Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Co Vám obchodování dalo a co Vám naopak vzalo?


AxemanX

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny přítomné,
napadla mě jedna taková fylozofická otázka netýkající se až tak přímo obchodování. Chci se zeptat na obligátní otázku co Vám obchodování jako takové dalo (nemyslím tím pouze finance) a co Vám naopak vzalo (opět nemyslím jen finance :o)) Jsem zvědavý na vaše odpovědi.

Díky, Ax

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 31
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Ax,

zajímavé a rozhodně dobré téma :-)
Mně osobně dal trading hrozně moc: větší klid, vytrvalost, konkrétnější představy o tom, co v životě úplně přesně chci (to jsem sice věděl vždy, ale díky tradingu jsem překvapivě mohl jít ještě do větších detailů). Dal mi vyrovnanější pohled na svět a naprosté chápání toho, že svět není černo-bílý. Nyní mně dává i čas. A hlavně - dal mně mnohem větší poznání mě samotného, což pokračuje i nadále.
Trading mně pak vzal určité iluze, pohled na svět očima většiny lidí a i jeden veliký projekt, kterého jsem se musel vzdát po 4 letech námahy, když jsem se rozhodnul věnovat jen tradingu (nikdy však toho nelituji). Též mně vzal trochu schopnost bavit se s lidmi žijící klasický život (zaměstnání od-do, atd.) - můj životní styl a myšlení je natolik odlišné, že občas narazím na nepochopení a tím vázne trochu komunikace. Ale nic tragického, naštěstí se většinou stýkám s lidmi podobného myšlení.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Axi,
to je velmi dobrá otázka. Já jsem v tradingu zatím na začátku,ale už teď mi toho dává dost. Jedna z nejdůležitějších věcí co mi trading přináší je vlastní psychika kterou se zabývá při každé volné chvilce, např. i když jedu v autě. Víc pozoruji svoje chování a reakce a po pár měsících jsem víc klidnější a vyrovnanější než když jsem neznal trading. Trading mě nadchnul hned od začátku,možná to bylo i tím že jsem měl jiný pohled na svět než ostatní lidé kolem mě a v tradingu jsem našel stejný pohled....prostě láska na první pohled :o) Také sem se konečně odhodlal něco začít dělat s angličtinou jelikož důležité a podnětné informace jsou většinou v knížkách v anj.
Na druhou stranu díky jinému myšlení si nemám toho tolik co říct s lidmi s okolí kteří věří v systém - najdi si dobrou práci,makej od rána do večera a budeš se mít dobře.
Trading je velmi individuální a osamocená práce,ale pokud překonáte počáteční "komplikace", máte možnost se dočkat toho po čem toužíte.
Já přesně vím co chci a jdu si zatím.Jakákoliv překážka je pro mě impulsem ho přeskočit a pokračovat dál.

Mnoho úspěchů přeje

Tomáš
"Můžeš dokázat cokoliv, pokud to opravdu chceš a jsi na to psychicky připraven"

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Také přidám do mlýna:

Pro mě (určitě nejsem sám) se trading stal úplně novým obdobím života. Stejným, jak když jsem šel poprvé do školy, když jsem začal profesionálně sportovat, nebo začal podnikat. Trading pro mě není honbou za větším cashflow v peněžence, ale určitým příslibem, že jdu správným směrem, že dělám něco co má smysl. Díky tradingu opět věřím, že jdu v životě správnou cestou (pozn. článek "Psychologie obchodování 21: o úspěchu (1)" je naprosto brilántní záležitost, děkuji).

V neposlední řadě skutečně věřím, že trading + velmi konkrétní přístup dokáže uživit mne i moji rodinu a pomoci řadě lidí kolem mne. - ten pocit jistoty, resp. reálné možnosti úspěchu mě obrovsky obohatil.

Pravdou je, že mi trading i něco vzal. Jsou to ty dva poslední řádky z příspěvku tommesa. Člověk kolem sebe vidí tolik paralel k tradingu, že prostě nedokáže myslet "standartním" způsobem jako většina lidí z okolí. Občas se musím kousnout do jazyka, abych nebyl tzv. moc chytrej :) a tím přejdu určité do oka bijící věci ze života lidí mimo trading. To by ale bylo na jiné povídání.

Jarda

P.S. Od začátku září obchoduji full-time, skončil jsem s podnikáním a věnuji se pouze tradingu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 7 months later...

V souvislosti se sérií článků o Psychologii úspěchu, o nepřízni a závisti od ostatních lidí, kteří nejsou schopni slézt z vajec, mě napadlo, zeptat se zkušených traderů na to, jak se vyrovnávají s "klasickými" názory na svět u svých blízkých a kamarádů.

