Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Tomášův žurnál cílů a progresu: červen 2015

    Před měsícem jsem zde spustil drobný experiment v podobě zhruba měsíčních žurnálů cílů a progresu. Co vše se podařilo od posledního zápisu? Jaké jsou nejnovější posuny, výsledky, závěry a plány pro příští měsíc?

    Červen byl pro mě částečně dovolenkový měsíc, neboť jsem strávil zhruba 2 týdny na cestách. Má pracovní intenzita tedy byla výrazně nižší. I tak se podařila řada důležitých věcí.

    Nejprve krátká rekapitulace cílů stanovených na konci předešlého měsíce.

    1) Ověření zbývajících algoritmů ve vlastní risk management platformě TradingDirector – zatím odsunuto o pár týdnů. Programátor nyní leží s nemocí, takže se lehce zpožďujeme a tím pádem přesouvám poslední důležitá ověřování algoritmů až na příští měsíc. To by už celý projekt měl být dotažený do fáze, abychom konečně měli spustit první testování na demo účtu.

    2) Postupná příprava několika již hotových strategií pro testovací fázi fondu. Během června jsem provedl první selekci a několik strategií již předpřipravil. Posupně budu pokračovat i během příštího měsíce.

    3) Pokračování v administrativně-technických aspektech spojených se spuštěním fondu. Bylo realizováno několik důležitých administrativních kroků, nyní se čeká na odezvu regulačních orgánů. Důležité je, že je proces již v plném proudu.

    4) Pustit se do researche, který mám naplánovaný ohledně outsourcování některých etap mého workflow vývoje strategií. Research proběhl vcelku značný. Přečetl jsem na toto téma dvě knihy, které jsem zakoupil na Amazonu, vyměnil si zkušenosti s několika lidmi, kteří už zahraniční outsourcing používají, a udělal si přehled nabízených možností, cenových rozpětí apod. Během června však nastal v tomto ohledu velmi zajímavý a pozitivní posun jiným směrem. Jeden z mých velmi šikovných a talentovaných VIP AOS studentů (který už také od minulého roku živě a profitabilně obchoduje), kterého jsem oslovil pro bližší spolupráci, udělal obrovský kus práce v oblasti automatizace procesů ve Windows. V tuto chvíli se tedy budeme snažit zaměřovat na další možnosti a využití a teprve dle toho později přehodnotím, které úkony konkrétně outsourcovat. Zatím mě nejvíce trápí hlídání a pravidelné reoptimalizace obchodních strategií. Už teď jich mám vcelku dost, se spuštěním fondu to ale postupně může být i více jak 100 strategií. Tj. do budoucna rozhodně toto budu řešit "systémově" – stylem, kdy pravidelné reoptimalizace bude hlídat a provádět někdo jiný. Momentálně ale díky velmi dobře se odvíjejícímu projektu automatizace ve Windows snižuji prioritu.

    Co dále jsem tento měsíc udělal:

    • Pokračoval v revizi některých starších systémů. Objevil jsem pár takových, které jsem vytvořil už v roce 2011, nikdy je ale nenasadil – přitom po letech si vedou stále skvěle a pravidelně vydělávají. Zvažuji nasazení některých z nich.
    • Řadu systémů začal lehce upgradovat se zapojením Market Internals. U řady systémů tak díky zapojení MI snižuji drawdown a zvyšuji Average Trade nebo WIN% úspěšnost systémů.

    A nyní mé cíle a plány pro červenec.

    Tento měsíc pojedu tak na 70–80 % plynu. Jednak je u nás v Marbelle již sezona v plném proudu a tak přecházím do čtyřdenního pracovního módu. Pátky většinou s ženou trávíme na pláži, což jsou dny, které chci využít k tomu, abych konečně dočetl řadu knih, co tu mám rozečtené (některé se chytrém již brzy doporučit na svém motivačním blogu). Navíc zde začíná každoroční velká hudební událost StarliteFestival (zatím jsme zakoupili lístky na A. Bocelli, E. Iglesias, L. Krawitz a pár dalších) a v Malaga se v polovině měsíce koná velký koncert Eltona Johna. Nutná aktuální práce na fondu je nyní spíše na mých spolupracovnících než mně samotném. I tak ale plánuji následující:

    1) Pokračování v revizi systémů a update některých s využitím Market Internals. Proces revize je bohužel vcelku pomalý, je třeba znovu provést testy robustnosti, znovu vše ověřit na dalších trzích, proto mě tato práce ještě nějaký ten pátek čeká a čekat bude. Zrovna tak implementace Market Internals vyžaduje určitý čas. Pokračovat s obojím budu zřejmě celé prázdniny.

    2) Blíže otestovat nový způsob umísťování SL, který mě naučil můj kamarád. Opět musím s novou metodou provést i nové testy robustnosti, tj. časově vcelku náročný proces. I když 90 % práce odvede počítač, optimalizace a výpočty trvají u každého testu několik hodin.

    3) Pokračovat s kolegou v automatizaci procesů. Již nyní nás během realizace tohoto úkolu napadla řada nových myšlenek, které chceme ještě otestovat a které by potenciálně mohly vést i k lehkému upgradu testů robustnosti – zatím je ale příliš brzy cokoliv komentovat.

    Rád bych se věnoval i tvorbě nových strategií (na nových trzích), ale nechci dělat příliš věcí najednou – dokud nedokončím revizi a upgrade těch stávajících, nebudu raději začínat nové.

    Závěrem nutno dodat ještě jednu věc. V posledních měsících se také velmi věnuji duševní práci, na které během léta budu nadále intenzivně pracovat. Konkrétně experimentuji s různými metodami lepšího "programování" mozku, odstraňování nechtěných podvědomých bloků, zachovávání pozitivního výhledu před sebou, zvýšení soustředěnosti, lepší management práce, lepší stanovování priorit atd. Vím, že člověk může dokázat a docílit mnohem více, než si myslí – a není důvod to nezkusit a nejít neustále dále. Správná práce na vlastním myšlení vše výrazně ulehčuje a pro mě osobně je už i samotná cesta naprosto skvělá, zábavná a vzrušující věc. O dosažení cílů nepochybuji – o všem vždy přemýšlím s optimismem a otevřeností, způsobem, abych své cíle postupně dopracoval tam, kam chci a potřebuji. Myslím, že vše, co se u toho člověk za pochodu učí (i z řady občasných dílčích neúspěchů), patří mezi to nejhodnotnější a nejzábavnější, co může člověk v životě dělat.

    Takže, i vy ostatní, vzhůru do toho!

    28.6.2015

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...