Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Intradenní obchodování: vertikální zóny


Doporučené příspěvky

zaujimavy clanok, ale kedze som zaciatocnik resp. "novacek" tak citujem: jedná se o pokročilejší záležitost a nováček si s ní nemusí zatím příliš dělat hlavu :D

a inak to, ze tu neuvadzate konkretne casy tych zon, tak aspon odfiltrujete to, aby sa do toho novacikovia nestarali skor, ako budu na to pripraveni, lebo urcit taketo zony sam pre seba a svoj system asi naozaj zvladne len dost pokrocily trader, ktory pozna svoj system, psychiku a slabe/silne stranky ...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

tiez si myslim ze jednotlive zony su o spravani sa samotneho trhu. Nakolko je to zalezitost casoveho rozpatia nedokazem posudit, pretoze nemam dostatok skusenosti. V tomto som sa nechal inspirovat Larrym W. a jeho knihami a utvrdil ma v tom este Tomassino ktory vo svojom vlakne pisal o tom ze analyzoval samotny trh ktory obchoduje a jeho chovanie. To som doteraz nerobil, prave zacinam s dalsim velkym backtestom kam som to zaradil a vela veci sa tym "akosi samo" vyjasnilo. Podla mna je to priamo aj odpoved vsetkym, ktori sa pytaju na casove ohranicenie zon.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj vsem :)

Tomáš je o nějaký kousek :) napřed a pro mně bylo zejména zajímavé to, jak zafungovalo jeho podvědomí ... ale myslím, že něco si z toho můžeme vzít všichni - já nacházím podobná pásma na Forexu, jde o časová pásma, kdy [nemám to zatím statisticky podchycené, ale už to "cítím v kostech"] prostě trh snad v 8 dnech z 10 jde do strany a je těžký k obchodování .. ale na Tomův přístup samozřejmě zatím nemám, takže mi jde o to, kdy prostě do trhů nelezu ...

úspěšné obchody všem :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pepe2000: Samozřejmě, že zóny jsou "o chování trhu", ale to neznamená, že by ta myšlenka byla "nezajímavá". První velké plus je že se zase ukazuje síla statistiky - když Tomášovi vyjde, že to lze dělit na časová pásma, tak to prostě je "záležitost časového rozpětí"; za rok sice ta časová pásma mohou být jinde, ale to není důležité.
Nevím, zda to napíšu srozumitelně, ale pokud jde o tu statistiku - pro mně nebylo úplně snadné se smířit s tím, že něco v tradingu jednoduše spočtu a vyhodnotím a ono to tak je (viz třeba Petrovy ukázky statistiky při stanovování PT v seriálu o Pavlovi), a měl jsem pocit, že by ty procesy měly být "složitější", a že to "nejde takhle jednoduše říct", že bych měl zjistit "proč a jak to funguje" ... ale to je jen to dělání si věcí složitější, než jsou, jak se tu často píše.
Jinak ad Tomášuv přístup - není to pro každého, to určitě ne, ale když se to zvládne, může to být super, vyladit si parametry plánu podle chování trhu; tak trochu mi to filozoficky připomíná navyšování pozic podle toho, jak se aktuálně daří obchodnímu plánu v trhu - taky "advanced" technika ladění v závislosti na aktuálním chování trhu.

Všechny zdravím:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

nelo:

a proc by to nedavalo smysl? Ja obchoduji jenom hodinu denne a stejne mam tu hodinu rozdelenou do 2 useku, protoze jinak se trh chova na zacatku po otevreni a jinak se chova po prvni pulhodine.

A muzes mit vstupni pattern, ktery funguje porad bez ohledu na dobu a pak nemusis resit nejake casove zony.
Ale taky si muzes najit pattern, ktery bude sity na miru otevreni trhu. A ten proste bude nejlepe fungovat po tom otevreni a jindy ho nebude dobre obchodovat, protoze pak uz se trh chova trosku jinak.

Takze pokud v tom dokaze nekdo najit svuj edge, tak je to jeho plus. A pokud ne, tak to je zase jeho vec. Ale rikat rovnou, ze to nema smysl ... to asi nema smysl.

