Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Sebeanalýza


focus

Doporučené příspěvky

Zdravim vsechny,

Spouste traderu se nemusi darit tak, jak by si predstavovali a proto jsem se rozhodl zalozit nove tema ktere se zde na webu myslim jeste nevyskytuje. Jaka bude jeho zivotnost zalezi na ostatnich, ale jedno vim jiste - jedna se o jednu z mozny technik jak se naucit delat veci lepe a systematicky, vyhodnocovat sve chovani a konani v danem case a hledat okamzita reseni jak se posouvat kupredu.

Kazdodenni sebeanalyza naseho konani a chovani je neco co muze delat kazdy a postupem casu zjisti, ze neni vubec slozite zapisovat a vyhodnocovat informace o sebe samem. Z napsaneho vyse plyne, ze neanalyzujeme pouze nasi cinnost v tradingu, ale analyzujeme a vyhodnocujeme nase chovani , jednani a ciny behem celeho dne. Na zacatku je patrne nejtezsi vytvorit na sebe sama objektivni nahled. Spousta z nas ma o sobe daleko vyssi mineni nez tomu je ve skutecnosti a to nas do znacne miry blokuje a omezuje v posouvani se v pred - nemluve o cinnosti v tradingu.Pokud tento nahled sestavime maximalne obektivne, muzeme zacit den po dni zaznamenavat a vyhodnocovat nase chovani, porovnavat jej s dannym obrazem. Najednou zacneme videt souvislosti tam kde bychom je nikdy nevideli a necekali. Zacneme menit nase neracionalni chovani v racionalni a budeme tak formovat postupne nasi osobnost k systematicke a logicke cinnosti, ktera se prirozene odrazi v nasem chovani v oblasti tradingu.

Jak to delam ja - priklad

Vse zapisuji do zapisniku ktery mam neustale u sebe. Veskere moji denni cinnost mam zaznamenanou na leve strane. Na prave strane davam navrhy na reseni a dodnoceni jestli bylo vubec treba takhle postupovat a tuto cinnost vykonat. Kazdy okamzik mam zazanamenany a vyhodnoceny. Vim jestli jsem se choval racionalne nebo naopak a jestli jsem tak posunul svuj celkovy obraz kupredu ci zpet.

6.00 - vstavam
6.30 - vychazka se psem do 7.30 OK - start do dne
7.30 - posiluji - OK - musim neco se sebou delat
8.00 -snidane
8.25 - zpravy NET - OK - potrebuji prehled
8.45 - FDAX otviram platformu - jiz neobchoduji, jen nesmyslne cekam na OPEN - hloupy zvyk, najit reseni co s tim
9.30 - stale sedim nesmysle u DAXU - MAX. NERACIONALNI CHOVANI - tohle je velky problem
10.00 - konecne se rozhoduji uzavrit platformu - OK
10.10 - odpovidam na nekolik mailu - OK - je treba pomoci
10.30 - mam chut jeste mrknout jak dopadl DAX - nedelam to - OK
10.45 - 12.30 - backtest - OK - konecne neco delam
12.30 - 13.30 - obed - mam chut na KFC -pribral jsem 3kg pres zimu - nemuzu - OK
13.30 - hloupy zvyk dat si kavu a mrknout na film - nedelam to a radeji jdu 10 minut se psem. OK
13.40 - kontroluji jak dopadl pohyb na DAXU - to je spatne a musim najit reseni ..........
14.00-15.00 - baktestuji
15.00 - podvedome ukoncuji backtest protoze se blizi US open a i kdyz jej neobchoduji tak mam stejny problem jako na DAXu, chci u toho byt a koukat - zatim nevim co s tim .......

15.00 - 18.00 sedim jako tele u PC a pozoruji vyvoj trhu TF - zcela nesmyslne a neracionalni chovani.
18.oo - jdu si zabehat - OK
19.00 - dokoncuji konecne backtest ktery jsem mel dnes za ukol - davno mohl byt hotovy . ........


