Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Indikátory: Bollinger Bands (3)

    Dnes budeme pokračovat v obchodování s použitím indikátoru Bollinger Bands. Už jsme si ukázali techniky, jak zvýšit úspěšnost signálů BB – s použitím bullish/bearish úsečky a doplňujícího indikátoru. Dnes si ukážeme další tipy.

    Nejedná se o žádná tajemství. Vše, co si nyní ukážeme, dokáže vypozorovat s trochou píle každý, kdo věnuje indikátoru Bollinger Bands trochu času a pozornosti; toto by ostatně mělo platit pro každý nástroj. Než začnete obchodovat jakýkoliv indikátor, nejprve jej pořádně a dlouho pozorujte, všímejte si drobností a maličkostí. Jedině tak se naučíte daný nástroj ovládnout dokonale.

    1. pozor na signály, které mají úsečku v blízkosti meanu

    Jedno z potenciálních nebezpečí v případě indikátoru BB nastává v momentě, kdy nám vstupní signál utvoří takovou úsečku, která je velmi blízko meanu, nebo dokonce mean protíná/dotýká se ho. Takovéto situace razantně snižují pravděpodobnost úspěšnosti daného signálu. Zrovna tak platí, že v momentě, kdy vstoupíme na základě indikátoru BB do pozice a již zakrátko (po několika málo dnech) se trh dostane do blízkosti meanu bychom měli okamžitě posouvat náš stop-loss na vstup. Důkazem toho, že trh v blízkosti meanu může být „nebezpečný“ a znamenat případné zpomalení nebo dokonce chvilkové otočení trhu, může být hned následující obrázek:

    BB-3-1.jpg
    Obrázek 1 – ceny blízko meanu mohou znamenat potenciální nebezpečí, a proto se vyplatí v momentě, kdy je cena blízko meanu (červená čára) posunout stop-loss co nejdříve na úroveň vstupu

    Na obrázku vidíme graf Kanadského dolaru ve fázi, která může být pro nezkušeného a neznalého obchodníka velmi nebezpečná – a sice ve fázi, kdy trh netvoří žádný souvislý trend, ale spíše jde v nepříliš úhledných pohybech do strany. V této situaci nám navíc dávají Bollinger Bands celou škálu potenciálních signálů (pro zjednodušení momentálně nepoužívám jako filtr doplňkový indikátor). Co je však ale ještě podstatnější – všimněte si, že v momentě, kdy se trh po vstupu do pozice dostal do blízkosti meanu, došlo zanedlouho k otočení, nebo výraznější korekci (viz šipky v grafu). Pokud bychom v tento moment neposunuli stop-loss na vstup, v řadě případů bychom inkasovali zbytečnou ztrátu. A naopak – pokud v blízkosti ceny trhu k meanu (mean = červená čára) inkasuje obchodník profit, velmi často tak učiní v „pravý okamžik“ (takový přístup by volila převážně řada swingových obchodníků). Mean je rozhodně důležitý bod předmětu dalšího zkoumání a pokud v momentě, kdy je trh v blízkosti meanu posouváte stop-loss na vstup, rozhodně nic nezkazíte. Ba naopak.

    2. Bollinger Bands jako „společník“ double top/bottom

    Tu a tam se vám stane, že dojde k proražení spodní nebo horní čáry indikátoru BB v momentě, kdy se zároveň vytvoří formace double top/bottom. Takovýto případ pak dává skutečně silný signál a je poměrně jedno, která z „hran“ formace double top/bottom dosahuje protnutí kanálu Bollinger Bands. V takovýchto situacích dokonce můžeme „přihmouřit oči“ i v případě, kdy je vstupní úsečka velmi blízko meanu. I když double top/bottom ve spojitosti s Bollinger Bands nenalezneme příliš často, jedná se o signál, který bychom si neměli nechat ujít. Zde je několik případů, kdy došlo ke kombinaci double top/bottom spolu s protnutím BB křivky na některé z „hran“ formace:

