Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Má soukromá prognóza pro rok 2008

    Jelikož zde máme nový rok, dovolím si dnešní článek věnovat ryze soukromé prognóze toho, co nás letošní rok čeká v trzích po celém světě.

    Mezi mé přední názory patří ten, že letošní rok bude i nadále ve znamení energií. Nedomnívám se tak pouze z důvodů, že ropa poprvé v historii přesáhla hranici 100 USD za barel, ale převážné z důvodů toho, co jsem minulý rok viděl na svých cestách po světě.

    Při loňském cestování po Asii, kde jsem projel několik zemí, nebylo možné nevšimnout si obrovského přívalu nových automobilů a nekonečného budování infrastruktur. Nový automobil je dnes v Asii stejně módní a samozřejmý doplněk, jako je mobilní telefon a kdo nemá automobil, jako by nebyl. Poptávka po automobilech je zde neuvěřitelná a silnice se všude staví alespoň 4-5 proudové. Tento trend má rozhodně ještě tendenci dále pokračovat a tak je logické, že v asijských zemích poroste poptávka po energiích minimálně stejně rychle, jako doposud.

    Na druhou stranu, při návštěvě Spojených Arabských Emirátů (SAE) nebylo možné nevšimnout si, jak gigantické investice tato země právě provádí – a to nejenom zde, ale i v okolní Saudské Arábii, Kataru i Ománu. Mocní šejkové jsou si vědomi svých omezených zásob (například o Dubaji se říká, že má zásoby již pouze na 20 let) a tak se nyní snaží z těchto pramenů „ždímat“ co se dá. Není tedy příliš reálné, že by se některý z těchto mocných rozhodnul pro „záchranu světa“ a začal svými činy přispívat k levnější ropě. Spíše naopak – držet ceny ropy co nejvýše je zcela v jejich zájmu. Dokud navíc bude oslabovat dolar, budou se logicky snažit země produkující ropu šroubovat ceny co nejvýše, aby tak kryly své ztráty z dolaru. Jsem tedy přesvědčený, že ropa za 100 USD je pouze začátek a že jakýkoliv rozumný nákup při větších korekcích nemůže jinak, než pádit zase vzhůru.

    Situace s energiemi samozřejmě ovlivňuje vše a příliš nenahrává celosvětové ekonomice.

    V roce 2008 i nadále věřím v nepříliš posilující dolar (spíše stagnující). Nevěřím v náhlý růst amerických indexů, dle mého názoru jsme v horším případě na začátku medvědího trendu, podobného jako v letech 2001-2002 v lepším případě se letos dočkáme stagnace. Jsem přesvědčený, že i letošní rok bude ve znamení vysoké volatility, což může být pro někoho výhodou, pro někoho nevýhodou. Bude možné inkasovat vysoká opční prémia a bude možná na čase začít pracovat s většími stop-lossy v intradenním obchodování. Na druhou stranu zřejmě ale uvidíme mnoho dnů v downtrendu a intradenní průběhy takových dnů nabízejí rychlejší profit, než do směru up.

    Poměry v USA se samozřejmě také změní. Věřím, že Amerika začne méně konzumovat (lidé budou méně utrácet) a země více exportovat, neboť toto je ideální příležitost při slabém USD. Nákup akcií exportérských firem může být zajímavou volbou. Věřím nadále v pokles cen nemovitostí v USA, neboť po nedávné krizi s hypotékami došlo ke změně pravidel poskytování úvěrů a tak není dnes již tak snadné pořídit v USA novou nemovitost. Sníží se tedy poptávka a zvýší nabídka, což požene ceny dolů. Věřím také v uzdravení bankovního sektoru, který nedávno dostal pořádně zabrat a tak je možná nyní ideální příležitost nakoupit akcie firem jako CITIGROUP za velmi zajímavou cenu (samozřejmě pro dlouhodobější spekulaci). Jsem přesvědčený, že FED bude mít i nadále snahy snižovat úrokové sazby.

