Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Pitove vs elekronicke


Joseph

Doporučené příspěvky

Josephe,
v první řadě podobné otázky patří do rubriky futures, nikoliv "dotazy o provozu serveru", proto jsem Váš příspěvek přesunul.

Jinak pitový trh je takový, kde se každý obchod páruje ručně na burzovním parketu (zběsilé ukazování jednotlivých pitových obchodníků známé z filmů), elektronický je takový, kde spárování obchodů probíhá výhradně v elektronické podobě - v počítačích.

Pro obchodování na obou trzích potřebujete brokerskou společnost, která vám zprostředkuje přístup na burzu. Tj. i zadávání "přes platformu" znamená zadávání příkazů přes brokerskou společnost, která vám onu platformu poskytne. Ale je pravda, že pokud si zadáváte příkazy přes tuto platformu, tak vůbec nemusíte přijít do styku se "živým" brokerem.

Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 5 months later...

Tohle by me zajimalo --- omlouvam se, pokud to tu nekde je, financnik.cz je
mimoradne rozsahly a zdaleka nemam prectene vse, ale na prvnich par pohledu
jsem to tu nevidel:

Proc ty komoditni burzy nejsou vsechny elektronicke? Kdyz uz i za byvalou
Zeleznou oponou jede BCPP ciste na elektronicke bazi a pokyn je nejen
zadany, ale i realizovany driv, nez se mi (a to sedim skoro na pateri)
refreshne stranka, museji pro to asi mit nejaky duvod, protoze technicke
moznosti jiste maji jeste lepsi. Ale neumim si predstavit, v cem to muze byt
vyhodnejsi, kdyz to spotrebuje velke mnozstvi "zive" lidske sily, ktera do
toho ovsem nevklada zadnou pridanou hodnotu, je to pouze nejaka transport
layer mezi traderem a burzou (jestli to spravne chapu). A i v pripadech, ze
neco pridava, nechce se mi verit, ze by to (validace prikazu, zadani
stoplossu pri vstupu do pozice atp.) nebylo realizovatelne automaticky.

Cim to tedy je? Motorem burzy je nekdo jiny nez traderi a tomu to vyhovuje
takto? Kdo a proc? Nebo se proste brokeri nedokazali domluvit, jako se
(jestli si to dobre pamatuju) domluvili cesti obchodnici s cennymi papiry a
zalozili BCPP? Neriskuji tim, ze vznikne elektronicka burza, ktera bude pro
vsechny strany levnejsi a jejich trh jim prebere? Nebo preliv "dodavatelu"
futures nekam jinam neni realny?

A souvisejici otazka: jaky ten stav bude v budoucnu? Prevadeji se napriklad
nejake komoditni burzy do elektronicke podoby, nebo to z nejakeho duvodu
vsem vyhovuje takto a zmeny nelze ocekavat?

Diky za odpoved/nasmerovani na relevantni clanek,

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Hezký den poiuytre,
trend se ubírá jednoznačně k elektronickým burzám. Nicméně u klasických surovinových komodit se pit drží především díky obchodním zájmům burzy a především parketových obchodníků – místa jsou draze pronajímána a tak lze pochopit fakt, že parketoví obchodníci příliš pro elektronické obchodování nelobují. Ale vše se mění a každý rok je situace z pohledu elektronického obchodování lepší.
Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 týdny později...

Zdravim
dekuji Petre za vasi odpoved. Mel bych jeste dotaz k elekt. a pit. Elektonicky muzu obchodovat jak intradene tak pozicne, drzet kontrakt treba 1 mesic? Pokud chci obchodovat na New yorske burze a zaroven na chicagske musim mit brokera na obou burzach nebo mi staci jeden broker ktery pro me nakoupi to co chci a nezalezi na ktere burze se dana surovina obchoduje? dekuji za vasi odpoved na me stupidni dotazy.Preji hezky den.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Joseph: 1) Kdyz obchodujete pozicne, casto jste v pozici dele nez 1 mesic. 2) Jestlize chcete obchodovat nejakou komoditu na jedne burze a jinou na druhe, musite si sehnat brokera, ktery obchoduje na obou burzach (ci vice brokeru, z nichz kazdy obchoduje na jedne z nich). Zdaleka ne kazdy broker zajistuje obchody na vsech burzach.

