Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Postrach obchodníků: limitní pohyby


Doporučené příspěvky

Ahoj všem,

rád bych tady založil malé vlákno ohledně limitních pohybů. Spíš než k diskusi raději kvůli tomu, že tyto, ač podle mého názoru důležité, informace jsou v diskusi trochu roztroušené a např. mě to stálo hodně času je najít, a přesto ještě nemám úplně jasno.

Takže: většina komodit má definovanou maximální cenovou odchylku od svého posledního close. Pokud se dostane mimo tuto odchylku, přestává se obchodovat, nejde vstupovat do pozic ani z nich vystupovat, nefungují stoplossy, nic.
Po určitém období (většinou max. dny) se trh opět "odemkne", ovšem dost pravděpodobně někde úplně jinde, než kde byl zamknut. Výsledkem tedy může být astronomická ztráta, klidně $1,000 a více. Samozřejmě můžeme mít štěstí, budeme na správné straně pohybu a tu tisícovku naopak nadplán vyděláme.
Z dlouhodobého hlediska se ty zisky a ztráty asi vyoffsetují, pro začátečníky (jako jsem já) s malým účtem v řádech několika málo tisícovek to může ale být velmi nepříjemná rána, která, když přijde v tu nejméně vhodnou dobu (jako že ano), může i přispět k vynulování účtu.

Bránit se proti tomu nedá (kromě spreadů), stejně tak se nedá bránit proti gapům, které jsou vlastně takovou běžnější a mírnější odrůdou. Hned bych ovšem hodil do diskuse pár dotazů, které pomohou se s těmi limitními pohyby vyrovnat:

1) Jaké jsou běžné maximální limitní pohyby pro začátečnické trhy jako Corn, Sugat, Wheat, Eurodollar apod.?
2) Zhruba jaké části z nich se dá vyhnout tak, že v daný čas prostě nebudeme obchodovat? Např. jak velká část z nich přichází při vydání důležitých reportů, nebo jaká část přichází ve volatilních letních měsících (zrniny)?

Děkuji všem za odpovědi a přesto, že jsem zde nic nového nenapsal, snad alespoň ostatním zelenáčům pomůže, že je to na jednom místě v samostatném vlákně :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 32
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Limitní pohyby najdete na stránkách příslušné burzy danné komodity (pohromadě s údaji, kolik dolarů je bod, kolik má bod ticků atd). Jmenuje se to Price Limints nebo Equity Price Limits. Většinou tyto limity fungují jako ochrana před výrazným propadem trhu. Limity se stanovují v procentech (pro každé čtvrtletí zvlášť podle ceny). Já např. obchoduji pouze ER2, tam mám limit 5% pro růst nebo propad, což je teď 35 bodů = 3500 USD ...kéž by za to :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Info k limitním pohybům jsem načerpal z knih Dr. Eldera. Ten se k nim vyjadřuje v tom smyslu, že v současných trzích jsou to pohyby velmi vyjímečné a zbytečně by se jimy netrápil. Dle něj období limitních pohybů bylo především v 70. a 80. letech 20. století, kdy byl zrušen zlatý standart, proběhlo několik ropných krizí a R. Regan začal provádět ekonomické reformy v USA.
Osobně si myslím, že k nim docházelo především proto, že trh nebyl na uvedené situace připraven a neměl s nimi z minulosti žádnou zkušenost. Proto nastávala panika a trhy se nekontrolovatelně řítily na sever nebo na jih. Dnes mají trhy s těmito vlivy zkušenosti a proto k nim nedochází. Spíše vznikají gapy. Např. corn letos.
Ještě bych dodal. Po 11. září 2001 došlo k velkému pádu akcií právě z důvodu neznalosti účastníků trhu co to přinese. Prostě nikdo něvěděl co se bude dít. Po dalších atentátech už k takovým propadům nedocházelo a dá se říc, že se už trhy s nimi naučily žít. Ten stejný výklad se dá použít na zniňované "ropné krize" a podobně.


Jakub

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...
  • 3 months later...

Dobré odpoledne všem, rád bych se zeptal jestli 16.ledna 07 došlo v trhu kukuřice - CH07 k limitnímu pohybu, popř. jaký to mělo dopad a kdy se začalo obchodovat? Jako poddotaz bych připojil co znamená pomlčka z 12.ledna - což je bar před tím ze 16. Myslím, že byl svátek a neobchodovalo se, ale nejsem si tím vůbec jistý.
Mockrát děkuji za objasnění.

Honza

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 months later...

Zdravim, mohol by niekto nieco blizsie napisat o tych limitnych pohyboch (dnoch) ?
Ako casto sa realne vyskytuju v trhoch, ako sa proti nim chranit, ci je presne urcena cena, od kedy zacina limitny cas a podobne.

Tak isto nejaky realny odhad, kolko by mohol taky limitny pohyb spravit na jeden konktrakt povedzme kukurice alebo nejakej inej komodity. Budem rad aj za uplne hrube odhady, kedze o limitnych pohyboch neviem ani smetko.

Diky moc

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 9 months later...

×
×
  • Vytvořit...