Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

:) ..." Musím říci, že jsem byl zaskočen a překvapen právě tou psychickou a emociální součásti tradingu. Vím přesně co mám dělat. Byl jsem rozhodnutý jet striktně technicky a dle backtestu. Posouvání SL do vyšších hodnot je podle mne sebevražda, nákup v pre-marketu v 11:00 neodhadnutelné riziko, naskakování do krátkých obchůdků proti trendu pro 30 USD jen abych vyrovnal dosavadní ztrátu nemá oporu ani ve statistice ani v money managementu - vím to a přesto jsem to dělal...." (tu) Ako krásne ste to zhrnul...
Tak nech to dobre dopadne ;)

Odesláno

Zdar Ivke,

jsem před startem live a přiznávám, že v blízkém věku co ty.
Na prvním zoufalém volání, které jsi napsal a na tomto co píšeš teď jsou jasné ty emoce co tě odnesli a dali klapky na veškeré obrané mechanizmy, které jsi se snažil do OP nacpat. Myslím,že to máš pěkně zanalizované a chyby vidíš, jen mám obavu, že ti naprosto chybí disciplína spojená s tvým egem, která ti pohání prosazovat svoji pravdu . Tady je trpělivost a pokora na místě. Určitě "bych" přestal live a snažil se na maximum omezit jeho vliv, třeba počtem obchodů za den a dalšími již uvedenými podmínkami.
Ať ti vyjde předpoklad pohybu a ztráta není destruktivní.

Luděk

Odesláno

To bid:

tohle jsou otazky na ktere si musis najit odpovedi sam. Kazdy jsme jiny a kazdy mame jinou predstavu o vlastnim zivotnim stylu a urovni. Nekomu muze stacit mesicni prijem 15tis/kc/mes a muze zit plnohodnotny spokojeny zivot a nekomu nestaci k jeho zivotnimu standardu ani 200tis/kc/mes. Proto musis mit kratko, stredne a dlouhodoby plan a vedet kde se chces pohybovat treba ta 5 let. Co se tyka FT tradingu tak si opet musis vse dobre spocitat kdy se Ti vyplati jeste chodit do prace a kdy uz praci nepotrebujes. Prijem z burzi musi byt uz konzistentni / klidne 500us mesicne/ a plneni OP musi byt 100%. Pokud se do teto faze dostanes tak se budes mit hodne volneho casu a budes se muset nejak zamestnat. Take pocitej s tim ze Ti bude chybet bezna pracovni komunikace a sem tam si budes pripadat trochu sam i kdyz mas manzelku a deti.
Takze rozhodnuti stat FT traderem je jen na Tobe a klidne jim muzes byt v pondeli, pokud mas dost prostredku na profinancovani celeho procesu od zacatku. Ti kteri prostredky nemaji tak si sestavuji ruzne tabulky a po urcite dobe si zacnou zasilat treba 3k na ucet do CR a zbytek penez hodnoti dale. Jestli zacnes odcerpavat z 50k uctu nebo ze 100k je zase jen otazka tve priority a potreby. Rozhodne neni kam spechat. Pocitej s minimalne dvema az trema roky nez si vse zazijes a budes schopen nejake penize vydelavat. Kolik kontraktu kdy pridas je opet otazka typu PS, MM a vyse risku - to je vse na tobe.

focus

Odesláno

2 Ivke :

No zda se, ze nervy mas dobre a celkem psychologii zvladas, kdyz dokazes takto hovorit i v situaci ve ktere momentalne jsi (otevrena pozice bez SL). Kazdopadne trvam na tom, ze mas naslapnuto na dost divoky obchodni styl, a neni se uz co divit, vzhledem k tvemu vzdelani a kariere (zdroj LinkedIn - jestli si to ty ten vousatej :) ). Takze jestli mas v planu sem pravidelne prispivat svymi akcnimi obchody, tak se tedy mame na co tesit (myslim to v dobrem, bez ironie, stejne jako to o tech 16-20 obchodech) Takovej pohled do minulosti - jak vznikala slunecni soustava... (pro nektere) Tve schopnosti ti budou ovsem znacnou prekazkou v obchodovani, ale muzu se samozrejme mylit. Jak rikam bude to velmi zajimave, protoze kdyz ja krotil svoje ego a preprogramovaval jsem svoje vedomi a podvedomi do stavu vhodneho k tradingu, tak to zabralo dost casu a stalo to i dost penez a rozhodne jsem nemel cas ani naladu tyto moje transformacni procesy nekde prezentovat. Doporucuji precist o psychologii tradera par knih. (Odkazu a doporuceni je tu plno). Nevim jestli si temi ostrymi reakcemi myslel zrovna i ty moje, ale skutecne se mi nelibilo jak si reagoval na majkla. Ale tak to nic. Zbytek bylo jedno velke varovani pred rychlym krachem. No jak to dopadne... zda se ze budeme u toho, tak si na vysledek pockame.