    BB-3-2a.jpg

    BB-3-2b.jpg

    Obrázek 2: skutečně silný signál indikátoru Bollinger Bands můžete dostat v momentě, kdy se zároveň vytvoří formace double top/bottom

    3. Bollinger Bands jako částečný pomocník pro identifikaci „špatných trhů“

    Posledním z dnešních tipů, které vám chci ukázat v kombinaci s indikátorem BB je i možné varování, kdy neobchodovat. Jedná se o moment, kdy se trh pohybuje v oblasti meanu a opakovaně jej s vysokou frekvencí protíná nahoru, dolu, zpět nahoru, zpět dolu atd. Jedná se o období, kdy trh nemá žádný jasnější trend a kdy se trh nachází ve fázi takzvaného „chopu“. Takovéto období je nesmírně nebezpečné pro obchodování – velmi často bude znamenat odevzdávání dříve nakumulovaných profitů. V době, kdy trh opakovaně protíná mean mají zároveň obě čáry BB (horní i spodní) tendenci zúžovat se, což je signál snižující se volatility a tudíž i další důvod držet se stranou v příliš „mrtvém“ trhu nemáme co pohledávat. Jak tedy může vypadat „nebezpečná“ fáze konkrétně? Zde je několik ukázek:

    BB-3-3a.jpg

    BB-3-3b.jpg

    Obrázek 3: nebezpečné období nastává v momentě, kdy trh příliš často protíná mean a nebo kdy s příliš vysokou frekvencí „pendluje“ mezi horní a dolní křivkou BB v rámci pouze několika málo úseček

    Zde je již třeba opět určité zkušenosti. Bollinger Bands je třeba dlouhodobě pozorovat a učit se pro něj získávat cit – jenom tak budeme moci využít plný potenciál indikátoru (to samozřejmě platí pro všechny indikátory).

    Závěrem

    Ve 3 dílech seriálu věnovaném indikátoru Bollinger Bands jsme si tedy ukázali několik cest, konceptů a možností jak rozvíjet obchodování s tímto skvělým nástrojem. Samozřejmě i zde platí, že základem je potřeba kvalitního money-managementu, což je předmětem dalšího zkoumání (a kladení si otázek typu: jak nejideálněji umisťovat SL? Jak nejideálněji vystupovat?). Samostatnou kapitolou používání indikátoru BB je pak používání v případě opčního obchodování. Indikátor je totiž možné používat i k měření volatility a získat tak dobrý nástroj pro opční obchodování, který pak lze využívat rovnou celou řadou způsobů. K tomu ale zase až někdy v budoucnu.

    8.10.2006

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z

    Další články na toto téma

    Obchodujeme FOREX (XIII): Technická analýza (5)