Třeba já, ač live účet otevírám teprve teď, jsem za těch 9 měsíců, co se tradingu v teoretické rovině věnuji, psychologicky posunul HODNĚ jinam. Ten trading, to je prostě jak magie, co člověku otevře oči k poznání sebe sama a v neposlední řadě i svého okolí. Jak někdo psal v diskusi k dnešnímu článku, často se pozoruji, co dělám, jak přemýšlím, jak mě určité zkušenosti ovlivňují nebo neovlivňují. Zjišťuji, že všechno je v mé hlavě, a že člověk musí své psychice rozumět a umět jí měnit, pracovat s ní, aby uspěl, ba dokonce aby fyzicky přežil a nedostal ve 40ti letech infarkt kvůli nadměrnému stresu z čehokoliv. A zjišťuji to přesto, že jsem od přírody asi až příliš racionální člověk s nadprůměrným IQ a nadprůměrnými výsledky ve škole, který nikdy podobným "žvástům" o psychice nerozuměl a neuznával je.

Ale to je jedno. Můj problém je, že čím více se takhle měním, tím více si samozřejmě všímám toho, jak okolí je pořád stejné a čím dál více odlišné ode mě. Všude vládnou společností zavedená pravidla, vládnou mýty, vládnou přesvědčení (beliefs), vládne strkání hlavy do písku, když se něco nedaří. Úplná paralela s typickým neúspěšným traderem nebo s typicky frustrovanou Evropou, jak jsem o tom dnes psal v diskusi ke článku. Vládne strnulost, vládne nedůvěra v cokoliv nového, vládnou posměšky a závist. Vládne naprosto neuvěřitelná schopnost si ve vlastní hlavě překroutit skutečnost tak, abychom si nemuseli sami přiznat svoji chybu. Vládne tunelové vidění, které nám ukazuje jen to, co je konsistentní s našimi přesvědčeními.

Tohle všechno se mi otevřelo zejména po dočtení obou knížek Marka Douglase. Jsou sice o tradingu, při jejich čtení jsem ale neviděl grafy ani parkety, ale viděl jsem celý svět kolem sebe, viděl jsem svoje okolí a svoje kamarády. Kamarády a svoje blízké mám moc rád, jsou to hodní lidé a nemyslím si, že bych se na ně měl vykašlat jen proto, že myslím jinak. Oni mně ani nikomu jinému neublížili. Proto by mě zajímalo, jak se s tím vyrovnáváte. Co děláte, když se váš kamarád nebo blízký začne projevovat "normálně" (viz výše popsané) neboli přesně opačně, než uznáváte vy. A o to víc, když se mu snažíte svůj postoj vysvětlit, a on (viz výše) strká hlavu do písku a nechce vaše argumenty slyšet, protože jsou prostě na něj moc silné. Jak když komoušovi vyprávíte základní ekonomické zákony a reality. Jak prostě zařídíte, abyste mu jednu nenapálili :)

Díky za odpovědi, tohle téma mě nesmírně zajímá a možná se ho skoro bojím. Bojím se, že jestli se budu měnit takhle rychle i nadále, tak dříve nebo později mi z toho okolního světa jebne a půjdu si radši hodit mašli, než abych se na to díval...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Malcikk:
ve svem zivote jsem poznal, ze nejhorsi srazka je s blbcem. Ve svem zivote jsem take poznal, ze nejlepsim resenim je blbci se vynout. Myslel jsem, ze dokazu neco zmenit a pochopil jsem, ze musim zmenit svuj pristup :) Je to velice jednoduche a velice ucinne (tu)

Preji Vam mnoho uspechu!!

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Trading je přesně to, co jsem celou dobu hledal. Jak říká Kiyosaki, měl sem ten správný kontext a trading je zase obsahem. Poznal jsem, že je důležité věřit ve své vlastní schopnosti a nenechat se nikým a ničím odradit. Mám to štěstí, že má přítelkyně je do tradingu stejně ujetá jako já, takže si navzájem pomáháme a podporujeme se.
pevně věřím, že v traidingu uspěji, ikdyž se ne všechno bude vyvíjet podle mých představ, je to jen otázkou času.

to Libic
Já zase poznal, že když lidé v mém okolí nejeví o obchodování zájem, je nejlepší to dále nerozvádět a myslet si své. Blbců je všude kolem dost a mně už dávno omrzelo jim něco vysvětlovat.

