Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Co dobrého si vzít pro trading z black jacku


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 30
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Tím blackjackem mi Petr připomněl přednášku Karla Janečka, když přijel do USA studovat a zároveň hrál v kasínech blackjack. A jelikož Karel studoval statistiku na vysoké škole, aplikoval právě onu statistickou výhodu na svoji stranu. Kasína ho samozřejmě prohlédla po nějaké chvíli :) a proto ho také vyhazovala a zakazovala mu tam vstup :) Nakonec Karel vymyslel nějaký program na PC k blackjacku a prodával ho právě do kasín :D

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ovsem co se tyce toho ukazkoveho obrazku, jak vlevo, tak vpravo jsou videt long svicky, co jsou mimo range, co souvisi s vyssim volume a co po nich zadna obchodovatelna korekce nenasledovala...

Nic proti kontextu trhu a nic proti tomu zjednodusujicimu prikladu. Ale nemohl by k tomu byt nejaky priklad, co alespon vzdalene pripomina neco, co ma sanci fungovat?

Takhle to neni ani naznak ukazky, co je to vlastne kontext a jak s nim pracovat.

Diky

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím,
na co takové články, jednoduše proseď před reálnými grafy stovky a tisíce hodin, přepínej na vyšší time-framy. Sleduj u toho důležité fundamenty a celkovou geopolitickou a hlavně finanční situaci ve světě a postupem času snad na to musí přijít každý. Pak už stačí jen doladit vstupy a pracovat na výstupech. Umět se přizpůsobit aktuální volatilitě a je to tam... :) :) :) Ale kdo si sedně na zadek na stovky a tisíce hodin před živé grafy s vyhlídkou, že možná za 1-2 roky by se mohl stát konzistentně profitujícím traderem. Každý chce začít vydělávat hned, nejlépe ještě dnes a beze ztrát... :) :) :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

"... postupem času snad na to musí přijít každý ... "
ja sedim pred grafmi denne posledne 3 roky (ano denne)
bohuzial je aj v tvojej vete ta podmienka "snad" ... :D, mne ten kontext nejak zatial mierne unika
mam za sebou 2 roky live trading so stratami 10% rocne, co nie je vela a nerobim si z toho hlavu pricom priemerny SL mavam okolo 400$ takze mi nerobi problem ustat 'velke' straty .. akurat ze ked si robim reviziu obchodov, tak ten celkovy pohlad je hned iny ako v case obchodu, ako sa vravi kazdy vie obchodovat co bolo ale nie pravu stranu grafu
chyba mi proste spravny pohlad na aktualnu situaciu / kontext

Link to comment
Sdílet pomocí služby


alesik

: ak ti môžem poradiť tak si prečítaj knihu TRADING NA MAXIMUM ( tá je zameraná na už pokročilého obchodníka
ktorí už vie obchodovať a potrebuje sa posunúť na vyšší level + ako sa pozerať na trhy efektívne a nie len pozerať
na grafy 100 hodín a 1000 hodín a nič s toho )
- a hlavne vyhodnocuj vstupy a rob štatistiku na všetko a aj skrz ňu sa pozeraj na grafy, to ti dá tiež kontex a prídeš nato kedy máš výhodu a môžeš ju naplno využiť.
Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mně se ten film také velmi líbí. Dobře je na něm vidět to, jak tyto hráče ohrožuje psychika. Hlavnímu hrdinovi se ze začátku daří. Je talentovaný, plně soustředěný a dodržuje pečlivě připravený plán. Problém nastává v okamžiku, kdy se začnou projevovat jeho osobní problémy, které si přenáší do způsobu své hry a tento plán přestává dodržovat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Alesik,

dovolím si trochu navázat na Cipinka:

sleduj pouze vyšší TF - např. kombinaci denní, 4H, 1H. Nic nižšího, jinak se budeš pohybovat pouze v oblasti běžného šumu, kde ti komise a skluzy postupně vymažou účet. Pokud ti někdo bude tvrdit, že konzistentně vydělává na 5M, 2M a nedejbože ještě nižších TF, nevěř mu. Je to kriticky důležité, udělej to okamžitě.

Zmiňuješ kontext - z toho je vidět, že se snažíš jít správnou cestou. Asi máš už za sebou to slavné backtestování, dobu indikátorovou, stavění různých "robustních obchodních systémů" a podobných nesmyslů. Pokud se něčím takovým a podobným stále zaobíráš, doporučuji toho rychle nechat. Vše má totiž co dělat jedině a pouze s minulostí a minulým kontextem, který ti je v současnosti naprosto k ničemu. Důležité je, co se děje na trzích právě teď.

