Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Poradna: Kdy začít live?


Doporučené příspěvky

Myslím, že tento článek je napsán ještě velmi diplomaticky.
Z vlastní zkušenosti vím, co znamená začít live nejen intradenně, ale i v AOS.
Takže, bez jasných, na simu mnohonásobně otestovaných zejména pravidel vstupu, pak řízení obchodu a výstupu, je trading něco jako sázení v loterii. To znamená přijít v podstatě vždy o peníze.
Vše je pak zabaleno do většinou vetché tkaniny, spojené často s malým účtem, jménem psychika.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Myslim, ze velka vetsina zacinajicich traderu na demo svindluje. Zahraje treba 10 kontraktu, jen aby v P/L bylo videt zelene cislo. Ego k vlastni skode, na live by se to nikdy nestalo. Tim se da vysvetlit nejmene 70-ti procentni ztratovost na live. Je mnohem lepsi prejit na live - po kratke dobe testovani na demo - a obchodovat Micro kontrakty, kde se sice neda moc vyhrat, ale ani moc prohrat a trader ma skutecny pocit, ze hraje ‘na ostro’, za vlastni penize, protoze skutecne na ostro hraje. A nesvindluje!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

A zde také pozor na to, aby se neobchodovalo pouze kvůli tomu, že je touha dělat obchody. Podle mých zkušeností je to největší past pro začínajícího obchodníka/studenta tradingu. Začínající obchodníci hledají stimul. Nejprve stačí SIM s jedním kontraktem. Později narůstá touha obchodovat multikontrakty na SIMu, protože jeden kontrakt už nestačí a trader si myslí, že ho jeden kontrakt pouze brzdí. Sám jsem na tom nevyhořel, protože si toho všímám. [ital] (Je ale dobré občas na SIMu například opustit pravidla a podívat se kam to vede. To mohu doporučit. Otevírá to oči.)[/ital] Ale i když vím, že to tak je, stejně to člověka občas napadne. Když přestane stimulovat SIM, chce obchodník jít LIVE a nikdy se růst potřebné stimulace nezastaví.

Trading začne občas vydělávat až ve chvíli, kdy obchodníka "přestane bavit", přestane ho dostávat do rauše. Protože takový obchodník dělá obchody jen kvůli jednomu cíli.

Jedna z největších rad, které se týkaly procesu učení v tradingu, pro mě byla rada: "Pravidla jsou tu proto, protože je chceš. Pomáhají ti. Jsou to dobré rady."
V dnešním světě to tak občas není. Spíše člověka utlačují. Je celkem důležité přijmout fakt, že v tradingu to tak není.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Rozdíl mezi LIVE a DEMO je téměř výhradně o psychice.

Pochopit fungování vybrané části trhu, obsluhy aplikace, principů technické a fundamentální analýzy aj. je otázka několika málo měsíců. Nějaký čas zabere tzv. "nakoukání" produktu, jeho dynamiky a chování v čase. Průběžně potom čas věnovaný testování a hledání nejvhodnějšího business modelu, přičemž žádný dokonalý stejně neexistuje, to ale většina osob pochopí později.

Rozhodně nezastávám názor, že když budu déle testovat a všemožně zkoušet, budu mít lepší výsledky. Start up trader se nezabývá pokročilými technikami ani AOS ani ničím jiným podobným na bázi IT. To by si musel říct něco jako že končí se všemi aktivitami a rok se nebude od rána do večera věnovat ničemu jinému. Takových traderů je ale jen hrstka. Osobně neznám nikoho takového. Převážná většina začíná na malé skupině produktů s jednoduchou aplikací a malým účtem. Z této skupiny odpadne 80% do jednoho roku, spíše ale dříve. Ze zbylých 20% zůstane max. několik málo procent, kteří se přenesou přes počáteční neúspěchy, především finanční.

Tak noví tradeři přejdou na LIVE a drtivou většinu z nich porazí psychika, neboť nejsou schopni přijímat ztráty, vystupují brzy z pozic, nastavují dlouhé SL atd. To, co lze poměrně lehce dosáhnout na DEMO je pro většinu osob nedosažitelné na LIVE.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Myslím, že jsi uhodil hlavičku na hřebíček... "Tak noví tradeři přejdou na LIVE a drtivou většinu z nich porazí psychika, neboť nejsou schopni přijímat ztráty, vystupují brzy z pozic, nastavují dlouhé SL atd"

To by chtělo vytesat do kamene. Já jsem ještě na SIMu, ale už s tím bojuju - nejsem schopen přijímat ztráty, nastavuji dlouhé SL atd.... :-)