Takze preji do zacatku hodne stesti
Libor

Ps.: Jsem sice o mladsi, ale taky mi uz neni dvacet ;) Ja tady tykam kazdemu a je to tu dost rozsireny zvyk. Tak doufam ze u toho muzeme zustat.

Odesláno

OT:

Navrhuji abychom si zde vsichni tykali. Pokud si nekdo preje vyslovne vykat at to napise a budeme to respektovat. Pokud se nahodou v budoucnu setkame osobne, tak se usetrime zbytecnych rozpaku a budeme si tykat dal.

Pokud to vidite nekdo jinak ....dejte vedet

focus

Odesláno

To Rob:
Svoje Ego uplatňuji v jiných oborech kde jsem dobrý a dělám mám je " LIVE" mnoho let :) Před trhem budu mít pokoru. A to tykání je pro mne samozřejmé. Abych pravdu řekl, bylo by dobré se někdy s Váma pá sejít naživo, třeba u vínečka ( to je kromě Choppru - néé chopu :) druhá moje velká láska ).

Odesláno

2 bid:

Jen doplnim focuse. Podivej se do vlakna o rocnich vynosech, jakou slataninou se nakonec to vlakno stalo. Novacci se ptali, a i presto ze neustale dostavali sve odpovedi, nechteli je videt. Skoncilo to vseobecnym rozmrzenim. K cemu ti bude informace o tom jestli nekdo ponizil nebo povysil svuj ucet. Maximalne se stane to ze si zafixujes... kdyz ten a ten vyzehlil ucet, nebo mel 60% pokles a dnes se tim zivi.. tak mne se to muze stat taky a dopadne to stejne dobre apod. Jak pracovat s multikontrakty najdes na sto mistech nejen tady, ale i v knihach. Ale ono nestaci jen rict mam na to ucet tak najedu na multi. Musis si na to zvyknout, tak jako na nadmorskou vysku. Je to dalsi nova zkusenost se kterou se musis vyrovnat. (Plneni, skluzy, vystupovani z trhu...) Zase jsou to situace ktere nejdou nacvicit a musis se s tim znovu poprat, pravda jde to snaze nez v zacatcich, ale i tak. (Aspon u mne to tak bylo) "Sypat" to zacne ve chvili, kdy mas vse pod kontrolou, resp. kdy mas pod kontrolou sebe, a veci delas tak, jak se delat maji. To je cele. Je to proste a zaroven je to ta nejslozitejsi vec na celem tradingu. Mysli hlavne na toto.

Takze do prace a vysledek se dostavi. (Ja uz teda pro dnesek koncim ;) )

Mejte se
Libor

Dodatek : Dam to sem, at nemam OT a cernej puntik.

2 Ivke : Chooper jo ? Jsme si se zenou tohle leto udelali Acko (ne ze bych za mlada nejezdil na velkejch motorkach, ale to je jiny pribeh) a cilovka pro zenu je Heritage Softail Classic a pro mne samozrejme "Glajda". No kazdopadne na jare bych chtel pro prvni jizdy okolo komina koupit neco jako Virago 1100... Takze tak :)

Odesláno

Ja si tedy preji, abyste mi vsichni ZÁSADNĚ vykali............ delam si srandu:-)

to "Ivke case":
jak popisuje, jak se do toho pozicniho obchodu dostal (pres 2V) tak si mozna dokazu predstavit ze bych to udelal taky, ale nedosel bych na 450, mam pravidlo, ze ve vyjimecnych pripadech (napr. predchazejici S/R) mohu posunout sl nad/pod tuto uroven, ale nikdy to nesmi byt vyssi nez 40% puvodniho sl.
Ja bych proste na vic nemel nervy, psychiku. co kdyby to nahodou vyslo a ja udelal bych to znovu?

PS to Ivke: muj osobni tip je ze v pondeli rano otevrete v plusu... dejte vedet.

