Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Několik výsledků pozorování z oblasti psychologie obchodování


Doporučené příspěvky

* Jaké procento vašich obchodů je doprovázeno velmi silným přesvědčením, že všechno souhlasí, ladí, dává smysl a vy vidíte trhy správně? Proč obchodujete, když toto přesvědčení postrádáte?

..výstižné zejména pro mně!

Jinak finančníkům děkuji za organizaci knížky v českém jazyce. Jsem tak v 1/3tine a je to velice čtivé a hezky (aspoň dle mého názoru) přeložené. Taky oceňuji kvalitu zpracování, takže za mě velké dík (tu)
PetraSR

Link to comment
Sdílet pomocí služby

[ital]"Vyhledejte svých deset nejziskovějších a deset nejztrátovějších obchodů během posledních tří měsíců a porovnejte jejich výsledky. To vám hodně napoví o vaší obchodní disciplíně." [/ital]

mne to vychádza tak, že najlepšie obchody som mal vtedy, keď som sa z nejakého dôvodu moc nestaral o výsledok (bolo mi to fuk). Naopak, keď som veľmi chcel prerušiť straty a konečne chytiť ziskový obchod, veľa dobrých obchodov som skrátka vynechal, pretože som sa obával ďalšej straty (a vtedy človek vidí problém všade). Samozrejme stratový som nevynechal ani jeden...
Záver: Starať sa o to či mám signál a nestarať sa o priebežné výsledky. O tie by sa mal postarať systém.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Knihy o psychologii jsou přínosné nejen v tradingu, tedy alespoň pro mě.
Jenom mi není jasné, co si mám prakticky vyložit toto:

[ital]* Často slýcháváme, že tradeři selhávají, protože se nedrží svých plánů. Moje zkušenost je jiná. Tradeři vyvíjejí plány a patterny, které jednoduše nefungují; jsou založeny na náhodnosti. Když patterny nefungují, tradeři začínají být frustrovaní a opouští své plány. Takže to vypadá, že neúspěch v obchodování způsobuje nedostatek disciplíny. Ale pouhé vytvoření obchodního plánu zárukou úspěchu není; k tomu je potřeba ještě důkladnost a systematičnost. Dodržování plánu založeného na nahodilosti není žádná ctnost.[/ital]

Pokud by to mohl někdo popsat příkladem z praxe, byl bych rád.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

tomas262:

ja to chapem tak, ze trader moze mat obchodny plan zalozeny na niecom, co v skutocnosti nefunguje (nejde o realny edge), len v backteste mu to vyslo tak, ze na konci testovania bol zisk, pripadne to netestoval vobec a len si nieco napisal a povedal si "toto je moj plan!" Tou dokladnostou a systematicnostou by som potom chapal jednak riadny backtest (ak trader neurobil ani to), pripade poriadny a hlbkovy vyskum samotneho patternu - preco by vobec mal fungovat (psychologia trhu), ako sa sprava v roznych trhoch, ako sa sprava v roznom case (skutocne silne patterny by mali fungovat vzdy) atd.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pokud konzistentně obchodujete jen s trendem, nebo naopak pouze proti trendu, nebudete konsistentně vydělávat peníze.
Tak tohle absolutně nechápu, já mohu říci ze vé praxe, že jsem trendový obchodník a za poslední rok mohu říct, že konzistentně vydělávám. Samozřejmě musím dodržovat striktně OP i MM, ale nerozumím tomu a možná, že se to v té knize dočtu, že pokud obchoduji s terndem nebudu v konzistentně vydělávat peníze. Možná, že jsem to blbě pochopil. Prosím může mi to někdo vysvětlit? Díky předem :S

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Vladicek: no asi je to myšleno tak, že pokud trhy delší dobu netrendují a takových období se nashromáždí více, pak oproti období, kdy trhy "pořád" trendovaly, budeš ve výsledcích nekonsistentní v případě, že se zaměřuješ pouze na silnější trend. Takže je asi dobrá alespoň diversifikace skrze patterny (trend-following, trend-fading, scalping apod.) :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Wolf: Fin win nepoužívám, mám jeden vstup překopírovaný od Zengera, přispůsobený sobě a mým nuacím, povaze a oku. A teď mě zaujal Ribon a jeden vstup si z toho vemu a začal jsem ho minulý týden testovat a cvičně obchodovat a samozřejmě jsem si ho pospravoval ke své povaze, oku, citu a teď zrovna dělám MM, a OP. K článku a knize, kterou mám a už jí samozřejmě čtu, tak se nedá nic jiného říci, než s tím souhlasit. Je to člověk z praxe a proto, že vím že se dá konzistentně vydělávat v trendu a to, že podle toho co jsem v knize četl v knize je pro mě její autor profesionál a muž na správném místě. Tak té větě skutečně nerozumím. Jinak díky praxi chápu v článku naprosto vše. Kniha se skutečně čte skvěle a ten kdo to myslí vážně, tak se bez toho co se v knize píše neobejde. Moc všem děkuji za reakce.

tomas262: Já pokud není trend tak neobchoduji. Stane se, že i týden nemám obchod a nevadí mi to. Samozřejmě si vedu obchodní deník, statistiku, vše si fotím. Za minulý rok jsem měl 148 obchodů za 9 měsíců. Akorát teď se musím zamyslet nad psychologickým deníkem. Jen v trendu se obchodovat dá i konzistentně vydělávat. Je to hlavně v hlavě a MM NIKDE JINDE. Ještě jednou díky za odpovědi všem přeji super počtení a hlavně si to vemte k srdci. Mnoho úspěchů přeji. (tu) :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pokud konzistentně obchodujete jen s trendem, nebo naopak pouze proti trendu, nebudete konzistentně vydělávat peníze. [ital] [/ital]
Já si osobně myslím, že tímto autor myslel fakt, že trhy se liší každým dnem. Tzn. pokud budu obchodovat pouze trendově, tak musím čekat na nastavení trhu, které shledám jako trendové. V ostatních případech nechávám signály plavat, a tudíž nebude distribuce profitů konzistentní při nejmenším v časovém horizontu.
Při kombinaci trend. a protitrend. vstupů na více druhů trhu by se měla dostavit konzistentnější distribuce. Tzn. je potřeba mít jasný popis a plán situace a používat v danou chvíli vhodný patern.

Machi7

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...