    Evropa bude samozřejmě nemálo ovlivněna tlakem trhů v USA, přesto jsem přesvědčený, že na tom mohou být letos evropské trhy lépe. Náš kontinent zatím netrpí primárně (pouze sekundárně) splasknutou bublinou hypotečního trhu v USA a také nemá astronomické výdaje do zbrojení ani tak strmě klesající měnu, jako je USD. Zajímavé bude sledovat, co se bude dít po prezidentských volbách a jak tyto volby ovlivní americké trhy.
    Vidím i možnosti investic do akciových trhů v Evropě, dokonce i časopis BusinessWeek připustil, že v rámci situace v USA nyní berou i američtí investoři Evropu „na milost“ a začínají zde investovat daleko aktivněji, než dříve. Přední analytici v USA například vyjadřují silnou podporu akciím společností Heiniken (pivo této značky má za sebou velmi dobrý rok, prodeje strmě stoupají po celém světě), Nokia (skutečně stále leader v mobilních telefonech) a Siemens.

    Osobně bych viděl jako zajímavé investovat do akciových titulů v SAE. Peníze v tomto regionu je možné vidět na každém roku a aktuálně nelze přehlédnout gigantický stavební boom. Snad nikde na světě neuvidíte tolik jeřábů, jako v Dubaji. Poptávka je přitom stále obrovská a tak věřím, že je stále ještě čas investovat do developerských společností v tomto regionu a do společností souvisejících se stavebnictvím. Daleko více bych ale upřednostňoval investice do akcií nabízejících v tomto regionu služby. Původní obyvatelé SAE jsou poměrně dost nároční klienti a až dojde k dokončení všech těch gigantických staveb, stanou se služby dominantou číslo 1 v celém regionu. Bude třeba uspokojovat bohatou klientelu i čím dál tím větší počet zahraničních turistů. Rozhodně zajímavé může být také investovat do bankovního sektoru v tomto regionu.
    České akcie záměrně opomíjím. Nevěřím zde ve férový trh a nedávný případ Zentivy ukázal, jak vratká zdejší půda může být. Navíc razím teorii, že pokud již každý zedník v zemi vlastní akcie ČEZ nebo Zentivy, pak je nejvyšší čas začít prodávat. Problém mám i s likviditou na zdejších trzích.

    Abych se ještě na moment vrátil ke komoditním trhům: v roce 2008 jsem přesvědčený o růstu komplexu se zrninami (Grains). Důvod k této úvaze je opět prostý – nebylo možné nevšimnout si obrovského konzumu základních surovin všude po světě, kde jsem minulý rok cestoval. Poptávka se zvyšuje a nabídka zároveň snižuje – mnoho pěstitelských ploch totiž začíná být více využíváno k pěstování komodit, které umožňují výrobu biopaliv, než k pěstování základních surovin, které potřebuje celý svět každý den. Samozřejmě, že vyšší ceny za energie budou znamenat vyšší náklady pro pěstitele a tak nevidím jinou možnost, než že trhy jako kukuřice (Corn) nebo pšenice (Wheat) uvidíme letos růst. Samozřejmě je ale třeba případné obchody zvážit a správně načasovat.

    Pokud bych měl pohlédnout hodně do budoucnosti, pak věřím, že je jen otázka času, než se začne na komoditních burzách nabízet komodita zcela nejzákladnější – voda. Situace s pitnou vodou začíná být kritičtější, než se na povrch může zdát. Některá velká města v USA jsou dokonce pouze velmi decentně předzásobeny pitnou vodou a globální klima celé situaci s pitnou vodou zrovna nenahrává.
    Tolik tedy má ryze soukromá prognóza. Samozřejmě další názory jsou vítány.

    Důležité upozornění

    Tento článek neslouží jako investiční rada. Jedná se pouze o soukromý názor. Autor nenese jakoukoliv zodpovědnost za investiční rozhodnutí, která by mohla být učiněna na základě tohoto článku.

    6.1.2008

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...