Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Straty a kontraktny mesiac


Doporučené příspěvky

Zdravim.
Mam par zaciatocnickych otazok ktore mi nijak nezapadaju do komoditneho konceptu tak by som vas poprosil o nazory na moje nepekne otazky.

Nechapem ako je mozne prist o vsetko co clovek ma a este ovela viac (takto nejake sa o tom pise najme pri obchodovani bez stop-loss).
Akokolvek , aj keby som nepouzil stop loss , nikdy nestratim viac ako margin ktory mi zablokoval broker + ak uz som vazne dost tvrdohlavy mozem prist maximalne o cely ucet , ale nikdy nie o viac. Broker mi predsa poziciu zlikviduje ak moj margin nepostacuje, alebo sa mylim? Ako niekto moze prist o dom aj auto a este aj zomriet v dlhoch? ALebo je to tym ze moju poziciu nebude mat resp. chciet kto kupit?

Dalsia moja naivna otazka je ohladom kontraktneho mesiaca.
Trh je pre urcitu komoditu najviac likviditny pre dalsi mesiac. Povedzme je August , mal by som teda obchodovat septembrovu Corn. To vsak znamena ze mozem poziciu drzat max 1 mesiac. Ak chcem ist do pozicie na 3-4 ci viac mesiacov musim kupit nieco na januar co ma teda likviditu takmer nulovu teda to nikto neobchoduje, ako na to?

Ako sa vlastne myslene to ze sa mam presunut s mojimi obchodmi z jedneho kontraktneho mesiaca do druheho (manual - volume)? Je mozne Septembrovu kukuricu presunut na oktobrovu a tak ostat v pozicii dlhsie?

Viem ze su to trapne otazky ale dufam ze to zoberiete sportovo:)

Dakujem za akekolvek nazory.



Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj,

pokusim se ti odpovedet, sice jsem intradenni obchodnik, takze me zadna s tvych otazek vlastne netrapi, ale obecne:

Ad1)
V 99,99% se ti nic takoveho nestane, protoze broker ti pozici uzavre pokud nemas dostatecne kryti na uctu, ta situace kterou popisujes by nastala nejspis v pripade, ze by se stal v trhu nejaky velky gap a broker uz by nemohl tvoji pozici uzavrit na cene, ktera by odpovidala maximalni velikosti tveho uctu, i tak ale jsou marginy vypocitavany s dostatecnou rezervou aby k tomu nedochazelo.

Ad2)
Pokud ma trh takto nizke volume, tak ho proste neobchoduj, nejspis bude mit spatne plneni tvych prikazu, navic nevim jak muzes dopredu predikovat, ze chces kontrakt drzet takhle dlouho, to prece nemuzes vedet......

Ad3)
Presun z jineho kontraktiho mesice do dalsiho znamena akorat to, ze proste zacnes nanovo obchodovat dalsi kontraktni mesic, zadny presun jak ty myslis se nekona

Tak doufam, ze jsem ti pomohl a pokud jsem napsal nejakou nepresnost, tak me snad nekdo zkusenejsi doplni

Mej se
Michal

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Vobec to niesu trapne otazky.
K prvej: margin je len zaloha za pre vstupenie do obchodu, daco ako ked si kupujes napr. internet a zaplatis poplatok za zariadenie a ked ukoncis zmluvu tak ti ten poplatok vratia. Tak ako mozes zbohatnut na niakom kontrakte napr. 450$ ale tak mozes aj prerobit 450$, cize dajme tomu ze mas ucet 2000$ tak mozes kludne zarobit aj 10.000$ a je to v pohode ale mozes aj 10.000$ prerobit a uz si v minuse. Toto by sa malo dat "sejvnut" ak obchodujes cez "ziveho" brokera ktory je z masa a kosti a nie cez elektronicke obvody ktore na teba kaslu i ked aj toto by malo byt nejako zabezpecene...divne.

K druhej otazke: toto zaujima aj mna.