    V dnešním díle seriálu si řekneme něco o pokročilém obchodním nástroji technické analýzy pod názvem Standard Deviation – Volatility (Volatilita standardní odchylky).
    Standard Deviation (SD) je původně statistický termín, který poskytuje dobrou identifikaci volatility trhu. Změří, jak jsou široce hodnoty (například závěrečné kurzy na burze nebo ceny na FX trhu) rozptýlené z průměru. Rozptyl je rozdíl mezi aktuální hodnotou (cenou) a průměrnou hodnotou. Větší rozdíl mezi závěrečnými kurzy (close), signalizuje vyšší odchylku a tedy i vyšší volatilitu (těkavost), nižší odchylka pak volatilitu nízkou. Nejčastěji se používá jednoduchý průměr (Simple MA) v periodě 20 (tj. jednoduchý aritmetický průměr – součet posledních 20 „close“ ceny dělíme číslem 20). Pak se odečte průměrná závěrečná cena
    z aktuální závěrečné ceny. Hodnota (+/−) nám pak udává odchylku od průměrné ceny.
    Nejvíce využívaným indikátorem v prostředí burzovních a FX trhů je pro SD Bollinger Bands (BB). Modifikací BB je pak dokonalejší Keltner Bands (KB), který nepracuje jen s průměrem uzavírací ceny, ale s průměrem závěrečných, nejvyšších a nejnižších cen na bázi indikátoru ATR (Average True Range). Ale existuje i další speciální indikátor pro volatilitu odchylky přímo pod názvem Standard Deviation, který si přiblížíme v závěru.
    Bollinger Bands
    Standardní poučka o BB zní – signál k nákupu/prodeji vznikne při crossu aktuální ceny a horní nebo dolní linie anebo pokud se cena přiblíží k dolní hranici BB, (ale neklesne pod ní) můžeme uvažovat o nákupu, v případě opačném – přiblíží-li se k horní hranici, o prodeji. V případě, že cena klesne pod spodní hranici pásma a následně se opět vrátí do pásma, je to signál pro nákup – stoupne-li nad horní hranici, máme signál k prodeji. Tolik teorie k BB. Nejčastěji se používá BB nastavení v periodě 20, close cena, Simple MA a ohraničení pásma hodnotou dvě (2). Pro FX trh se ale osvědčila i kratší perioda SMA 10 (především pro intradenní obchody) a snížení ohraničení pásma na hodnotu jedna (1).
    Obrovskou výhodou BB je fakt, že můžeme BB použít jako základní indikátor, který doplníme jiným indikátorem, pracujícím přímo v prostředí cenového grafu BB. Nejčastěji se používají různé typy a modifikace MA a hodnotí se vzájemné polohy MA a horních a dolních pásem BB. Nebo se využívají i crossy (překřížení) těchto křivek. Dalšími indikátory dobře „spolupracujícími“ s BB jsou trendové indikátory PSAR, Gann Hilo, DMI a Swing. Princip je vždy stejný – odchylka vloženého indikátoru od střední ceny nebo sledování úrovně horní a dolní linie pásma. Osvědčila se i kombinace BB s Aroon, Volume, Momentum a Stochastic.
    Níže uvedený graf obsahuje indikátor BB ve spojení s Hull Moving Average (HMA – jedna z variant MA). Oba indikátory jsou nastaveny na hodnotu periody 20 – Simple MA. Kombinace BB s HMA využívá při stejné periodě (20) a typu (SMA) vzájemných crossů mezi střední hodnotou BB a HMA, kdy je zároveň sledován vývoj uvnitř BB.

    Trochu jinak reaguje spojení výše zmíněného Keltner Bands (KB) ve spojení se stejným indikátorem HMA a stejnými hodnotami. Na příkladu v grafu – v KB je ATR nastaven na standardní hodnotu 14, multiple ATR (odpovídající hodnotám ohraničení pásma v BB) rovněž na stejnou hodnotu 2.

    Jak již bylo řečeno, výhodou indikátoru BB je jeho adaptabilita v prostředí jiných indikátorů.
    Velmi zajímavým (a hlavně hodně úspěšným) je spojení nebo spíše kumulace BB s Commodity Channel Index (CCI). Protože BB pracuje obvykle v cenovém grafu a CCI v samostatném okně, musel se nejprve BB transformovat do prostředí CCI. CCI obsahuje na příkladu jak standardní nastavení (perioda 14), tak i nastavení „Turbo“ s periodou 6. Tento kumulativní indikátor pod názvem BB CCI S obsahuje navíc ještě tzv. SQUEEZE (SQ) – volně přeloženo stisk, stlačení, namáčknutí, lisování (ve slovníku jsem ale objevil i pojmenování squeeze jako symbol pro nepříjemnou finanční situaci, pro milence a pro ekonomický nátlak – velmi příhodné označení). SQ nám umožní sledovat přiblížení horní a dolní linie BB, a protože je zde CCI vlastně součástí BB, umožní nám SQ sledovat nejen toto přiblížení, ale i vzájemné reakce mezi CCI a BB. Nakonec je SQ i dobrým signálem pro vstup/výstup na pozice nebo i jako měřítko snížené/zvýšené aktivity trhu.
    Na příkladu jsou hodnoty CCI označeny zelenou a fialovou (Turbo CCI) křivkou, BB tradičně a SQ symbolizují silné modré „kuličky“.

