Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Gadget tradera – mobilní externí monitor k notebooku

    Dnešní článek je po dlouhé době trochu technického rázu – představení mobilního širokoúhlého externího monitoru Lenovo ThinkVision. Trochu netradiční technický gadget, avšak jako dělaný pro tradery, kteří často cestují.

    Slovo gadget jsem uvedl záměrně – mobilní externí širokoúhlý monitor není pro každého a rozhodně netvrdím, že se bez něj trader neobejde. Ovšem pokud také hodně cestujete a současně máte rádi při práci na svém notebooku větší pracovní plochu, pak to může být zajímavé řešení.

    Lenovo ThinkVision LT1421 je 14“ monitor, který se připojuje k notebooku skrz USB konektory. Hlavní pointa je v tom, že jde skutečně o mobilní řešení – celý monitor je velmi tenký a současně chráněný solidním kovovým pouzdrem. Váha celého monitoru je pod 1 kg (bez krytu 0,84 kg) a celé řešení je skutečně velmi kompaktní.

    Osobně jsem si monitor pořídil coby cestování náhradu externího monitoru, který při práci a tradingu běžně používám. Ovšem externí monitor nelze normálně převážet a tak jsem zkoušel najít alespoň částečnou náhradu – hlavně na delší cesty, na kterých běžně pracuji a obchoduji. Jelikož letošní jaro budu trávit přes dva měsíce po cestách v Asii, zalíbilo se mi řešení od Lenova právě v podobě zmíněného LT1421. Ono bohužel v této kategorii není aktuálně ani z čeho vybírat – další technicky podobné řešení neexistují.

    Monitor má rozměry 335 x 217,9 x 21,5 mm a rozlišení 1366 x 768 bodů. Z pohledu velkých externích monitorů jde tedy o určité kompromisní řešení. Na druhou stranu se i na toto rozlišení dá „odložit“ důležitá část pracovní plochy, kterou mám při obchodování rád k dispozici, a která už se mi na hlavní monitor notebooku nevejde. Stejně tak při vyřizování běžné kancelářské agendy se podobná externí plocha hodí – byť to samozřejmě záleží na stylu práce každého člověka.

    Praktické zkušenosti

    Monitor se mi opravdu líbí. Na to, o jak mobilní řešení jde, je jeho použitelnost vysoká. Propojení s notebookem je záležitost na pár minut – vše začne fungovat po nainstalování ovladačů z dodaného CD (mám notebook DELL, na novějších noteboocích Lenovo by ovladače měly být předinstalovány). Následně se s externím monitorem dá pracovat jako s kterýmkoliv externě připojeným monitorem – můžeme na nějak plochu duplikovat nebo ji rozšířit.

    Monitor se připojuje přes jediný mikro USB kabel, který má na straně připojení k notebooku dva běžné USB konektory. Je tedy potřeba počítat s tím, že připojení si vyžádá dva volné USB porty (patrně bude fungovat i přes různé rozbočovače, což jsem nezkoušel). Stačí USB verze 2. Monitor tedy nemá vlastní napájení a není tak nutné sebou vozit další adaptér.

    Co se kvality obrazu týče, na trading je zcela dostatečná. Četl jsem různé názory na pomalejší překreslování monitorů připojených přes USB, ovšem na mém notebooku tedy žádné podobné problémy nepozoruji (a to pracuji na již starším notebooku s procesorem i7 M620 @2.67 GHz).

    Určitě je však pravda, že monitor má spíše horší podání barev. Papírové parametry jsou: kontrast 400:1, 262 tisíc barev, jas 200 cd/m2. Oproti kvalitnímu monitoru jsou barvy jednoznačně vybledlejší a monitor má horší pozorovací úhly. Ovšem na zobrazení grafů toto myslím opravdu není příliš důležité. Navíc má obrazovka monitoru matnou úpravu, což jsou naopak pro trading body k dobru – obraz se neleskne a grafy jsou dobře čitelné.

    Monitor je dodáván s kovovým krytem, který při cestování chrání LCD obrazovku. Není tak problém monitor úplně běžně přepravovat například v cestovní tašce spolu s notebookem. Pro práci je monitor vybaven integrovanou nožičkou a celkově je monitor na stole solidně stabilní. Pro případnou ještě vyšší stabilitu lze monitor postavit na dodávaný kryt, který má z vnitřní strany vytvořené drážky právě pro tyto účely.

    Cena a shrnutí

    Monitor rozhodně spadá do kategorie levnějších gadgetů, nad kterými obchodník nemusí příliš přemýšlet. Na podzim roku 2012 jsem jej kupoval za cenu 4 000 Kč včetně DPH. Pokud hledáte skutečně mobilní řešení tohoto typu, potom jej mohu jednoznačně doporučit.

    V žádném případě však netvrdím, že jde o plnohodnotnou variantu externího monitoru. Za podobnou, nebo jen trochu vyšší cenu se dají určitě pořídit klasické LCD monitory s vyšší kvalitou zobrazení a lepším rozlišení. Ve svém hlavním „trading roomu“ na kanárských ostrovech mám také klasické velké LCD monitory a práce na nich je jednoznačně příjemnější hlavně kvůli jejich větší ploše. Ovšem na cesty mi toto řešení přijde jako velmi příjemný kompromis – stále mohu pracovat tak, jak jsem zvyklý a současně mě řešení při cestování nijak neomezuje ani svými rozměry ani váhou. Zatím jsem s monitorem pracoval spíše na kratších cestách, proto podrobnější zkušenosti s reálným dlouhodobějším intradenním obchodování skrz tuto sestavu podám příští rok.

    19.12.2012

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...