Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Daytrading a zdravý rozum


Doporučené příspěvky

Kraka,

zajímavá interpretace. Je pravda, že reálná equity je prakticky vždy více rozházená, než ta backtestová, ale především jsem se snažil říci to, že čím dříve trader akceptuje, že drawdowny k tradingu patří, tím dříve namísto svatého grálu začne raději hledat funkční řešení (které ho k těm milionům dovedou). Mnoho začínajících traderů více než profity hledá způsob, jak se vyhnout bolestem ze ztrát a drawdownu. Tím vytvářejí přoptimalizovaná řešení. Akceptování ztrát a drawdownu vede k tomu, že trader přestane trvat na 100% WIN a zisku každý den a svému obchodnímu systému a stylu dá "větší vůli", čímž se spíše adoptuje budoucím trhům, než když se jedná o příliš "overfit" řešení. Samozřejmě je to za cenu toho, že stabilita je menší - ale vydělávat každý den ani týden opravdu není třeba.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrá reflexe, která může pomoct k nadhledu na sebe sama (těm, kdo se o to snaží).

Pokud autorovi nevadí, přidal bych si tuto větu do svého obchodního plánu:
"...systém založený na čtení struktury trhu a časování vstupů s pomocí patternů na CCI, pokud struktura v trhu signalizuje příležitosti. ..." (a vřele ji doporučuji všem začínajícím traderům k pozornosti).


Link to comment
Sdílet pomocí služby

Kraka,

to jsou spíše vaše soukromé závěry, jakožto někoho, kdo v tradingu neuspěl. Pokud vše vyjde, v brzké době se například pokusím udělat rozhovor s jednou traderkou (naší bývalou studentkou), která úspěšně obchoduje jako matka na mateřské. To mně přijde naprosto stejně náročné, jako chodit do zaměstnání. Ostatně my s Petrem začínali v době, kdy jsme měli a řídili firmy, což bylo také extrémně náročné.
Pojem "equity nic moc" je také zavádějící. Pro někoho je equity "nic moc", když nemá ziskový každý týden, pro někoho když 3 měsíce stagnuje. Záleží na přístupu, na stylu, na obchodní metodě a milionu dalších věcí.
Opět podotýkám, že jediná myšlenka článku je ta, že není naprosto třeba se zabývat profitabilitou každý den/týden. V zaměstnání také výplatu dostáváme jen jednou měsíčně, bonusy většinou jednou za rok. To je vše. Není třeba pasovat si na článek další osobní závěry a konstruovat dedukce, které v článku nejsou a o kterých článek není.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

tomnes:
Moje závěry s tradery jsou většinou takové, že ti co v tradingu uspěli, mají za sebou už nějaké jiné úspěchy a s tím spojený kapitál. Zcela určitě tito lidé k tomu přistupují mnohem více jak k [bold]řádnému businessu! [/bold] - což zcela jistě vám nemusím nějak zdůrazňovat. Že to někdo dokázal při mateřské, při o přestávkách ve škole, při čekání na MHD je čistá vyjímka. Úspěšných traderů je docela dost, jsou to lidé kteří jak jsem již napsal mají něco za sebou a v tom "něco dělat", nebo "dělat business" nevidí nic zvláštního.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

krakra:
"mají za sebou nějaké úspěchy" asi vystihuje spíše určitou vlastnost - schopnost - dotáhnout věci do konce, jít za nimi pořádně, mít cit pro správná řešení apod., ten větší kapitál asi trading usnadňuje, člověk není tak svázaný , ale rozhodující jsou spíše ty vlastnosti , případně čas.
Zejména při náročnějším zaměstnání je systematická a konzistentní práce na tradingu někdy obtížná.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

... jen bych nazev "hnidopich" spis nahradil "nevedomym detailistou" ... neni to tak negativisticky a lip to myslim vystihuje podstatu veci.
Clovek ve svy podstate porad hleda a vyzaduje nejaky jistoty a zaruky, ktery zna ze svyho zivota (presna prac. doba, 13.+14. plat, xy tydnu dovolene, autobús me z prace odveze v 16.23, ...) a to se snazi najit i v grafech. Proto ze zacatku se spousta lidi zameruje na ty detaily a hleda v nich ty jistoty napr. ve forme presne pozice a uhlu "V-cka". Bohuzel si ale take neuvedomuje, ze "zaruky tu neexistujou" a takto mechanicky pojaty zpusob nemuze nahradit zkusenosti ze ctenim struktury grafu. Pokud clovek u tradingu vydrzi, tak pozna, ze ta prava "vyhoda" prichazi a vyplyva ze zkusenosti .... a stim koresponduje i prubeh equity.
happy trading
sublo

Link to comment
Sdílet pomocí služby

krakra,

je samozrejmé, že takých ľudí nenájdete na každom kroku - ale to neznamená, že v iných sférach pôsobenia je tomu inak.

