Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Tomášův žurnál cílů a progresu: srpen 2015

    Tak máme za sebou nejbláznivější měsíc roku. Alespoň zde na Costa del Sol. Historicky rekordní počet turistů, dovolené ve státních (i nestátních) podnicích po celém Španělsku atd. Po celý měsíc jsem měl pocit, že na celé planetě nikdo nepracuje a všichni si jen užívají dovolenou. Nebylo snadné udržet si pracovní morálku!

    Prázdninová nálada se myslím odrazila dokonale i v trzích. Za srpen spíše takové plácání se kolem nuly, nic moc akce. Po naprosto skvělé a profitabilní první polovině roku přišlo nyní zpomalení, uvidíme, jaké ještě budou trhy po zbytek roku.

    Nyní můj žurnál cílů a progresu.

    Nejprve jedna lehká "novinka".

    Po několika měsících jsem se i tento měsíc ještě jednou vrátil k Market Internals, s několika novými nápady. Jelikož mně po mnoha měsících, co jsem s MI strávil čas, připadá tato technika skutečně naprosto skvělá, zkusil jsem otestovat většinu svých nápadů i trochu jinak – a sice, jak by fungovaly pro běžný, diskréční daytrading. Po mnoha experimentech jsem se nakonec rozhodnul, že vyberu 5–7 svých zcela nejlepších, a pro daytrading nejfunkčnějších nápadů, a připravím on-line kurz Market Internals pro daytradery. Vysvětlím vše ohledně Market Internals od základu – co to je, kde to hledat, jak na to, přidám své top nápady, představím srovnávací backtesty a vše shrnu do ryze praktické, okamžitě aplikovatelné podoby. Mám z tohoto rozhodnutí radost, neboť po více jak dvou letech bezpečně vím, že mohu něco skvělého a vysoce užitečného přinést opět i daytradingovým diskréčním obchodníkům, ne pouze AOS obchodníkům. Pokud vše půjde dle plánu, mohl by být kurz na konci října.

    Během tohoto měsíce pak pokračovaly současné projekty, všechny k výrazné spokojenosti.

    Automatizace stavby obchodních systémů probíhá skvěle. Velmi se těším na výsledek. Dedikovali jsme na projekt náš nejlepší a nejvýkonnější server, a pokud vše půjde i nadále dobře, už na podzim by se na něm mohly 24 hodin denně automaticky vytvářet AOS strategie, automaticky testovat jejich robustnost, porovnávat se mezi sebou, archivovat, ověřovat na dalších trzích a mnohem více. Podobná automatizace byl vždy můj sen – opět více volna a času na cestování! I když je jasné, že celý projekt bude ještě vyžadovat nemálo dalšího času, testování a vylaďování.

    Progres na fondu a řídící aplikaci TradingDirector (TD) také pokračují dobře. TD aplikace je prakticky připravená na testování na demo účtu. Po dvou letech nekonečné práce (rok vytváření a testování algoritmů a rok budování TD aplikace) je to pro mě samozřejmě úžasný okamžik. Opět, ještě zdaleka nejsme u konce, ale postupujeme definitivně do další fáze. Ostatní linie projektu se během srpna taktéž pohnuly vpřed – podařilo se technicky vyřešit, jak provádět exekuce napříč mnoha klientskými účty, dořešit požadavky regulačních orgánů v USA, a dokonce i domluvit, že náš obchodní server bude v Chicagu přímo v budově burzy, což by se mělo (doufám) pozitivně odrazit na exekucích.

    No a co mám před sebou za závazky na další měsíc?

    Předně asi nekonečně dalšího testování a ověřování, jak v rámci TD, tak v rámci automatizace procesu stavby a testování nových AOS. Testování a ověřování nemám rád. Je to "piplačka", konzumuje to mnoho času, není v tom nic kreativního a vyžaduje to velmi mnoho soustředěnosti. Ale udělat se to bohužel musí. Snad se nám podaří odladit většinu možných chyb ještě před živým spuštěním.

    Dále nás s kolegou čeká testování mých nových nápadů založených na obchodování swingů. Jsem na to velmi zvědavý a hodně si od toho slibuji. Dal jsem dohromady nové, vlastní indikátory a s kolegy je vyladil, takže teď se uvidí, co to přinese.

    No a v neposlední řadě bych se rád i příští měsíc věnoval další práci na osobním růstu. V posledních měsících zjišťuji, že nejefektivnější možný způsob, jak se obecně v tradingu hýbat vpřed, je přijít s nějakým originálním, silným nápadem (což je naštěstí má silná stránka) a realizaci pak z většiny už přenechat na lidech chytřejších a talentovanějších. Mám štěstí, že oba projekty nyní realizuji s dvěma špičkovými programátory a talentovanými tradery. Sdílení svého nejlepšího know-how s lidmi, kterým mohu naprosto věřit (moc takových není) a kteří na oplátku provedou špičkovou exekuci daných nápadů, je letošní rok můj největší posun v osobním růstu – od solitérského tradera směrem k otevřenému sdílení mezi lidmi, kteří za to stojí a mají co nabídnout zpět. Růst možností v tradingu se tak výrazně zrychluje (samozřejmě pro všechny zúčastněné). Ještě před rokem jsem si moc neuměl představit si spravovat do budoucna například miliardu pro nějakého velkého, institucionálního klienta v USA. Dnes si to již představit umím, ale především díky lidem, kterými jsem se obklopil pro další a rychlejší růst v tradingu a zdolávání nových možností. Samozřejmě to nebude snadné, ještě to pár let zabere, ale jednak nikam nespěchám, a především mě to opravdu baví. A také věřím, že člověk by se měl neustále snažit posouvat dál a posouvat své možnosti a bariéry.

    No a to je rámcově vše. Příští měsíc si také dávám malou dovolenou, na pár dnů zajedeme s ženou do Portugalska a pak do našeho oblíbeného města Sevilla.

    A závěrem ještě jedna malá, motivační story. Minulý týden jsem na zdejším slavném Starlite festivalu potkal bývalého souseda. Když jsme se před 4 lety do Španělska stěhovali, začínal s tradingem. U toho pracoval, jezdil starým fiatem a bydlel v malém bytě s kamarádem. Dnes už se živí pouze obchodováním, letos si pronajal velikou vilu s bazénem o 15 kilometrů dále a jezdí novým VW EOS cabrio. Jeho styl je klasický daytrading založený na nekomplikované technické analýze – řekl bych, že není o nic jiný než obchodní styl většiny daytraderů zde na Finančníkovi. Je to již několikátý trader, kterého jsem zde potkal.

    Přeji všem dobré obchody a rychlý posun vpřed. A zůstávejte pozitivní!

    23.8.2015

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...