Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Ako ste zacinali? Od prveho kroku...


Doporučené příspěvky

Ahojte, zakladam toto vlakno, pretoze si myslim ze zacinajuci tradery by mohli mat odpoved na otazku "ako zacat" priamo od traderov, pripadne Vas ktory ste uz v nejakej tej faze a postupujete stale dalej a dalej. Kazdy nejako zacal a postupne sa posuval do predu. Bol by som velmi rad, keby ste napisali ako ste zacinali, akymi krokmi ste si presli, kym ste sa dostali tam kde ste teraz. Niekto je vo faze papera, niekto vo faze backtestingu, niekto vyhodnocuje, niekto uz ide live ale vsetkych nas spaja nieco podstatne a to tzv prvy krocik, druhy krocik, treti atd. Urcite ste uz poculi ze "ked sa chces niekam dostat, musis zacat prvym krokom" Predpokladam ze kazdy si pamata alebo si zapisuje ako zacinal, cim si prechadzal a tak ma poznamky, mozno krok za krokom co prezival na jeho ceste. Som presvedceny ze niektore odpovede sa budu opakovat, ale to je len dobre pretoze to znamena ze existuje nejaky konkretny sposob ako zacat. Niektore odpovede mozno prinesu ine pohlad na trading z pohladu zaciatkov a prvych krocikov. Neide mi o to sudit ze toto je dobre a toto nie. Ide mi o to aby kazdy kto bude chciet napisal krok za krokom ako zacinal. Tak napriklad ja si zapisujem okrem poznamok aj tzv kroky a knim poznamky bodove podla toho v akom bode sa nachadzam, ktorymi prechadzam a ktore ma vedu stale dalej a dalej. Je to dolezite podla mna mat akusi spatnu vazbu a zapisovat si co sa v nasom zivote ako buducich, sucasnych traderov odohrava. Tak smelo do toho Prikladam svoj zaciatok tak ako mam zaznamenany. Dufam ze to robim dobre a staci len prepisat PDF na JPG. Takze prosim prepiste si priponu na PDF

15938

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 83
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

stranger: (tu)
Urcite napriec celym diskusnym forom sa tieto infosky opakuju a budu opakovat, ale aj pre mna, ako zaciatocnika co sa tu mota viac ako rok, je opakovanie zakladov nesmierne dolezite.
Presla som si tvoje poznamky, bolo by pre mna prinosne, keby si tam mohol nacrtnut aj casovu mapu, nejaky nastrel datumov, aby sme videli, co ako dlho trva. Ci si si udal termin, kedy chces mat co hotove a ci si to aj dodrzal, alebo niektora faza trvala dlhsie, akos i predpokladal.
Este sa spytam, kolko a akych denikov si vedies? Ja moc poznamkovacia nie som, snazim sa, ale stale neviem, ci si viest jeden robustny dennik (teraz nemyslim obchodny s backtestom), alebo to rozlozit na "Pocity", "Ulohy", "Poznamky z knih" ... nejak som ztratena a konci to takto "Toto si musim zapisat.." ale na konci dna nemam nic.
Dik za tip.
PetraSR

PS: Pisal si o sebe do "Kdo jsme a co delame"? Nevedela som najst o tebe nejaky zaklad, som si totiz uvedomila, ze som si ta splietla so stredoskolakom :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

tak uplne prvy krok bolo samozrejme odvazne kliknutie na financnik.cz a manual :-D

nechytilo ma to hned iba po case som si skratka povedal ze to musim lepsie premrknut

cital som co som mohol a bol som v tom tak trochu strateny, skor ci neskor mi ale doslo ze to ma daleko od toho byt jednoduche a to aj v ked by som bol chladny ako robot.

mnoho veci som si programoval a skoro vzdy som bol sklamany, preto som videl cestu v divergencii, trengovych ciarach kedze mi to prislo ako tazko naprogramovatelne, skoncil som ale inak.