    V úvodu jsem zmínil indikátor Standard Deviation (SD). Tento, alespoň podle mne, hodně opomíjený indikátor (asi pro svou jednoduchost) vychází z podobných principů jako BB – aritmetický průměr předchozích close cen a jeho aktuální odchylka. Pracuje nejčastěji ve stejné periodě 20 jako BB (pro FX a kratší grafy se ale osvědčilo i nastavení 14 a nižší). Oproti BB však SD osciluje v sólo grafu kolem hodnoty nula (0) a měří rovněž odchylku momentální ceny od ceny průměrné, která je signálem aktivity trhu. SD obsahuje navíc volně nastavitelný „Filtr level“ (FL). V závislosti na měnovém páru a min. grafu používám nejčastěji hodnoty FL 0,0008 až 0,0025. SD řeší myslím celkem velmi účelně časté dilema traderů – kdy vstoupit na pozici. I když se obchodník může orientovat podle jiných, a daleko složitějších indikací, SD mu dobře signalizuje, kdy je vhodné do pozice vstoupit, ať už Buy nebo Sell. Ve zkratce: má se za to, že když je křivka SD nad hodnotou nula, (resp. FL), je vhodné do pozice vstoupit, když pod FL, pozici neotvíráme. Pokles SD pod hraniční hodnotu FL může být i dobrým signálem pro opuštění již otevřené pozice. Na příkladu je uveden Gann Hilo Activator (GHA) v periodě 3 s filtrací přes SD (v periodě 20 s FL na hodnotě 0,0018). Černé šipky označují možné vstupy na základě indikací GHA, červené tečky výstupy z pozice.

    Závěr:
    BB, KB a SD jsou velmi účinné indikátory především pro možnou filtraci vstupů na pozice,
    ať už přes hraniční hodnoty pásem (BB) nebo přes FL (SD), a jsou vhodným doplňkem pro stěžejní indikátory, jako jsou různé typy MA, CCI, %R, DMI, Aroon, RSI a Stochastic.
    Příště: Jak využít Chaos

    Indikátory

    Jedním z klíčových aspektů technické analýzy jsou obchodní indikátory. Tyto nástroje vám umožní lépe pochopit tržní dynamiku a mohou být neocenitelným pomocníkem ve vašem obchodním arzenálu.
    Co jsou to obchodní indikátory?
    Obchodní indikátory jsou nástroje používané v technické analýze, které matematicky interpretují historickou cenu a pomáhají jednoznačněji popsat situaci na trzích. Existuje mnoho typů indikátorů, ale v zásadě je lze rozdělit do několika kategorií:
    Trendové indikátory: Tyto indikátory pomáhají identifikovat směr a sílu trendu na trhu. Jsou nezbytné pro pochopení, zda trh roste, klesá, nebo se pohybuje v neutrálním trendu. Typickým příkladem je klouzavý průměr.
    Volume indikátory: Tyto indikátory sledují objem obchodování a mohou poskytnout informace o síle nebo slabosti trendu. Objem obchodů může být klíčovým ukazatelem, zda se trend setkává s podporou nebo odporováním. Příkladem je jednoduchý volume indikátor, případně komplexnější volume profil.
    Oscilátory: Oscilátory jsou indikátory, které se zobrazují v samostatných podokenech grafů a jejich hodnoty oscilují v pevně daném pásmu, nejčastěji mezi hodnotami 0–100. Příkladem je indikátor RSI (Relative Strength Index), který udává sílu nebo slabost trhu v sledovaném období. Nebo Stochastic.
    Indikátory volatility: Tyto indikátory měří sílu pohybu bez ohledu na směr a informují o průměrné velikosti pohybu za zvolenou periodu. Mezi nejtypičtější zástupce patří ATR (Average True Range), SD (Standard Deviation) a Bollinger Bands.
    Význam pro tradery
    Pro tradery jsou indikátory klíčové pro pochopení a predikci tržních pohybů. Pomáhají odhalit potenciální vstupní a výstupní body, identifikovat trendy a poskytovat přehled o tržních podmínkách. Nicméně je důležité si uvědomit, že žádný indikátor není dokonalý a měl by být používán společně s dalšími nástroji a metodami analýzy.

