Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Jaká je optimální frekvence obchodů intradenního obchodníka?


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 53
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Dobrý den,
děkuji za článek, který mě opět utvrdil, že jdu správnou cestou, čili že se vyvíjím, jako každý jiný úspěšný trader. Můj vývoj se totiž rovná přesně tomu, co je psáno v článku a dále na tomto serveru. Můj první live obchod byl ziskový, pak přišlo několik ztrát po sobě a totálně jsem psychicky selhal. Zvýšil jsem frekvenci obchodů, bral jsem vše, co mě jen trochu připadalo jako DT/DB, a to jen proto, abych pokryl předchozí ztráty, přitom jsem nerespektoval předem stanovenou maximální denní ztrátu, po které bych měl skončit ten den obchodování. Na vědomé úrovni jsem věděl, že je to hloupost, ale to proklaté podvědomí mě nutilo pokrýt ztrátu za každou cenu, jako by říkalo "udělal jsi chybu, tak to naprav". Tím se má ztráta pochopitelně prohloubila. Není ještě v takové výši, aby se nedala zvládnout, ale má však velmi negativní vliv na moji psychiku. Jen pro představu, začínal jsem s 10000 a nyní jsem na 8000. Na druhou stranu jsem se při tom hodně naučil. Je to přesně to, co člověk nemůže postřehnout ani při backtestu ani při paper tradingu, které mě bez tak razantního zapojení emocí fungovaly perfektně. Nyní tedy vstupuji do obchodu pouze tehdy, pokud vstupní signál splňuje všechny mé podmínky stanovené v plánu. Již jsem vystřízlivěl z toho brát každý obchod, který úplně nesplňuje mé podmínky. Pokud však dostanu dvě ztráty za sebou, pak ten den končím. Proč? Protože čím větší ztráta, tím větší bolest, tím více strachu, tím více chyb. Mám však problém s tím, že pokud hned v úvodu dostanu první ztrátu, pak nejsem často schopen ze strachu vzít v klidu další obchod, který splňuje má pravidla. Někdy boj se strachem vyhraju a vstoupím, bohužel v tomto případě často inkasuji další ztrátu, někdy ten boj prohraju a nevstoupím, pak ve většině případů tento obchod končí ziskem. Zkrátka a dobře, tento postup úplně popírá konzistentnost obchodování, kdy bych měl brát signály v pořadí tak, jak příjdou, neboť takto mě to v backtestu a paper tradingu vždy fungovalo. Na vědomé úrovni vím, že se musím oprostit od vzniklé kumulované ztráty a z posledního obchodu bych si neměl nic dělat, z hlediska psychiky je to však těžké. Když se kouknu zpětně na grafy, tak si říkám, vždyť je to tak jednoduché a primitivní a při zpětném backtestu to vše tak hezky vychází, ale v reálu je nejtěžší ten boj sám se sebou. Stále však věřím, že to zvládnu, zvláště po přečtení několika knich o úspěšných obchodnících, kteří ve svých začátcích na tom byli ještě hůře než jsem nyní já a nakonec to také zvládli.

Můj nynější každodenní problém je:
1. strach z další ztráty
2. ohromná frustrace, pokud ztrátu opravdu chytnu. Není to však tak hrozné, jako v bodu 3, neboť ztrátu, i když mě mrzí, beru stále jako přirozenou součást tradingu.
3. ještě větší frustrace mám z toho, pokud do obchodu ze strachu nevstoupím a ten je ve svém výsledku ziskový. Z tohoto bodu mám největší frustraci proto, že to považuji za svoje selhání a ztrátu možnosti pokrýt svou kumulovanou ztrátu.

Proto se nyní intenzivně věnuji psychologii obchodování. Dříve jsem jí také studoval a vše mě bylo na vědomé úrovni jasné, nyní však, když jsem si to vše zažil na vlastní kůži, tak vím o čem ten Tomáš ve svém seriálu vlastně píše.

Přes to všechno stále věřím, že všechny své "zejména psychické" problémy nakonec zvládnu a budu úspěšný. Rozhodně nerezignuji, vždyť bez boje by snad ani nebylo hodnotného vítězství.

Všem přeji mnoho úspěchů, co nejméně ztrát, ještě méně frustrace a mnoho krásných zisků.

