Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Dr. Brett: Tři oblíbené mýty v psychologii tradingu


Doporučené příspěvky

Všiml jsem si na sobě, že když s něčím začínám tak mívám relativně větší úspěchy než po čase kdy už mám nasbírané zkušenosti. Vím, že je to z velké části počátečním nadšením a láskou k věci. Ale je těžké se v tomto stavu udržet.
V článku z knihy je to napsané krásně: K udržení takovéhoto úsilí je třeba lásky k samotným trhům, něco, co zdaleka ne všichni tradeři v sobě mají. Někteří tradeři milují akci, někteří milují sen o vydělávání peněz, někteří se zamilovali do možnosti pracovat sami pro sebe – ale mnoho z nich nemiluje tu samotnou práci: úsilí o rozpoznání a zvládnutí signálů, které trh nabízí.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Velice zajimavi clanek se kterym ve vetsine souhlasim. Je zde rozepsana realita tak jak to stoji. Clanek muze otevrit skutecny pohled na cestu, ktera muze vect k uspechu v jakemkoliv oboru, cinnosti. Dokazuje, ze zdaleka nezalezi jen na tom s kolika penezi zacneme, jake trhy, patterny, system obchodujeme. V podstate zalezi na silne vuli chtit neco skutecne dokazat, vytrvalosti, neustaleho uceni a zdokonalovani, sebekontrole, systematicnosti. Jak bylo v clanku uvedeno vyhodou muze byt i talent a cit pro trading, ktery se domnivam je mozne castecne nahradit predeslimi vlastnostmi a cinostmi. Co vsak nelze nahradit je vira v to co delame, kladny vztah k tradingu a trhum.
Osobne za sebou v tomto oboru nemam zadny velky uspech, jsem si vsak jisty sam sebou ze je pro mne trading, jako i cele financni trhy vice jak pohou cinnosti pro vydelavani penez. Nema tim na mysli adrenalin, myslim tim pohled na deni v globalnim svete, souvislosti, dusledky chybnych nebo spravnych rozhodnuti politiku, vysokych predstavitelu finacniho sektoru, prumyslu apod. Tyto trhy jsem objevil pred vice jak deseti lety. Bohuzel jsem mnoho casu travil tvrdou praci v zahranici s minimem casu a odpocinku, presto jsem se snazil vetsinu volneho casu venovat trhum. Nyni vim, ze bylo treba pracovat na sobe i dalsich bodech vedoucich k rozvoji a zdokonalovani se v tomto oboru.
Sam za sebe verim, ze vydrzim!

Dekuji "Financniku" za tento clanek i celou jejich cinnost.
romanrak (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pro ty, kdo jeste nemame vyhrano, je to kruty clanek. Na jednu stranu se presvedcujeme, ze prave nam se to muze podarit, na druhou stranu si neumime uvedomit (ani to podle me nelze), ze to z nejakeho duvodu casem zabalime, proste na to nebudeme mit.

Jeden ze zminovanych bodu je nalezeni objektivni vyhody. Ale jak ji vlastne poznat? Ja si napriklad delam v intradenim obchodovani back test radove jeden rok dozadu (na vic nemam ani casovou kapacitu) a stale ho piluju i na live uctu. Vyhoda? Spis pseudovyhoda. I kdyz jsem nahodou opravdu nasel dobry system, kde minimalne budu na svem (coz je neuspokojive), tak musi navic sednou i me samotnemu. A to chce zase hromadu casu, pilovat, menit, prizpusobovat, procvicovat, atd. Trading je opravdu tezsi, nez jsem si z prvu myslel. Momentalne jsem za posledni 2-3 mesice na live uctu snizil ztratu z 12% (maximalni) na 5%. Ale ani to nemuze byt dukaz objektivni vyhody, ta se podle me zacatecnikovy nepodari nalezt, musi mit trochu stesti a viry a pak se dostat na uroven pokrocileho tradera za rok, dva prace a pak mozna uvidi nejaky asi casem provereny dukaz.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tento článek mě opravdu přinutil k hlubšímu zamyšlení. Už v jednom z předchozích článků jsem si všiml, že dr. Brett se sice věnuje psychologii ale zároveň upozorňuje na to že funkční systém je nezbytný.

O všechny třech uvedených mýtech si i po přečtení článku myslím, že mají pravdivé jádro. Docela mě překvapilo, že je může někdo zpochybňovat. Pravda mýty 1. a 3. se z logického pohledu vylučují (pokud bychom trvali na tom, že základní příčina neúspěchu může být jen jedna) ale zvládnutí emocí i disciplíny pro mě v tuto chvíli opravdu představuje největší brzdu. Co se týká mýtu 2. - je mi jedno jak k obchodování přistoupí každý ale jsem přesvědčen, že já se obchodováním živit budu. Z pohledu úsilí věnuju obchodování v poslední době většinu dostupného času a je mi jasné, že mnoho další práce bude ještě potřeba.