najviac mi pomohla kniha dlhodobe tajomstva kratkodobeho obchodovania kde boli jednotlive patterny 100% jasne a preukazatelne uspesne, samozrejme ze som si to naprogramoval a skusal na trhoch..
trhy boli ale uz ine a tak som zacal hladat vlastne patterny, casom uspesne hoci ma to stalo hodne roboty
to co robim som nasiel aj v knihe trading couch v poslednej lekcii, no nenasiel som nikoho ineho kto by tiez tak obchodoval

uz to bude asi pol roka co obchodujem live, viac menej to ide

viso

Link to comment
Sdílet pomocí služby

PetraSR Tak ja som uz da sa povedat od zaciatku si robil poznamky, zacal som napriklad poznamkami z manualu. Aj napriek tomu ze to je napisane, tak som si robil poznamky, dalej som si urobil taky slovnik pojmov ktore mi v tej dobe vobec nedavali zmysel. Ked sa pozriem do zadu je az ironicke ze som ani nevedel co je BE alebo PT. Je uzastne ako sa clovek postupne vyvija ked chce. Naozaj som si zapisoval takmer vsetko. DOkonca som si potom zapisoval aj rozne paterny ktore existuju ktore sa mi pacili, rozne obchodne poznamky atd. Pouzivam OneNote co je super a tam si zapisujem vsetko co ma len napane. Dokonca aj ked som backtestoval tak som si zapisoval rozne myslienky k comu sa vratit, co ma zaujalo viac, rozne opakujuce sa formacie alebo nuance. (tiez prikladam obrazok celkoveho pohladu mojich poznamok) V one note si mozes vytvarat tozne deniky, zalozky a strany. Zatial moje poznamky obsahuju 5 dennikov, kazdy dennik ma plno sekcii a kazda sekcia ma plno stran. K denniku (zaznamenavanie obchodov) ako takemu som sa dostal az neskor, ked som zacal s backtestingom. Tiez som zo zaciatku prepadol tomu ze v denniku musi byt co najviaci informacii, co je blbost. lebo to len pletie a komplikuje cele obchodovanie alebo zapisovanie. Tak som si urobil vlastny dennicek zo zakladnymi informaciami co som nasiel na financnikovi a postupne ako som testoval som si vytvaral dalsie a dalsie policka. Pre moje obchodovanie (vo forme jednoducho ale efektivne) si vediem len da sa povedat obycajny dennicek. (vid obrazok co prikladam) Co je najdolezitejsie so vsetkeho je zhodnotit sameho seba. Netvrdim ze to musi byt dokonale, to neje, lebo aj v tom sa rozvijame, ale proste si ujasnit ako k trhu chcem pristupovat, aky som clovek, dat vsetko na papier a na zaklade toho staviat a pristupovat k tradingu. Ten obrazok z poznamok co prikladam tam som naschval odfotil cast kde som hodnotil sam seba otazkami na ktore som si uprimne daval odpoved a potom este zapisoval myslienky. A je az neuveritelne ze presne na tomto mam zalozeny system ako som zodpovedal jednotlive otazky. Na paternoch ktore vidis volnym okom a na psychologii obchodnikov ktory sa ucastnia v trhu. VISO Ono asi najlepsie ked si clovek nieco odzije v tom trhu nieco a az potom zacnep rogramovat. Predsa len je tam vela premnnych. ja sice nesom programator ale tiez mozno jedneho dna si to naprogramujem, alebo dam naprogramovat.

15940

15941

Link to comment
Sdílet pomocí služby

PetraSR este co sa tyka nejakeho casoveho ramca venujem sa tradingu od minuleho roka. V podstate si staviam taku pyramidu od zakladov ktore musia sa polozit. Pyramida ma 5 schodikov zatial som na druhom. Na 3 schodiku zacnem live na stvrtom zvladnem veci ktore mi budu (ak budu) branit v dodrziavani planu a pravidiel a na 5 schodiku uz budem profitabilny fulltime trader kde nasadim do firiem riaditelov a ja sa uz budem venovat len tradingu. Ci to cele bude trvat 5 rokov (tj 5 schodikov) alebo 2 roky, ze nebudem mat vobec problem s obchodvanim, to neviem. Ale zaklad je postavat pevne zaklady.