S přáním hezkého dne Ruda

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím Petře,
dovolím si polemizovat s Vaší větou
"Tj. ani extrémní omezení obchodů např. na několik měsíčně, jak jsem nedávno narazil v diskuzi, mi zase nepřijde úplně nejšťastnější, protože to již potlačuje hlavní výhodu intradenního obchodování – tj. vyšší „otáčení“ kapitálu a přišlo by mi skoro zbytečné trávit pro tak malý počet obchodů čas u monitoru (tudíž by bylo mnohem efektivnější obchodovat coby poziční obchodník)."

myslím, že hodně záleží v jaké fázi live obchodník je a i krátkodobé extrémní omezení může pomoci ... osobně mám ted striktní omezení 1 obchod denně a cílem je naučit se přesně exekuovat plán, kde když jsem měl limit 3 obchody denně, tak se mi stávalo, že jsem u prvního obchodu nebyl tak soustředěný, protože .. mám přece ještě dva obchody a tak to doženu ... kupodivu jsem to skoro nikdy nedohnal :) takto mi to nutí soustředit se na checklist, na patterny, protože už další šance neni ... a nemálo zamrzí, když si vystřílím obchod na SL nebo BE, protože jsem ho chtěl vzít a pak přijde 100% signál s rychlým plným PT (tu)

z počátku si myslím, že by se nemělo obchodníka týkat "vyšší otáčení kapitálu" ale naučit se fungovat v live trzích, exekuce plánu a pak řešit, kolik z toho vlastně můžu dostat ..a čas strávený u grafů nepovažuji za zbytečný nikdy, i jen dívání se do grafu, bez obchodu je cenná informace a posunuje mi dál

Míra

Link to comment
Sdílet pomocí služby

uz to ze ste spravili tetno web, bolo super, ale, ze stale su tu aktualne a nove clanky je obdivuhodne. (tu)

ja som na frenkvenciu obchodov isiel od zadu. Urcite staci zarobit na 1 kontrakt mesicne $1500-$2000 mesacne, takze tyzdene je to $350-$500 co se s FinWinom 2,3 Win obchody Tydne( v lepsom pripade staci aj 1)!
Samozrejme nebude kazdy tyzden Win, ale urcite pre zacatek plati Obchoduj mene , vydelavak vice - Filtrovat, Filtrovat a Filtrovat :)

aj ja sa ucim prosperujucemu obchodovaniu paradoxne neobchodovanim

Link to comment
Sdílet pomocí služby

"Teď však přichází největší záludnost, na které většina nováčku doslova skončí. Pokud obchoduji řekněme 2-3 obchody denně, logicky mi „uteče“ spousta potenciálně dobrých obchodních příležitostí (hlavně těch protitrendových :)"

jo tak tohle je opravdu hrozny vyrok . radsi udelam denne klidne i 10 - 20 tradu do trendu nez budu cekat na 2-3 protitrendove . ve vysledku to bude vypadat asi tak ze ten co pojede 10 - 20 do trendu vydela 10 az 20x vice nez ten co udela 3 protitrendove a tudiz z 90% prodela vsechno na co sahne . dulezite je jit s davem , pokud jde graf uz 5 hodin nahoru tak necekam na obrat ale minimalne uz 3 hodiny bezim v čele nejlepe ve zlutem tricku .

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Myslim ze hlavnim duvodem preobchodovani, ztrat a nasledne frustrace, je jednoznacne absence a nedodrzeni OP. Pokud si prectete debaty ne jenom na Financnikovi ale treba take ve svete, tak vsichni o tom vedi, hovori , ale nikdo to nedela a nedodrzuje. Finta je v tom, ze si plan stanovujeme sami a nemame nad sebou nikoho kdo by nas kontroloval a hlavne trestal /treba snizenim platu nebo vyhazovem/.Nasledkem nedodrzeni OP je preobchodovani, tedy vstupy mimo plan. Sam jsem delal denne 15-20 obchodu a i kdyz jsem plan mel a pred zahajenim jej nekolikrat cetl tak po prvni ztrate jako by neexistoval. Vsichni jsme v zakladu stejni. Nemame radi prohry a vetsina traderu jsou lide ktreri jiz nejakym zpusobem penize vydelali nebo vydelavaji. Jejich mysl je naprogramovana na uspech za urcite mnozstvi prace a aktivity. To je jiste v poradku a kdo chce pracovat a vymyslet nove veci at take vydelava. Trading je jiny. Me to trvalo pochopit 1,5 roku.
Pocet vstupu mam stanoveny na 6/den pro dva trhy . Ztrata -300= konec. Zisk 400= konec. K dodrzeni OP me velmi pomohli dve veci. Musel jsem najit neco co si zakazu abych si priste rozmyslel vstup mimo. Musi to byt neco co vam bude vazne vadit a bude vam neprijemne nemit to v dany cas. Sleduji pravidelne Ligu Mistru - zakaz. Jezdim pravidelne plavat,sauna, masaze - zakaz. Chodim v patek s klukama na pivo - zakaz. Postupem casu si vase podvedomi najde souvislost mezi tradingem a temito situacemi a vytvori si samo reseni = budete stale lepe dodrzovat OP. Tohle neni samozrejme z me hlavy, ale funguje to - jenom zacit. Druha vec ktera je velice ucinna proti preobchodovani je proste vypnout PC. Pokud splnite vas plan pro dany den vypnete PC. Myslim tim platformu a grafy. Nenechte to bezet a sem tam skouknout jestli neco nahodou ....... Tato malickost Vam usetri opravdu spoustu penez - sam to mam vyzkousene. Jeste jedna poznamka - po ztratovem obchode /revers nerevers/ odchazim od PC a vratim se az jsem zase v klidu. Nekdy je tezke rozeznat jetli jste nebo nejste pod vlivem emoci. Hlavne to ZACNETE DELAT - to je to nejtezsi asi jako v kazdem jinem podnikani.

