Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Poradna: Je mi 19, tradingu se věnuji 5 let, ale cítím se stále vyčerpanější

      


    Foto (c)iStockphoto.com/ shironosov &nbsp 

    Trading je činnost, které se může věnovat kdokoliv, bez ohledu na věk. Je proto pochopitelné, že si získává příznivce i mezi nejmladší generací. Ti mohou řešit své specifické problémy a otázky. Na jednu z obecnějších se podíváme v dnešním článku, který vznikl jak reakce na nedávno obdržený dotaz.

    Dotaz jsem dostal prostřednictvím svého profilu na Facebooku, což je prostředí kde se z principu pohybují ve většině spíše lidé, patřící k mladším ročníkům. Myslím, že jde o téma, které může být zajímavé i pro ostatní, proto tento příspěvek publikuji k širší diskuzi, samozřejmě včetně svých tipů, které následují pod dotazem:

    ----

    ... Jsem devatenáctiletý začínající trader. Ve třinácti jsem si přečetl „Bohatý táta, chudý táta“ od Kiyosakiho a začal snít svůj sen o finanční nezávislosti. Poté jsem „zaryl nos“ do obchodu obecně a v roce 2005 jsem narazil na finančníka. Nadchlo mě to, jak jinak. Po fázích euforie, hledání ideálních strategií, indikátorů a MM formulí jsem nakonec v roce 2009 skončil se sofistikovaným systémem Triple Screen. Celou tu dobu jsem backtestoval, paperoval a četl s vědomím, že budu moci začít nejdříve za pět let, což není krátká doba pro studium. Navíc, co si budem povídat, člověk má v těchto letech defakto neomezené množství času na své koníčky. Nicméně teď po pěti letech, mám pocit, že jsem se celou dobu flákal a o tradingu nevím zdaleka tolik, kolik jsem původně chtěl.

    Nechci se Vás ptát, jestli máte před domem Porshe nebo jestli se dá v tradingu vydělávat čím dál tím více. Chci se Vás zeptat jaký máte pocit, když odpoledne zavřete grafy a jdete se třeba projít.

    Já když se zvednu od paperu, tak jsem docela vyčerpaný z toho neustálého soustředění. Navíc mám pocit, že jsem naprosto mizerný, nevzdělaný a musím hned teď okamžitě projít screeny a poznámky z celé seance a najít chyby. Ty chyby vyhodnotit a závěry otestovat… a všechno „honem honem“, abych se po dalším paperování necítil jako looser. A to vše i přes to, že má papírová úspěšnost i equity je statisticky dobrá.

    Hlavní myšlenkou, která mě nadchla už při prvním přičichnutí k tradingu je především pracovní doba a finanční svoboda. Spíš než vydělávání závratných sum, mě láká mírně nadstandardní plat za čtyřhodinovou pracovní dobu. Když ale vezmu svoje pocity „honem honem“ po zavření grafu (a to ještě není live), tak vím, že bych dělal mnohem déle. Moje otázka tedy zní, jestli cítíte po zavření grafu klid a můžete se s pohodou věnovat rodině nebo jiným věcem. Trading je krom práce do jisté míry i koníčkem, ale nemůžu se zbavit dojmu, že každé čtyři hodiny tradingu musí být vykoupeny hodinami studia a testů.

    ----

    Věřím, že řada čtenářů přijde pod články s dalšími zajímavými zkušenostmi a podněty. Zde je několik mých postřehů:

    Za prvé musím vyjádřit uznání za schopnost udržet v takovém mladém věku pozornost k realizaci svého snu po dobu celých pěti let od 14 do 19 let. Myslím, že podobné odhodlání má málokdo a je to určitě silná deviza, která může člověka dovést k cíli.

    Co se samotné doby pěti let týče – osobně si nemyslím, že jde o nějaký extrém, za který by si člověk měl připadat „hloupě“ – obzvlášť v takovém věku. Pochopitelně velmi záleží, jak konkrétně byl daný čas strávený, ale mnoho lidí v mém okolí strávilo studiem trhů přibližně právě kolem 5ti let, než začali být profitabilní. Je to ale samozřejmě velmi individuální, stejně jako v jakémkoliv jiném řemesle.