15942

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ja som trading objavil nahodou. Pri prezerani webu v roku 2006/7 som narazil na začinajuci Finnancnik a cital som ho asi 6 hodin a uz som vedel cim budem. Ale kedze som nemal financie tak som sa rozhodol ze si nejake nasetrim. Tak som sa k tradingu vratil az v roku 2010 ked uz som mal vsetko potrebné.

Cital som knihu od Ziga Ziglara - Na shledanou na vrcholu : V knihe je dobre rozobrata problematika cielov a novemu pristupu k zivotu. A moj prvi naozajstni ciel bolo zarobit presni pocet penazi za presne stanovene obdobie po malich castiach. A ked som to dokazal tak som si uvedomil ze mam ciel ku ktoremu smerujem.

Vsetko sa zacina cielom ak mame ciel mame cestu. :) :) :) :) :)

Co sa tika dennikov tak tych mam asi 6 v MS Onenote a este 5 co si pisem rucne a to PA, Fundamenty,Indikatori,Koleraciu trhov, Celkovy stav trhov. Mozno pre niekoho vela ale mne to vyhovuje lebo ja obchodujem komplexne.

Moj prvi ucet sa vyparil - obchodolal som CFD asi 5 mesiacov. Potom 5 pauza na prehodnotenie a studie,citanie a vzdelavanie. A od tohto roku obchodujem komodity a ciel mam na 100% zhodnotenie uctu na 1 rok.
Presiel som vela patternou a prisiel som na to ze kazdy obchoduje to co mu ide a ak na tom stavia tak uspech sa dostavi.

Nikdy sa nevzdavat !!!!!!

Dobra kniha ktoru teraz citam je Trading Couach od Bretta (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

stranger: Hmmm... myslim, ze vidim, kde je ten rozdiel. Ja som bola vzdy zamestnanec. Vzdy som mala za zadnicou istotu staleho prijmu a co si budeme hovorit, pracu mam sice narocnu, ale skor na psychiku, vykonovo sa nepretrhnem - skusenosti ma naucili, ze je pohodlnejsie splyvat s davom, ako vycnievat. V praci mi nove postoje, myslienky a aktivita priniesli skor problemy, ako uplatnenie... a tieto iste zle navyky si nesiem do tradingu. Proste nejdem na 110%.
To je dovod, ze si nerobim poznamky a podobne... Teraz mam totiz 14dni dovcu, tie hadky v praci mi uz fakt liezli na nervy, rozhodla som sa venovat dovolenku tradingu, otestovat system a spravit poriadne zapisky... ale napriek tomu nevediem poriadny dennik, aj ked mam cas, som zrelaxovana, motivovana.. ale mam zly navyk.
No, dam si novu sancu, dnes mam konecne uz pristup k poriadnemu paper tradingu cez IB, tak je cas robit aj nove deniky, pocitovniky a podobne.

One note mam tiez, ale mozeh hadat, ako to dopadlo... pomenovala som si zalozky, tym to zacalo aj skoncilo (td)
Diky za rada a nakopnutie (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

tomm02
knihy od Zig Ziglera su fantasticke, tiez mam rad jeho knizky. KEd som zacinal ako obchodnik tak jeho knihy ma velmi nakopli. Knihy su skor take motivacne, tj ze ta podnietuju k vyssim cielom.

Trading Couach od Bretta si tiez chcem kupit. je v zozname knih ktore chcem mat v kniznici. Vela ludi uz ju tu chvalilo tak to bude urcite pecka.


PetraSR
Urcite je rozumne si viest dennik, zapisovat rozne poznatky, postrehy a podobne myslienky. Dava ti to aj odrza samej seba. Co budes mat z toho ked ta dnes napadne vyborna myslienka ako zlepsit svoj plan. ked si ju nezapises. A stavim sa ze o tyzden na tu myslienku ani len si nespomenies neto zeby si este zacala sa tym zaoberat. Nemusis pisat kilometre textov do dennika ale proste zacat jednou vetou, potom to pojde samo. To mas ako s prvym krocikom v tradingu o ktorom je toto vlakno. tiez si musela zacat a postupne si sa dopracovala tam kde si. A neje nic na tom zle ak si robis zaznamy svojej cesty.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj,
do dneška si přesně pamatuju moje pocity a myšlenky, když jsem začínal. Vzhledem k tomu, že se jedná o popis pro začátečníky, tak se zaměřím hlavně na období od prvního seznámení po začátek seriozní práce na tradingu. Už tak to bude pěkně dlouhé...