Lada

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomáš odvedl velmi zajímavou práci a vlastně mi odpověděl na moji otázku.
Takže vám k tomu řeknu svůj názor: Tomáš s Petrem vymysleli Patterny ,které pilovali a zjistili ,že nejlépe fungují v době od 15:30 do 18:00. Nyní pozor ,tohle je totiž právě jedna ze zon ,kdy patterny fungovaly nejlépe a proto vlastně ostatní zony Petr s Tomášem vypustili. Nyní když se rozhodli obchodovat ve více časových pásmech ,na tento fakt museli znovu narazit ,ale ted nezvolili vypuštění ostatních pásem ,ale chtějí je také obchodovat ,takže znovu reflektovali fakt ,že trh se chová v každou denní dobu jinak ,tím vším chci říci ,že je i velmi pravděpodobné ,že Petr s Tomášem opustí nějaké patterny a vyvinou jiné ,protože ty předchozí byly určeny a pilovány pouze na jedno z těchto pásem.
Ted k mojí otázce: Já se nyní velmi intenzivně zajímám o Patternem o/v tento testuji tak důkladně ,že si zapisuji veškeré možné nuance a po 8 měsících udělám optimalizaci. Mám teprve asi 25 obchodů ,ale nemohl jsem si nevšimnout ,že v době od 15:30 do 18:30 má pattern větší účinnost ,respektive trh po této zoně naděluje ztrátové serie ,které jsou horší a někdy hodně dlouhé. Má otázka měla znít ,jestli právě toto časové pásmo přináší o tolik větší úspěšnost , že je lepší po 18:00 neobchodovat ,nicméně tento článek mi možná poskytl odpověd a také si na to příjdu za nějaký měsíc sám. Tuto odpověd jsem chtěl právě proto ,že už se mi hodněkrát stalo ,že po prvním měsíci pattern vykazoval pohádkovou úspěšnost a zisky ,ale další měsíce ukázaly ,že pattern v mém podání je nepoužitelný a že po půlroce obchodování skončím na nule nebo s 500 dolary, proto už nyní při backtestování ani nehýřím nedočkavostí a jsem velmi nedůvěřivý. Už ani nevěřím ,že někdy nějaký pattern ovládnu či vymyslím ,ale zkouším dále.
Nuance ,které sleduji a zapisuji jsou: Kolik mělo véčko pohyb cci bodů k patě ,kolik mělo véčko pohyb cci bodů ke konci. na jaké Cci hodnotě byla pata véčka pokud byla pod nulovou linkou (long) na jaké cci hodnotě byl konec véčka pokud opustil běžnou oblast (long) atd. atd. Tímto se mi nabízí desítky možných filtrů a jejich kombinací. Některé vychází na povrch už nyní ,jako třeba ,že je dobré vynechat obchody kdy CCi 14 před překročením nulové linky byla na opačné straně pouze jednu close úsečku ,to znamená že přeběhla tam a zpět. Sleduji všechny možné nuance ,kterými se možná tolik nezabývali ani jejich stvořitelé. Prostě určily nějaké pravidla a matematické podrobnosti nechají na vlastním posouzení ,já se vlastně snažím všechny podrobnosti a nuance mechanizovat. Bohužel test bude velmi dlouhý a náročný díky sledování a zapisování všech těch maličkostí. Samozřejmě až budu hotov a výsledky budou uspokojivé velmi rád je autorům tohoto patternu a celého systému předám ,pokud budou mít zájem ,ale čeká mě ještě dlouhá cesta a na nějaké závěry je opravdu velmi brzy. Dále bych chtěl zmínit ,že jsem vymyslel Chop indikátor ,který bych chtěl ,aby otestoval někdo kdo už na ostro obchoduje pattern o/v a používá filtrování přes Ema 34 a 204. Sám ho nemohu otestovat ,protože já beru signály naprosto všechny ,které vystihují základní popis a poučku a je možné ,že tento indikátor funguje pouze mě ,protože obchody ,které s ním filtruji ,by opravdový reálný obchodník vůbec ani nebral do úvahy. Jestli se ozve někdo ,kdo by tento indikátor (filtr) otestoval a porovnal ,tak ho hned zveřejním.
PS: Mé názory nemusíte brát vážně ,poněvadž jsem pořádný kus za vámi ,protože nevlastním a neovládám ani jediný pattern a nevydělal jsem jediný dolar :(
Přeji vám všem hodně úspěchů.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Maxim:

jenom kdyz neco testujes, zkus premyslet, jestli to budes schopny i obchodovat - nebo jinak receno, jestli budes schopny sledovat vsechny ty malickosti behem ziveho obchodovani.

lepsi cesta je neco nejdriv nahrubo otestovat a pak to zkouset obchodovat. A kdyz zjistis, ze jses to schopen obchodovat, tak pak na radu prichazeji nuace.

Jinak vynalozis spoustu prace a pak zjistis, ze je to neobchodovatelne.

To jenom pohled z druhe strany.

Lada

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...