Neschopnost přijmout ztráty, považuji za absolutně největší překážku úšpěšného tradingu...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Chlapi,ja Vam vsem drzim palce a preji kazdemu z Vas,at vydelavate!Ja jsem s tim taky bojoval...zacinal jsem na Forex.com,kde jsem se naucil na CFD prave tyto psychicke manipulace naseho vlastniho mozku hodne ovladat..Byl jsem pozicni obchodnik a swingovy obchodnik a taky jsem to na zacatku nezvladal...dal jsem si SL PT,ale nedalo mi to a pres den jsem pozice sledoval a nechal se vycukat intradenimi pohyby...
Trvalo mi to vice nez rok,nez jsem pochopil,ze to je jen a jen v me hlave a tak jak si to proste nastavim.Kdyz si to ale nastavim,tak uz s tim nesmim hybat :-)
To mi taky delalo problem....a opravdu jsem s tim hodne bojoval.Ted jsem ve fazi,kdy se presunuji s pozicniho obchodnika do intradenniho deni a mam nakoukano asi 900 hodin Daxu pri ruznych volatalitach a v ruznem obdobi roku.
Zacal jsem obchodovat OF a ted si jen potrebuji ujasnit na par seminarich urcite detaily tak abych mohl zacit intradenne obchodovat na live uctu.
Musim priznat,ze me osobne to trvalo 3 roky,20knih ktere jsem cetl tam a zpatky,psychologie ne jen tradingu ale i moje abych opravdu pochopil o cem je burza.
Specializuji se vyhradne na DAX.
Preji vsem mnoho stesti a uspechu!!!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tak pridam aj ja svoj nazor, kedze sa mi pred mesiacom podarilo uspesne otvoril ucet u IB a zacal obchodovat. Jeden z najvacsich problemov pre zacinajucich traderov je podla mna prilisna RYCHLOST, ktoru si preniesli z predosleho tradingoveho progresu/posunu - posledny cca 1 rok som sa studiu tradingu venoval kazdy den, knihy, webinare, papertrading, sledovanie grafov, kupa softwaru a jeho skumanie, atd... a popri tom praca, nadcasy, weekendy v praci - co najrychlejsie nasetrenie $ na otvorenie uctu = teda 1 rok neskutocne rychly kolotoc venovany tradingu. A potom to pride... ucet otvoreny, nafundovany, zacina sa obchodovat... a tu treba... paradoxne s predoslym raketovym posunom, zrazu necakane SPOMALIT a na kazdy obchod si poriadne pockat, zanalyzovat... co vacsina (vratane mna) nie je schopna zvladnut, chce v nastolenom tempe pokracovat dalej, kazdy den sediet od zaciatku do konca obchodnych hodin 6 - 8 hodin pred grafom (co ak mi nejaky 100% obchod utecie, ktory aj tak neexistuje) a vkuse, opakujem VKUSE obchodovat, nie 1-2 obchody denne, ale za hodinu, okamzite vysledky (profity) hned teraz ! Nejaky cas trva kym to zacinajuci trader pochopi a spomaly to raketove tempo, ale to uz je vidiet aj na obchodnom ucte, z ktoreho chyba riadna cast, ak nie cela .... Ale myslim ze som na nic nove neprisiel, len potvrdzujem to, co uz tu bolo vela krat povedane, a kazdy sa najlepsie uci na vlastnych chybach.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Muj nazor je ten,ze za 1 rok nemate sanci zacit profitabilne obchodovat s vyhlazenou equity a uspesnosti pres 60% konzistentne...Co znam lidi,ze maji dva po sobe jdouci roky profitabilni s prumernym zhodnocenim kolem 80-150% za rok
s tim,ze za max draw down byl 25% uctu trvalo vice nez tri roky,nez se dostali na tyto cisla...samozrejme,je to individualni jak se pise vsude a muzete to slyset i kolem sebe nebo na forech...myslim si,ze to je opravdu otazka let,nez si clovek zvykne na ty vykyvy,ktere se na trzich deji a hlavne na svuj vlastni mozek a jeho reakce a nasledne akce co provadime :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Nazev prispevku je “Kdy zacit live?” Odpoved je velmi snadna : Kdyz mam dost penez! Kdyz si otevru ucet s 20K a budu hrat jeden kontrakt YM, nemusim mit ani pevny nervy, ani nemusim backtestovat rok dozadu, ani nemusim trenovat dva roky na SIMu, ani nemusim precist knihy americkych geniu, ani nemusim mit ‘obchodni plan’, ani nemusim znat FinWin a jine strategie, dokonce ani nemusim pouzivat zadne prikazy. Mam dost penez a mam pocit investora. Najdu si nejaky pohybovy prumer, otevru pozici a cekam, az budu v dostatecnem zisku. (Opet podle pohyboveho prumeru – vsechno na svete se dotahuje na svuj vlastni pohybovy prumer). Neznam jednoho skutecneho investora, krereho by rozhazelo, ze zrovna prohrava $300. Neznam investora, ktery by si otevrel ucet s 20K a brokerovi rek’, ze kdyz bude prohravat $300, aby tu otevrenou pozici uzavrel. Kdyz ale mam $800 na uctu, musel bych byt David Copperfield, abych jeden den neskoncil na podmarginove hodnote. Kdyz mam na uctu treba i $1,500 a nemam riskovat doporucovanych vice nez 2%, muze mne nekdo rict, jak mam vyhravat se stopkou $30?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

LAman:
Zrovna jsem chtěl napsat něco v podobném duchu to co tady říkáš ty. Myslím si, že není pravda, že by nešlo vydělávát na futures s malou stopkou, ale člověk stojí tváří v tvář brutálnímu šumu a vychcaných algoritmů a manipulacím movitých společností.
10K USD bohužel není velký prostor na to vytvářet si nějaké chráněné portfolio otevřených futures pozic a čekat na návrat k průměru. Šum a propady jsou na to příliš velký. Propad instrumentu o pár procent nás vyřadí ze hry. Musíme si uvědomit, že takový ES kontrakt má hodnotu cca 100 000 USD...což je 2,5 milionu korun.
Obchodujeme tedy s věcí, která je desetkrát dražší, než na co máme kapitál...To samo o sobě ukazuje jak jsme na burze s futures zranitelní.
Ale třeba u IB je možnost obchodovat ETF nebo CFD a já jsem toho začal využívat a celkem to doporučuji. Možnost řízení pozic CFD s 10K je daleko širší než u futures.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...