Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: FinWin a analýza pozičního obchodníka: zlato


Doporučené příspěvky

Přidám připomínku z praxe pro fyzické nákupy. Lidi v Česku nakupují zlato v Kč nebo USD? Skoro všichni v Kč, kde je ten graf jiný než v Dollarech.

Samozřjmmě také jsem loni v srpnu/září čelil vybízení k nákupu při cenách na 1900 USD. Tak jsem jen pravil, že ne protože 8.8.2011 udělala cena velký GAP a to typu, který je pak z 90% vyplněn. Tedy, že cena bude za nějaký ten měsíc zase dole. A byla. Tak jsem se pochlubil a pochválil, protože nikdo jiný to za mě lépe neudělá a zase jdu. :)

Aktuálně vyhrává strategicky Dollar, pak to budou komodity. Při strategickém pohledu na desetiletí.
Osobně se na připadný pokles ceny zlata a stříbra těším. Před dalším silným růste potřebuje zlato korekci aspoň k 1200 USD, bohužel tady se již naráží na fundament - náklady na težbu, rafinaci a transport se ze spodu dostávají do tohoto pásma také.

BIS v BAsileji překlasifikoval zlatov bankovních pravidlech z třídy investičních aktiv 3 rovnou na třídu 1, hned vedle hotovosti, krátkodobých poukázek a vybraných státních dluhopisů, nic víc v 1. třídě není. To take nedává moc šanci na výraznější korekci, leda by byla cena stlačena přes futures za účelem pozdějšího koordinované fyzického nákupu. V čemž má už zkušenosti Morgan na stříbře. A ti co měli nakoupeno Au a Ag přes MFGlobal za dobré ceny o něj přišli při krachu MFGlobal, kov pak zmizel směrem k Morganům a spol, taky zažili co to znamená mít zlato a stříbro v ruce nebo mít jen papír.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim,

Puvodne jsem vubec tohle nechtel resit na webu financnika, ale kdyz uz padla rec o fyzickych kovech, tak se o tom zminim. Jiz rok mam nakoupene stribrne investicni slitky, nakupoval jsem za 38$ / unce. Pak kovy klesly, takze jsem delsi cas v minusu, ted se zda ze zase polezou nahoru. Krome tradingu me zajimaji fyzicke kovy - konkretne stribro, sleduju pravidelne weby vetsinou americkych investoru, napr. Mike Maloney, David Morgan, Chris Duane. Vetsina z nich se shoduje ze nejlepsi investici je fyzicke stribro, odhady se ruzne, vzhledem k pokracujici globalni krizi a mozne hyperinflaci amer. dolaru by ceny drahych kovu vyletet astronomicky, padli i castky jako 1000$ za unci stribra, coz zni az neuveritelne. Casovy horizont udavaji 2013-2020 , nejpozdeji. Komoditni bull market trva kolem 17 let, takze bysme mohli byt na vrcholu nekdy kolem 2017 , cyklus zacal kolem roku 2000 kdyz zlato zaclo stoupat. Pomer zlata a stribra je k sobe historicky 1:16 , nyni to tak neni, coz je ovsem zpusobeno moznou manipulaci JP Morgan a asi dalsich velkych bank. V soucasne dobe vzhledem k mym schopnostem v tradingu me stale laka vice jeste prikoupit vice stribra a dale odlozit live trading NQ. Testuju protitrendovy Finwin, zatim se necitim na live, mam za sebou zakladni back testy a mesic paperu, muj paper se velmi rozchazel s backtestem, nejsem pripraven. Moji uvahy jsou takovy ze strach z globalniho kolapsu a znehodnoceni dolaru ci eur, ve kterych se obchoduje, mi brani otevrit ucet. Co si o tom myslite vy, jak vidite globalni situaci dolar vs zlato a stribro? Dotaz smeruje jak na blechu tak na Financniky, jestli se k tomu budou chtit vyjadrit. Neverim ze maji veskere uspory v papirovych dolarech ci eurech. Neni to uplne vec ktera se tyka tradingu tak kdyz mi blecha napise email muzeme to probrat bud soukrome, nebo tady.

diky predem za reakce,

pekny den ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Přeji dobrý den,

přečtěte si knihu od Friedmana "Za vším hledej peníze" - na poměr 1:16 bych se tedy rozhodně nespoléhal (co když je předražené zlato ?). Na některých serverech z tohoto poměru dělají doslova zaklínadlo.
Pak bych doporučil od Taleba "Černá labuť" - určitě Vás zbaví zájmu o predikce "většiny amerických investorů". Věští, co bude za 5 let a určitě si nejsou jisti, co bude zítra.

