Jump to content
Co nového? Mé kurzy

Dagobert

Members
  • Počet příspěvků

    206
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Poslední návštěvnící profilu

Seznam posledních návštěvníků profilu je vypnut a není zobrazován.

Dosažená komunitní hodnocení

Newbie

Newbie (1/14)

2

Komunitní reputace

  1. Dagobert

    Zacatecnicke nejasnosti :)

    To pavoda: Já mám zkušenost takovou, že na virtualu se sice vyplní order pokaždé, ale pokud chci prodávat či kupovat opce okamžitě, lze to pouze za market cenu. Což je oproti reálu nevýhodné a někdy tento rozdíl činí na jediném kontraktu i 200 USD. Člověk je zbytečně ošizen. Reálné obchodování je mnohem výhodnější, protože mohu u opcí použít walking limit a začít s nejvyšší cenou. Např. takto: Chci prodat na trhu pozici (balík opčních kontraktů), která má BID 21.00 a ASK 23.80. Zadám start cenu (23.80) a end cenu (21.00), velikost kroku (např. 0.28) a dobu jak dlouho má order být na trhu (např. 5 sekund). Takže na trhu bude 5 sekund cena 23.80. Za tu se pravděpodobně order nezrealizuje, takže systém automaticky na dalších 5 sekund nabídne na trhu cenu 23.52 atd. dokud nedojde k realizaci. Dle mých zkušeností se mi podaří prodat či koupit většinou za +- mid. V tomto případě by to bylo za 22.40 minus poplatek (13 USD) a čistého bych tedy dostal 2227 USD. Na virtuálu by to bylo 2100 minus 15 (v reálu mám na poplatcích slevu) a tak bych dostal 2085. Rozdíl je v tomto případě 142 USD. Což při několika desítkách obchodů měsíčně dělá už velký rozdíl. Proto je walking limit velmi užitečný nástroj. U cen akcií je to jedno, spready mezi BID a ASK jsou od 1 do několika centů. U dražších akcií jako třeba PCLN jsou vyšší, ale to řeším limitním příkazem. Hodně úspěšných obchodů přeji.
  2. Dagobert

    OPCE

    To saguaro: Pravda, hudba a trading jsou dva odlišné světy, ale asi bylo trochu štěstí, že mě od malička fascinovaly dvě věci. Hudba a matematika. Od matematiky je blízko ke statistice a jakékoliv činnosti kde se počítá a pracuje s čísly. No s jsme u tradingu, kde se člověk doslova válí v číslech a grafech. :-)
  3. Dagobert

    OPCE

    To saguaro: Nikdy jsem netrvdil, že žiji v ČR a že jsem něčí zaměstnanec. Mým koníčkem je hudba a v posledních letech jsem napsal a prodal několik muzikálů. Píši na zakázku (a aranžuji) i jednotlivé písně a dělám korepetice (klávesové nástroje) na CD v nahr. studiích. To je celé tajemství jak jsem si před pár lety našetřil na nový startovní kapitál 50K USD. :-) Teď už je obchodování skutečně na obživu a hudbu mohu dělat bez stresu jako koníčka.
  4. Dagobert

    OPCE

    Souhlas s radim2. Účet už není zrovna malý (pravděpodobně na české poměry, v USA bych byl jistě žabař) a nedokáži pozice, informace, trh a dění ve světě nesledovat. Této práci se věnuji cca. 12 hodin denně (od začátku premarketu ve 14h SEČ do 2h ráno, kdy začíná japonská burza). V dopoledních hodinách očkem sleduji jak se vyvíjí DAX. Pozice upravuji a zavírám zejména ve čtvrtek a v pátek. Do nových vstupuji většinou v pondělí a v úterý. Středa je většinou pozorovací. Otevřeno mám stále 10-20 různých pozic, diverzifikace je důležitá. To radim2: Pochybovat nemusíš, můj čas je příliš drahý na to, než abych tu naprázdno plkal hlouposti. :-) Už dříve jsem zmiňoval, že jsem byl několik let neúspěšný a přišel o několik stovek tisíc USD. Nevzdal jsem to a našel si svou cestu (opce), která je zisková a vyhovuje mi. Součástí trvalého růstu je zásada, že vždy vyberu podstatně méně než vydělám. Jen tak může růst účet pomaloučku exponenciálně. Prostě se rád podělím o zkušenosti, napíši názor nebo si přečtu moudro někoho jiného. Ostatně, na českém webu je pramálo míst, kde si člověk může pokecat o opcích, tradingu, apod. Tak ať se nám všem daří.
  5. Dagobert