Hodne uspechu,

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jenom upravím- většina brokerů umí obchodovat všechny US burzy, někteří se však zaměřují pouze na elektronické trhy (např. InteractiveBrokers). Klasické brokerské domy jako třeba Alaron nebo Harpoon umí obchodovat všechny pitové trhy, ať jsou v chicagu nebo v newyorku, byť samozřejmě některé mohou umět lépe a jiné hůře (podle toho jaké lidi mají na pitu).
Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 4 týdny později...

Zdravim,

dozvěděl jsem se od svého budoucího brokera, že zrniny na CBOTu se budou obchodovat zároveň pitově a elektronicky od 1.8. Vyvozuji, že to může znamenat změnu charakteristiky těchto trhů. A následně nenadálé riziko pro tradera, neboť obchodní systém není na částečné elektronické obchodování stavěn.

Zde je e-mail od brokera:
Starting in August all grains including Soybeans will be traded electronically side by
side with the pit and fills will me .5 to 1 second.

Myslíte, že to znamená reálnou hrozbu pro obchodní systémy postavené na chování čistě pitového trhu?

TooM

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 months later...
  • 2 týdny později...

No to je docela příspěvek do pranice. Že by obchodování na BCPP bylo tak ideální, jak píšete, no nevím, já obchodoval přes Patrii a data měla zpoždění cca 5 sekund, teda pokud beru v úvahu jenom jak často se znovunačítaly stránky, netuším, jaké bylo skutečné zpoždění vůči trhu. Dále pak příkaz, který jsem zaslal se objevil na trhu průměrně tak za minutu, někdy míň někdy rychleji. Mám dojem, že nejdřív šel maníkovi do kompu a on to tam dal nebo nedal. Dneska obchoduji pouze elektronické US futures přes Tradestation a mám dojem, že jsem o století jinde. ;) To spíš na okraj.

Co se týče pitového a elektronického obchodování, tak nejsem v tom zdaleka zběhlý jak bych chtěl, nicméně můj názor je tento - pitové obchodování má své historické kořeny a pro movitější klienty kteří obchodují pozičně je stále pit atraktivnější. Jednak je u mnohých komodit značně likvidnější než elektronický ekvivalent, jednak má vyšší hodnoty bodu (tj. zisk na kontrakt při stejném pohybu). Vyžaduje ale zároveň vyšší margin. Nicméně asi je pravdou, že jednou možná pit úplně vymře až burzy připraví stejně atraktivní podmínky i pro elektronický trh až až elektronická obdoba pitu dosáhne podobné likvidity. První vlašťovkou může být např. nedávno uvedený kontrakt Big Dow Jones, který má hodnotu bodu 25USD, tedy 5x více než klasický Dow - YM.

Elektronické futures trhy zažívají skutečně obrovský boom, stačí se podívat na články na ekonomických server, jak jsou neustále překračovány rekordy v počtech zobchodovaných kontraktů, do platformy mi docela často chodí informace o nových produktech (kontraktech), takže ano - za chvíli bude elektronicky obchodováno kde co, a světe div se, dokonce i česká burza brzo uvede v život obchodování futures kontraktů. Pozdě, ale přece. Likvidita je na nejoblíbenějších futures kontraktech nesrovnatelně vyšší než před rokem, dvěma a pohybují se na nich čím dál větší ryby.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 year later...

Nevim jestli to patri zrovna sem ale moc prosim o odpoved zkusenych. Mam porad zmatek mezi pitovym obchodovanim a on-line obchodovanim. Od ceho zalezi jestli je dana komodita obchodovana elektronicky nebo pitove? Od burzy nebo od brokerskeho domu? A kdyz obchoduju nejako komoditu pitove tak to znamena ze zadavam prikazy memu brokerovi vyhradne telefonicky nebo mailem? A pokud elektronicky tak se to deje pouze skrz platformu kterou obdrzim od brokerskeho domu? A jsou brokerske domy ktere nabizeji obchodovat skrz obe platformy?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...