Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Poradna: Frustrace, kterou pociťujeme všichni


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 45
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

som rad ze profici zazivaju to iste co my - zatialamateri. Zrovna vcera som robil analyzu obchodov za posledne dva mesiace, a problem stale ten isty - psychika a nedodrziavanie planu. Bud beriem obchody navyse, pretoze nahanam zisk, alebo neberiem ani tie ktore som brat mal, pretoze sa bojim strat. Minuly rok som sa vo frustracii dostal az do stavu, ze uz mi je to fuk, idem podla planu a kaslem na vysledok, a ejhle - equity zacala stupat. Takze sebeanalyza potvrdena praxou - problem v psychike. Tento rok sa planujem zamerat specialne na toto, tak drzte palce :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jakou emoci pociťují profesionální obchodníci když vynulují, a případně opakovaně, svůj účet? Neprofesionálům se to stává a o takové frustraci se v článku jaksi nepíše.:) Že by pomohl fígl z golfu?

Když to někoho srazí na kolena, tak je ještě zadek, pak už snad jen snažit se nepřestat dýchat a pokoušet se o pravidlo 5T, ...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pekny clanok, dakujem Autorovi za uprimne poznamky o sebe samom.
Jiří S.profesionaly nevymazu svoj ucet. Profesionaly maju urcite maximalne prippustnu hranicu ked koncia s obchodovanim ak sa im nedari a to jak dennu tak aj celkovu. Napriklad taka bolestiva udalost ako strata clena rodiny ci ina dokaze s psychikou poriaden zamavat a profici v tej dobe urcite neobchoduju, a ak ano tak velmi opatrne.

P.S. o co vacsi je profik Tomas ci Peter od nas vsetkych? Je to v nasich hlavach! Aj "neprofik" nemusi vymazat svoj ucet ked si nastavi urcitu hranicu STOP alebo v mojej terminologii z OP "DEAD STOP"
Dolezite je ovladat svoje emocie, a emocie sa daju ovladat len skrz AKCIU, Cez logiku svoje emocie nikdy neovladneme. Mozeme si hovorit ze "tak teraz som zazil seriu strat, takze uz neobchodujem" toto nezabrani opat obchodovaniu v ten isty stratovy den, pretoze tuto emociu ktoru vyvolal strach chceme prekonat logikou, a takto to nefunguje.
Emocia sa prekonava len AKCIOU. tj v pripade strat, Pozriem sa do svojho OP kolko mam pripustnych strat za den (ak si to nepamatam) a odidem od PC. Ak mam problem vypnut trhy, poprosim niekoho z rodiny nech ide a surovo stlaci ten gombik na PC (najlepsie ked to zvladne sam trader) toto je AKCIA ktora prekona EMOCIU. Len tak sa to da. Logika je v tomto pripade marna. A mat plan neje nic ine ako subor AKCII pomocou ktorych sa bojuje s emociami pri obchodovani.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

zrovna vcera som o tom cital (Trading na maximum) - u profesionalov na to sluzi mentor, ktory stoji u obchodnika za chrbtom. Ked vidi ze obchodnik zacina nejako moc zmatkovat, tak sa ho opyta: Preco si otvoril poziciu? pripadne Myslis si ze ked dnes nedozenies stratu budes horsi obchodnik?
Niekedy aj trivialna objektivne polozena otazka otvori obchodnikovi oci, ze sa chova iracionalne a emotivne. Bohuzial my neprofesionali mentorov nemame, preto sa musime pytat sami seba v nasom denniku.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

yamato CHCES POVEDAT ze kazdy profi obchodnik ma svojho mentora?
Tomas a Peter maju mentorov? To je podla mna len ospravedlnovanie svojich chyb pred sebou samim. V tradingu sa pise o prebrani zodpovednosti za svoje ciny, za svoje peniaze. je lahsie zvalit zodpovednost na mentora ako na seba vsakze?
Mentora si dokazem predstavit ako instruktora v autoskole, ale co potom? jazdit budem tak ci tak sam a teda musim prebrat maximalnu zodpovednost za svoju jazdu (obchod).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

stranger
spíš to bude o méně zaujatém pohledu zvenčí, celkový pohled, nadhled je občas potřeba .. proč mají profesionální sportovci trenéry ? atleti, golfisti dělají celý život to samé ... stejně tak v tradingu, může to být mentor nebo skupinka na přibližně stejné úrovni