Článek beru jako upozornění, že nic není černobílé a konečný úspěch se skládá z mnoha komponent. Samotné zvládnutí emocí a kázně s dostatkem úsilí k němu sice nestačí ale bez těchto věcí si úspěch ani nedovedu představit.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ja ve vsech bodech clanku souhlasim. Brett chtel hlavne poukazat na to, ze jedno nebo druhe nelze oddelit. Nechtel rict, ze dobra disciplina je k nicemu, to vubec ne. Chtel poukazat, ze kdyz bude system spatny, tak i pri 100% dodrzovani lepsi nebude. Ano, trading je hodne emocni zalezitost, ale je to take hodne driny a neustaleho sebezdokonalovani. Jak bylo napsano v knizce "Pravidla uspechu" od Jacka Canfielda, kde je rozhovor housloveho virtuosa a divacky ktery probihal zhruba takto:
Divacka: "Dala bych svuj zivot za to umet hrat jako vy!"
Virtuos: "To jsem madam ale udelal."
Co z toho plyne? Ze clovek na svem umeni musi neustale pracovat a kdyz vim ze neco funguje, tak to porad opakovat. Trading ma navic tu "nevyhodu" ze to co funguje ci nefunguje zjistite az po velkem vzorku testu, az statistika vam da ci neda za pravdu. Coz je pro me jako programatora obcas frustrujici, protoze jsem zvykly (a i mnoho jinych oboru), ze jestli neco funguje ci ne zjistim okamzite po spusteni naprogramovaneho kodu :).
Myslim, ze nad clankem je dobre se zamyslet je v nem hodne objektivni pravdy.

D.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mýtus č. 2: Každý, kdo obětoval určité úsilí, se může dostat do bodu, kdy se začne obchodováním živi

Ano, suhlasim trading nie je pre kazdeho, ale myslim si ze netreba sa len tak lahko vzdavat, pretoze v dost pripadoch je "vzdavanie sa" len nedostatok vytrvalosti. Vsak z viacerych statistik vyplyva ze konzistentne ziskovy traderi byvaju az po par rokoch (vacsinou 2-3 roky vytrvalej prace). Tento problem mi je dost blizky a dost som sa s nim trapil, ked sa mi v tradingu dlhodobo nedarilo. Stacilo sa zamysliet a prisposobit strategiu aby mi bola vyhovujuca (jednoducho zameranu na moje silne stranky - zmena v pocte trhov, zmena TF, zmena poctu hodin, zmensenie rizika...), problemy zacali miznut a zisky zacali rast...:-)

...jednoducho vzdat sa treba, ale az vtedy ked to ozaj nema vyznam ( po par rokoch tradingu s minimalnym alebo ziadnym zlepsenim) ;-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý článek, ta čísla mě trochu ale zaráží (resp. nerozumím jim; jsem naprostý začátečník)
Autor říká, že "Pokud by člověk zhodnotil svůj účet o 30% každý rok, byl by jedním z nejúspěšnějších spekulantů na světě.", ale v zápětí mluví o 14 spekulantech, z nichž jen pouze někteří prošli a dostali zmíněný milion dolarů. I kdyby všech čtrnáct mělo milion (a text naznačuje, že jich tolik nebylo), museli by svůj účet zhodnotit o nějakých 60%-70% ročně, aby se dostali k výsledné sumě. Znamená to tedy, že dosáhli výrazně lepších výsledků, než nejlepší spekulanti na světě?
Tolik k nesrovnalosti, mám však ještě druhou otázku. Pokud je skutečně 30% vysoké číslo, platí to tedy i pro případ pákového efektu? V tu chvíli počítám třicet procent z toho množství, se kterým obchoduju, ne s mým vlastním účtem, nebo ne?

Doufám že jsem se někde neseknul s logikou/výpočtech, předem děkuji za odpověď.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dahn:
Možná autor bere v úvahu průměrné zhodnocení za dlouhou dobu, ne jen pár nejlepších roků, přijdou i hubená léta ...
A problém bude taky v částce, která se zhodnocuje. U 10000 dolarů to je snadnější než u 100000000, kdy nákupy/prodeje mohou trh výrazně ovlivnit. A taky si nemůžete vybírat jen pár nejlepších obchodů, musíte brát i ty průměrné nebo podprůměrné, jinak by většina peněz ležela ladem, a to si žádný fond nemůže dlouhodobě dovolit.

Procento zhodnocení by se mělo vždy vztahovat k částce, kterou mám na obchodním účtu. Když je tam na začátku roku 10000 a na konci 18000, je to zhodnocení 80%. A tato vysoká zhodnocení jsou umožněna právě pákovým efektem. Bez něj by byla takřka nedosažitelná.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Od tohoto autora jsem precetl vsechny jeho knihy - vcetne posledni ktera se prodava zde na financniku. Osobne ctu kapitoly ktere maji co delat s psychologii. V kapitolach, kde se ''snazi'' rikat neco o byznysu jsem nenasel nic vyuzitelneho - pro me. Autor zastava jiste postupy a od tech se odviji urcite chovani a omezeni. Hodne lidi se na trhy diva jinak, ergo jsou pouzitelne jen kapitoli o psychologii. Na financnika je tento clanek vybran dobre - Brett ma velmi podobne mysleni o trzich jako autori tohoto webu.
Ciste osobne - styl ktery Brett popisuje v knize je pro me velmi vzdaleny a nevim o nem mnoho, ackoliv jsem s nim zacinal.

Abych to shrnul - urcite nepopisuje jedinou a pravou ''realitu''. Je to hodne subjektivni a sam mam vyhrady k vetsine jeho myslenek (co se tyce bynysu, nikoliv psychologie).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...