Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Tip na profitabilní taktiku intradenního obchodování v nižší volatilitě

    Mnoho traderů bojuje v době nižší volatility s horšími obchodními výsledky. Dnes se s vámi proto podělím o konkrétní tip, jak vylepšit obchodní strategie obchodování běžných akciových indexů právě v podobné price action.

    První měřítko, které doporučuji studovat, je aktuální stav volatility skrz price action. Tomu jsem se věnoval podrobněji v článku Význam volatility v diskréčním intradenním obchodování, kde jsem ukázal, že jedním z kritérií pro posuzování volatility je pro mne dostatečná přítomnost volatilních úseček.

    Dále jsem v článku naznačil, že mi i v tomto období velmi pomáhá intermarket analýza, na které mám z větší části postaven svůj obchodní plán. Nicméně v době nižší volatility řeší mnoho traderů problém i v rámci intermarket analýzy – trhy korelují obecně méně než při vyšší volatilitě a na spoustě míst vytvářejí různé falešné průrazy po nichž nepřichází potřebný pohyb ani na jednu stranu. Důvod je jasný – při nižší volatilitě je v trzích i nižší likvidita a trhy jsou tak více náchylné na manipulace skrz nejrůznější HFT automaty.

    Řešení, které se mi osvědčuje, je následující: I v rámci intermarket analýzy sleduji především situace vytvářené skrz volatilní úsečky. Tj. takovou price action, která v sobě zahrnuje co nejvíce volatility.

    Řekněme, že obchodujete například akciový index Nasdaq – skrz futures NQ, a pro intermarket analýzu budete pracovat s trhem e-mini Russell nebo ETFs titulem IWM (iShares Russell 2000 Index), pokud Russell používáte jen pro intermarket analýzu a museli byste u svého brokera za data trhu TF platit.

    Velmi silná price action, která mne upozorňuje na potenciální obchod, je situace, kdy na jednom trhu vnímám výraznou volatilní úsečku vytvářející nové high/low, ovšem v druhém sledovaném trhu síla chybí a volatilní úsečka nové high/low nevytvoří:

    IMA-lv_1n.jpg

    Horní graf na screenshotu reprezentuje cenovou price action futures trhu NQ, spodní akciového titulu IWM, který sleduje index Russell. Graf pochází z 28. 2. 2013. Přestože oba trhy silně korelují, na úsečce „1“ můžeme vidět odlišnou price action. NQ vytváří volatilní úsečku prorážející poslední swing. Jde tedy o úsečku identifikující převahu agresivních nakupujících. Ti měli sílu vytlačit trh nad silnější S/R úroveň a pro nás intradenní obchodníky se nyní nabízí otázka – představuje pohyb regulérní breakout (a tudíž je příhodné nachystat se na long na nejbližším flipu), nebo budou nakupující chyceni do pasti, a tudíž bude výhodné spekulovat na short?

    Částečnou odpověď nám může poskytnout pohled na trh IWM (nebo TF, či jiný korelující index), kde trh neměl takové momentum, aby skrz stejnou volatilní úsečku překonal high příslušného swingu. V trhu jako celku tedy není zas takové jednoznačné přesvědčení nakupujících. Což může být dobrá příležitost pro případný short v NQ. Pochopitelně, že v souladu s dalším prvky našeho obchodního plánu – minimálně by se obchod měl odehrávat v naší předpřipravené S/R zóně.

    Vidíte ovšem, jak velmi jednoduchá taktika skrz čtení price action může výrazně pomoci v orientaci v trzích, které jinak v obecně nízké volatilitě poskytují často více šumu než validních signálů.

    Podobných situací lze v trzích nalézt celou řadu a lze je použít jak pro vytváření trendových, tak protitrendových obchodních příležitostí.

    Zde je například ukázka podobné price action, tentokrát směrem do trendu. Jde o graf z předcházejícího obchodního dne – 27. 2. 2013:

    IMA-lv_2n.jpg

    NQ prorazil skrz volatilní úsečku předcházející swing, ovšem stejná price action na trhu IWM low předcházejícího swingu neprorazila. To je velmi slibný náznak toho, že obchodníci agresivně prodávající v NQ byli chyceni do pasti a budou muset své pozice opustit. A toho samozřejmě můžeme dobře využít pro naše krátkodobé dlouhé obchody.

    A poslední příklad vycházející z price action 25. 2. 2013. Opět můžeme vidět stejný obrázek:

    IMA-lv_3n.jpg

    Obchodníci agresivně nakupující v NQ byli chyceni do pasti. Trh po breakoutu neměl sílu růst dále a dlouzí obchodníci budou muset své pozice likvidovat, což může být pochopitelně velmi zajímavá oblast pro otevření short obchodu.

    Samozřejmě, že uvedená taktika představuje základní princip, který používám pro orientaci v trhu. Vstupu je potřeba ještě doplnit minimálně o:
    - Obchodování v silnějších S/R zónách.
    - Pravidla pro vstup, která by měla potvrdit další změnu nabídky a poptávky (tj. neochotu trhu pokračovat v naznačeném pohybu po breakoutu).
    - Pravidla pro umístění stop-lossu a výstupu. Ovšem na první pohled je, myslím, ze screenshotů zřejmé, že podobný vstup dokáže nadělovat velmi příznivé RRR.

    Osobně taktiku obchoduji na samotných cenových grafech (stejně jako další vstupy), ovšem lze ji použít i jako velmi silný filtr zejména protitrendových vstupů například u klasického FinWinu tak, jak jej obchoduje Tomáš.

    Domácí úkol:

    Domácí úkol:
    1) Najděte v nedávné historii grafů IWM a NQ alespoň 10 situací, kdy jeden trh vytvořil volatilní úsečku vytvářející nové high/low, či prorážející výraznější swing, avšak druhý trh takovou sílu neměl. Pokuste se shrnout vaše pozorování – jak se se vyvíjela situace po dané price action?
    2) Pokuste se zformulovat pravidla pro vstup (skrz price action) v podobné situaci. Vyjít můžete z ukázkového patternu popsaného v páté lekci on-line kurzu, ale zkuste přijít i s dalšími tipy na situace potvrzení změny nabídky/poptávky.
    3) Bonusově doporučuji prozkoumat zapojení taktiky při obchodování komplexnější IMA – například ve spojení všech trhů, které sledujete.

    Aby byly úkoly co nejpřehlednější, vládejte je prosím do vlákna jako PDF soubory – pro jeden domácí úkol by měl stačit jeden příspěvek. Přibližně za týden plánuji úkoly ve vláknu vyhodnotit a doplnit o své tipy obchodování popisovaných situací. Úkoly vkládejte prosím do uzavřeného vlákna Domácí úkoly z článku "Tip na profitabilní taktiku intradenní obchodování v nižší volatilitě", které je určeno studentům mého kurzu. Úkoly vkládejte do 15. 3. – poté připravím shrnutí a po závěrečné diskuzi vlákno uzavřu, aby se pozornost v diskuzi mohla soustředit vždy jen na hlavní diskutovaná témata.

    6.3.2013

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...