    OPCE

    To saguaro: Nástrojů na backtestování bude asi mnoho, doporučuji www.finviz.com nebo www.optionsxpress.com - možná ale někdo poradí sofistikovanější službu/produkt/systém/software/platformu. Také vřele doporučuji sledovat na youtube toto: www.youtube.com/user/tastytrade1/videos A projít si celý jejich archiv. Týdně přidávají 5-10 videí, backtestují různé strategie a povídají si o tom. Je to dost zajímavé, dívám se pozorně na každé jejich video. K mým 2% týdně: Je to vlastně 10 USD čistého z každých investovaných 500 USD (jsem na sebe přísný, snažím se, aby se mi celý účet hodnotil alespoň 1.5% týdně, proto mi dobré obchody průměrují i "ležící" cash a/nebo slabší týdny). Například u rozumného Iron Condora, do kterého pustím 10K USD, je 200 USD skutečně reálných. Příklad: IC PCLN (earnings má za sebou) weeklys exp. příští pátek, včerejší close podkladu 1271.78 CALL strana výpis 1340, nákup ochranné opce 1360 - získané prémium 250 USD (počítám MID cenu, za tu se mi daří prodávat/kupovat prakticky pokaždé) PUT strana výpis 1185, nákup 1165 - získané prémium 125 USD Spread 20 USD x 100 x 5 kontraktů = margin 10000 USD Komise: 5 x 4 x 1.25 = 25 USD Získané prémium celkem 375 minus poplatky 25 = 350 netto. A jsem na 3.5% zisku. Sice za 9 dní (pokud uzavřu pozici příští pátek před expirací a oželím nějaké drobné při zavírání pozice) nebo za 12 dní, pokud nechám přes víkend expirovat. I tak slušné na to, že jsem nechal akcii prostor nahoru skoro 32 USD a dolu skoro 87 USD. Dolu jsem nechal větší prostor proto, protože jsem na PCLN trochu bearish a předpokládám mírný pokles ceny akcie. Je to hodně o výběru vhodných titulů. Přeji hodně úspěchů.
  6. Dagobert

    Striker

    Záleží na tom, o jaké poplatky se jedná. K čemu se vztahují. Mě zajímají čistě opce a akcie. Například u OX platím za opční kontrakt 1,25 USD a za akcie (otevření či zavření pozice) 9,90 USD - neomezené množství. U opcí k tomu ještě pár centů další fee (asi poplatek burze, který broker odvádí) jinak nic víc. V poměru k výnosům jsou poplatky naprosto zanedbatelné a ani je moc neřeším (jen čas od času se divím jak velkou sumu to dělá třeba za rok). Systém mi tak jako tak nabízí při zadání orderu vždy částky netto. Takže si nemusím s poplatky lámat hlavu.
  7. Dagobert

    OPCE

    To saguaro: Neřekl jsem, že NIKDY. :-) Je to ale riskantní, pokud jsou zvolené striky blízko ceny podkladu. Já také vypisuji před earnings, ale strike znatelně vzdálené. Konkrétně titul MCD určitě ne. Ale např. PCLN, na obě strany 120-150 USD naked put & call od aktuální ceny podkladu není problém. Správně podotýkáš, že prémia jsou před earnings tučná. Toho lze využít. Proto si ale volím striky daleko od ceny podkladu s nízkou deltou. Někde jsem již dříve psal, že mi stačí zisk 2% týdně. Nechci zbytečně riskovat. Chamtivost člověka zadupe. :-)) Každému ale vyhovuje jiný přístup a každý si vybírá jiné tituly. Proto jak píše tom_czr, musíš najít svou cestu (napřed testováním, pak "ostrými" zkušenostmi), která Ti bude nejbližší.
  8. Dagobert

    OPCE

    To saguaro: Pravděpodobně jsi vypsal putku/y před earnings (22.07. BMO) a to je dost riskantní počin. Ale stalo se. Takže buď najít vhodnou expiraci a strike a přerolovat... nebo Nechat se přiřadit (pokud věříš, že se MCD v dohledné době zase zvedne) a vznikne long pozice s nezrealizovanou ztrátou. Pak lze vypisovat covered callky dokud se pozice nezbavíš. Expirace a strike je opět na Tobě. Pokud bude call strike menší než 100 (pořizovací cena akcií při přiřazení), je dobré vypsané opce řídit, aby nevznikla nechtěná ztráta. Při strike 100 a vyšších není co ztratit. :-)
  9. Dagobert

    Opce a dividendy

    Info to all: "Walking limit" využívám u brokera OptionsXpress. V platformě je k dispozici cca. půl roku.
  10. Dagobert

