Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Angličtina


hostalkova

Doporučené příspěvky

Zakládám toto vlákno pro všechny, kteří svoji neznalost angličtiny berou jako svůj velký problém a chtějí s tím něco dělat. Je to problém i můj, vlastně celoživotní, ale teď se mi zdá, že jsem našla řešení, a tak se chci podělit o zkušenost. Zároveň chci, aby všichni, kdo mají stejný problém, hned věděli, kam mají zabrousit.

Nuže. Po absolvování nespočetných kurzů vyučujícími různými metodami se ze mě stal úspěšný věčný začátečník, kdy jsem dospěla pokaždé do určité fáze a (td)-konec.

Teď jsem zakoupila Taxus learning program - www.taxus.cz - což je metoda výuky založená na učení stejným postupem, jako se učí nejdříve rozumět a posléze i mluvit malé děti, a ono to funguje (tu) Žádné biflování slovíček, frází a gramatiky, jen poslech ze 2 typů CD. Na jednom jde český, poněkud pro našince zkomolený text, protože se jedná o DOSLOVNÝ anglický překlad, poté totéž anglicky je řečeno 2x různými hlasy. Učící se musí sledovat onen zkomolený český text v přiloženém manuálu a zároveň poslouchat text anglický. Toť jediná vědomá činnost při plném soustředění, zapojení představivosti je výhodou. Jakmile začíná - po několika dnech opakování - slyšenému rozumět, může si začít pouštět druhý typ CD, kde jsou texty už pouze anglicky formou rozhovorů. Toto se pouští pořád a pořád a pořád dokola, na prahu slyšitelnosti. Já to mám stažené do MP3 přehrávače, jezdím s tím v autě (neruší to, nesmí to být téměř slyšet), s poslechem těchto lekcí usínám (kupodivu to funguje lépe než prášky na spaní ;)), ráno po probuzení si střihnu ještě v posteli jednu tichou lekci. Zhruba po měsíci zjišťuji, že když si onu pouze anglickou lekci pustím nahlas a poslouchám, tak všemu, nebo téměř všemu dobře rozumím. Přitom při prvním poslechu mi vše splývalo v jeden nesrozumitelný šum a nerozeznávala jsem žádná slova. Funguje to! Přitom se člověk vůbec nezabývá nějakým překládáním slyšeného textu, prostě a jednoduše tomu ROZUMÍ. Je to skvělé (tu). Mám to 3 měsíce, jsem u 3. lekce, učím se skutečně denně, protože tohle učení člověka nijak nezatěžuje, lze si to brát kamkoliv a využívat každého hluchého místa během dne, třeba i při sledování televize lze mít v uších sluchátka a potichounku si pouštět anglické texty. Fakt to neruší, jen si tak vytváříte anglické prostředí, čím víc a častěji, tím lépe.

Každému, kdo chce a neví jak na tu zpropadenou angličtinu, vřele doporučuji zakoupit TAXUS LEARNING PROGRAM.
Investice 6000 Kč se bohatě vyplatí.

Tatiana :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 58
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Tatiano,

je fajn, ze jste nasla neco, co Vam pomaha tento nedostatek preklenout... Jen si nejsem jisty, jestli je tato metoda uplne vhodna pro ucely komoditnich spekulaci, kde clovek prichazi do kontaktu spise se psanym textem - a jak jsem kdysi vyrozumnel z komunikace s jednim panem, ktery Taxus zastupuje, tak i z Vaseho prispevku, tato metoda se orientuje predevsim na poslech...

Osobne jsem spise zastancem tradicni vyuky, ovsem vedene formou intenzivnich hodin se schopnym lektorem v male skupine stejne pokrocilych studentu ci zcela individualne. Za 6.000 Kc se vejdete minimalne tak do 20-30 takovych hodin a troufam si rict, ze cloveku daji mnohem vic. Ale je to jen muj soukromy dojem, ktery nechci nikomu vnucovat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


Mám chvilku času:

Můj sedmiletý syn se učí podobným systémem English for all Children, jednou týdně kurz, doma
pak CD disky, ani slovo česky. Je to progresivní metoda ale běh na dlouhou trať, u dětí to nevadí času dost, není kam
spěchat. Z vlastní skušenosti vím, že bych se touto metodou nic nenaučil. U dospělých to prostě nefunguje, alespoň né v rozumném čase. Bylo by mi líto těch 6 000,-.
Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mé zkušenosti s cizími jazyky asi takové.

