Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Jak se připravit na ztráty v tradingu


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 44
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Mě ztráty naučily mít nad věcmi zdravý nadhled. Od začátku live jsem je zažíval 1 rok a 8 měsíců, ne každý měsíc a ne pokaždé drtivé, ale i tak to člověka zocelí.:-) Také jsem si uvědomil, že tak jako tak budu příští obchodní den dělat další obchody, na mém rozhodnutí to nic nemění, tak to prostě musím přežít. Je důležité nepřestat, jít stále dál.
Co se "prevence" týče, pravidelně dvakrát třikrát denně medituji. Zhruba před rokem, kdy bylo ztrátové období velmi nepříjemné a už se jednalo o existenční problémy, se mi přestalo dařit nalézat v sobě klid na meditaci a vlastně na jakýkoli psychický odpočinek. Vyřešil jsem to používáním psychovalkmanu. Nejdříve jsem byl lehce skeptický, přeci jen stál několik tisíc a já řešil problémy zda zaplatit nájem či něco jiného. Nakonec jsem to pojal jako investici a od prvního použití vím, že jsem udělal dobře.
Takže nyní to je tak, že s jeho pomocí medituji před obchodní seancí a většinou večer před spaním a na psychice je to znát. Tím pádem i na obchodech a na soukromém životě. Používal jsem jej i přímo během obchodování, lze k tomu dokoupit speciální průhledové brýle a velmi mi to pomáhalo, ale zde je třeba dávat pozor na nastavení frekvence. Stalo se mi jednou, že jsem se cítil tak v pohodě a relaxovaný, že jsem ani nepovažoval za nutné vstoupit do obchodu.
:) :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ano, aj ja si myslim ze v boji s variaciou vo vysledkoch, drawdownom pomoze najlepsie emocny kapital - ako dovera v seba, dovera v plan, vedomie dostatocnej pripravy, ci predchadzajuce zrealizovane uspechy. Rovnako dolezite je vedomie ze mame dost equity na ucte na jej prekonanie.
To vsetci davno vieme, ponuknem iny pohlad. Mna dost inspiruje kamarat ktory je poker pro (a vlastne cely svet pro pokru), na vlastne oci vidim ze musi zapasit z vacsou variaciou ako trader, ma menej hmatatelny edge (diskrecnejsi) ako trader, downswingy v pokri mozu trvat mnoho desiatok hodin session time pocas ktoreho musi byt clovek fit a sustredeny a nerobit chyby, byt triezvo schopny robit diskrecne rozhodnutia proti superom. A napriek tomu z toho ma na konci mesiaca na najom. :)
Co je oproti tomu v klude cakat na vopred naplanovane obchody?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

mne sa zatial osvedcilo v "blbej dobe" obmedzit obchodovanie, pokial trh "nefandi" mojmu systemu. Nie uplne prestat, ale pockat si na vylozene dobre prilezitosti. System je trendovy a ked sa trh toci hore dole, lepsie je pockat az prestane... Samozrejme je to docasne riesenie, do buducna planujem pridat protitrendove vstupy a diverzifikovat

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Diky, zase jenou se mi clanek trefil do noty. V posledni dobe se placam kolem nuly. Ziskove tydny se stridaji se ztratovymi. Nejvetsi vliv na me obchody ma psychika. Porad jeste se nechavam ovlivnit vysledkem predchazejiciho obchodu. Po par uspesnych obchodech si stavim vzdusne zamky, nasleduje ukvapenost ztraty a deprese. Obchodni plan mam dobry, vim co bych mel delat ale vedet nestaci. Je treba naucit se tim planem opravdu ridit. Realisticky pohled na ztraty i zisky v primerenem casovem horizontu mi k tomu pomuze.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