A teď konkrétněji k tomu kontextu:
Já například obchoduji 10 trhů: GC, CL, NQ, ES, ZS, ZC, ZW, HE, LE, HG

1) GC - cena se právě dnes dostala na hranici dlouhodobého low kolem 1,200 USD (potřetí během posledního roku). Poslední odraz od supportu před 3 týdny vidím jako důsledek krátkodobé paniky na akciových trzích. Inflace je minimální, dolar silný, důvěra investorů v akcie se vrátila, nevidím dále žádnou sílu, která by zlato udržela na hranici 1,200 USD, můj předpoklad je tedy short, pokud dojde k průrazu, zlato zamíří strmě dolů, nejspíše pod 1,100 USD

2) CL - další short kandidát - po nedávném propadu o cca 25% se cena ustálila lehce nad 80 USD. Zásoby v USA nepřeržitě rostou, nabídka převyšuje poptávku. Poptávka roste pomaleji než nabídka. Zajímavé je, že geopolitická situace je poměrně neklidná - ISIS, konflikt na Ukrajině a stejně došlo k uvedenému propadu ceny a korekce vzhůru se nekoná - nerovnováha na trhu s ropou musí být opravdu významná. Předpokládám pokles ceny dále pod 80 USD, možná i pod 70 USD.

3) ES, NQ - panika po posledním propadu je pryč a ceny zase vesele rostou. S koncem QE si trh pranic nedělá. S chabým růstem HDP také ne. Ideální strategie - vstupovat long na korekcích. Kam až cena může růst? The sky is the limit. :)

4) Ještě zmíním LE - cena se pohybuje poblíž all time high lehce pod 170 USD. S jejím překonáním má opakované problémy. Poptávka je i za těchto cen stále vysoká, nabídka roste pouze zvolna. Zajímavý zde je "substituční tlak" na cenu hovězího. Ceny vepřového i drůbeže totiž dost významně a delší dobu klesají a spread LE versus HE je obrovský. Předpoklad - cena hovězího půjde dolů.

Toto jsou (zjednodušené) příklady, jak já vidím kontext. Ty ho určitě budeš vidět jinde a jinak, tohle je opravdu jenom vodítko, ale věř, že to jako základ pro obchodování bohatě stačí.
Vím, že to je spíš pro poziční obchodování, kterému se hlavně věnuji, ale myslím si, že i pro ID na vyšším TF to k něčemu bude.

Ještě jedna věc - Cipinek patří mezi ty, jejichž příspěvky má cenu sledovat, bez ohledu na smajlíky. :) Projdi si historii diskuzí zde na Finančníku, hledej jeho a pár dalších jmen a přemýšlej o jejich příspěvcích. Hledej spíš mezi řádky, ti, co se ostatním snaží pomoct se zde pohybují na nesmírně tenkém ledě. Ale to je ti asi jasné.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

BSK5
dik za prispevok
ja okrem trhov co si spomenul obchodujem este cukor, kakao, kava, obchodujem len denne grafy, intraday mi nikdy nesiel ani v nom nic nevidim, prave naopak, pre mna velky bordel:D
denne grafy su take uhladenejsie, prijatelnejsie na pohlad pre moje oko,
s tou analyzou k jednotlivim trhom .. to vidim tiez podobne .. mozno mimo tych fundamentov, kde ja skor cakam na potvrdenie fundamentu prave pohybom ceny
priklad: take zlato pri pohlade na graf .. bez fundamentu cakam pokles ceny tiez niekde pod 1100(dokonca mozno ku 900) AK teda najskor nastane prieraz hodnoty 1200 (co ako som si prave vsimol aj nastalo v case pisania prispevku)
LE - cakam down po prerazeni 162
GF - down po prerazeni 225
CL - niekolkorocny range 80-110, uvidime ci to bdue anteraz stop alebo pojde pod 80 a to moze byt pokles ku 60
tak to vidim ja .. mozno to staci ako si pisal a problem je len v tom ze to neviem spravne zuzitkovat v case obchodovania

Link to comment
Sdílet pomocí služby

alesik,

problém bude jednoznačně SL. Tebou zmiňovaných 400$ je pro poziční obchodování, obzvláště tak drahých trhů, jako je GC, CL naprosto nedostačující. Jediná šance je časovat vstupy na nižším TF - 4H, 1H, ale i tak je to dost na hraně a nejspíš i za ní. V současné volatilitě to vidím na 1000$ na kontrakt minimálně, a to bych ještě raději nakupoval se slevou.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

2cipinek Opet nic proti tvym radam, ale jsou naprosto nic nerikajici :) Byt jsou samozrejme pravdive, nic, nez prace a hledani cesty k delani si vlastniho usudku nikam nevede.