Já se zaměřuji na obchodování jako takové - buy/sell komodit/opcí tu byl vždy.

S pozdravem kbtm

PS : pár kilo Ag/Au mám také (investiční + sběratelské). Jako absolutní hedge proti velkému průšvihu (třeba hyperinflace) to ale nevidím ...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Držení fyzických drahých kovů v sobě má určité kouzlo "hmatatelnosti" a navíc to člověka nutí neprodávat / nenakupovat impulzivně, protože to není tak jednoduché jako kliknout myší.

Ale jinak souhlas s kbtm, žádné poměry platné "dnes" nemusí platit "zítra" a pokud jde o měny, ony budou v nějaké formě muset existovat i za 5-10 let ;-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jedno je jisté, snaha a chtíč ovládat masy je obrovský. Přijde více regulací a nalejvání nekrytých peněz do systému - dobré pro trading - ale také to znamená zvyšování průměrné volatility. ECB uvažuje už o nesmyslech typu strop na úroky ze státních dluhopisů - když moc vyrostou, tak začne skupovat. Je to stejné jako kdyby dlužníkova směnka, který nikdy nezaplatil, tak se prodávala se stále vyšším úrokem kvůli vyššímu riziku nesplacení a našel by se mecenáš, který by si na kopírce nakopíroval peníze a za ně tu směnku koupil nakonec. Dlužník bude dlužit více a vypisovat stále více směnek, bilance mecenáše bude narůstat - bude držet stále více dluhu a bude doé domácnopsti nakupovat zboží za nové nekryté prachy a vytahovat tak ceny na trhu nahoru (státní sektor zadlužených zemí) a ostatní budou čučet, že proč je benzín za 100 Kč/l, proč je chleba za 60 Kč apod. Na podzim po volbách v USA bude skvělá přiležitost na QE3, bo dolehne sucho v obilovinách a zase se bude říkat, že za růst potravin může hlavně sucho, spekulanti a Irán, a že centrální banky svojí činností inflaci nezvyšují - Oficiální vyhlášení Dragiho teď na jaře. Ale že hlavní částí je inflační růst + frakční systém rezerv a neumožnění ekonomickému kyvadlo se samoregulovat a pumpováním peněz ho nutit se vychylovat stále více na jednu stranu nakonec způsobí výkyv na druhou stranu, až dojdou stimuly. Naroste vliv státního sektoru, lidi budou volit jistoty na základě dluhu, a pak to praskne jako v Řecku - už nebude kde brát a začne se tisknout masivně, protože je to zase pozvolnější a oddaluje to řešení samoregulací (dobré pro banky a politiky). Ve FEDu už se otevřeně hovoří o kontinuálním QE.

Díky inflaci totiž kovy mohou zkorigovat tím, že jednoduše chvíli nerostou, nyní rostli v USD akcie, ropa atd. letěly nahoru, ale Au a Ag bylo dole a až teď šlo nahoru.

Pokud se někdo hlouběji zajímá o trading, tak narazí nakonec na to jak systém financí funguje.