když jsem přijel před x lety do německa, ani po půl roce jsem se německy nedomluvil kromě pár slov, nebot jsem většinou komunikoval s čechy kteří emigrovali. zlom nastal v okamžiku kdy jsem si pořídil televizi, najednou jsem po několika měsících zjistil že rozumím každému slovu, ale při běžné koverzaci jsem musel dávat pozor neboť když se naučíte spisovnou němčinu z televize , tak normálnímu němci rozumíte každé druhé slovo. Ale když jsem s nimi chtěl konverzovat, němčina šla špatně přez jazyk, ale po třech měsících u kolotočářů jsem šprechtil jak fík. Takže pokud jsem to dobře pochopil, když člověk dělá něco co ho baví, tak se mozek velmi snadno učí, jenže většinou učení nikoho nebaví. Pokud si někdo z Vás vzpomene na školní léta kdo si pamatuje nějakou látku ze 7 třídy, asi nikdo co. Ale dobrodružné knihu které jsem přečetl za 2 dny si pamatuji dodnes. Takže nejednoduší návod na cizí jazyky je přepnou telku na cizí programy, dívat se na filmy bez dabingu, bez titulků, pro začátek nejlepší filmy pro děti mají jednoduší konverzaci, na internetu si najíd dobrodružnou literaturu v angličtině, a uvidíte že to půjde samo a hlavně s radostí. hlavně jde o to že ze souvislostí člověk pochopí význam slov, aniž by používal slovník.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

lisakus: Zrovna tuhle metodu rozebiral ponekud kontroverzni David Gruber s tim, ze bez presneho prekladu a dalsiho opakovani zahranicniho programu je znacne neefektivni az k nicemu... Tak ted at si clovek vybere. :-) Osobne se chystam na certifikacni zkousku CPE a pripravny program pro ni povazuji za absolutne nejpropracovanejsi, s jakym jsem se dosud setkal. Mohu tedy vrele doporucit.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pánové, já to taky nikomu nevnucuji, každý jsme jiný. Pouze vím, že u mne to prostě funguje. Mozek se pomalu přeprogramovánvá a nepotřebuje překládat slovo od slova, protože začíná CHÁPAT ten divný slovosled a stavbu věty a nepřemýšlí nad tím. Bere to jako fakt, že tak to je. A musím podotknout, že alespoň já začínám i lépe rozumět psanému textu-neumím přeložit každou větu, ale už u ledačehos pochopím SMYSL čteného, a to si myslím, že je nejdůležitější. Pak samozřejmě nikomu se nekladou žádné meze, jak s těmito znalostmi naloží dál.
Pro TEQA- ano, je k tomu učebnice, kde je rovněž vysvětlený postup učení a jak to vlastně funguje, a dál se z toho dá velmi dobře učit.
Je pravda, že s komoditami to nemá co dělat, ale stavba věty je stejná, ať už si člověk chce přečíst článek v novinách, nebo na netu na nějakém serveru věnovaném komoditám. A potřebné výrazy vážoucí se k tomuto neobvyklému druhu podnikání se zase zaangažovaný člověk naučí velmi rychle, třeba i pomocí jakéhokoliv intenetového nebo jiného slovníku.
Rozhodně jsem to nemyslela jako dogma jak jedině se učit cizí jazyk. Je to snad cesta pro věčné začátečníky a pro ty, které biflování slovíček nebaví. Tohle není únavné, je to zábava, žádný dril, a hlavně-funguje to. Tvrdit že ne může jen ten, kdo to nevyzkoušel.

P.S. Upozorňuji, že nejsem nijak firmou TAXUS motivována k propagaci jejího výukového programu. Pouze si myslím, že kdyby to pomohlo jen pár lidem vyřešit jejich problém s angličtinou, jako to pomáhá mě, není čas, který jsem věnovala psaní těchto příspěvků, ztraceným časem.
Tatiana

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To hostalková:


myslím, že je to skvelá vec. Už len ten princíp, na ktorom je metóda učenia založená znie zaujímavo, keďže pristupuje k učeniu úplne odlišným spôsobom ako tradičné školy alebo kurzy. Osobne vidím problém s kurzami v tom, čo sa popisuje v knihe "Life management" a to sú rituály. Učenie sa prostredníctvom kurzov vyžaduje vytvorenie určitých rituálov(čiže niečo, čo viac-menej automaticky opakujete ako napr. návštevu kurzu a následne používanie naučeného v praxi) a to nie je vždy jednoduché. Oproti tomu, tento spôsob učenia nevyžaduje zmenu našich rituálov, keďže sa dá aplikovať počas akejkoľvek činnosti.
Určite nad niečím podobným pouvažujem, možno aj ako darček pre manželku, ktorá je niekedy zo svojho "večného začiatočníctva v angličtine" dosť nešťastná.
Ďakujem za tip ;)