ja sa v poslednej dobe pokusam sustredit na hodnotenie obchodu z hladiska obchodneho planu, nie na equity. Po kazdej seanse si prejdem vsetky obchody a v klude vyhodnotim, nakolko boli v sulade so systemom. Zda sa ze to funguje, treba sa psychicky zamerat na hodnotenie obchodu, nie na vysledok. Proste natlacit do palice, ze aj stratovy obchod moze byt 100% OK, lebo to vsetci sice vieme, ale nase podvedomie to moc nebere. Podvedomie sa sustredi na financny vysledok, a potom sa stavaju (mne) take veci, ze ked som mal mierne ziskovy obchod, dalsi neberem, pretoze podvedome sa toho zisku nechcem vzdat. Samozrejme tie nezobrate obchody su vzdy vysoko profitabilne...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Stres ve ztrátovém období zažíváme hlavně v začátcích, kdy ještě neumíme vydělávat. Jakmile , ale začneme celkově profitovat tak se stres zmírnuje. Jakmile se časem dostaneme do stavu, kdy prakticky denně jsme v profitu, pak úroven stresu klesné na nulu, protože víme , že vyděláme i když nás potká pár ztrátových obchodů.. V počátku mi nejvíce proti stresu pomáhalo podnikání, protože mi odvádělo myšlenky od tradingu a tím jsem se uvolnoval. Dále pak velice vhodné bylo plavání. Stanovit si počet bazénů za nejaký čas, apod. To pak byla hlava pěkně čistá a svěží.
Nyní již neprožívám stres, protože vím, že ztrátové obchody jsou součástí mého tradingu a už se nad tím nepozastavuji, prostě jen obchoduji a upravuji aktuálně počty kontraktů- řízení pozic.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

MNOVAK:

Plně souhlasím s Vaším příspěvkem.
Sice ještě neobchoduji, ale zcela se s ním ztotožňuji.

Ztráty v podnikání jsou. A někdy jsou ztráty dokonce nutné proto, abychom udělali výdělek.

Když se člověk podívá na trhy, tak i trhy mají ve svých obrovských býčích / medvědích trendech korekce. Taková korekce je i v klasickém vydělávání peněz.
Bohužel kdo si tuto skutečnost nedokáže uvědomit a psychicky ji ustát, skončí. Proto jen tak málo traderů uspěje....

A nyní v praxi moje tajná a osvědčená pomůcka, jak nevýdělečné měsíce přežít. Udělejte si finanční rezervu...
NIKDY NEDĚLEJTE NIC NA DORAZ !!!!!

Jarda

PS: chci a budu mezi nimi ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry clanok a ako odraz toho vsetkeho ukazuje priklad na podnikatelovi s bazenami.
Moj nazor za ktorym si pevne stojim je, ze podnikatelia ktory uz maju co to za sebou lahsie zvladaju trading ako niekto kto bol zvyknuty na pravidelny mesacny prijem v podobe vyplatnej pasky. Sme zvyknuty na to ze nedostavame pravidelne vyplatu a ze kym nieco zarobime musime tvrdo pracovat. najme na zaciatku.

ja by som mozno trading porovnal kludne k obchodakovi, obchodnemu zastupcovy. vsetci viete co OZ robi. vyhladava potencialnych zakaznikov a uzatvara snimi obchod.
Naklady obchodneho zastupcu zacinaju uz len tym ze dvihne telefon a zacne telefonovat, dalsie naklady predstavuju samotnu cestu ku zakaznikovi v podobe prevadzkovych nakladov na auto, cize benzin atd. plus obed.
A nikde nieje napisane ani iste ze prave toto stretnutie do ktoreho vlozil peniaze na benzin, teda cestu, obcerstvenie a naklady na telefon ze bude uspesne.
Tak isto si obchodak musi vyberat co ma pre neho prijatelny RRR a co nie. napriklad obchodak z vychodu nebude cestovat na zapad. je tam prilis mala RRR a moze to vyjst vo velku stratu.
Ale napriklad z 200 oslovenych zakaznikov mesacne (nakladdy na telefon)
dalej 50 strenutiami (naklady na benzin, obed)
a len s 10 uzatvorenymi objednavkami, dokaze byt dobry obchodak (tak ako dobry trader) v pluse a teda slusne zarobit.
aj napriek vsetkym tym stratam ktore absolvoval a musel podstupit ak chce nieco zarobit.