Žil jsem si svým normálním životem, po škole jsem si našel pěknou práci v IT (můj velký koníček). Bral jsem svých krásných 16000 hrubého, koupil jsem si s přítelkyní byt na hypotéku a "konzumoval" (krysí závod). A jak jsem tak začal přemýšlet o budoucnosti - že už bych konečně trochu zmoudřel? :) - došlo mi, že tímto způsobem to asi moc nepůjde. Pokud budu vydělávat řekněme v průměru 20 000 čistého měsíčně, pak náklady na bydlení a živobytí budou - spočítal jsem to - cca 20 000. A sakra. Jak si budu moct dovolit moje sny? A opravdu chci být jako všichni ty lidi, co potkávám v tramvajích, kdy ve svých 50 letech jedou na šestou hodinu ráno do práce ve starém oblečení s ustaranou a otrávenou tváří. Kteří musí řešit, jestli si koupí nový kalhoty a nebo ty starý a ošoupaný ještě další měsíc vydrží. NECHCI! NE!

A tak jsem začal hledat jak z toho ven. O penězích jsem nevěděl zhola nic. Byl jsem "nepolíbenej". Prohledával jsem internet a hledal, jak vlastně ty peníze vydělat. Poznal jsem různá letadla a podobné ošklivosti. Zkoušel jsem různé práce z domova apod. Ale sám jsem viděl, že toto také není cesta.

A pak jednoho krásného dne to přišlo. Kamarád mi řekl, že jeden jeho kamarád dělá nějakej trading, konkrétně forex a že tím vydělává statisíce měsíčně a jenom sedí v klidu doma u PC a kliká myší a pak jednou za 2-3 měsíce sedne do svého Mercedesa a zajede si do Švícarské banky vybrat peníze...

Samozřejmě nás popadlo ohromné nadšení a všichni jsme se na ten forex vrhnuli (asi 5 lidí). Nainstalovali jsme si demo a začali klikat. Samozřejmě jsme za chvilku zjistili (cca měsíc až dva), že to není tak jednoduché. Takže jsme se rozhodli, že s tím musíme něco udělat a začali jsme hledat a našli tyhle stránky.
Pročetli jsme tu kde co, aby jsme zjistili, že musíme mít nějaký plán a že je strašně důležitá psychologie a ten money management, že je strašně důležitý. Zjistili jsme, že to asi nebude tak jednoduché a že to bude fakt velká dřina a úsilí se stát traderem. V této chvíli již 3 lidi odpadli a zbyli jsme jen dva.

Ale co je to ten money management? A jak mám sakra sepsat nějaký obchodní plán, když tomu vůbec nerozumím a jsem na začátku a nic ještě neumím? Já bych rád tomu věnoval všechen můj čas a úsilí. Ale já nevím, co mám vlastně dělat.

Začal jsem tedy hledat nějaké obchodní plány a hle na internetu se jich několik válelo. Super. Mám obchodní plán. Stačí koukat, kdy se tahle čára protne s tímhle indikátorem a ještě tady to volume je větší jak tohle a tady ten indikátor je v extrému. To je jasný jak facka. Jdu na to.
Prvních několik dní jsem měl štěstí (trh se zrovna choval tak, že to přesně vyhovovalo tomu "plánu") a hle já jsem začal vydělávat (sice jenom paper, ale to je přeci stejné jako live). Už jsem trader. Teď už jenom našetřit těch 20 000 korun a otevřít si ten účet u XTB. (Ano, teď se tomu směju stejně jako se teď smějete vy zkušenější tradeři. :)) Ale ejhle. Po několika dnech jsem začal ztrácet. A pak ještě víc. Ono to nefunguje!!!