.. nijak to nesnižuje kritickou důležitost vlastní práce, snahy, ale je to ten jeden kousek pouzzle do celkový skládačky, který může posunout dál, výš ...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

ad mentoři, poradci, manažeři)

je potřeba rozlišovat zkušené retail tradery a zkušené firemní tradery..tj. stranger se s yamatem asi jen nepochopili....yamato myslel těmi profesionály zřejmě lidi, kteří pracují ve velkých tradingových firmách (tj. neobchodují na svůj účet)...takoví lidi potřebují mentory (toto je taky potřeba pochopit - mentor není nutně jen člověk, který tě učí jako nováčka obchodní systém, naopak je to spíš člověk, který ti pomáhá s psychikou, můžeš s ním diskutovat o svých plánech, získávat náhled na svoje myšlenky atd. - proto podobných lidí využívají i ostřílení profesionálové) a risk manažery, protože firma musí mít nějaký koncept a musí řídit globálně svoje finance, které jsou rozprostřené mezi xx lidí...

majkll

Link to comment
Sdílet pomocí služby

majkll z pohladu psychologiue si dokazem mentoring predstavit a dokonca aj povazoval by som to za dolezite pre ludi co maju problem s psychikou pri obchodovani, ale da sa toto nazvat mentoing alebo psycholog?
Z pohladu (ako sa pise v inom vlakne vedla) ze mentor mi da vsetko na striebornom podnose toto absolutne nesuhlasim.
Dokazem si predstavit diskutovat s mentorom (psychologom) o tom ze vstupil som tu, vystupil som tu, tuna som sa bal preto smo nevstupil, tuna som sa nebal vstupil som agresivne... tento mentor psycholog mi da nejake otazky ake vedia davat len psychologovia a z nich vyplynie ze mam nejaky psychicky problem ktory mi brani v tom aby som dosahoval lepsie vysledky a spolu najdeme riesenie ktore mi pomoze. Toto by som si vedel predstavit ako dobry mentoring ale z pohladu psychologie a dokonca velmi uzitocny.

ano YAMATO pre takychto ludi co pracuju pre firmy sa doslova vyzaduje aby ich niekto strazil, ved ide o peniaze firmy.
Nepochopil som ale ze sa bavime o velkych firmach...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

stranger, ostatni to uz osvetlili, takze len tolko - myslel som profesionalov v tradingovych firmach, ktore obchoduju ucty svojich klientov. Tam sa bezne vyuziva mentoring a couching. Petr a Tomas skutocne nie su profesionali v tomto zmysle, aj ked ich trading na profesionalnej urovni urcite je.
Ide o to ze v kazdom odvetvi, od sportu az po business, je mentoring ucinna forma pomoci, mentor moze poskytnut objektivny feedback a zostavit nejaky funkcny plan ucenia. Retail traderi nemaju takuto moznost, teda sa musia mentorovat sami. Preto si piseme denniky (v realnom case) - na druhy den precitas a nestacis sa divit. Sice to nie je feedback v realnom case, ale je to aspon nejaky feedback...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

stranger:

Aj najlepšie firmy v mnohých odvetviach si objednávajú služby konzultantských firiem, aby získali nezaujatý a pohľad "zvonku". Spätná väzba človeka z prostredia mimo danej firmy je priama a niekedy sa nemusí páčiť, ale práve o tom to je.

Mentora nemusí mať človek celý život. Podobne aj vysokopostavení manažéri (a nielen z prostredia financií) majú (oficiálnych či neoficiálnych) ľudí, ktorí dokážu podať priamy, ale neutrálny obraz toho, čo u nás vidia. A takýto feedback je neraz podnetom na zmenu. Zodpovednosť za rozhodnutia, je, samozrejme, vždy na samotnom traderovi.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

ano YAMATO pre takychto ludi co pracuju pre firmy sa doslova vyzaduje aby ich niekto strazil, ved ide o peniaze firmy.
Nepochopil som ale ze sa bavime o velkych firmach...

Nakolko rec bola o samotnych traderoch ktori obchoduju so svojimi peniazmi.

"V dnešním článku jsem tedy vypsal několik častý frustrujících pocitů, které slýchám od začínajících obchodníků, a přidal svou vlastní zkušenost."

Zacinajuci obchodnik nepracuje pre firmy.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

"Cítím se frustrovaný, pokud nedodržím obchodní plán.

To chápu. Taková frustrace je oprávněná. Také se cítím velmi frustrovaný a na sebe naštvaný, pokud poruším obchodní plán. Naštěstí už to není příliš často, skutečně jen zřídka kdy. Vztek a frustrace z porušování obchodního plánu mně byly natolik nepříjemné, že jsem se rozhodnul raději plán dodržovat a ušetřit si zbytečný stres v něčem, co naštěstí dokážu ovlivnit. "

Myslím si, že to je něco, co dělá trading paradoxně jednodušší. Je to nepříjemné, když přijde ztráta, ale mnohem nepříjemnější je, když přijde ztráta po nedodržení obchodního plánu. Navíc v takovém případě můžeme vyhodit veškeré backtesty, nad kterými jsme strávili tolik času. Volme menší zlo :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...