Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Jak jsem (znovu) zažil pocity začínajícího tradera

    V dnešním článku, který spíše než článkem bude drobným příběhem na úrovni osobního blogu, bych rád popsal svojí nedávnou zkušenost, která možná mnohé inspiruje k tomu, že ne pouze trading může být větší výzvou, než se na začátku zdá. A také doufám motivuje k tomu, že vše na světě lze tvrdou pílí pokořit. Trading i cokoliv jiného.

      

    Pocity_zacatecnika.jpg

     
    Foto (c)iStockphoto.com/Yobro10&nbsp 

    Dobrá, přiznám se, že možná název dnešního článku může být trochu zavádějící, a pokud někdo čeká, že jsem prošel zkušeností nějaké velké začátečnické chyby nebo ztráty - zklamu vás 🙂 Dnešní článek má totiž co do činění se sportem. Přesto doporučuji tento článek přečíst i těm, kteří nemají ke sportu moc blízko - což byl ještě nedávno i můj případ.

    Takže, jak už jsem naznačil, sport nikdy nebyl zrovna mojí silnou stránkou. Abych se přiznal, celou střední školu jsem se v rámci tělesné výchovy dokázal vymlouvat na to, že jsem si kdysi v dávné minulosti propíchnul nohu hřebíkem a z podobných fyzických aktivit se tak úspěšně ulévat. Před pár lety jsem sice propadnul golfu, ale to není sport jako takový, to je spíš příjemné, oddychové procházení se nádhernou zelení a krajinou. Zde v Algarve jsem začal běhat a plavat, ale stále jsem nemohl o sobě říci, že jsem "sportovec". Rozhodnul jsem se to tedy změnit a vydat se na cestu něčeho, co naprosto úžasně odráží i dráhu začínajícího tradera, jak se za chvilku dočtete.

    Mé rozhodnutí definitivně udělat něco se svojí fyzickou formou přišlo z důvodu pouhé výzvy: mám výzvy velmi rád, jsem přirozeně soutěživý typ a přiznám se, že ze své sportovní averze jsem měl tak trochu trauma - nemohl jsem pochopit, proč někdo dokáže dělat jakýkoliv sport s nadšením a já nedokáži ani zvednout průměrnou činku v posilovně. Zkrátka a dobře šlo o princip: Pokud vidím pro sebe něco jako opravdu velmi těžké a náročné a nedokáži s tím celý život bojovat, je nejvyšší čas zvednout se a postavit se takové výzvě čelem.

    Takže, hurá do toho. Po pečlivém výběru a také určitém vlivu náhody jsem se rozhodnul začít se cvičebním programem téměř na hranici mých možností (nebo možná i za hranicemi mých možností). Rozhodnul jsem se, že cvičební program, který zvolím, nebude nic jednoduchého (pořádná výzva přeci potřebuje pořádný záběr). Takže jsem sáhnul po DVD cvičebním programu zvaném Insanity (v překladu doslova "šílenství"), který je dle toho, co jsem se dočetl, doposud nejnáročnější cvičební program, jaký byl kdy vydán na DVD a kterému většinou předchází několik méně náročných programů (které jsem se rozhodnul přeskočit a ignorovat). Vím, už nyní se zdá, že má sebedůvěra a ignorance možná nebyly na místě... Ale po pečlivém uvážení jsem došel k závěru, že dokáži být velmi disciplinovaný (zvyk z tradingu), velmi zabrat (zvyk z tradingu) a dotáhnout věci do konce i přes to, že nejsou zrovna jednoduché (zvyk z tradingu). Takže jsem nakonec Insanity objednal a s manželkou jsme se rozhodli stát se dalšími šílenci. (První poznámka: Pokud oplýváte podobnou přebujelou sebedůvěrou v tradingu a hodláte přeskočit nezbytné základy, pak to opravdu výrazně nedoporučuji, pokud máte své peníze rádi).

    Samotný program se skládá z několika různých souborů cvičení, cvičí se 6 dnů v týdnu, zhruba 1 hodinu denně, celkem cca 2 měsíce (program má 60 cvičebních dnů). Krom toho ale vyžaduje absolutní změnu denního režimu. Je třeba 5x denně jíst, připravovat speciální stravu, kupovat suroviny, o kterých jsem ani neměl představu, že existují, a hlavně - počítat kalorie a to velmi důsledně. Pokud si nevedete naprosto precizní záznamy o tom, co daný den jíte a kolik kalorií jste přijali, vystavujete se vysokému riziku, že i přes tvrdé cvičení neuvidíte žádný výsledek - protože správná strava a přesný počet kalorií jsou pro takové cvičení něco jako správný olej a benzín pro automobil, který chcete využívat na plný výkon.

