Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Live začátky intradenního obchodníka [9] – postupné eliminování nejslabších obchodů


Doporučené příspěvky

Petře, díky za článek. Právě paperuji a občas mě napadne "zlepšovák" a backtestovat pokaždé novou myšlenku se mi zdá dost časově náročné. Váš zmiňovaný přístup k novým poznatkům se mi zdá efektivní.
Psal jste "osobně dávám novým poznatkům vždy tak 2-3 měsíce sledování, než je případně začlením do svého živého obchodování". Tzn., že už daný přístup nebacktestujete, pouze zapisujete do deníku a pokud cca po třech měsících vyhodnotíte a vidíte zlepšení, začleníte tento přístup do live obchodování? Takže vlastně takový tříměsíční paper trading nového poznatku a pokud to má výsledky začleníte do live? Neruší takový přístup při obchodování stávajícího systému?
Ať se daří přeje Lukas:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ještě doplnění.
Moc nechybělo a také bych patřil mezi ty, kteří stačili zničit sami sebe i svůj účet dřív než přišli na to, co vlastně dělají špatně. Naštěstí jsem se už dávno rozhodl "opustit tábor vyvolených, kteří dělají vždycky všecko dobře“.
Od začátku loňského roku se snažím trochu víc přijít na to v čem všem spočívá důležitost a zároveň úskalí psychologie v tradingu.
Na několik vesměs „triviálních a staronových zjištění“ jsem už přišel a s úspěchem je "aplikuji".
Hodně mi v tom pomohl Finančník - články, literatura, semináře.
Například metoda "jdu do toho s tím, že to nějak dopadne“ mi sice v okamžiku kliknutí řeší nedostatek zkušeností, nedostatek potřebných klíčových informací o kterých ani nevím že je potřebuji ani že existují a s tím spojenou velkou míru nejistoty. Ale ani pro vjezd z vedlejší silnice na hlavní "už od určité doby tuto techniku“ nepoužívám.
Mohu ale udělat něco, abych měl při obchodování víc jistoty, informací, zkušenosti, praxe a pohody jako když jedu autem?
Neobjevil jsem „instantní snadno a ihned metodu“ jak to do nás "hustí" reklamy a "na všechno poradci".
Můj zmatek s tradingem se rozmotává překonáváním nových a nových těžkosti, únavy a často i velmi velké bolesti když to "zas a zas nevyjde".
Mohu si třeba připomenou něco co už mám skvěle zvládnuté. Něco co dělám velmi rád i když to ze začátku nebylo vůbec jednoduché a zdálo se, že to nikdy nedosáhnu. Vzpomenu-li si na něco takového a najdu-li něco co mi pomohlo když jsem nevěděl kudy dál mohu to občas nějak využít i v tradingu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

BillA:

>Mohu ale udělat něco, abych měl při obchodování víc jistoty, informací, zkušenosti, praxe a pohody jako když jedu autem?

1. verit svojemu systemu - treba ja ted jsem v situaci, ze po dvou tydnech jsem v minusu, ale porad verim systemu, ze do konce mesice se dostanu do slusneho plusu, takze ze ztrat jsem sice nervozni, ale nedelam kvuli nim ukvapena rozhodnuti a chyby a rozhodne nepredelavam system.

2. obchodovat - a to obchodovat presne podle systemu. Nejlepe mit jednoducha pravidla, ktere se budou velmi snadno obchodovat a zase nebude moc obchodu. Idealne 1-2 denne. A za par tydnu uz to bude rutina bez stresu.

A pak uz jenom vydrzet takhle obchodovat bez zmen nejakou dobu a hodnotit teprve po uplnuti teto doby. Rozhodne nehodnotit a nemenit v systemu nic drive. A ta doba by mela byt minimalne mesic.

Tak hodne zdaru a discipliny.

Lada

Link to comment
Sdílet pomocí služby

yax
Mark A. Ritchie v druhém dílu Market Wizards popisuje jedno ze svých prvních přistání, když se učil létat.
Měl za sebou teorii. Věděl co má dělat. Ale když se blížil k přistávací ploše začaly s letadlem cloumat poryvy větru.
Po urputném boji praštil letadlem o plochu a když zastavil, čekal co na to řekne instruktor.
Ten ho pochválil. Prý ještě nikdy neviděl žádného nováčka udělat něco podobného. Každý jiný by mu prý předal řízení. Ale Mark l za ztížených podmínek dokázal dotáhnout přistávací manévr až do konce.
Zas to dává smysl.
Nekážu-li plnit svůj vlastní obchodní plán, který jsem si sám pro sebe "ušil na míru" jak v podstatě píše Mplay v své knize Options, nemohu ani zjistit kde má slabily a v čem je dobrý. A tím nemohu ani co zjistit co v něm nechat a co vylepšit.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

BillA:

tak to jsou zlata slova od Mplaye a mne trvalo docela dost dlouho nez jsem prisel na to same.
Postavil jsem si plan a ten potom v realu odhalil docela dost mych slabych stranek. Takze ted jsem ty slabe stranky vyuzil a postavil jsem si novy plan, ktery je co nejvice eliminuje a ted uz se mi obchoduje relativne dobre.
Horsi na tom je, ze nez jsem si usil ten plan na telo, tak to bylo docela bolestive. Ale kazda zkusenost se pocita.

