Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

AKČNÍ HRY


MichalMV

Doporučené příspěvky

Zdravím vás,tak si dovolím založit nové vlákno.Nedávno jsem četl článek který poukazuje na to,že hraním akčních(rychlých) počítačových her se zlepšuje reakce člověka.Nikdy jsem nebyl nějakým velkým příznivcem PC her,ale v daytradingu je reakce a postřeh velice důležitá vlastnost,tak mě napadá máte s tím někdo zkušenosti,aplikujete to někdo?
Protože většina "cviků" na zlepšení reakce není kdovíjak zábavná,tak si myslím,že PC hry můžou být přeci jen trochu lákavější a zábavnější.
Pokud máte někdo nějaké zkušenosti,tak se prosím podělte popř.doporučte i nějakou hru.
Michal

Link to comment
Sdílet pomocí služby

osobně si myslím, že to není úplně ten pravý šálek kávy. uvědomte si, že rychlými reakcemi se snažíte konkurovat softwarovým algoritmům. princip ziskového obchodávání a edge vidím úplně někde jinde. rychlé reakce bych viděl spíše u technik blízkým scalpingu - ale obávám se že právě to je doména naprogramovaných strategií. u většiny ostatních způsobů obchodování vidím odstranění zpoždění reakcí člověka ve využívání STOP a LIMIT příkazů. STOPy pro breakouty, LIMITy pak pro odrazy. poslední dobou začínám místo STOP příkazu využívat STOP LIMIT a ještě se mi nestalo, že by break byl tak rychlý, aby se cena nechytla (často mám i lepší plnění) - ještě to nemám vyzkoušené na multikontraktech (zatím jedu se dvěma a myslím že si s tím vystačím ještě dlouho)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Rovněž zdravím,

souhlasím, že hraní počítačových her umožňuje trénování rychlosti a postřehu. Ovšem v tradingu bych rychlost nekladl na první místo před rutinu a rozvážnost. Dám příklad k čemu může posloužit např. hraní obyčejného tetrisu:

[ital]Nedávno jsem si začal krátit cestu metrem hraním tetrisu na svém m.telefonu právě z tohoto důvodu. Připomínám, že tetris je o správném skládání celých řad z omezených variací kostiček, které padají v různém pořadí. Složená řada se vždy vymaže a hra se postupně zrychluje.[/ital]

[bold]Co se na tetrisu dá naučit pro aplikaci v TRADINGU?[/bold]

[bold]1) Rutina[/bold] - různé typy kostiček se hodí vkládat [ital]vhodně[/ital] pouze do určitého místa, tedy naučení se párovat kostička/díra nejlépe ten nejvhodnější pár - (tu) člověk se trénováním naučí vidět tak nějak automaticky, co kam dát, aniž by o tom přemýšlel - tedy papetradingem si člověk zažije všechny úkony a patterny a tím se mu sníží psychické zatížení...

[bold]2) Trpělivost[/bold] - můj tetris umožňuje kostičku rychle "šoupnout" dolů a zároveň vidět následnou kostičku, která přijde poté. Pokud již mám nastavenou tu prvně příchozí, tak je lepší počkat a podívat se na tu následnou, jestli to neumožňuje lepší kombinaci - (tu) tedy být trpělivý, protože zvyšující se rychlost hry podporuje psychický tlak a možnost poslat kostičku rychleji dolů to umocňuje - tedy vyčkat si na úplnou (aktuálně nejlepší) kombinaci všech vstupních signálů dle OP.

[bold]3) Nevzdávat situaci[/bold] - tedy nevzdávat se ve chvíli, kdy už se zdá být hra ztracená, protože v určitém procentu případů je možné se zlepšujím skillu hráče hru ještě "otočit" nebo alespoň uhrát drobné body navíc - (tu) reálný ekvivalent s jakoukoliv činností v životě (ovšem neberte mě za slovo - nepodporuji přeobchodování v obchodní seanci, kdy člověk zažívá sérii ztrát, pak je určitě lepší ten den přestat) a také je tu vidět že vše má % složku úspěšnosti ;)

Jinak děkuji za založení vlákna a těším se na postřehy ostatních :)

Pavel

Link to comment
Sdílet pomocí služby

zajímavé téma a o něco míň zajímavý článek (taky sem ho zahlédl)..