    V tomto momentě jsem si tedy prvně vzpomněl na své začátky v tradingu a okamžitě si uvědomil několik podobností:

    • každá činnost, kterou chceme někam dotáhnout, vyžaduje nezřídka úplnou reorganizaci dne a života; to samo o sobě už je první výrazná výzva (a v případě cvičení to bylo velmi náročné, prakticky 2 měsíce velmi omezený sociální život a nutnost mnohem efektivněji organizovat čas, aby člověk cvičení a celý proces kolem dokázal skloubit s faktem, že také potřebuje několik hodin denně věnovat práci),
    • každá činnost, kterou chceme dělat pořádně, vyžaduje kvalitní záznamy; vrhnout se do cvičení bez precizní evidence záznamů o počtu přijatých kalorií by bylo totéž, jako se vrhnout do tradingu bez evidování našich obchodů a potažmo i bez backtestu,
    • ve většině činností si v začátcích věříme více, než na co ve skutečnosti máme a není nic špatné na tom začít z nižší úrovně.

    Pustili jsme se tedy do cvičení a začali tvrdě trápit naše těla. První dva týdny byly opravdovým šokem, bylo náhle nutné učit se zcela nové návyky v rámci stravy, vyškrtnout z jídelníčku oblíbené pochoutky a nápoje, kterými jsem si dříve zpříjemňoval den, začít vstávat dříve, abych mohl udělat práci ještě před cvičením, neboť po cvičení jsem potřeboval hodinu spánku. To vše bylo převážně první měsíc velmi, velmi těžké a opět jsem si uvědomil tolik podob s tradingem:

    • trading vyžaduje také začít budovat zcela nové návyky, stejně jako cokoliv jiného, čeho chceme dosáhnout; budovat nové návyky je náročné, vyžaduje to mnoho času a trpělivosti,
    • ještě náročnější je vzdát se starých návyků - vyžaduje to ještě více trpělivost a hlavně neuvěřitelně silnou vůli; představa dvou měsíců bez jediné kapky mé oblíbené Sangrie, Coca-Coly a kávy byla hrozná (skutečně to bylo tríznivé, ale nakonec disciplína zvítězila a opravdu jsme režim ani jednou neporušili),
    • bez změny návyků však uspět většinou nelze - a už zde většina lidí ztroskotá a skončí, protože zkrátka a dobře své návyky nejsou ochotni ani schopni měnit.

    Se zatnutými zuby a velkým sebezapřením jsme tedy pokračovali. Svému okolí jsme vysvětlili, že nás nějaký čas neuvidí, blízkým přátelům zde v Algarve zase vysvětlili, že s nimi dva měsíce nyní nemůžeme chodit na večeře a z naší chladničky i spíže vyházeli vše, co by mohlo svádět k hříchu. Nakupovat jsme začali zásadně v oddělení se zdravou výživou a cvičení jsme nastavili na pravidelnou hodinu, abychom se celkově podporovali v disciplíně. Zrušili jsme několik akcí, kvůli kterým bychom museli cvičení vynechat - výsledky vyžadují občasné oběti, tak to zkrátka a dobře je.

    Pak přišel první měsíc. První srovnávací fotografie a první vážení. A s ním první šok: Za první měsíc nesmírně tvrdé práce, slz a potu, nepřišel žádný výsledek. Jedním slovem NIC. Vše bylo stále při starém, nic se nezměnilo, nic se nezlepšilo. Přitom jsme už po celý měsíc mnoho obětovali, vše dělali jak se dělat má, byli důslední a disciplinovaní. Měli jsme chuť se vším praštit, vykašlat se na to. Pak jsem si ale uvědomil další důležité spojitosti s tradingem a potažmo úspěchem:

    • většina lidí vzdá cokoliv, pokud do měsíce nevidí výsledky; úspěšní lidé pokračují tak dlouho, dokud naopak výsledky neuvidí,
    • podobné momenty přesně oddělují dlouhodobě úspěšné od dlouhodobě neúspěšných,
    • neúspěšní lidé nedokáží věci dotáhnout do konce a zastaví se u první překážky,
    • nic v začátku není snadné a prakticky vždy, když chceme něčeho docílit, přichází už zakrátko první obrovská frustrace a zkouška toho, jak to s danou věcí myslíme vážně.