Lada

Link to comment
Sdílet pomocí služby

yax
Larry Williams doporučuje „měnit“ bolest na „palivo“. Hodně mi tím pomohl.
Jedním z mých osobních plánů je například psát bez chyb.
V předchozím příspěvku jsem ho nedodržel. I když jsem mohl. Proč?
Kdyby mě každá chyba v něm stála $100 „chytil“ bych zbytečnou ztrátu. Úplně zbytečnou.
A že bych si dal víc záležet kdybych za to měl platit? Nedal. V tom je ten problém.
A zase mám možnost o trochu víc poznat sám sebe a posunout se o kousek dál směrem kterým chci.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zatím se tu nepsalo o tom jak lze využít cit. Nemyslím cit pro trhy, ale cit pro statistiku. Je to zajímavá věc, která tě posune o kousek dál. Co to znamená. Jak víme všechny obchody si pečlivě evidujeme. Pak na základě této evidence analyzujeme a provádíme různá statistická měření. Těch věcí si tam můžeme dát několik. Zkrátka co nás bude časem napadat. Třeba sloupeček zisky a ztráty. Časem jak obchodujeme vidíme ,že na každé dva zisky s velkou pravděpodobností pak bude následovat ztráta. Jak toho tedy využít? Můžeme třeba snížit počet kontraktů ten den. Nebo si zjistíme, že v pondělí a úterý mám nejvíce zisků. Tak se snažím obchodovat více kontraktů. A když ve čtvrtek je nejslabší den, tak opět snížím počet kontraktů. Taky můžu tohoto využít k tomu, že budu obchodovat méně , třeba jenom 2 dny v týdnu. Pokud např. v pondělí a úterý vydělám 50% všech zisků za celý týden, pak v tyto dva dny zvýším počet kontraktů o 100% a jsem na číslech jako za celý týden. Avšak následující tři dny mám volno. Nebo sleduji sloupeček směru nákupu a zase již s velkou pravděpodobností odhadnu jestli další den pujdu long nebo short. Úspěšnost takových odhadů se pohybuje kolem 70%.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim dami a pani :)
som este uplny zaciatocnik a preto mozno moje otazky nebudu uplne spravne polozene pripadne tak odborne ako by ste si priali. Tak ma vopred ospravedlnte.

Tak ze s myslienkou ako si prilepsit formou tradingu sa zaoberam uz asi dlhsie ako rok.
Cez rozne formy asom sa prepracoval az na tento server ktory povazujem za asi to najlepsie co na slovenskom a ceskom webe je.
Pomohli ste my objasnit ze nie ste ziadny kuzelnici ktori za kazdych okolnosti vedia kade sa trh pohne ale ze je to otazka statistiky a pravdepodobnosti.
Teoreticku pripravu mam za sebou. Precitana nejaka ta knizka. Preluskany manual z ktoreho som sa dozvedel vela podstatne a asi ma nezaskocila ziadna cast. Dovolim si preto povedat ze som porozumel vsetkemu bez problemov.

Problem nastal az vtedy ked som si nainstaloval Sierra chart softver a rozhodol sa zacat budovat nejaku strategiu a sledovat trhy.
V prvom rade som neprisiel na moznost ako sa dostat k zivym datam pre Sierra softver (stacili by aj posunute ale pre pripad testu idealne zadarmo) na webe sa sice daju najst ale bez akehokolvek komfortu v ovladani. Cize neviem na akych datch mam zacat budovat strategiu. Krasne posobil TnT verzia 5 ale tam som tiez nedostal ani posunute data o den. na ktorych by som mohol skusat hladat nejake vzory a budovat strategiu.

Za druhe som trosku strateny vo vybere (akehokolvek maleho odrazoveho mostika) strategie. Koli jednoduchosti som uvazoval nad klzavymi priemermi nakolko sa v navode dali pomerne lahko rozoznat. Realita je ina :D a neviem ci je tento sposob vhodny pre intraday ale na vacsine grafov bol aplikovany na pozicny.

A tu som sa momentalne zasekol a neviem sa pohnut. Istu nadej mi davaju 2 knizky z vasho vydavatelstva ktore ma uz dnes cakaju na poste a zajtra su doma ale ciastocne sa aj bojim ze tam najdem to iste co na tomto fore a v manualy.
Nestracam hlavu a bojujem dalej. Za mesiac na tejto stranke som sa dostal dalej ako za rok pred tym.
Dakujem za kazdu radu a ospravedlnujem sa za tuto slohovu pracu :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...