Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Jaké trhy obchodovat evropské dopoledne?

    Poslední dobou jsem s intradenním obchodováním často hotový do 11 hodiny dopoledne a musím přiznat, že mně tento styl práce vyhovuje čím dál více. Jelikož jde o téma zajímavé pro mnoho dalších obchodníků, připravil jsem v dnešním článku souhrn zkušeností o obchodování v tomto časovém pásmu.

    Dlouhou dobu jsem obchodoval výhradně akciové indexy v době jejich hlavního otevření – tedy americké dopoledne, což odpovídá času 15:30 v České republice. Na Lanzarote, kde trávím především v zimě většinu času, je toto časové pásmo díky hodinovému posunu ještě trochu přívětivější – hlavní obchodní seance amerických indexů začíná v 14:30. Nicméně poměrně dlouhou dobu jsem se zabýval myšlenkou přesunout obchodování co nejblíže k ránu, abych měl defacto celý den volný pro další aktivity. Nejprve jsem začal studovat chování trhů v evropské dopoledne a postupně tyto trhy obchodovat. Dnes mohu říct, že mi tento posun vyhovuje stále více a pomalu přesouvám do dopoledních hodin většinu svých intradenních aktivit.

    V rámci evropského dopoledne lze obchodovat celou řadu trhů na několika burzách. Z těch významnějších jde mimo jiné o londýnskou burzu , německý EUREX a v neposlední řadě i některé trhy s dostatečnou likviditou obchodované na amerických burzách.

    Na evropských burzách lze obchodovat pochopitelně celou škálu finančních produktů. Osobně se zaměřuji na obchodování futures na akciové indexy a tak i tento typ trhů byl pro mne defacto jedinou přijatelnou volbou. Několik měsíců jsem zkoumal i některé dluhopisy, které se například obchodují na Eurexu. Jde jednoznačně o velmi zajímavé trhy, které ale nakonec nesleduji proto, abych se mohl soustředit jen na jeden typ trhů (dluhopisy se pohybují opačně než akciové indexy). Z burz jsem nakonec zvolil pouze Eurex a americké burzy.

    O zajímavých produktech obchodovaných na Eurexu už jsme na Finančníkovi psali, zde je jejich základní přehled:
    - Alternativní trhy zajímavé pro intradenní obchodování - německé indexy
    - Zajímavé německé komoditní trhy - dluhopisy

    Postupným testováním jsem se pro evropské dopolední obchodování dostal k finálnímu výběrů tří trhů, které používám v rámci intermarket analýzy. Na obrazovce mám trhy ES (americký e-mini S&P 500), FESX (Dow Jones EURO STOXX 50) a evropský DAX. Přičemž obchoduji jen dva z těchto trhů – ES a FESX. DAX je určitě velmi zajímavý evropský index, ovšem poslední dobou je volatilita vysoká (více než dříve) a s občas nepříjemným rozpětím mezi bidem a askem (tudíž obchodník dostává velké skluzy v plnění).

    Americký e-mini S&P 500 se v evropských dopoledních hodinách obchoduje v rámci své noční seance, ovšem jde o natolik likvidní trh, že i v tuto dobu je trh pro běžného retail obchodníka dobře obchodovatelný.

    ES-2011-09-28.png

    Na screenshotu vidíte graf z dnešního dopoledne (článek připravuji 28.9.2011). Jde o klasický dvouminutový timeframe a pro ilustraci jsem v grafu zapnul indikátor volume - na každé úsečce je spárováno přes tisíc obchodů, často i několik tisíc, což je mimochodem více, než kolik má například emini Russell 2000 (TF) ve svých hlavních obchodních hodinách. Ve svých nočních hodinách se navíc trh ES chová podle mého názoru mnohem čitelněji než v hlavní seanci. Obchoduji především s pomocí S/R úrovní a jen pro názornost jsem do grafu zakreslil některé zcela základní technické oblasti, které jsou na Finančníkovi podrobně popisovány. Přitom pohyby nejsou v aktuální volatilitě nezanedbatelné – sám jsem dnes zobchodoval short z vyznačeného double-top, což je pohyb s potenciálem cca 400 USD na kontrakt. Přitom v trhu pracuji s riskem přibližně 100 USD. Trendové obchody na flipech, které následovaly pak měly samozřejmě neméně zajímavý potenciál, ale ty už jsem neobchodoval, protože mi stačí často jeden dobrý obchod (o svém stylu obchodování plánuji napsat brzy podrobnější článek). Jedinou nevýhodou obchodování trhu ES v tyto hodiny je „noční“ margin, který je většinou kolem 5000 USD / kontrakt.

    Zajímavou alternativou je čistě evropský index FESX. Ten má také naprosto dostatečnou likviditu (i pro obchodování desítek kontraktů) a zejména v aktuální vyšší volatilitě nabízí velmi hezké swingy. Navíc se obchoduje v eurech, což může být pro evropské tradery výhoda. Zde je pohled na dnešní dopoledne tohoto trhu:

    FESX-2011-09-28.png

    Do trhu jsem pro představu zakreslil rozsah pohybu, který odpovídá 300 euro (tento pohyb jsem neobchodoval). FESX je trh, který se hýbe poměrně pomalu a nebál bych se ho doporučit i začínajícím traderům /pochopitelně s odzkoušeným obchodním plánem/.

    Jak trh ES, tak FESX obchoduji od cca 9 hodin. ES se obchoduje skoro non-stop, ale dopolední likvidita naskakuje až mezi 8-9 hodinou. FESX otevírá v 8 hodin českého času a hlavní obchodování začíná v 9 hodin. Pokud hledáte alternativu pro evropské obchodování tak oba uvedené trhy mohou doporučit. Je možné, že situace se na nich změní v okamžiku, kdy v trzích poklesne volatilita, ale zejména v tuto dobu nabízejí trhy opravdu velmi zajímavé obchodní příležitosti.

    28.9.2011

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...