A ja mam tiez otazku: ako mozem ist do shortu ked nemam co predat? Rozumiem tomu spravne ze ked idem do shortu tak predam=zadlzim sa - kontrakt ktory nemam a pri vystupe ho kupim a ten sa automaticke prevedie na toho cloveka ktoremu som to na zaciatku predal? Ak ano tak je to v pripade uspesneho obchodu daco ako opcia nie?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj Michal.
1) Takze mi z toho vychadza ze clovek o vsetko prist nemoze, vatcinou len o to co ma na ucte + ak je nejaky gap tak o nieco naviac. Sonny , ty tvrdis ze mozem prist o 10 000$ ked mam ucet len na 2000$? Ako?

2) Podla mna to vediet , resp. pripravovat sa na dlhodoby trade mozes tak ze hladas len dlhodobe trendy. Ved sa pise ze dlhodoby obchodnici drzia poziciu niekolko mesiacov ba aj rokov, nie? To podla mna musi kupit kukuricu uz z buduceho augusta....? A s volumom 2 ?

3) Aha, chapem:)

Sonny
Myslim ze to chapes sprave, proste sa zavezujes ze ked nieco predas tak to v urcitu dobu dovezies tomu kto to od teba kupil. Kedze to vsak dovtedy kupis spat nemusis vozit nic. Ci je to ako opcia to neviem.

Dakujem.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to alter:
Jak můžeš přijít o všechno?
- velice jednoduše. Lidi, kterým se to stalo, byli obchodováním tak posedlí, že ztratili soudnost a rozum. Když projeli účet tak ho doplňovali tak dlouho dokud jim stačily jejich peníze. Až jim peníze došly, začali si půjčovat, zastavili barák, prodali auto, protože věřili, že to vše dostanou zpátky a šli do neustále většího rizika s vidinou rychlého návratu ztracených peněz. O to rychlejší a tvrdší je pád na absolutní dno. Proto je třeba k tradingu přistupovat velice opatrně a zodpovědně a hlavně - nikdy neobchoduj s vypůjčenými penězmi!

Druhá a třetí otázka spolu souvisí - pokud chceš držet pozičně dlouhodobě, koupíš si třeba teď zářijový kontrakt, před FND ho prodáš a znovu si koupíš následující obchodovaný kontrakt např. prosincový. Takto můžeš držet kontrakt neomezené dlouho. Jedná se o tzv. přerolování do dalšího kontraktního měsíce.

Pietro


Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj alter a ostatní,

Ad1) je to presne tak, ale jak říkám, tím bych se opravdu moc netrápil, protože broker většinou tu pozici otvírá pokud máš dostatek rezerv na účtě, tj. krytí marginu a "nějaké drobné navíc" prostě, aby když by nastala ta nečekaná situace, aby to nemusel zaplatit ze svého a pak to z tebe nemusel tahat přes právníky.Tak právě proto každý broker ten margin má velice dobře spočítaný

Ad2) jasně můžeš obchodovat jeden kontrakt corn třeba deset let :o)) prostě to budeš do nakonečna přerolovávat, ale to by ta cena ty kukuřice musela pořád růst. Nezapomeň, že až budeš přerolovávat, že se musíš toho starého kontraktu zbavit a koupit nový, pro mě osobně je to už jiný obchod, ale chápu, že pokud bude hypoteticky nedostatek kukuřice a cena léta poroste, tak prostě přerolovávat co se dá.Nejsem expert na kukuřici, takže ten trh neznám.

A teď ktěm dalším dotazům:
K tomu, že někdo zmagoří a dá všechny svý i vypůjčený peníze do komodit, kde je všechny prodělá se vyjadřovat nebudu.Tady by to spíš chtělo psychiatra a každej zdravě uvažujicí jedinec nic takového neudělá.