    Bollinger Bands

    Bollinger Bands nebo česky Bollingerova pásma jsou jedním z nejpopulárnějších technických indikátorů, které se používají k měření volatility a trendů v trzích. Počítají se pomocí průměrné ceny, standardní odchylky a délky období. Indikátor vizualizuje vztah mezi průměrnou cenou a volatilitou trhu.
    Co jsou Bollingerova pásma?
    Bollingerova pásma vymyslel John Bollinger, americký obchodník s cennými papíry a investiční stratég. Skládají se ze tří čar:
    Střední linie představuje průměrnou cenu za určité časové období.
    Horní pásmo je vzdálenost dvou standardních odchylek od střední linie.
    Spodní pásmo je vzdálenost dvou standardních odchylek pod střední linií.

    Indikátor Bollinger Bands aplikovaný na graf akcií Apple. Oranžová šipka ukazuje na střední linii indikátoru, která představuje průměrnou cenu za určité časové období. Modré šipky označují horní a spodní pásmo indikátoru.
    Jak Bollingerova pásma interpretovat?
    Pokud se ceny pohybují blízko horního pásma, trh je považován za překoupený. To může znamenat, že jsou ceny nadhodnocené a je pravděpodobné, že dojde k poklesu.
    Pokud se ceny pohybují blízko spodního pásma, trh je považován za přeprodaný. To může znamenat, že jsou ceny podhodnocené a je pravděpodobné, že dojde k růstu.
    Pokud se ceny pohybují mezi horním a spodním pásmem, trh je považován za stabilní.
    Bollingerova pásma lze použít na různých časových rámcích, od minut až po týdny. Použití různých časových rámců může obchodníkům pomoci identifikovat různé příležitosti k obchodování.
    Jak Bollingerova pásma používat k obchodování?
    Bollingerova pásma lze použít k obchodování různými způsoby:
    Trendové obchodování
    Bollingerova pásma lze použít k identifikaci trendů. Pokud se ceny pohybují směrem k hornímu pásmu, ale zatím jej nedosáhly, může to znamenat, že trend pokračuje vzhůru. Pokud se ceny pohybují směrem k spodnímu pásmu, ale zatím jej nedosáhly, může to znamenat, že trend pokračuje dolů.
    Mean reversion obchodování
    Bollingerova pásma je možné použít také k identifikaci příležitostí k nákupu a prodeji na základě obratů trhu. Pokud jde trh do strany a cena se pohybuje nad horním pásmem, může to být příležitost k prodeji, protože ceny jsou považovány za překoupené. Pokud se ceny pohybují blízko spodního pásma, může to být příležitost k nákupu, protože ceny jsou považovány za přeprodané.
    Kombinace s jinými indikátory
    Přidání klouzavého průměru. Pokud se ceny pohybují nad klouzavým průměrem a zároveň se pohybují nad horním pásmem Bollingerových pásem, může to být signál, že trend pokračuje vzhůru.
    Použití Bollingerova pásma společně s indikátorem Stochastic. Pokud se hodnoty Stochastic Oscillatoru pohybují nad 80 % a zároveň se ceny pohybují nad horním pásmem Bollingerových pásem, může to být signál, že je trh překoupený a je pravděpodobné, že dojde k poklesu.
    Závěr
    Bollingerova pásma jsou technickým indikátorem, který lze v trzích použít k měření volatility, identifikaci trendů, předpovědi obratů a řízení rizika. Bollingerova pásma obchodníci používají v kombinaci s jinými indikátory a analýzou, aby získali komplexní pohled na trh.
×
×
  • Vytvořit...