Tohle je priklad jednoducheho zapisu. Vypada to velmi neskodne a primitivne, ale zkuste si jej znovu precist treba za 2 tydny a uvidite uplne neco jineho. Buete se divit jak neracionalne se chovate a kolik zbytecnych veci za den udelate. Pravdepodobne se tezko dostanete na ideal, ale urcite muzete postupne odbourat ty nejvetsi zlozvyky a chovat se daleko racionalneji - jen to chce mit neustale na ocich, vydodnocovat a hledat reseni.

V tradingu vas to posune neuveritene kupredu protoze si tenhle navyk prinesete prirozene i do tehle oblasti a bude pro vas automaticke analyzovat chovani a cinnost i zde. Najednou vam bude divne proc se chovate jinak nez by jste meli a proc treba neobchodujete podle vaseho OP.

Tohle je opravdu mozna cesta jak se v tradingu udrzet a neco vydelat, jen je treba nebyt liny a zkusit to.


At se dari focus
























Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 33
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

focus, super prispevek, diky za nej! Sam mam problem s tim, ze spoustu casu pres den stravim se zbytecnostma a pak testuju nebo delam jiny dulezity veci do tri, ctyr hodin do rana. I kdyz bych mohl byt kolikrat hotovy uz mnohem drive. Je to moje vrozena lenost. Docela jsem s ni pokrocil, ale stejne to neni ani zdaleka ono. Takze jdu do toho!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj Pavle,

tohle jsi jeste v dobre pozici a nakonec udelas co jsi chtel udelat.

Spousta lidi vetsinou zacne veci resit az se zacne hroutit jejich svet a zacina byt ohrozena jejich existence a socialni jistoty. Troufam si rict ze vetsina z nas je lina a je to celkem prirozena vlastnost, ktera muze prijit hlavne s vekem nebo docasnym uspechem. Myslim ze neni treba honit se s vyplazenym jazykem, ale je treba dela veci systematicky a pravidelne, ktere jsou navic casove naplanovane.

Tato technika je opravdu jednoducha - jen je treba vydrzet ji delat a jednou se treba budes smat tomu jak jsi se choval pred tremi lety a mozna tomu ani nebudes verit ze to bylo mozne.

mej se focus :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj focus, no zatim jsem moc nepochopil co bych teda mel prispivat? Kdyztak to zkus nejak objasnit nebo jestli jsem natvrdly tak pockam jak se to tu vyvine a uvidim :)

Jinak takovy denik si pisu taky, ale prispivam do nej treba 2-5 za tyden, a pisu si tam veskere hlavni i vedlejsi myslenky ohledne tradingu, zivota, cilu a vseho co chci delat. A je dobre treba ted si precist jak jsem myslel pred pul rokem atd... je to urcite vyborna vec.

Systematicnost je asi uplne nejdulezitejsi vlastnost nebo navyk ktery je potreba, u me je to tak ze KAZDY den mam na praci cteni knizek 20-40 minut, potom kazdy den posloucham min. jednu motivacni nahravku od ruznych lidi na ruzne temata, k tomu zobchodovat podle planu odpoledni seanci a vsechno zapsat a zadokumentovat. K tomu mam jeste sportovni cile ale momentalne jsem jeste v pooperacnim rezimu tak nesportuji. A kdyz mam rozdelany backtest tak si vzdycky dam na to zhruba 1-2 hodiny denne a s takovymto pristupem pracujete porad stejne a neni to ani moc driny, ale kdyz to pak vemete treba za 1 rok tak je to obrovsky kus prace a velice dobre a ucinne prace.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

technická poznámka: začínám si uvědomovat, že lenost a pohodlnost je to, co lidi nejvíc brzdí v čemkoli..není to ani málo peněz, ani špatné rodinné zázemí, ani strach z neúspěchu, ani nešikovnost ani atd atd....je to s největší pravděpodobností LENOST a POHODLNOST...a pak také určitě i ŠPATNÉ SOUSTŘEDĚNÍ..

