ani na krok a nikdy inak. :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pekny clanok:

Ja obdivujem tvorcov, ze stale maju chut pisat o zakladoch. Naucil som sa na tejto stranke mnoho, ale ani v zaciatku backtestovania som nepomyslel na nieco ako je obchod bez SL. Proste mi to prislo rozumne a logicke riesenie toho, ze nemozem nikdy vediet co urobi trh - vacsinou mozem vediet co urobim ja, ale nie vzdy to samozrejme viem.:)))

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,
myslím, že opakování je zvláště důležité co se týče SL a managementu rizika. Na finančníka jsem narazil v únoru tohoto roku a za pár týdnů přečetl všechny články, získal všechny dostupné(základní) informace na tomto serveru. Začal jsem testovat na demo účtu a počítal s věcmi, co jsem se na finančníkovi dočetl(právě money a risk management), jako se samozřejmostí. Teď už vím, jak se během obchodování tyto věci vykouří z hlavy, jak mi náhle nepřišli tak důležité( resp. důležité mi přišli, spíš jsem je téměř nevědomky ignoroval). Tyhle věci si prostě musíme dostat pod kůži, to by měla být prostě automatika a opakování tomu může jenom pomoci. Proto se musím přidat k obdivu nad vytrvalostí Tomáše a Petra v řízení a obohacování tohoto serveru.
Jakub

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...