    Co je dobré si uvědomit – trading není o žádných exaktních znalostech. Není možné se snažit všechno nejprve nastudovat a pochopit. Teoretických pouček, nástrojů a přístupů existuje doslova bezpočet, a člověk tak může strávit teoretickým studiem celý život. Trading je především o postupném získávání zkušeností prostřednictvím praxe. Myšlenky typu, že člověk nemá dostatečně nastudováno, je třeba hodit za hlavu. Naprosto stejné je to s pocitem „dokonalosti“ – věci nikdy nebudou vždy perfektní tak, jak bychom si přáli, ale i přesto můžeme slušně vydělávat. Pokud tazatel píše, že má navíc dobré paper výsledky, tak je vše na potenciálně dobré cestě. Určitě doporučuji zkonzultovat paper výsledky s někým zkušeným (protože bohužel realita je taková, že spousta začátečníků nedokáže své výsledky vůbec realisticky posoudit), a pokud bude vše vypadat v pořádku, je čas začít trhy osahávat živě (určitě prostřednictvím nějakých co nejlevnějších trhů). Zde malá odbočka – vše je psáno s přihlédnutím na věk tazatele. V případě, že s tradingem začínají obchodníci v běžném věku (14 let je opravdu extrém), tak je určitě potřeba začít trhy osahávat skrz živé obchodování podstatně dříve, než po pěti letech studia.

    V pořádku ale určitě není popisovaná vyčerpanost. Bohužel většina začínajících traderů si nechá obchodování přerůst přes hlavu a to bývá začátek konce. Jistě, zejména v začátcích je trading časově náročný a například intradenní obchodování určitě nejde napasovat do pár hodin týdně. Nicméně je třeba se věnovat nejen tradingu, ale také žít kvalitní život. Vyčerpanost přichází z monotónnosti, z frustrace, ze ztráty motivace. Vyčerpaný člověk navíc v tradingu nikdy nepřekročí svůj stín. Naopak odpočatý, pozitivně naladěný člověk může stejné práci věnovat zlomek času a dosahovat mnohem lepších výsledků. Toto mimochodem platí v libovolné životní fázi – od doby, co jsem se přestěhoval na Kanárské ostrovy se věnuji práci podstatně méně, ale s o to lepšími výsledky. Paradox, který v tradingu tak dobře vystihuje heslo „Obchoduj méně, vydělávej více“. Pokud je člověku devatenáct let, platí toto dvojnásob – měl by mít řadu dalších zájmů, které jej celkově nabíjejí a dělají mu v životě potěšení. Osobně bych tazateli asi nejvíc doporučil dát si teď „prázdniny“. Odpočinout si např. měsíc nebo dva od tradingu, zkusit si přečíst nějaké knihy o time-managementu, meditacích, věnovat se sportu, přátelům. Mnoho lidí je překvapeno, jak se ty největší problémy v tradingu dokáží „samy“ vyřešit tím, že si dáme trochu odstup, uvolníme se a můžeme získat na věci zase trochu jiný pohled.

    K dotazu, zda-li po uzavření grafů myslím na zrealizované obchody mohu říct, že naprosto nikoliv. Samozřejmě to neznamená, že bych o tradingu nepřemýšlel ve volných chvílích. Trading mě baví a neustále řeším různé výzvy, o kterých rád přemýšlím. Ale jde o pozitivní přemýšlení ve formě „budování nového projektu“. Určitě se nestresuji chybami, které jsem udělal, nebo obchody, které mně utekly. Co je dobré zdůraznit – člověk by neměl být na tradingu „závislý“. Je to prostě práce spojená s koníčkem, která se musí přizpůsobit mému stylu života, a rozhodně si tak dokážu udělat volno na úkor toho, že daný den neobchoduji a podobně.

    Prostě vše chce svůj čas a úsilí, pokud se člověk cítí vyčerpaný, je nejvyšší čas si odpočinout :)

    Obchoduje zde někdo v podobném věku jako tazatel? Podělte se o své zkušenosti.

    7.7.2010

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...