Přeji všem hodně úspěšných obchodů a pohodu v životě.
Marek

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Malcikk:

jednou z výsad traderů je, že myslí úplně jinak, než zbytek světa. Je tedy logické, že u většiny nikdy nebudou pochopeni. A je to tak v pořádku - někdo na nás tradery pracovat musí :-)
Já již velmi, velmi dávno pochopil, že nemá cenu trávit čas s lidmi, kteří mě stahují dolů. Ano, moji přátelé se omezili na velmi malou skupinu, ale na druhou stranu to nejsou žádní závistivci a omezenci. Trader postupem času mimo jiné zjistí, že si i začíná vyhledávat nové přátele v nových kruzích... Zkrátka a dobře to k tradingu patří.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Co mi trading dava?

Kompletne meni moje myslenie, ukazuje, ze aj clovek, ktory vydel zopar filmou s tematikou "tradingu" a povedal si, tak toto by som chcel vediet, moze na zaklade ucenia a vytrvalosti a boji (hlavne so sebou samim) dosiahnut urcite mety, ktore by inac nedosiahol. Teda da sa menit sen, ktory si stanovy clovek ako ciel a podrobi tomu absolutne vsetko. Je tol lahnke povedat, ale uz tazsie zrealizovat. Viem toho coraz viac, ale stale mam pocit, ze neviem vobec nic. A potom pride clanok o psychologii a znova to cloveka nastartuju. Niekedy na mna ludia volaju a ja im neodpovedam, lebo ich nevnimam. Ponoreny myslienkovo uplne inde a vysvetlovat im daco, naco? Aj tak by to mnohy nepochopili, tak ked mi vravia ty si zase mimo. Co je stebou? Tak odpovem a sorry, o niecom som rozmyslal. Racej nejdem do detajlov, pretoze stravit nad vysvetlovnim urcity cas a aj tak to nepochopia nema zmysel.

Co mi vzal, zatil toho neni vela?

Zatial toho neni vela. Je pravda, ze ked daco poviem rodicom, tak si myslia, ze je to len dalsia z mnozstva hier. Porozprvat sa zatial da ci uz po internete na chatoch, alebo aj doma so sestrou a svagrom. Ale ako tomnes hore pise, neni toto tema pre 90% ludi ktorych poznam. Ked by som to spomenul, tak vecina ludi a aj ty, ktory chcu zmenit svoju situaciu, skor povedia vsetky dovody, preco to nerobit a nik sa nespita, co by preto mal urobit, aby to mohol robit a byt vtom uspesny. Ci uz sa tim zivit, alebo si len prilebsit.

Na zaver trochu z ineho sudka. Neni taz taky offtopic, ale zabespecte si pocitace nielen proti vyrusom a spamom ci inej softwarovej havedi, ktora skodi vasim datam. Ale aj hardwerovo, to znamena zaolohovat data, aby Vam neodisiel disk ako mna so vsetkymi datami. Je to dost nepijemne. Je sice v oprave a mozno sneho daco vytiahnu, ale velke nadeje mi nedavali. :( Prajem prijemny den a vela ziskovych obchodov :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

ICE [SR] Napsal:
-------------------------------------------------------
> Co mi trading dava?
>
> Kompletne meni moje myslenie, ukazuje, ze aj
> clovek, ktory vydel zopar filmou s tematikou
> "tradingu" a povedal si, tak toto by som chcel
> vediet, moze na zaklade ucenia a vytrvalosti a
> boji (hlavne so sebou samim) dosiahnut urcite
> mety, ktore by inac nedosiahol.


A ked si dakedy cital dajaku knihu, nepovedal si si ze by si chcel vediet aj pravopis ? Nie az tak tazka meta ako trading imho ... :D

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 5 týdnů později...

marek53: "Já zase poznal, že když lidé v mém okolí nejeví o obchodování zájem, je nejlepší to dále nerozvádět a myslet si své. Blbců je všude kolem dost a mně už dávno omrzelo jim něco vysvětlovat."

Ono je dobře že ne všichni jeví o trading zájem, někdo taky musí upéct chleba a ušít boty atd. :-))

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to athoos:
nevím co myslíš tím slovem "blbců",ale pokud to bylo myšleno k tradingu kdy jsi kamarádům vysvětloval co to je trading a oni to nechápali nebo nejevily zájem,tak to přeci nejsou blbci. Né každého zajímají finanční trhy a jsou lidi které jejich zaměstnání baví a nic jiného nehledají....přesně jak píšeš-né každý jeví o trading zájem.
Pokud někdo projeví zájem o trading tak mu to v klidu vysvětli,pokud nejeví,tak to neřeš a bav se s ním na jiná témata :o)

Mnoho úspěchů!

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...