    Jelikož jsem se v této době velkého rozčarování na internetu v různých dizkuzí dočetl, že mnoho lidí nemělo výsledek po první měsíci a cvičení vzdalo, věděl jsem okamžitě, že přesně to nesmím udělat. Z většiny se tak stali negativisté, kteří začali rozšiřovat, že program nefunguje a že vše je jen podvod jak z lidí vytáhnout peníze - přesně jako u lidí v tradingu, co vše zabalí po první překážce (před kterou si ani pořádně neudělají backtesty) a pak už jen brečí. Já rozhodně nechci do podobné skupiny patřit, a proto jsme se rozhodli sebrat veškeré síly (ano, bylo to v ten okamžik velmi těžké) a pokračovat - a dokonce ještě více přidat. Pokud nejsou výsledky, je třeba přidat a pokračovat - jak jinak by mohl přijít úspěch? Už jenom překonání tohoto těžkého momentu byla první drobná dílčí výhra. Věděl jsem, že už jenom rozhodnutím pokračovat se začínáme pomalu dostávat dále, než ostatní. A o to v úspěchu jde především, protože většina lidí ve většině věcí neuspěje.

    Druhý měsíc byl tvrdší, náročnější, intenzivnější. Ale pomalu začaly přicházet výsledky. Začalo být cítit, jak se tělo mění a tuk proměňuje ve svalovou hmotu. Fyzická kondice vzrostla prudce nahoru, ale také každodenní dril se zvýšil. Celkově jsem se začínal cítit lépe a při fyzické činnosti méně unavený. Většina druhého měsíce šla dobře, teprve poslední týden a půl se začala dostavovat ohromná únava a již občasné snižování snahy. A zde jsem si opět uvědomil, že:

    • nejvíce je vždy třeba zabrat, když už jsme těsně u cíle,
    • právě těsně před cílem se mohou zdát věci nejvíce náročné a opět je to bod, kdy mnoho lidí svou snahu vzdá; ano, těsně před koncem.

    Nakonec jsme přesně včera program úspěšně dokončili. Pokud se ptáte na výsledek, tak na povrch (tj. to viditelné) není zdaleka tak, jak jsem na začátku doufal - ale je to pochopitelné, začínal jsem možné méně, než z nuly. Nic méně, pak už jsou zde pouze pozitiva - výrazná proměna tuků ve svalovou hmotu, optimální určité zdravotní ukazatele, fyzická kondice je nejlepší, v jaké jsem kdy byl, cítím se skvěle. Ale hlavně - zvítězil jsem, co se sportu týče, poprvé v životě sám nad sebou. Už vím, že to jde, už vím, že nejsem tak antisportovní člověk, jak jsem si vždy chybně namlouval. Program Insanity se pro mě na začátku zdál jako nereálná výzva, ale po dvou měsících jsem tuto výzvu úspěšně dokončil. (A pomalu už přemýšlíme o další sportovní výzvě).

    Zcela na konci bych shrnul myšlenky a zkušenosti asi takto:

    • Je jedno, zda se chcete stát traderem, nebo sportovcem. Nebo čímkoliv jiným. S pomocí vůle, píle a odhodlání to můžete dokázat. Každý z vás. Naprosto každý.
    • Disciplína vše zjednodušuje. Opravdu striktní disciplína je možná nudná a tvrdá, ale přináší nejrychleji výsledky.
    • Pokud chceme něčeho docílit, je nezbytné opravdu se do dané věci ponořit na 100%. To znamená na určitou dobu si odepřít mnoho příjemných věcí, přeorganizovat si čas, zatnout zuby a jít vpřed.
    • Vždy přijdou momenty, kdy se budeme cítit, že už nemůžeme, a budeme chtít danou věc vzdát. To jsou přesně ty momenty, kdy se rozhoduje o vaší budoucnosti. Jsou to ty momenty, které oddělují dlouhodobě úspěšné, od dlouhodobě neúspěšných.
    • Největší nepřítel úspěchu je pohodlnost. Musíme si vybrat, zda budeme pohodlní, nebo aktivní. Dohromady to bohužel moc nejde.
    • Můžete dokázat i věci, o kterých si myslíte, že na ně vůbec nejste (jako já se sportem). Můžete dokázat cokoliv.

    Skutečně jsem se během cvičení mnohokrát cítil, jako trader začátečník, který zažívá jednu frustraci za druhou. Vím moc dobře, jaké to je - a poslední dva měsíce jsem si to znovu připomněl. Proto všem začátečníkům držím opravdu palce. Jde to. Zda to dokážete, je už je na vás. Sami bereme plnou zodpovědnost za naše činy. Nikdo nic za nás neudělá.

    18.9.2011

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...