Ještě dodatek - jak může být zlato a stříbro v bublině, když fyzické čisté zlato a stříbro u nás i ve světě vlastní max 5% lidí - osobní zkušenosti z praxe. Akcie má většina přes nějaký fond, dluhopisy taky a barák - do toho cpou peníze taky všichni, za podpory státních záruk, hypoték apod., což žene ceny nahoru, uměle. V tomto je velká davová mánie, Nejvíce se kupovalo zlato před rokem jak rostlo k 1900/oz, přesně v době pře korekcí. Lidi, ketří o věci nic nevědí jsou jak stádo, a pak brečí.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mimochodem se koukněte na cenu zlata (goldmark) v Německu, když se to přežene po 1. světové válce. Nejprve se napumpovalo do ekonomiky 3x více peněz a marka i na chvíli zpevnila. Pak to jednoduše prasklo - a na zlatě už korekce NIKDY nepřišla a nakonec udělali novou marku nabázanou nejprve na pšenici a pak zase na zlato, což samozřejmě před 2. sv. válkou zrušili, aby mohli zase zbrojit na dluh. Protože zlatý standard neumožňuje masivní dlouhodobé válčení - jenoduše na něj rychle dojdou peníze (stejně to bylo za občanské války v USA, stejně za 1. světové války, prostě vždy ve válce). A to, že za 2. sv. války si USA nechalo od spojenců platit jen zlatem, bo co by dělali s Librama, kdyby Hitler vyhrál, že?, je taky poučující. Proto na konci války byl ustanoven brett. systém a všechny měny do roku 71 přes USD byly navázány na zlato, protože na konci války bylo všechno zlato v USA. Takové je zajímavých poučení z historie. Historie se nikdy přesně neopakuje, historie se rýmuje.

en.wikipedia.org/wiki/File:German_Hyperinflation.jpg

V krizi po kratším období deflace, přijde delší období zvýšené až vysoké inflace.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pokud páni šéfové dovolí, tak odkaz na analytiky, kteří sami obchodují a po několikaletém sledování mi vyšli jako ti z mála, kteří se v předstihu trefují - tak nějak všichni jsou zastánci rakouské ekonomické školy (v úvahu berou psychologii reálných lidí, včetně politiků a bankéřů).

Z jejich šéfa - R. Ižip, už asi praskajjí politikům a bankéřům hlavy. Hlavně potom co se párkrát vyjádřil k ekonomice v televizi.

www.youtube.com/user/TRIMBrokerSk


Tak a konec offtopic, ale nedalo mi to, tento článek se totiž dotknul něčeho důležitého.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Vsem diky za reakce a nazory. Blecha prave to vidim stejne, priklad Vymarske republiky je typicky, zde nektere priklady zemi, kde během 20. století byla hyperinflace a kde mesicni míra inflace byla vyssi než 50%. www.maxmetal.cz/Hyperinflace

Divim se v neotresitelnou duveru lidi v soucasny financni system. Zde je video debt collapse, s ceskymi titulky, povinost pro kazdeho kdo se zajima o fyzicke zlato a stribro.

www.youtube.com/watch?v=tj2s6vzErqY&feature=player_embedded#!

Ja v soucasne dobe nemam dost penez abych zacal trading a zaroven investoval do drahych kovu tak se rozhoduji do ceho jit, trading mi ale neutece, kdezto kovy by mohly, vzhledem k situaci to muze prasknout kazdou chvili.

Vec se tyka vsech statu sveta protoze vsechny meny sveta jsou kryte americkym dolarem a americky dolar neni kryty nicim, od roku 1971. Jedine co ho drzi je to Petrodolar system, ze veskere financni transakce ohledne ropy se provadeji v US dolarech. Kdokoliv zkusil toto pravidlo porusit, se zlou se potazal (Irak, Libye). Jedine Iran v soucasne dobe si nechava za ropu platit zlatem, rovnez ma oddelene bankovnictvi od naseho "zapadniho lichvarskeho modelu" , jako jedna s poslednich zemi na svete, Vsichni vime ze osud Iranu je velmi nejisty, muze to rovnez prasknout velmi brzo. Rovnez vetsina statu sveta ma nejvetsi rezervy v US dolarech. To ale nepotrva vecne. V Cine treba vlada podporuje masy lidi k nakupu drahych kovu, u nas se v oficialnich medii nedozvite nic, maximalne ze si mate koupit dluhopisy Ceske vlady :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Podle mě zlato a dolar (a klidně k tomu přidám i euro) jsou a v dohledné budoucnosti i budou zhruba stejně stabilní. S tím, že česká koruna bude korelovat více s eurem než s dolarem (dokud ČR to euro nepřijme). Prostě existuje dostatečně silný všeobecný konsensus, že tomu tak je, tudíž tomu tak je, videjka na youtube s tím mnoho nenadělají, tečka. Všelijaké katastrofické scénáře anebo konspirační teorie bych nebral moc vážně. Mohou obsahovat zrnka pravdy, ale celkově bývají většinou úplně mimo. Spíše bych zkoumal, zda ten, kdo hlásá nějaký názor, tím náhodou nesleduje nějaký svůj partikulární obchodní zájem...