2BS5 Diky, takhle bych si predstavoval ukazkovou uvahu, jak premyslet na kontextem. Ten tvuj kratky prispevek je mnohem lepsi, nez ten marketingovy bullshit nad grafem s dvema sipkama. :) Cimz nijak nezpochybnuji schopnosti a znalosti tvurcu tohoto webu, jen jsem se vyjadril k tomu konkretnimu clanku, ktery tak nejak prisel na informacni urovni toho, co tu byvalo pred 3 - 5 lety a kdy mi soucasne uroven ostatnich clanku prijde, jako podstatne lepsi, nez tehdejsi opakovani nesmyslne mantry o ziskavani citu pro trhy, bez jedine zminky o tom, jak to vlastne udelat :) :) :) Jen jsem chtel naznacit, ze autorska zkratka o "horkem stolu" je samozrejme spravna a vystizna, nicmene prakticky priklad by si to zaslouzilo ponekud vice odpovidajici soucasnemu levelu autoru. :) Diky, ze jsi je timto doplnil.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

BSK5
to bolo uvedene ako priemerne SL, nebochudjem stale .. mavam aj vyssie SL .. nie je fixne .. odohrava sa od vysky aktualen obchodovanej usecky .. potom podla pravidiel mm vstupim alebo nie .. aby som nemal zas vysku SL 1500 ked si to nemozem dovolit
spatna analyza obchodov mi hovori ze mi chybaju nejake jasnejsie rpavidla .. alebo lepsie povedane - aspon trochu mechanicke pravidla pre urcenie kontextu .. otazka je ci je toto prave mozno nadefinovat
mam pravidla na urcenie trendu a jeho korekcie .. a problem mi robi prave ta korekcia .. kedy to je este korekcia a kedy uz zaciatok dalsieho trendu :D - to je nieco co nemusim vediet na 100% ale zjavne to neviem nadefinovat ani na 20%
v tomto bode potrebujem zapracovat na jasnejsich pravidlach kedy este vstupovat do obchodu alebo kedy uz nie .. pripadne nevstupovat zase priliz skoro (v case kedy sa korekcia len vytvara a dava falsone signaly na pokracovanie)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To BSK5:
hodnotný príspevok.
- Občas je možné obchodovať aj nižšie TF napríklad 15 min aj 5 min - keď sa trhy hýbu - avšak pro mne to vytvára stress - je to rýchlý. Mám rád vyššie TF 1H, 4H, D protože tu je to klidnejší - mám více času si to rozmyslet.

-Zaujímavá definice a príklad pre kontext trhu - je tam vše od S/R a fundamentov až po spread.
ja to vidím jednoduše takto:
1. trhy sú buď range bound odrážejí sa od S/R prípadne vzniká aj mnoho falešných breakoutú, prípadne sa range
posouvá medzi nové S/R.
2. trhy sú trendové s korekcemi - tyto korekce sú rúzne velké avšak cena sa zastavuje a poté jde v smeru trendu
3 .trhy jdou do strany, nízká volatilita - bleee - neco odpúrné pro traderi.
4. Videl som to na forexu 1H TF pred roky - trhy mali vysokou volatilitu a vznikali falešné breakouty avšak tyto breakouty
byli o dost väčší než v minulosti. 100 až 300 bodú na EURUSD 1H TF. V tuto dobu jeden starý forexák múj známy -
zanechal FX a šel obchodovat pozične futurity - dodnes pak u nich zústal - hovado jedno :).

Já si vždy kladu otázku to co vidím na lavé strane grafu - /range,trend,flat/ má šanci pokračovat aj na pravé strane grafu??? Pokud trh trenduje má ješte šanci dále zotrvat pri této charakteristike - kontextu nebo ne.

Tendence je taková, že nekteré trhy - jdou hore v pomalém trendu a pak náhlá korekce dolú. Ale jsou zas aj takové trhy, ktoré trendují a pak jdou do strany a rangují - hranice range sa posouvájí a prípadne pak trhy jdou do strany - sú flat a znova pak range bound až začne nový trend a takto to jdne do kola znovu a znovu v rúznom poradí.

Mimochodem dobrej článek. Ja hrám kupříkladu poker - nemá to sice nic spoločného s kontexem, avšak je to skvelej trenažér před obchodováním na ostro v trzích. - protože pravda je taková: [bold]Hned poté, co otevřete pozici, stát se může cokoli a kdykoliv. [/bold]

nickirout










Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...