Osobne robim aj obchodaka vo vlastnej firme lebo ma to bavi takze viem o com hovorim, teda pisem.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

YAMATO:

Taky vyhodnocuju plneni planu u provedenych obchodu. Uz jsem se vyrovnal s tim, ze I 100% obchod muze byt ztratovy - to me necha v klidu. Mnohem vic ztrat mam ale u obchodu, kde jsem nejak plan nedodrzel. Zacal jsem vyhodnocovat plneni planu podle fazi. U kazdeho obchodu si zvlast zapisu, jak jsem dodrzel pravidla pro vstup, rizeni obchodu a pro vystup. Diky tomu vim, na co bych se mel zamerit. Docela mi to pomaha, vstupy uz celkem dodrzuju a ted se soustredim na rizeni.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Hugos:

stratovy obchod kvoli nedodrzaniu planu, to zamrzi, ale vysokoziskovy obchod, ktory som kvoli nedodrzaniu planu nebral, to vylozene nas**** :D Navyse ked clovek potom vidi ze je na nule, a vlastne mal byt vysoko v zisku... Teraz uz sa to snazim brat tak, ze ked mam stratovy den, ale vidim ze vsetky obchody boli 100% ok, tak to bol uspesny den.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

yamato:

já sem přesvědčen, že je jedno jestli kvůli nedodržení inkasuje trader ztrátu nebo přijde o zisku - je to pořád stejně velká chyba a to nedodržení svého obchodního plánu!!!
Přemýšlím proč trader nedodržuje svůj plán který mu v backtestu i paper tradingu vydělával,ale v live ho není schopen dodržet a napadá mě jedna věc - trader svému systému nevěří na 100%
Nenapadá mě jediný důvod proč nedodržovat svůj plán kórt ve chvíli kdy sám vidí,že se točí kolem nuly a přitom měl být v zisku (kdyby dodržoval svůj otestovaný systém!) - to mi přijde jako dost dobrá motivace k tomu dodržovat svůj obchodní plán.

ať se Ti daří!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

zdravim

ja osobne mam system ktory nema na 100 percent stanovene vstupy a vystupy (zalezi na S/R, vlastne mam len jednu podmienku aby RRR bolo min 1:2 a max 1:3). A casom sa mi osvedcila metoda ze pri menej jasnom indikatore na vstup je lepsie pockat a popripade "nezarobit" ako vstupit a prerobit. Robim to hlavne kvoli tomu ze neobchodujem este moc dlho a radsej si pockam na situaciu kde jasne viem ze mam vstupit :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

kahiros
vezmi si to z toho pohladu ze aj dobry obchodny plan moze vykazovat par strat a neze moze ale aj bude.
moze prist zisk zisk a potom strata zisk strata strata strata a toto nemusi zvladnut kazdy a najme ak pride naprikald 20 den v mesiaci kedy bool trader zvyknuty dostavat vyplatu od svojho sefa a on ma na ucte + 50 dolarov alebo v tom horsom pripade - 200 $ a zacne pochybovat a robit chyby.
Ako pises backtest je dolezity, ale aj backtest backtestingu a potom paper, ale nie paper pretacany cez ninju replay data, ale riadne si to odsediet ako v realne, potom prudia emocie aj ked je to demo a da sa to doladit vsetko uz pri paperi aby pri live sme museli zapasit uz len s minimom emocii alebo aby sme ich vedeli zvladat. Neje take tazke predstavit si ze paper je realny. treba si vybrat z uctu napriklad 1000 eur a drzat ich v ruke (dajme tomu ze to je vydelok pri backtestingu za 2 tyzdne) a vzdyk ed urobim obchod stratovy tie peniaze dame bratovi alebo surodencovi (nie pod perinu, to neje povazovane za stratu) ak ju dame inej osobe uz to povazujeme za stratu. a ak ich zarobim spat, dotycny nam ich vrati.
Takymto sposobom moozeme natrenovat traderovanie bez toho aby sme stratili co i len korunu, zaroven prezivali vsetky emocie ktore pridu v live a vedeli s nimi zapasit.

Co poviete?
skusal niekto?

Lukas

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...