Vrátil jsem se tedy zpět na finančníka a začal studovat víc do hloubky. Měl jsem otevřenější mysl než před tím. Jak jsem studoval znovu ty samé věci, již jsem tomu začínal rozumět. Některé věci začaly dávat smysl. Budu muset udělat ten backtest a budu muset nějak udělat pořádný plán. Ale kde se to naučit? Kde to vzít? A pak jsem se přihlásil na kurz od Petra a Tomáše. Kurz mě posunul neuvěřitelným způsobem dál.

Již jsem věděl, co mám dělat. Ještě jsem všemu nerozuměl, ale věděl jsem, jak postavit obchodní plán. Jak použít jednoduchý money management a hlavně že opravdu musím udělat backtest, tedy naučit se pomocí stovek příkladů obchodů v minulosti a dostat to do krve.

Dál už pokračuje jen práce a budování znalostí a dovedností, studování, čtení knížek atd. A v této fázi odpadl i poslední kamarád.

Pro mě bylo asi to nejdůležitější a největší zlom, že jsem se dostal do fáze, kdy jsem dokázal konečně najít cestu a způsob jak po ní jít. Již jsem věděl, jakým způsobem hledat edge v trhu. Jak si moje edge potvrdit. Jak ho otestovat. Jak ho aplikovat. Jak vyzkoušet, jestli to budu schopen obchodovat na živém trhu (velmi záludné). Jak ho zkombinovat s efektivním money managementem. Jak si udržet správné naladění mysli pro obchodování. Jak k tradingu přistupovat. Jaké moje vlastnosti podporovat a rozvíjet a které naopak z mého podvědomí vypudit. Jak si rozplánovat úkoly, abych postupoval dopředu a efektivně. Jaké cíle si stanovovat. Jak se donutit překonat lenost a odpor a pracovat i na nepříjemných věcech. Jak tohle vše zkombinovat tak, abych tím moc negativně neovlivňoval moji rodinu, aby to nebylo na její úkor. A že jsem pochopil, že to není o tom, naučit se jeden plán, věnovat tomu dva měsíce a pak po zbytek života sedět u bazénu v Karibiku a vydělávat miliony.

Letos to budou 3 roky od mojí registrace na finančníku a když se ohlédnu zpět, urazil jsem obrovskou cestu a zároveň vím, že mě čeká ještě delší cesta a mnohem víc práce než doposud. Ale tahle cesta mě láká a pořád mě vzrušuje stejně jako na začátku.

Honza

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zkusím stručně.
Začínal jsem s indkátory, EMA, Stochastic, poté jsem přešel na ''vyšší úroveň'' a začal jsem se zabývat S/R úrovněmi, trend lines apod. S tímhle jsem se trápil pár let. Pořád to nebylo ono, cestou jsem taky ztratil peníze (to bylo v dobu když jsem si myslel, že to je ono).
Hodně dlouho sem se choval jako amatér, jediný co jsem dělal bylo, že jsem backtestoval a hledal různé signály, patterny apod. věci. Dalo to děsně práce, strávil jsem s tím stovky hodin. Nicméně jsem byl pořád na místě.
Po nějaké té porci frustrace jsem chtě nechtě musel dospět k názoru, že je to všechno špatně. A tak jsem všechno změnil.
Dnes mám už větší nadhled a směji se sám sobě, jak jsem si různě optimalizoval výsledky na BT, hledal ideální hodnoty a všechno si prapodivně vysvětloval.
Další náraz byl v tom, když jsem si uvědomil, že za vším je přece PSYCHOLOGIE A MONEY MANAGEMENT, případě výstupy, ale vstupy nejsou tak důležité. Tak jsem strávil další měsíce tím že jsem četl vše o psychologii a MM - a opět jsem si myslel, JO - TO JE ONO, TÍM SE VYČLENÍM Z ŘAD ZTRÁCEJÍCÍCH. Ale nestalo se tak, bylo to zase špatně, a jak.
..... (skok pár měsíců)
Teď již mám pro sebe funkční přístup. Psychologie je hezká, i MM (bez toho to nejde, ale názory na jejich důležitost mám úplně jiné). Jednoduše bylo třeba hledat EDGE, respektive se začít na trh dívat z pohledu co se na něm děje, to bylo celý. Celkem prosté a logické věci... ale jak je složité k tomuto zjištění dojít, když vše co čtu mě od toho jen vzdaluje.
Úplně jsem si přehodnotil zisky, které chci od tradingu získávat - už nejsem ''hotovej'' z toho že na BT mám 1000 USD/měsíc na nasdaqu. To byli všechno výsledky které jsem si parádně optimalizoval na svoje historická data, opravdu pecka.
Teď mám nižší úspěšnost než na BT a nižší profity - ale zato je mám i v reálu, nikoliv jen v historii.