P.S.: Ak si niekto myslí, že táto metóda nemôže pomôcť pri zvládnutí písaného textu, ktorý je základom pre naše obchodovanie, keďže sa zameriava na pochopenie počutého, môže si pomôcť tak, že si písaný text môže nahlas predčítať, alebo poprosí svoju lepšiu polovičku o spoluprácu :D

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tatiano: Rozhodne jsem to nemyslel nijak spatne. :-) Pokud Vam tato metoda sedne a vyhovuje, pak je to urcite jedine dobre a drzim Vam palce, aby se Vam darilo.

Galant: Problem je, ze clovek, ktery ma neco naposlouchane (a rozumi tomu) a najednou se mu do rukou dostane psany text s tim samym obsahem, casto nedokaze tomuto psanemu textu rozumet (nevi, jak ma co precist etc.). Ale pokud je tedy doprovodna ucebnice dostatecne funkcni, tak proc ne...

Kdyz uz jsme u tech ritualu a nevhodnosti tradicnich kurzu... Muj kolega se pripravuje na certifikaci FCE (obdoba nasi statnice) a jeho kurzy probihaji pres Skype. Domluvi se s lektorem podle sveho casoveho harmonogramu a pak si na hodinku zapne Skype a uci se... Presne tak, jak mu to vyhovuje - a dosahuje velmi dobrych vysledku. Nekdy touhle dobou by mel jit na tu certifikaci, tak pak muzu dat vedet jak dopadl (zacinal pred 6 mesici jako absolutni zacatecnik a tuto formu vyuky vyuziva po celou dobu 3x tydne na hodinu). Jeste doplnim, ze jde o standardni sluzbu jedne ceske jazykove agentury (viz google).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Táňo, díky za zajímavé téma, myslím že je tu hodně lidí co je angličtina trápí. Mě se ten kurz taky dostal do ruky. Jistě zajimavý způsob výuky, ikdyž se mi protočily panenky, když jsem si bez jakéhokoliv vysvětlení jak kurz funguje pustil první lekci ... "Já budu také říct ty něco zajímavého" :).
Někdo to kritizuje jiný chválí ... nevím ... nepraktikuju, nemůžu posoudit, každopádně myslím obzvláš u jazyků je síla především v pravidelném učení, a to je myslím hlavní důvod tvého pokroku. Pro mě to je problém přinutit se na angličtině pracovat pravidelně a v tom mi nepomůže ani TAXUS. :(
Na druhou stranu hlavní propagátor této metody Ivo Toman je velmi úspěšný školitel v oboru marketingu a psychologie prodeje. Když jsem hledal info o této výukové metodě, narazil jsem na nějaké prezentační video jeho školení a bylo to si jak na sletu MLM obchodníků v USA. Velký sál on volá do davu něco jako "Chcete vydělat za rok milión?!?!" a dav šílí "Anooo!" a tleská ve stoje. Řekl bych, že tenhle člověk by prodal brýle i slepému. :)

Další možnost samovýuky je e-learning, určitě toho bude více já vím o
www.e-academy.cz/ (kdysi byla zdarma, nevím jak teď)
www.anglictina.com/

Ale stejně kontakt s učitelem, konverzace, mluvení, praktikování nic nenahradí.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Martinek:


nemyslel som to nijako zle, čo sa týka kurzov. Nepochybujem, že sú funkčné a pre ľudí sú výrazným prínosom. V opačnom prípade, by nemali takú dlhú a úspešnú tradíciu ako majú. Hovorím čisto za seba, že ja ako tvor lenivý
;) nemám vnútornú silu využiť naplno potenciál kurzov, takže spomínaná metóda mi pripadá ako zaujímavá možnosť.
Osobne skutočne obdivujem ľudí, ktorí sa dokážu popri zamestnaní, podnikaní alebo klasickom štúdiu ešte prihlásiť na akýkoľvek kurz a dokonca sa pripravovať na štátnice (tu). Držím Tvojmu kolegovi palce, aby uspel.

Úspešný deň
Martin :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...