Odesláno

Ivke:

díky za odpověď..a do budoucna hlavně co největší střízlivost a pokoru k obchodování..tzn. myšlení v duchu "nebudu se učit zadávat příkazy v platformě až když pojedu live, ale vše si pořádně vyzkouším dopředu", "budu se hlouběji zabývat psychologií obchodování, protože je to pouze moje zdání, že všechno znám a vím a další rady nepotřebuji", "nemůžu být dál takový alibista, abych jen stroze řekl, že vím, že dělám fatální chyby, a přitom v nich pokračoval dál a nesnažil se jim vyhýbat předem", "nebudu své nesmyslné chyby obhajoval tím, že si jimi přeci musí projít každý" atd...není pokora jako pokora..vše v dobrém..

focus:

ad tykání) ok, rád si budu zvykat na tykání..já jsem tak nějak zvyklý pořád vykat z předchozí práce, kde sem byl pořád v kontaktu s politiky, úředníky atd..a nějak mi to zůstalo..

majkll

Odesláno

IVKE:
kdyz se nad tim zamyslim, tak to sice byla chyba ale ne zas tak velka. Jestli te to uklidni, tak ja jedu live cca od dubna, kazdy mesic v zisku a v prosinci vinou fatalne spatneho MM jsem se dostal na zacatek. Kvuli tomu co se stalo musim jet znovu do zahranici, nebot na to, abych byl full time proste nyni nejsem pripraven. Tam se kvuli casovemu posunu a pracovni dobe dostanu k trhum az od 18:00 ceskeho casu, ale aspon neco.
Ta frustrace boli, navic musim znovu opustit sve blizke, coz take neni nic extra prijemneho.
Driv jsem sem daval screeny z mych live obchodu,ale od noveho roku live nejedu a prispivat paperovymi nechci, nejak je neuznavam (jen muj nazor).
Zaver: Muzu s klidnym svedomim rict, ze bych si to s tebou vymenil:-)

Odesláno

Mirek F:

ono je něco jiného povolit SL třeba o trochu víc nad nějakou úroveň hned po vstupu..a něco jiného je povolovat SL pod tlakem situace, až když k němu míří trh..to je pro mě nepřípustné, protože se tím zabíjí MM..je to i v mnoha knihách jako jedna z nej chyb..

majkll

Odesláno

Taky zhodnotím svůj začátek. Všechny rady jsem si vždycky bral k srdci. Říkal jsem si, že přece nebudu opakovat chyby, který už udělali ostatní a radši se poučím - ušetří mi to peníze a čas. Na vlastní kůži to přeci zažít nemusím. Tím se řídím do teď... Ale realita tak růžová není.
Sice se o trading zajímám zhruba od roku 2007, ale pořádně jsem se do toho pustil před rokem. V červnu jsem začal paper a po 1,5 měsíci začal live. Výsledek je - 20 % pokles účtu od srpna 2009. Má očekávání byla skončit za tři měsíce +- na 0 a bude to OK. Bohužel mám ten DD. Nyní vím, že jsem ošmelil paper a nepřipravil se pořádně psychicky :-( Nejhorší chyba ale byla, že jsem si pořád říkal, že mám rád rychlost. Celkem mi to šlo na RB10, jenže jsem chtěl jet rychleji. Stopnul jsem to a udělal testy RB5, pak to jel na podzim 1,5 měsíce paper (výsledky pěkný) a koncem listopadu začal live. Bohužel jsem si lhal. Rychlost nebyla pro mě.. v reálu jsem se choval uplně jinak než v paperu a vytvořil jsem ten úchvatný DD 20 %. (kvůli stresu jsem nedokázal z toho množství signálu vybrat ten pravý, přestože to na demu šlo).
Hodně jsem makal, testoval, málo spal.. Mám systém, který krotí moje impulzivní a iracionální chování. Systém mi teď sedí, je to pomalý, takže vstupy jsou spíš mechanický, protože signálů je málo. Nemám víc jak 15 obchodů za měsíc. Ale za tu dobu co obchoduju paper, live a intenzivně se tradingu věnuju, jsem načerpal trochu zkušeností a poznatků. Už nejedu čistý FinWin z knížky a kurzů, ale trochu jsem si to upravil, aby mi to sedělo.
Především se mi změnil pohled na trh. V červnu jsem koukal hlavně na signály, nyní už ne. Teď si prohlížím a vyhodnocuju celkovou situaci na trhu a pak čekám, jestli ten signál přijde (samozřejmě bez něj nevstoupím). Důležité jsou pro mě PA formace a sleduju vyšší TF..
Obohatilo mě hodně i tohle vlákno. Na druhou stranu ho beru s rezervou, protože jsou tu tací, kteří se tváří jako profíci, každého zkritizují, ale přitom jedou paper (což fakt není to pravé umění). Live je live a inspiruji se přístupem profíků, kteří ho vykonávají na full time, protože to je můj cíl a ne zůstat na demu s dobrým pocitem.
Moje cíle jsou teď jasný. Musím začít pomalu vydělávat. Možná jsem naivní, že už se mi začne dařit, ale odvedl jsem kus práce a cítím se připravený... Měl jsem takhle být ready před půl rokem, ale to už nezměním.

Ráno mě čekání hrabání sněhu a v pondělí návrat do reálu. Snad bude úspěšný.
Dobrou

Návštěvník
Téma je uzavřené.
  • Vytvořit...