Tohle je cesta ktera me osobne posunula uplne nekam jinam
Snad jsem nebyl off focus





Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ju1ce:

myslím, že ti uniká hlavní smysl toho článku. Ten článek je určený pro začínající obchodník LIVE, což je teď např. moje situace. Dost jsme toto téma tento týden v diskuzi probírali a je super, že Petr tento člának napsal, protože kdo si z toho něco vezme, tomu to dost může usnadnit vstup do reálu.

Ten článek mluví nepřímo o tom hlavním. A to je o řízení rizika a disciplíně. Protože v live (aspoň ze začátku) už cílem hry není, co nejvíce vydělat (narozdíl od paperu), ale tam je cílem hlavně přežít. A to znamená, co nejvíce chránit svůj kapitál. A s tím člověk asi nemá moc problém po zisku. Hlavním problémem u většiny lidí bude asi ztráta, protože ta spouští negativní emoce a člověk se pak snaží dostat peníze zpět a to vede k prvním drawdownům a hlavně drawdownům z vlastní blbosti. Určitě se najdou výjimky, které začli a ten drawdown, hlavně kvůli vlastním chybám na začátku neměli, ale to já nejsem a jak je vidět tady z fóra, tak rozhodně nejsem sám.

Takže smyslem hry je, co nejvíce se chránit a to je daleko snažší, když si člověk pro začátek dá velmi striktní pravidla. Např. jedna, dvě ztráty a dost. Protože člověk skončí den v mínusu, ale v daleko menším, než kdyby se snažil peníze dostat zpět (to je zkušenost z mého obchodování a moje výsledky o tom mluví jasně, takže se podle toho už chovám).

Láďa



Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj,

díky za článek. Přesně tohle momentálně řeším během papertradingu. Trochu mi to připadá, že se Petr (autor) díval na můj monitor během prvního týdne paperu :-).

Focus: díky za podnětný příspěvek, je vidět že tímhle si projde každej. Je fakt že ve dnech kdy jsem si dal za cíl udělat jeden profit obchod a konec, jsem se víc soustředil, počkal na pořádnej signál a úspěšnost byla vyšší, než když jsem udělal třeba 6 obchodů ( nebo i víc :-( ).
Prostě ta psychika, on ten pan Douglas asi ví o čem píše, škoda že není v češtině a louskám to v angličtině. Ale jde to i tak, ještě že jsem se na starší kolena naučil trochu ten jazyk.

Takže ještě jednou díky Petrovi za dobrý článek a všem přeju hodně disciplíny.

Zdarec Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj,
podľa môjho názoru, ak nám obchodný systém dáva aj 5-8 obchodov denne, nie je možné hovoriť o preobchodovaní. V tomto prípade ide len o dodržanie OS. Je však pravda, že obchodovať 8 vstupov počas dňa je náročnejšie ako 3. Môj systém 4-och patternov mi dáva od 2-7 vstupov denne. Snažím sa zobrať každý (viackrát sa mi stalo, že som si vstup nevšimol, ale to je o sústredenosti), pretože nikto nemôže vedieť ako ktorýkoľvek vstup dopadne. Máme k dispozícii "len" pravdepodobnosť. Ale viem, že ak sa počas dňa objaví aj 10 vstupov, zoberiem ich. A viem, že to nemá nič spoločné s preobchodovaním. Ako sa vo videu na tomto webe vyjadril M. Douglas, ak vidíte pattern, THERE IS NOTHING TO THINK ABOUT.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

vkracunik:

hm..myslim si, ze ste to nevystihnul uplne presne...to, co rika m. douglas, muze byt podle me hodne nebezpecne, pokud to nekdo spatne uchopi...

samozrejme, ze to, co rika, je OK - nepremyslet o tom, jestli tenhle obchod bude zisk, nebo ztrata...protoze to stoprocentne predpovedet nejde....to je v poradku...ale nemuzu tim obhajovat napriklad uplne spatny system..pokud bych se ridil pouze tim NEPREMYSLET O VSTUPECH A PRASKAT TO TAM BEZ ROZMYSLU, pak nevim, jak bych uspel, kdybych si napriklad zalozil system na vstupech pri druhe po sobe jdouci usecce stejne barvy (2x up=vstup long/2x down=vstup short)....takovych signalu bych pak za den dostal i 50...a to si myslim, neni uplne idealni...

zaver: mate pravdu, neda se mluvit o preobchodovani..o spatne strategii ale ano..takze bych nepadal do nejake iluze tim, co rikal m. douglas..

"nejde o to kvuli preobchodovani vynechat luxusni 100% signaly..jde o to zvolit strategii, ktera preobchodovani eliminuje sama o sobe.."

majkll

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...