taková sebeanalýza je určitě super věc a může člověka zbavit velmi rychle (pár týdnů) špatných zlozvyků, popř. pomoct vybudovat zvyky nové...ale opět je tu velký problém - lenost, pohodlnost, špatné soustředění..proto by mělo být prvním cílem v téhle sebeanalýze to, že si vůbec začnu takový deníček psát..nemyslet ze začátku na tisíc věcí, které potřebuju rychle změnit (a tím si vytvořit v hlavě zmatek a tím dosáhnout 100% špatného soustředění), ale myslet pouze na zavedení a dodržování té rutiny zapisování do deníku..jakmile se tohle podaří dodržovat i po měsíci atd, pak jsme dosáhli prvního obrovského úspěchu..máme výborně odstartované do dalších změn či zavádění nových návyků...a můžeme se pustit do sebeanalýzy a postupně vylepšovat jednu oblast za druhou...

...problém u tradingu, sebeanalýzy a všeho dalšího je v tom, že chceme rychle skvělé výsledky a nejsme trpělivý a postupní, soustředíme se neustále na vše a tím pádem vlastně na nic...bez koncentrace to bude vždycky jen plácání od ničeho k ničemu..

majkll

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Romane,

jak jsem napsal na zacatku, je na ostatnich jestli bude o cem diskutovat. Zatim prispeli jen ti pro ktere je to bezna rutina a tak snad ani nemaji o cem psat. Jak napsal Majkll - vubec zacit a vydrzet treba mesic je uz obrovsky krok kupredu. Je to podobne jako s backtestem - budeme jej odkladat tak dlouho az po vymazani uctu zjistime ze jej proste neni mozne vynechat a nakonec jej udelame.

Budu rad kdyz prispeji treba ti, kteri nic podobneho nevedou a mysli si ze jim to ani nemopuze - potom se snad debata rozjede. Pokud ne, tak take nevadi, myslim ze je dobre ze to bylo uvedeno, at si s informaci kazdy nalozi sam.

mej se focus

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Focus, Majkll:

fakt skvělé vlákno, které tu ještě není. Prostě ať chceme nebo ne, největší překážkou člověk je on sám. A je jedno v jaké je to sféře. Nejhorší je ta LENOST a POHODLNOST jak píše Majkll. Člověk, kdyby jednal racionálně tak udělá takových věcí a za zlomek času než teď a nakonec by měl i více volného času na to flákání a další iracionální věci.

Největším problém je vždy začít. Odhodlat se. A pak vytrvat. Dobré je, že když člověk začne tak hnedka vidí výsledky a to by ho mělo motivovat u toho vytrvat. Ostatně cokoliv jsem se donutil v tradingu dělat, se mi nakonec velmi vyplatilo. Např. začít dělat backtest, začít psát pocitový deníček, začít stavět obchodní plán...

Jde o to být systematický a umět pracovat s informacemi. Chce to jen začít a nakonec je to kolikrát i zábava ;-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jeste k LENOSTI. Muzeme zde klidne diskutovat take o ni. Proc jsou lide lini? Proc si vzdy hledame jinou cinnost kdyz mame v planu becktestovat, ucit se do skoly, vyluxovat, vynest odpadky atd, ale take treba vstoupit do jasne pozice podle OP?

V minulosti jsem casto odchazel od PC kdyz se vykresloval muj vstupni patern a sel jsem se napit, neco udelat na jidlo atd. jen abych nebyl u PC a neobchodoval ......

urcite je to take zajimave tema a se sebeanalyzou souvisi.

focus

Link to comment
Sdílet pomocí služby

K lenosti... myslim ze ten problem neni v tom ze je clovek liny... Ta hlavni vec je v tom jestli si vubec ti lidi co jsou lini uvedomili, co chteji od zivota. Moje prvni vec kdyz jsem byl jeste na stredni byla ta, ze chci v zivote zazit vsechno co je mi prijemne, takze k tomu potrebuju predevsim hodne casu = nemuzu chodit 8 hodin denne do prace, a taky potrebuju hodne penez = musim premyslet mimo klasickou praci = zacal jsem cist o bohatych lidech a o tom co delaji a hlavne o tom jake jsou jejich zvyky a postoje ke vsem vecem. Kdyz kazdy den ctete o tom svem "vzoru" nebo vzorovy typ cloveka (bohaty, stastny, zdravi, bavi ho prace...), a jednou z hlavnich veci je porad byt soustredeny na svuj cil a porad na nem pracovat a kazdy den se posunout o krok dopredu tak potom jasne vim co mam delat - bud se takovymto lidem vyrovnam a dosahnu svych nejvyssich cilu, nebo budu takzvane liny a nedotahnu to nikam.