    Opce a dividendy

    Pozorně jsem si přečetl první příspěvek tohoto nového vlákna a je super, že jsi ho založil. Všichni se máme stále co učit a při vyměňování zkušeností není co ztratit. Lze jedině vzájemně získat. Měl bych malou připomínku k bodu Exercise. K tomu spreadu při prodeji opce. Ano, takovéto spready (4,70 - 5,80) jsou u opcí zcela běné. Osobně bych ale určitě neprodával za market a věřím, že Ty také ne (prodejem je pak dosažen nejmenší možný zisk daného momentu). Používám walking limit. Tedy v Tvém případě by mi systém nabídl 1 kontrakt k prodeji za 5,80 a po centech by pomalu na trhu klesala má nabídka až k oněm 4,70. Časový interval si můžu zvolit od 2 sekund výše. Dávám většinou 10 sekund a cenu nastavuji po 0,05 krocích. Nejhůře za mid price se mi order vždy vyplní, někdy i lépe, protože se během doby třeba pohne cena na trhu (resp. celý spread) v můj prospěch. Takže v tomto případě bych na těch cca. 120 USD zisku byl tak jako tak i bez obstrukcí s přiřazením, dividendou atd. Když vypisuji třeba IC PCLN, walking limit mi při větším počtu kontraktů ušetřil mnohdy i několik tisíc dolarů oproti marketu. Máš s walking limitem zkušenosti? Někdy se skutečně prodej/výpis opce realizuje za překvapivě výhodnou cenu. Jinak, vedro je skutečně ve střední Evropě všude (i dále). Dejme si něco osvěžujícího ať nezdechnem a ať se dožijem pondělního otevření trhů. :-) Zdar ziskovým obchodům.
  11. Dagobert

    Opce namísto akcií ve swingových obchodech?

    Je to přesně na povaze a strategii obchodníka. Každý máme jiný přístup a každý sneseme jiné riziko. Osobně spekuluji s rizikovějšími tituly, mám rád tučná prémia. Na velké výkyvy podkladu jsem připraven a počítám s nimi.
  12. Dagobert

    OPCE

    To saguaro: Předčasné přiřazení je v tomto případě nepravděpodobné. Kupující zaplatil prémium (380 babek za kontrakt) a proto jsou akcie za 40 v danou chvíli pro něj nerentabilní. Jeho break even je až na ceně 43,80. Nad touto cenou začne být pro kupce opce zajímavé event. předčasné uplatnění. Osobně bych předčasné přiřazení ze strany kupujícího přivítal. Svůj kýžený zisk získám ještě před expirací a prachy mohu investovat do něčeho dalšího. :-)
  13. Dagobert

    Opce namísto akcií ve swingových obchodech?

    Záleží na ceně podkladu, volatilitě atd. Také, zda market makeři vytvoří u více striků Bid a Ask. Nějak bych se tím ale netrápil. Na opčním trhu je tolik možostí. :-)
  14. Dagobert

    OPCE

    Zdravím všechny, celkově mi to nepřipadá jako špatná úvaha, respektive špatný krok toto: "Zdravim, čo je tam podla teba špatne ? 8.9. 2009 nákup 100 ks akcií za 42,73 a hneď nato vypis Oct 40 call za 3,80. Alebo pomylil som sa ?" Když koupím akcie za 4273 a vypíšu call za 380, strike 40, není co ztratit. Pokud podklad bude v době expirace kdekoliv nad 40, stejně vlastně prodávám jakoby za 4380 a jsem tedy 107 USD v zisku na každých sto akcií. Je to imrhin 2,5% zisk. Pokud se dostane akcie pod 40, zůstane mi podklad (a s ním pak dál dle libosti naložím), ale získám tučné prémium 380 za každých sto kusů akcií. Můj break even je v ten moment na ceně 38,93 (42,73 minus 3,80). A jedu dál... Dodatek: Poplatky jsem nezahrnoval, jsou to v podstatě drobné (např. já bych za takový obchod zaplatil 11,15 USD v případě 100 ks akcií a 1 call kontraktu, v případě 1000 ks akcií a 10 call kontraktů 22,40 USD, atd.....). Je to zajímavá strategie v případě, že člověk sice akcii koupí na long a vypíše callku/y, ale třebas akcii tolik nevěří a čeká v době expirace propad. Pak je za to odměna ve formě vyššího prémia. Podklad se stejně dřív nebo později vrátí nebo naředíme cenu a během toho můžeme stále vypisovat kryté callky. V tomto případě třeba strike 39. Zůstane celé prémium a ještě 0,07 USD na akcii. Nebo klidně opět trochu ITM jako v prvním případě. Prémium nám stejně break even posouvá níže a níže každým novým výpisem. Toť čistě můj pohled na věc a jak bych pozici řídil já, osobně je ale covered call pro mě drahá strategie vzhledem k poměru margin/výkon (zisk) portfolia.
  15. Dagobert

    OPCE

    To zaciatocnik1: Zajímal by mě ten screen ať to můžem prodiskutovat. :-) To Klatic2: Stop-lossy nepoužívám. Řídím se aktuální situací na trhu, neustále sleduji hodnoty svých pozic a nejen to. Ale pokud IC nabídne přes 60-70% zisku ještě dost dlouho před expirací, zavírám přes limit nebo walking limit a otevírám nové pozice (tím myslím třeba jiné tituly, které mám předpřipravené, že do nich vstoupím, denně si vše přepočítávám a rozhoduji se znovu na základě nově získaných informací z trhu).
×
×
  • Vytvořit...