Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Proč nevydělávám? Jsem dostatečně systematický?

    Na Finančníkovi je dnes k dispozici tolik konkrétních informací, jak profitabilně uchopit trading, že si někdy říkám, co ještě psát? Kdo chce, tak by si zde měl svoji cestu najít, může si dokonce vybírat z tolika alternativ, přesto se mnoho lidí nedokáže pohnout z místa. Je to však vesměs důsledek špatného přístupu k vlastnímu rozvoji a studiu. Kde lidé chybují nejčastěji? Pochopitelně, že celý článek přináší můj subjektivní názor na věc, budu rád, když se v diskuzi podělíte se svými zkušenostmi.

      
    Foto (c)iStockphoto.com/a-wrangler &nbsp 

    Základ přístupu v tradingu by měla být co největší systematičnost. Pokud s tradingem začínáte, naučte se co nejlépe pracovat s informacemi tak, abyste byli vždy schopni se k nim kdykoliv vrátit a kdykoliv na ně navázat. Pokud něco zkoumáte, vytvářejte si zápisky, zápisky si ideálně spojujte do nějakého komplexnějšího „deníku“, abyste se v nich byli schopni orientovat i v čase. Člověk se v tradingu pohybuje často v určitých vlnách. Něco začnete zkoumat a po čase zjistíte, že to není úplně ono, nevíte sice proč - třeba zažijete nepříjemnou ztrátu, nejste schopni nalézt odpověď na nějakou otázku a podobně. Pomalu se tak přesunete k jinému systému, k jinému tématu. Tímto způsobem začíná v trhu každý. Co je však velmi důležité – nové studium úplně jiného přístupu vám často přinese nové informace, které mohou podstatně ovlivnit váš pohled na obchodní styl, který jste před časem odložili.

    Proto byste měli všechny informace „konzervovat“ alespoň v základní podobně jednoduchých poznámek, které bude schopni zpětně dešifrovat.

    V případě, že se již nějakou dobu v tradingu tápete a nedokážete se posunout vpřed, zkuste si odpovědět na následující otázky – Víte, čím jste se v tradingu zabývali před rokem? Jak konkrétně jste o trzích přemýšleli, co přesně vám fungovalo nebo nefungovalo? Nejlépe - jaké obchody jste dělali, ať živě nebo na papíru?

    Pokud jste se před rokem již o trading zajímali (až již aktivně, nebo jen ve formě základního seznamování s trhy) a nedokážete si na podobné otázky jednoznačně odpovědět, byl váš rok v tradingu dost ztracený. Nemůžete na nic navázat, nemůžete se pohnout vpřed. V opačném případě můžete zrevidovat své starší myšlenky s dostatečným odstupem a skutečně se něco naučit. Třeba i to, že obchodní styl, kterému jste se věnovali před rokem skutečně není pro vás a je na čase jej definitivně pustit z hlavy. Nebo naopak zjistíte, že pokud byste se konzistentně věnovali danému přístupu, tak byste za uplynulý rok peníze vydělali, což je často velmi silný impulz k dalšímu a hlubšímu studování obchodního přístupu.

    Moje osobní zkušenost je přesně v duchu tipu, který jsem zde uveřejnil. Teprve v okamžiku, kdy jsem začal systematicky zpracovávat informace, kterým se věnuji, jsem se skutečně posouval dopředu. Tím, že jsem byl schopen se vracet ke starším poznámkám s novými poznatky mě studium často přineslo „aha efekt“ a obchodní přístup jsem viděl naprosto v odlišném světle.

    Trading je běh na dlouhou trať a nikdy není pozdě svůj přístup změnit. Proto pokud v tradingu tápete nebo proděláváte, zkuste se na chvíli zastavit a promyslet, zda-li k tradingu přistupujete dostatečně systematicky. Představte si, že za chvíli bude únor 2011 (on rok skutečně uteče velmi rychle) a vy budete opět tam, kde jste dnes a budete jen matně vzpomínat, proč jste se za celý rok neposunuli kupředu. Hrozná představa, že? A přitom změna je velmi jednoduchá. Založte si nějaký dokument a poctivě si průběžně dělejte poznámky o tom, co v tradingu děláte, jaké dostáváte výsledky a samozřejmě si dokumentujte i cesty, které se zdají slepé a nefunkční.

    Další články, které s tímto tématem na Finančníkovi souvisí:

    A když už jsme u té dokumentace a systematičnosti. Velmi dobrá věc, která se mi v tradingu osvědčila, je poznamenávat si i různé myšlenky, kterým bych mohl v budoucnu věnovat pozornost. Je pravda, že trader by se měl principielně soustředit na jednu věc, ale ze začátku člověk příliš neví, která by to měla být. Proto není od věci z „povzdálí“ sledovat např. v diskuzních fórech přístupy různých jiných traderů, ale nějak podrobně se jejich názory nezabývat (dokud studuji jiný přístup). Sám samozřejmě neustále narážím na některé inspirativní tradery a občas si poznamenám jejich přístup, aniž bych ho v daný čas nějak podrobně zkoumal. Systematicky však shromažďuji myšlenky, kterým se mohu (ale pochopitelně nemusím) věnovat ve vhodný čas. A jak to tak bývá, i některé tyto poznámky se pak občas, čas od času, protnou s mým vlastním poznáním a díky poznámkám vím, kde mohu například čerpat impulsy ke svému dalšímu studiu.

    Jaké jsou vaše zkušenosti se systematičností? Pokud jste profitabilní obchodníci – máte představu, čemu jste se věnovali v tradingu např. před rokem? Inspirujte ostatní v diskuzi svými zkušenostmi ...

    10.2.2010

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...