Psycholgie je extrémně náročná v tradingu v případě, že má člověk systém, kterému nerozumí a který není postaven na logice - i když si vědomě nalhává že ano. Pak když příjdou ztráty, je to špatné.
Pokud ale víte naprosto dokonale co děláte - a že by to člověk měl vědět - pak vás naprosto nějaké ztráty nerozhodí a jen si počkáte na profity.

Je to hodně shrnuté, a nad pár věcmi by se dalo polemizovat, ale stojím si zatím. Ať si z toho vezme každý co uzná za vhodné.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 týdny později...

Taky se rad podelim se svymi zacatky. Nejsem zadny profesional a trading me zatim nezivi, nicmene si myslim, ze jsem se k tradingu postavil spravne uz od samotneho zacatku, a to zejmena po psychicke strance. Uvedomil jsem si, ze se jedna o byznys jako kazdy jiny a take tak k nemu pristupuju. Cili ze ztratoveho obchodu si nedelam hlavu, nestresuju se u otevrenych pozic a celkove proste dodrzuju klid. Rika to kazdy, ze psychika je 99% uspechu a ja to mohu jen potrvdit. Naucil jsem se u sebe krotit emoce a vysledek se dostavil opravdu rychle.

Obchoduju zatim pouze a jen NQ se systemem Woodies CCI, ktery jsem se nasrotil a zatim mam svuj ucet v plusu. Kdyz jsem tady cetl, ze je celkem nerealne zhodnocovat svuj ucet o desitky procent mesicne, tak jsem se zarazil, protoze mi to svym zpusobem jde. Denni profit-target mam 400 USD a pokud nastanou 3 ztratove obchody za den, tak pro me obchodni den konci. Bez vyjimky.

Cetl jsem zde oba serialy, hlavne ten o psychologii a uprimne musim rict, ze mi dal hodne, ale vice se o psychologii zatim zajimat nehodlam, protoze me to jen zbytecne rozhazuje.

Zjistil jsem, ze je nutne stravit u backtestu stovky hodin, vest si radne obchodni denik, stovky hodin papertradovat, ovladnout sve emoce a nejit za kazdou cenu do obchodu, protoze to vypada, ze by to asi mohlo vydelat. Pak to jde pomerne lehce a samo. Z pocatecniho vkladu 5.000 USD mam po dvou mesicich ostreho tradingu 8400 USD a jdu vicemene porad do plusu, jelikoz se drzim Woodieho systemu na 100% a reaguju pouze na jasne dane patterny. Vystupy z obchodu jsou vec druha. :D

Abych to shrnul, tak trading jde, ale chce to trpelivost a poctivost k sobe samotnemu. Vice nemam co dodat. :) (tu) [bold]Trading je jednoduchy, nikoliv snadny. [/bold]

Link to comment
Sdílet pomocí služby

deluxe: Pristup je blizky me, a to je prece hlavni. Kazdy ma to svoje. Poznal jsem, ze opravdu staci nedelat si z toho hlavu, nehledat vsude slozitosti a hlavne se ovladat. Poznal jsem, ze backtest pro mne byl to nejdulezitejsi z technickeho hlediska, protoze jedine takhle jsem zjistil, jak se dany trh chova. Nerikam tomu nahoda, ale tezce vydreny cit pro dany trh. Woodieho system se mi osvedcil nejlepe a ZATIM funguje bez naznaku problemu. Jsem ovsem na zacatku. Obchoduju jediny trh, vydelky jsou pomerne male, obchoduju s jednim kontraktem, ale vse chce cas a hlavne si udrzet zdravy odstup a chladnou hlavu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...