co se týče akčních her, viděl bych u nich kromě zrychlení postřehu, zlepšení přesnosti a rozvoje strategického myšlení i zápory jako třeba zvýšení stresu, agresivity (u slabších povah, které mají problémy s prohráváním atd - nejednou jsem byl svědkem rozbité myši či klávesnice u nějakého kamaráda)...

přestože sem už pár let nic nehrál, hrával jsem od mala poměrně hodně a poměrně dobře a musím říct, že mě to ve zlém naštěstí snad nijak neovlivnilo..naopak myslím, že akční hry určitě postřeh, trpělivost, rychlé rozhodování můžou zlepšit, ale neviděl bych to stejně jako ostatní tady jako něco zásadního..je pravda, že osobně jsem hodně rychlý a přesný v činnostech, které dělám (dokonce zvládám víc věcí najednou :) ), ale těžko říct, jestli to může být hraním her, nebo genetikou atd...

větší přínos bych z hlediska akčních her viděl spíš v rozvoji strategického myšlení a umění improvizace a "čtení davu" po psychologické stránce..k tomu je potřeba hrát multiplayer s živými protihráči a nejlépe nějaké starategické módy akčních her, které jsou náročné na rozvahu, trpělivost, rychlé reakce, dobré plánování atd...člověk se může dobře naučit číst myšlení ostatních lidí, ale je nutné neustrnout u jedné hry, aby se z toho nestala rutina, ale stále se člověk rozvíjel..

jinak co se týče postřehu atd. tak jak se tu už mockrát psalo, radši bych se zaměřil na nějaké sporty, něco víc přírodního, společenského, nebo aktivního než PC hry...já např. jezdím freestyle na kole a dřív jsem jezdil cyklotrial, což jsou podle mě výborné sporty právě na rozvahu, překonání strachu, plánování, rychlé reakce, postřeh, koordinaci a narozdíl od PC her i na uklidnění, relaxaci atd...to si myslím je důležitý rozdíl obecně sportů a počítačových her - v tradingu je potřeba být soustředěný a přitom uvolněný, a to u akčních her asi moc nejde..

majkll

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Kdyz jsem si precetl prispevek o tom, ze hranim her si trader zlepsi soustredeni atd., tak jsem si vzpomnel na jedno prislovi, ktere maji powerlifteri: Chces zlepsit bench? Cvic bench!
Proc hrat hry na pocitaci, kdyz na nem muzu zrovna tak sledovat grafy a trenovat soustredeni na nich?
Navic je to podle me dost velky rozdil. Hrani her je docela zabava, kdezto sezeni u pocitace a sledovani trhu je casto velka nuda...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Děkuji za podnětné názory,jistě je lepší koukat do grafů,ale já tím myslel ve volných chvílích trénovat reakci,k vylepšení vstupu ve volatilních dnech.Jsem zastáncem kaizen a tak se snažím veškeré maličkosti vylepšovat a proto zkoumám každou možnou i nemožnou cestu.Už delší dobu hledám nějakou činnost kde bych mohl exponovat své smysly a mozek na maximum.
Michal

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 10 months later...

Akční hry na PC mám rád odjaktěživa, kromě pozitiv zmýněných zde ve vlákně bych rád upozornil na nebezpečí, které mně v začátcích live tradingu dlouho pronásledovalo - mozek přepnul do módu "teď se hraje akční PC hra" a výsledky byly devastující. Dá se s tím pracovat a odstranit to, je to ale zbytečný problém navíc. Nevím, do jaké míry to způsobovalo hraní her, nicméně já jsem jej identifikoval jako hlavní problém.
Anžto pro trading je potřeba klid a nulové vzrušení, hraní akčních her bych za sebe nedoporučoval.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Z mého pohledu bych místo (akčních) PC her doporučil nějaké cviky na koncentraci. Pokud jsem vysoce koncentrovaný na určitou činnost, tak dosahuji dalkeo rychlejších reakčních časů. Může to u každého fungovat jinak, ale u mě je koncentrace alfou a omegou rychlých a přesných rakcí. Shodou okolností mě k tomuto přivedlo právě hraní na PC (Counter Strike 1.6), kdy jsem potřeboval rychlé reakce. Zjistil jsem, že bez koncentrace to nejde. Takže PC hry byly spíše prostředek, který mě přivedl k tomu, že musím najít způsob jak zlepšit reakce. Teď už hraji jen jako relax, kdy úplně vypnu mozek a jen se bavím...