Shrnuto do jedné věty: Za dob "zlatého standardu" byl dolar krytý důvěrou ve zlato, dnes je krytý důvěrou v samotný dolar. V podstatě se nezměnilo nic, dolar vždy byl, je a podle mě i nadále bude kryt důvěrou.

A mimochodem, kdyby došlo fakt k totálnímu kolapsu, tak zlata ani jakýchkoli bankovek se stejně nenajíte ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

zdravim,
jeste ze jsem toto vlakno nasel, o dost jsem prichazel:) kdyz jsem cet' rozhovor s martinem taylorem v hedge funds market wizards, rikal jsem si, ze to snad nebude tak horke a jak vidim tak je to tak...
mel bych jen dotaz co si mam presne predstavit pod tim "to praskne"? to zamena ze lidi budou silet po zlate?
r

Link to comment
Sdílet pomocí služby

"A mimochodem, kdyby došlo fakt k totálnímu kolapsu, tak zlata ani jakýchkoli bankovek se stejně nenajíte" Zkušenosti lidí a naší rodiny z 2. světové války ukazují že tohle rčení je staršný blud a nesmysl. Právě za války mezi sebou směňovali barter nebo za zalto, za nic jiného! Peníze se používali jen na běžné věci a krátkodobě, protože každou chvíli to byl jiný papírek.

V době hladu v Rusku za občanské války šlechtici za šperky brali housky a chleba, protože za peníze by nedostali vůbec NIC! Když už tady debatujeme o těchto max katastrofách, tak abychom věděli jak to během nich bylo a nejenom přebirali omílané nesmysli.

Mimochodem měnové reformy v česku byly od poslední války 3x.
1945 - max 500 Kčs na osobu, vše ostatní se stornovalo.
1953 - vzpoura celé Plzně, zásah armády a policie.
1991 - oficiální 50%ní inflace za rok při devalvaci Kčs. + zvýšená inflace 1991 a1993 - 65% úspor v čudu za 3 roky - oficiálně.

Pod pojmem praskne:
Japonizace - regulace, zvyšování role státu a státního aparátu - ekonimika jede hlavně na utracení státu než soukromníků - Řecko systém. Politici za dluh voličů nakupují hlasy voličů.

Následně podpora krachujících bank půjčkami, úvěry LTO operacemi - banky se vyhlásí, že nesmí krachnout - žádná - dluhopisy, uměl¨ý nákup vlastní centrální bankou, efekt viz výše. Nárůst cenové hladiny.

Po případné krátké 2 leté deflaci pádivá inflace, pokud se to vymkne z rukou, tak hyperinflace. nejpravděpodobnější scénář.
Nárazová devalvace měny o 70% - panika a rozbroje málo politicky průchodné.
Zrušení fiat money systému a centrálních bank, zrušení regulací omezení role státu - politicky a bankovně absolutně neprůchodné.
Plácání se v tom dál a nic nedělání s nákupy vlůastních dluhopisů - Japonizace, pokles postupně životní úrovně, růst cen, pád cen nemovitostí, komodity rostou, stagnace a zmar, snaha stimulovat i uvolňováním peněz skrz přímé nákupy akcií centrální bankou - v plánu v USA, když nic jiného nezabere, následně bankrot. Viz problémy dnešního Japonska.

Když se s lidma z bank pobavíte o tomhle:
www.youtube.com/watch?v=KH6knt96k3I&feature=related
www.youtube.com/watch?v=A72uwTAWQXI&feature=related
Toto se využčuje na ekonomice v makroekonomii i my na VŠCHT jsme se to v ekonomice šprtali, ale skoro nikdo to vlastně nezná!

Tak víte jaká byla odpověď - "Ano tak to prostě je." A to nevěřím, že by lidi z bank byly posedlí magorteoriemi.

Zde něco pro pobavení o trzích.
www.youtube.com/watch?v=YbD-omir4c0&feature=related
A o bankéřích.
finweb.hnonline.sk/c1-57209180-vsetci-mi-nadavaju-ze-nicim-dolar

Fakta: Česká spořitelna začala prodávat slitky zlata v Rytířské v Praze a v Brně 1 2 5 10gramovky. KB prodává kilovky, v další bance jsou o tom živé diskuse. K tomu Banka pro mezinárodnní vyrovnání vydala příkaz EU bankám aby zařadili zlato z třídy 3 do 1 - to si máme vysvětlit jak?