A poslední věc:
Jak to že můžu prodat něco co ještě ani nevlastním ?? Musím se přiznat, že jsem nad tím chvíli taky bádal, ale je to strašně jednoduché a funguje to nejen v komoditách, ale i v běžném životě.Je to klasická smlouva o smlouvě budoucí, když si budeš kupovat barák, kterej se teprve začne stavět, tak ten kdo ti ho prodává, ho taky nemá.Nemá ho nikdo.Ten kdo ti ho prodává ti vlastně dá jen dekret na to, že máš právo na ten barák až bude postavenej a teď si představ že ty ten dekret vezmeš a prodáš ho sousedovi a samozřejmě si něco přihodíš a v tu chvíli si prodal něco cos nikdy neměl a co navíc ještě neexistuje - to je co ?
A ještě mě napadá trošku jednodušší příklad:Máš kamaráda co vlastní bazar třeba s mobilama a ten ti zavolá, že mu zejtra příjde balík Nokia N70 - 7000Kč/kus (super cena) a ty máš tuhle informaci, jdeš za sousedem a řekneš mu, že mu prodáš tenhle telefon zejtra dodáš za 11 000,-, který ti ale musí zaplatit dnes, takže si prodal telefon kterej si nikdy předtím neviděl akorát si na sebe vzal závazek, že musíš ten telefon někde sehnat (tj. koupit) a soused zas koupil něco co ještě ani neviděl a ve chvili, kdy ty telefon od kámoše koupíš a sousedovi prodáš si uzavřel v podstatě obchod jak komoditách.

Tak chlapi doufám, že je to jasný.Doporučuju pečlivě přečíst všechny vlákna diskuze a spousta případných dotazů se vyjasní sama.

Mějte se

Michal

Link to comment
Sdílet pomocí služby

zdar, už sem se sice na to jednou ptal v jiném vláknu, ale ňák se mi nedonesla přesná odpověď... Jak to funguje s tim marginem??? tj. já ho zaplatím brookerovi a co s ním udělá on??? "jde" na burzu a koupí za něj kontrakt, nebo si ho jen nechává na krytí ztrát, ale za co pak koupí kontrakt???...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Aleke - v tom vláknu jsem Vám odpovídal.
Kontrakty se nekupují - jsou to smlouvy, kterými se pouze "kontroluje" určité množství komodity, tzn. není potřeba žádných peněz pro jejich "nákup", protože daleko před povinností takový nákup/prodej uskutečnit (po LTD) smlouvu prodáte někomu jinému a tím váš závazek končí. NIKDO žádné peníze neplatí - platí se pouze rozdíly zisku a ztrát plynoucích z titulu držení takové smlouvy.
Margin slouží čistě k ochraně brokera, abyste měl vždy dost peněz na účtu na pokrytí ztrát.
Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj.
Vdaka za odpovede. Este maly dotaz. Ak budem "prerolovavat" z jedneho mesiaca na druhy poda mna bude cena tej ktorej komodity ina. Teda predam septembrovu corn a kupim novembrovu atd. , ale ta moze mad diametralne rozdielnu cenu...alebo je tam velmi silna korelacia?

Vdaka

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ano,cena bude nejspis v 99,99% pripadu jina, proto prave rikam, ze prerolovani je z kratkodobeho hlediska jiny obchod, z dlouhodobeho je to uz nejspis neco jineho.
Ano, oba trhy spolu koreluji, ale ne na stejne cene a ne samozrejme uplne presne,spis jdou treba oba delsi dobu nahoru a nebo dolu, ale korekce a ruzne mensi vykyvy atd.. jsou samozrejme odlisne...

Mozna bude lepsi nez se do nekonecna takhle ptat si otevrit nejakou stranku s grafy a trosku se do nich ponorit, jeden graf vyda za tisic slov

Mej se
M.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj.
Tak toto uz chapem, ale predsa len mam este par nejasnosti.
Ked teda testujem na historickych datach, znamena to ze testujem nejake useky? Povedzme septembrovu kukuricu 1987 mozem testovat na datach z jula a augusta ostatne data nie su relevantne? Potom prejdem na Decembrovu kukuricu ktoru otestujem na datach z oktobra a novembra ....atd. chapem to spravne?

Je pravda ze niektore komodity sa niektore mesiace neobchoduju. Napriklad oktobrova kava neexistuje....to znamena ze musim prerolovat az na nasledujuci obchodovatelny kontrakt?

Na zaklade coho sa potom posudzuju historicke ceny komodity? Ak mame 30 rocnu historiu dat tie ceny su pravdepodobne ceny kontraktov v tom ktorom mesiaci. Co ak sa teda nejaky mesiac neobchoduje , ako spominana kava? Resp. obchoduje sa ale neexistuje kontrakt ktory ma byt uzavrety prislusny mesiac.

Dufam ze som to napisal zrozumitelne....

Dakujem

Alter

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...