iF

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Minule byla ohledne clanku "Jak postupovat do vyssiho levelu" rozebirana v diskuzi vizualizace. Kdyz jsem ohledne toho hledala nejake techniky na jeji zlepseni, narazila jsem na nejaky clanek, ktery pojednaval o pc hrach. Psalo se tam, ze vizualizace muze byt rozvijena pomoci strategickych pc her, vizdvihli tam zejmena warcraft (nebo jak se to pise).
Myslim, ze jsou lepsi techniky na zlepseni vizualizace, nez pc hry, ale zas nejsou tak zabavne.
Osobne bych se strileckam asi vyhla, reflexy se sice zlepsi, ale je otazne, jestli bych chtela mit obchodni system zalozeny na rychlych reflexech.. edge bych hledala nekde jinde.
PetraSR

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Souhlas s Petrou, vlákno se jmenuje "AKČNÍ HRY", strategie a tetris jsou něco úplně jiného. Mou negativní zkušenost s vlivem hraní akčních her na trading v jeho začátcích jsem už popsal výše. Myslím si, že je daleko lepší čas i koncentraci věnovat grafům a tadingu jako takovému, než hledat inspiraci ve střílečkách - a to střílečky hraju opravdu rád :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Hľadať súvislosť medzi hraním hier a tradeingom? Už som asi fakt staromódny (onedlho 18 :D) ale hľadať súvislosť medzi hrami a tradeingom. Autor článku pravdepodobne myslel reflex typu že si rýchlejšie všimneš keď ti padá pero alebo podobne.. Ten príspevok od zakladateľa vlákna mi pripomína bohužiaľ sterotypného slováka (neviem ako to je v čechách ale myslím že to je podobne vo všetkých postkomunystyckých krajinách) ktorý radšej vymýšľa 10 hodinový plán ako vykašlať so systémom na niečo čo by normálnym postupom vyriešil za hodinu. Ak chcete tradeing zobrať vážne tak hľadaním skratiek to nebude. Neberte to útočne je to len môj názor.

Jediná cesta je otvoriť živý graf a hľadať vzorce a scítiť sa s trhom. Deň za dňom si ho otvoriť a dokázať sa aspoň dve hodiny sústrediť len na to čo trh robí.

Pokiaľ chcete robiť seriózne akýkoľvek biznis tak hľadať skratky je z pohľadu time a bussiness managementu totálna strata času a energie často aj penazí.

iigis

Link to comment
Sdílet pomocí služby

iigis,
Zdravím,špatně jste mě pochopil nebo jsem to spíš špatně napsal já.Je to už nějaký pátek co jsem toto vlákno založil a musím říci,že jsem raději přistoupil na sport a obecně na tělesné aktivity.
V žádném případě jsem tímto vláknem nezamýšlel něco obcházet,či zkracovat.Sám se tradingem živím už nějakou dobu.Měl jsem přesně na mysli vylepšit si postřech ve velmi volatilních dnech,obchoduji diskréčně finwin a někdy to je docela náročné mít ten správný timing.
Ale jak říkám už je to neaktuální,tak se může klidně toto vlákno uzamknout nebo smazat.
Michal

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Michal:

Ja som to nemyslel zle, bolo to myslené vo všeobecnosti ako to funguje u nás:). inak ja preferujem tiež kalokagatické myslenie ( aj telo aj duch), je v tom veľa pravdy. Bohužiaľ času je menej.

Písal som to skorej preto ak by na toto vlákno natrafil niekto kto to chce fakt praktizovať aby som ho kúsok odradil:) myslím, že pre jeho dobro.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Určitě souhlasim,někdo může mit z tohoto vlákna pocit,že srovnávám trading a akční hry,což je samozdřejmě hloupost.Měl jsem opravdu na mysli jen a jen zlepšení reflexů všeobecně,které by šly částečně využít v tradingu.
Byl bych nerad kdyby to někdo pochopil jinak,hlavní je,že si už rozumíme a to je nejdůležitější.
Michal

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...