Chcem sa opýtať, ako to myslíte s týmto: "Zcela určitě tito lidé k tomu přistupují mnohem více jak k řádnému businessu". Ako viac? Teda ak podnikám + obchodujem, prečo by som mal k obchodovaniu pristupovať inak, alebo viac? Možno je problém v tom, že ste sa nenaučili pristupovať k dôležitým veciam s patričným dôrazom. A možno len máte nevytrénovanú výdrž a príliš skoro sa vzdávate.

"Moje závěry s tradery jsou většinou takové, že ti co v tradingu uspěli, mají za sebou už nějaké jiné úspěchy a s tím spojený kapitál." V takom prípade Vám neostáva nič iné, ako hľadať úspech najskôr inde (mimo burzu) a keď sa Vám to podarí a zhromaždíte kapitál, tak potom sa môžete k tradingu vrátiť. Nie je tak?

Čo sa týka priebehu equity - každý človek si vie dať na jednu stranu svoje príjmy a na druhú výdavky v presnom časovom slede (tu myslím bežné príjmy a výdavky mimo trading a zároveň kohokoľvek - zamestnanca, podnikateľa, dôchodcu, atď). Potom už nie je nič náročné si to pospájať a vykresliť krivku. Ako v reále vyzerá taká equity? Predpokladám, že mnohí budú prekvapení z jej priebehu. Zároveň predpokladám, že keď sa s tým človek pohrá a trošku viac nad tým porozmýšľa, tak si veľa uvedomí.

Prečo by mala byť skutočnosť tradingu diametrálne odlišná od reality bežného života?

Principiálne to, čo píše Tomáš, je skutočnosť, na ktorú si treba jednoducho zvyknúť

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Nemám to nijak statisticky podložené, ale myslím si, že náročnost tradingu vyžaduje po člověku aby "nestál na místě" a trvale na sobě pracoval. A s tím se dá začít i během "normálního zaměstnání". Pokud je někdo v práci "ignorant" (třeba jenom částečný) a po přečtení článku od Tomáše si to uvědomí a začne SÁM SEBE měnit k lepšímu, může dosáhnout lepších výsledků v té práci. U úspěšných lidí nezáleží na tom co dělají. Dělají ty věci (úkoly) určitým OPTIMÁLNÍM způsobem. Ani se nebabrají v detailech, ani neignorují důležité informace. Polovina můžou být vrozené schopnosti, ale druhá polovina je "učení se". A stránky Finančníka pomáhají k tomu, aby si každý uvědomil oblasti své osobnosti, které potřebují dopracovat. Výsledky tohoto snažení se pak dají uplatnit nejen v tradingu, ale kdekoliv = v jakékoliv práci. Získávání kapitálu pro trading je pak jednodušší. A možná nemusí každý skončit u tradingu. Může třeba zjistit, že úspěchy v "jiném zaměstnání nebo podnikání" mu úplně stačí ke spokojenému životu. A stejně mu pak začnou přebývat peníze a pokud je rozumný, začne investovat (a trading je asi nejlepší způsob :-)).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To shany:
Pravděpodobně jsem se nevyjádřil moc dobře, asi dost špatně.
Chtěl jsem napsat to co je mnohým dost známo a je jim samozřejmé.
V bývalém zaměstnání bylo nás pár lidí co zkoušelo trading, na těch lidech byla patrno pár věcí - malá ochota se setkávat a vyměňovat si zkušenosti. Za další tam nebyla vidět ta cílevědomost, jako by se za trading styděli, a taká jako by byl pro ně trading na jiném než prvním místě.
Trading není obyčejný život například zaměstnance, trading znamená něco dělat, někam se posouvat.
To ale jak vypadá se netýká vás.....

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...