Jenomze nejde to svest na to ze jsem liny, ta lenost je az urcita vlastnost ale cele to vychazi z otazky PROC?. Takze jestlize to opravdu bytostne nechci a delam to jen tak ze narazil jsem na komodity tak to zkusim tak postupne to prejde v lenost a ke konci tradingu.

Na zacatek je potreba stanovit si co chci a pak treba urcitou cestou dojdu k tradingu a ten uz je jenom prostredek k tomu co chci, takze si uvedomim ze uz to mam tak ted uz to jenom dodelam a budu spokojeny. Jenze dovolim si rict ze naprosta vetsina lidi co obchoduje nekde narazili na pojem komodity, trhy, futures, akcie atd a taky si prectou v nejakem "skvelem" newsleteru jak nekdo vydelal na tom trendu 5000 usd na kontrakt, tak si kazdy rekne joo super jdu to zkusit. A proto tak casto muzem cist o lidech jak to vzdali, jak nejsou schopni plnit plan, jak vsechno kolem muze za jejich neuspech. Jenze je to jenom a jenom na vas samotnych. Takze chcete se naucit obchodovat ziskove? Nebo si chcete hrat nez vas to prestane bavit a budete moc lini na cokoliv?

Tak a uz klid jdu otvirat grafy :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

No tak to ja budu asi exemplarni pripad pro studium. Jednak jsem sova, takze koncit s praci ve ctyri rano jak pise Pavel je pro mne naprosto normalni. Rano - rozumej dopoledne - jsem nepouzitelnej, nemysli mi to a jen relaxuji (proto taky rano neobchoduji DAX ani nic jineho), do cehoz spada i bazen, kolo a tak, protoze u sportu si odpocinu nejvic, i kdyz moje telesna konstituce tomu moc nenasvedcuje. Nerikam ze nahodilost je muj zivotni styl, to urcite ne, ale ta predstava ze mam na nastence v predsini vyvesenej "jizdni rad dne" kam se chodim divat co mam zrovna v danou hodinu delat, by mne asi privedla do blazince. Kdyz chci backtestovat a mam na to chut, tak to jdu delat. Po dvou trech hodinach si chci odpocinout... no tak si dam kafe, pustim si film u ktereho zpravidla uspesne usnu... a na pohudku. (Psa nemam, jenom kocku, takze venceni odpada) Jedinej problem obcas byval, ze jsem zaspal trhy. Snadne reseni - budik. Kdyz mne neco napadne, tak si to proste zapamatuji, ladim to v hlave (programatori urcite znaji takove to programovani vecer v posteli, kdy si pises v hlave algoritmy) a kdyz uz vim co s tim, tak to zacnu resit. Kdyz mam chut, napisu mail nebo poradim..., kdyz nic, tak nic. Ale resit mail od 10:10-10:30 - tak to urcite ne. (Muzete si vsimnout ze sem treba neprispeju dva tydny, pak tu celou noc nebo dve vypisuju...) Takze tohle je tedy moje sebeanalyza. Nemam tuseni jak vyuzit to o cem pise focus. Nechci zit spartansky zivot svazany nejakymi naucenymi pohyby. Jsem rad volny a veci delam az kdyz se rozhodnu ze je delat budu. Proto taky delam to co delam ze ano. Praci jsem delal vzdy na 100%, mel jsem stesti ze prace kterou delam a delal jsem, mne vzdy strasne bavila, ale volny cas nebo obecne okolni zivot mimo praci si planovat prozatim rozhodne neminim.