V Historii existovalo 3000 papírových nekrytých měn a všechny zkrachovali, devalvovali nebo hyperinflatovali.

V roce 1925 stál pár bot na míru 20 Kč (rodinná informace), nyní kolik? 3000? A to vzrostly technologie a produktivita.

TrIm analytici také zjistily, že zlato klesá skoro vždy mezi 8 a 12 hodinou dopoledne, se koukněte na intradenní graf. A že pokud by jste dlouhodobě v 8 futures prodali a ve 12 nakoupili - jedete short přes den, přesto, že zlato 10 let roste, tak za 10 let vyděláte 400%. Zajímavá teorie o spiknutí a ntlačení ceny zlata dolu, dlouhodobě. Když si udělaté relativní graf zlata versus pravé bubliny cenové (% nárůstu/pokles od výchozího bodu 0), tak zjistíte, že zlato se plazí dole pomalu nahoru a nemá bublinový růst, spíše je ve fázi začátku zájmu velkých investorů, pak by měla být fáze poklesu o 20%, bůh dá a snad ještě přijde) a pak se rozjíždí bublina na základě zájmu veřejnosti, který je teď malý.

A na závěr článek člověka, který zažil Argentinu 2001 na téma bezpečnost, politika, chování lidí a i viz níže v článku podkapitola Zlato o zlatě v a stříbře v Argentině v roce 2001:
www.freepub.comehere.cz/vsechno/jak-prezit-ekonomicky-kolaps-%E2%80%93-cast-2-cerny-sedy-trh

Nechtě zde povstane proti mě opozice a upozorní mě, kde mám nesmysli a chyby. S počátkem zájmu o trading jsem se začal zajímat finance a šel do hloubky a bylo mi z toho špatně.

Omlouvám se za překlepy, intradenní GBL trh je nyní přednější. ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

fijiman:
Fyzické zlato a stříbro bude lépe, když budeš brát ne jako investice, ale jako pojistku peněz - uchovatel hodnoty, prostě v něm budeš uchovávat část peněz. Stačí 1 stříbrná mince/ 2 něsíce, když nemáš peníze, nebomenší zlatá apod. Nebo služby spořící jako je IRA v USA. Ona totiž cena zlata a stříbra neroste, ona jen klesá hodnota měny vůči komoditám (zdrojům), které skutečně lidi potřebují a pro něž je měna pouze zúčtovací univerzální položkou, aby se lidi domluvili (barter funguje jenu velice jednoduchých věcí - já ti ostříhám hlavu a ty mě zaleješ kytky, nevím jak nadšenci pro barter vyřeší platbu za elektriku, za vodu, za výstavbu přehrady, mostu, nemocnice, za operaci apod. - po diskusi s nima vím, že to NEUMÍ, prto lidév historii časem barte zavrhli - nedal se u složitěhjjších věcí použít a používali mušličky, kamínky a pak kovy). Bohužel v současném systému je i hodnota této měny umělě ovlivňována - dlouhodobě směrem dolu, díky principu systému (měna je kryta dluhem předchozího dlužníka v řetezci půjček) a proto v měně vyjádřená cena komodit stále roste. Nárůst ceny zlata zhruba kopíruje množství peněz v oběhu, které v EU a v ČR roste zhruba 10% ročně (Vuz oficiální agregáty centrálních bank M1 a i M2, u M3 je to ještě horší), v USA je to 15% ročně a když si k tomu srovnáš ceny za rok, které skutečně oplatíš, tak zjistíš že je to podobné. Taky třeba výpočet USA inflace se od 70 let změnil 28x, protože dle např. vzorce z 80. let by dnes měli USA 15% roční oficiální inflaci. FED nyní začal cílovat inflační cíl na 2% ročně BEZ ZAPOČTENÍ CEN ENERGIÍ A POTRAVIN. Zoufalství cetrálních bankéřů musí být zajímavé, nebo jsou tam nechopní troubové, kteří ani netuší co dělají. Nebo ¨vědí co činí a rychle hrabou, než se to "zkoriguje nakonec samo".

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...