Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Vše začíná výzkumem


Doporučené příspěvky

Děkuji za přehledný popis postupu,
potvrdila jsem si, ze si až tak špatně nevedu.

Člověk zvolí plán postupu a pak zvažuje jestli udělal správně - přece jenom vse si v tomto TRADE byznysu rozhodujeme sami a neseme si dusledky a jelikož všichni chceme vysledky -je na míste se utvrzovat zda jsme se zorhodli správně.

Tento článek by se dal i nazvat
Jak začít správně trading bussines...

Tomáši děkuji za tvůj čas a ochotu vracet se k zacatkum a vzivat se do těch co nemají takový přehled jako ty.
iii

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Marginová politika:
Nedávno jsem dostal od daňového poradce otázku. Když koupíte/prodáte na margin, tak je aktivum ve vašem vlastnictví??? Nedokázal jsem jasně odpovědět. Pokud koupím kontrakt pšenice, tak dle mého názoru bude v mém vlastnictví až po aktu vypořádání - tedy po zaplacení plné ceny. Do té doby existuje vztah mezi mnou, brokerem a vlastním kontraktem, jehož definici jsem nikde nenašel - jsem v této situaci pouze a jenom JÁ vlastníkem kontraktu? Pokud jsem skutečným vlastníkem pouze a jenom já, bude to legrace. S mým obchodním účtem několik set tisíc Kč budu mít v daňovém přiznání v kolonkách Výdaje, Příjmy položky v řádech stovek miliónů Kč se ziskem v desítkách tisíc Kč. Myslím, že pro berní úředníky to bude jako pěst na oko...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pěkně sepsané základy v kostce. (tu)
Toto je klasický problém státního školství: "Pořád bohužel ještě platí, že finanční gramotnost je u nás velmi nízká, obzvláště proto, že nás takové zásadní věci na školách nikdo neučil (raději nás trápili s nesmysly jako větné rozbory, bez kterých zjevně nemůže člověk v dnešním komplikovaném světě přežít). "
Kdyby se finanční gramotnost učila už na ZŠ alespoň v jednoduché podobě, možná dnes není tolik exekucí za nesplácené úvěry za televize, auta...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Malé doplnění - margin a páka se vyplatí nastudovat i u akcií (samozřejmě v případě, kdy se jedná o marginový účet). Ono vlastně vyplatí se nastudovat margin a páku i u opcí ;-).

Když nad tím tak přemýšlím, tak koukám, že se vyplatí i studovat věci, které momentálně neobchoduji (u mě třeba platí že neobchoduji futures), aby člověk věděl, co a jak.

A rozhodně se vyplatí mít alespoň středoškolské vzdělání v matematice, kvůli pochopení indikátorů a tak...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ad "Opce jsou samostatná kapitola. Je to velmi široká oblast a je snadné se ztratit v nepodstatné akademické teorii." - ne úplně souhlasím. Opce jsou dost složité instrumenty a pochopit teorii je naopak podstatnější než jinde, pokud se při obchodování nechcete dočkat ošklivých překvapení. Například bez znalosti teorie můžete při analýze opomenout určité faktory a dojít k tomu, že covered call je záhadně výhodnější, než naked put, i když by to měly být ekvivalentní pozice :)

Druhá věc je, že nevím o žádné opravdu dobré literatuře, ve které by bylo například správně vysvětleno, proč existuje "volatility smile" a už vůbec ne v češtině.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

> naco je třeba chápat indikátory? Myslim z matematického hlediska. Je důležitější nakoukat jak funguje, ale vědět jak se došlo k výpočtu to fakt nevím k čemu mi je smiling smiley

... to mi chceš říct, že používáš indikátory, u kterých nevíš, jak se počítají? Tak pak přeju mnoho úspěchů ;-(

Například pořádný backtest je ruční backtest v Excelu. Když nevíš, jak se počítá směrodatná odchylka, klouzavý průměr nebo rozptyl, tak jak si to potom otestuješ? To budeš spoléhat na "blackboxy", na výpočty jiných, na to, že se pro výpočet berou ty "správné" ceny open/high/low/close, na to, že data co máš stažená jsou 100%ně v pořádku a na to, že SW pro zobrazení grafů či platforma nemá bugy, indikátory nelagují, počítá se se správným počtem úseček atd???

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Budu si muset tento clanek cist asi opakovane, abych se prubezne ujistoval o tom ze jsem na spravne ceste. Urcite se vyplati nasledovat rceni "trikrat mer, jednou rez".

Jen skoda ze jsem nemel vice rozumu v uplnem zacatku - resp. skoda ze tento clanek nevysel jiz pred cca pul rokem, prinejmensim by mi byval usetril par tisicovek (samozrejme dolaru) :D (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Len tak medzi rečou. V tomto biznise sa silné ego nenosí. A netreba stavať veci na ostrie noža. Mne to môže fungovať ale tebe nie. Možno je to vizualizácia možno matematika...Výška účtu to nakoniec rozsúdi. A prečo je to tak??? To je ináč to zaujímavé prečo?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...