2 focus: Jako tema je to vynikajici (kam ty na ty napady chodis)... Takze vidis ze jsem zrejme presny opak tebe :) Nabizi se otazka co s tim delat, jestli s tim chci neco delat, a jestli by nejaka zmena k necemu vedla.. Ja mam sam za seb pocit, ze nemam s nicim problem. Nebo myslis ze jo ? :)

No ale posledni tema - lenost - tak to je asi kapitola sama pro sebe. Takovy to udelam to pozdeji, udelam to zitra.. nejcastejsi vymluva je pak "jeste jsem se k tomu nedostal". Ale myslim ze tohle mame v sobe zakodovany. Jit cestou nejmensiho odporu. Proto je tak tezke delat neco systematicky tzn. i v dobe, kdy lze bez uhony delat neco jineho, zajimavejsiho, a povinnost lze odsunout. Ale ja rozlisuju. Kdyz zena rekne... pod se projit a mne se zrovna nechce, tak je to lenost. Kdyz si reknu "dnes budu testovat, nebo dnes budu na PC resit to a to" ALE az po filmu... tak je to imho jen otazka momentalnich priorit.

Toliko za mne ;)
Rob

Link to comment
Sdílet pomocí služby

focus:

tohle je hodně zajímavé: "Proc si vzdy hledame jinou cinnost kdyz mame v planu becktestovat, ucit se do skoly, vyluxovat, vynest odpadky atd, ale take treba vstoupit do jasne pozice podle OP? "

--sám bych řekl, že v tom bude něco jako přirozeně vybudovaný odpor k věcem, které "MUSÍME" udělat..ač si třeba myslíme, že je pro nás trading koníček, zábava, tak možná podvědomě jsou pro nás backtest či trpělivé sledování trhu věci, které prostě "musíme"..a proto se podvědomě snažíme je oddalovat, nechce se nám do nich...

a pak dochází k tomu, s čím jsem měl problémy např. já..že jsem před otevřením trhů dělal kde co, četl zprávy na netu, hledal nové písničky, atd. (prostě zbytečné věci, které lidi dělají jen tak z nudy) namísto toho, abych relaxoval a odpočíval...a když trh otevřel, tak jsem během půl hodiny začal podřimovat a pospávat na židli....

nenucené řešení je asi hodně složité..mě se vždy nejlíp osvědčila metoda nucené sebekázně..tj. prostě sem se "zabejčil" a řekl že takhle dál ne..a tvrdě jsem pár dnů - týdnů dodržoval nový zvyk...byť to je kolikrát fakt těžké, a kolikrát jsem toi vzdal..ale když to člověk vydrží a opravdu CHCE, postupně to šlo lehčeji a lehčeji..ale skoro nikdy jsem se u opravdu velkých složitých věcí nedostal do stavu, že by to šlo "samo" bez snahy...např. u posilování..mám to už jako rutinu, vidím výsledky, ale musím na to myslet a trochu se do toho nutit...chce to asi ne pár měsíců, ale spíš let, aby to šlo samo, když tomu dáváme takový relativně přirozený průběh...a tam je asi zakopaný pes, že málokdo se vydrží do něčeho "nutit" několik let...

určitě existujou možnosti jak se nějak sofistikovaně naučit novým zvykům s tím, že bodu "jde to samo" dosáhneme za výrazně kratší dobu..může to být např. vizualizace, kterou zmiňuje v jednom článku i Tomáš...ale já sem byl vždycky právě moc líný a pohodlný na to něco takového dlouhodoběji zkoušet..je to asi tím, že jsem přesvědčený, že to funguje i naprosto jednodušše bez vědeckých přístupů jen za použítí vůle a vytrvalosti - např. "nechceš být tlustý - nemusíš hledat zázračné pilulky, odborníky na výživu, duchovní cvičení ani držet drsné diety...prostě použij selský rozum, uvědom si, co a v jakém množství je a není zdravé, a nežer tak"...

majkll

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj Majkll ... nutit se nekolik roku to ani nejde... ale nutit se par tydnu nebo mesicu za ucelem vypestovat si zvyk jde, je to hooodne tezke ale jak to zvladnes tak je to pak zase uz hodne lehke. Toto pouzivam uplne na vsechny veci na kterych mi zalezi. Napr. koupim si velkou slozitou knizku - napr. Jack Canfield - pravidla uspechu.... knizka ma 350 stran... vetsina lidi bud ani neotevre - to jsou ti co je jim zivot jedno, potom je urcita cast lidi kteri reknou sakra musim se sebou neco delat - napali to na startu ctou kazdy den 40 stranek a po 3 dnech jsou uplne vycerpani a konci... Ja kdyz uz mam tento zvyk na cteni knizek vypestovany tak to beru jinak... vidim 350 stran a vim ze za 25 minut prectu napr 10 stranek => 350 / 10 = 35 dni, takze od koupi knihy vim ze za 35 dni ji budu mit prectenou a hodne se naucim, ted jde jen o to polozit si otazku - je 35 dni malo nebo moc nebo akorat? Odpoved je ze knize jako teto muzu venovat i 50 dni takze ten kazdodenni zvyk 25 minut cist neni uz ani povinnost to uz je spis takova radost protoze vidim ten moment za 35-50 dni kdy mam knihu prectenou a jsem spokojeny ze jsem se hodne naucil od tohoto cloveka ktereho si vazim.

Takze vysledek uz mam " na dohled " ale ted prijde kriticky bod, nekdy prijde ten den kdy se vam tolik nechce a reknete si nevadi zitra to dozenu atd to urcite znate ... ale z vlastni zkusenosti bych rekl ze nez si vypestujete ten zvyk ktery chcete tak nemuzete ani kousek prace odlozit, musite kazdy den i nucene cist 25 minut... asi tak po 1-3 mesicich zjistite ze uz se na cteni tesite a v tento moment uz mate vypestovany zvyk, takze uz to jenom dal dodrzovat. A jakmile ho uz tak mate zazity tak potom se da sem tam 1 den vynechat a ani ho nemusite nekde dohanet... Nekomu taky jeste muze pomoct metoda ze si napisu na papirek nebo na zed nad postel nebo kamkoliv - kazdy den ctu 25 minut denne za ucelem vypestovani si zvyku cist... tento papirek kdyz si pak 3x denne prectete tak mate dve moznosti - budto cist 25 minut denne nebo papirek zahodit a nedelat nic....

A takto to aplikuji na backtestovani, na uklid doma, na cviceni, na hrani golfu a vsechno ostatni....
Dalsi veci na poradi mam naucit se dalsi jazyk ( spanelstinu ) a naucit se hrat na klavir => bez techto navyku,ktere jsem popsal by to moc neslo, nebo bych to zkousel az do toho bodu "lenost".....

Link to comment
Sdílet pomocí služby


Ahoj :)

moj rezim dna je rozdeleny pol na pol :) doobeda riesim trhy (fesx)momentalne som 2 mesiac paper. dal som si prevsadzatie ze budem paper najmenej pol roka a podla vysledkov sa zariadim ci pojdem live...doobeda popri obchodovani backtestujem aj opce kedze kto obchoduje fesx tak urcite vie ze ten trh je lenivy tak da sa to stihat.. a poobede uz riesim rozne aktivity,kedze som student ktory studuje skolu externe tak mam kopec casu

myslim ze ak den stravim prijemnym sposobom tak nikdy to nieje na skodu :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ještě jedna věc mě napadá a to, že je dobré pomoci té sebekázni nejenom zpětnou sebereflexí, ale také použít něco dopředného. Např. dělat si časový týdenní plán, např. nějaké zlepšení. Na tento týden si mohu dát, že musím prostudovat to a to, další týden musím zefektivnit tamto, nebo třeba že další týden musím udělat backtest nové myšlenky a také si zapsat to mi to přinese (motivace) Důležité je se pak k tomu na konci týden vrátit a ohodnotit se, zjistit kde to vázlo a co bylo špatně a co se zase povedlo - tady už navazuje ta sebereflexe.
Takovéto systematické zpracování dá člověku možnost vidět mezery.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...