Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Obchodovat akcie nebo komodity?

    Z našeho bezplatného on-line kurzu Vyděláváme na burzovních trzích, který se zaměřuje na vysvětlení principů krátkodobých obchodů v akciových trzích, jsem tento týden dostal hned několik dotazů, jestli lze podobně obchodovat komodity.

    Akcie a futures kontrakty (komodity) mají sice drobná vlastní specifika, v zásadě jde ale o technicky velmi podobně obchodovatelné trhy. Systematické strategie, se kterými na Finančníkovi pracujeme, lze aplikovat jak na akcie, tak na futures.

    Některé strategie (například breakouty na akciových indexech) sám obchoduji s použitím akcií (resp. ETF, což je zjednodušeně řečeno akcie kopírující nějaký segment trhu či index) i využitím futures.

    Důležité

    Největší rozdíl mezi akciemi a komoditami je, z pohledu začínajícího obchodníka, v páce.

    Akcie se dají obchodovat s poměrně malou pákou. Při intradenním obchodování musíme mít u brokera alespoň 25 % hodnoty nakoupených akcií.

    Futures kontrakty (komodity) pracují s vysokou pákou. Pro kontrolu kontraktu o vysoké finanční hodnotě nám broker blokuje jen nepatrný margin.

    S komoditami tak lze na první pohled dělat teoreticky s malým kapitálem mnohem vyšší zhodnocení. Ale upřímně tomu tak není. Přílišné využívání vysoké páky vede matematicky k vysoké pravděpodobnosti neúspěchu (podrobněji to rozebírám v knize Od myšlenky k reálným obchodům).

    Rozumné obchodování futures kontraktů tak vyžaduje na startu mnohem vyšší kapitál než obchodování akcií. Což je mimo jiné i důvod, proč se na Finančníkovi více věnujeme právě systematickému obchodování akciových trhů.

    Pojďme si to ukázat na příkladu.

    Použiji akciový index S&P 500, který všichni známe a na kterém se dobře obchodují například různé intradenní breakout strategie.

    Index jako takový obchodovat napřímo nelze. Musíme použít buď futures kontrakt, opce nebo ETF (akcie).

    Nejmenší futures kontrakt pro obchodování S&P 500 je micro S&P 500 (zkratka MES), kde jeden bod má hodnotu 5 USD. Tj. tento kontrakt je 10x menší, než e-mini S&P 500 (zkratka ES), který mnoho začínajících traderů zkouší používat na malém účtu.

    Aktuálně se MES obchoduje za cenu cca 4 280. Jeden kontrakt má tak hodnotu 21 400 USD. Pro intradenní obchodování u Interactive Brokers stačí margin cca 900 USD – tedy na účtu nám stačí cca tisíc dolarů, abychom mohli otevřít kontrakt v hodnotě 21 400 USD. Samozřejmě lákavá propozice pro začínajícího obchodníka. Protože pokud trh povyroste o 1 % - tj. z 4 280 na 4 322,80, vydělali bychom na účtu 42,80 * 5 = 214 USD, pokud bychom měli na účtu původně tisíc dolarů, jde o zhodnocení 21,4 %, třeba za hodinu práce! (protože pohyb o 1 % v S&P 500 není vůbec neobvyklý).

    Denní graf trh S&P 500 s vyjádřenými procentuálními denními pohyby (High-Low). Trh se běžně hýbe o 1% denně a více.

    Denní graf trh S&P 500 s vyjádřenými procentuálními denními pohyby (High-Low). Trh se běžně hýbe o 1 % denně a více.

    Ale samozřejmě každá mince má dvě strany – v tomto případě je druhou stranou risk. Ten budeme chtít u aktivnějších strategií kontrolovat stop-lossem. Je otázkou, jak vysoký musí být. Někdo může tvrdit, že v trzích typu S&P 500 stačí stop-loss „pár ticků“. Podle mě to v dnešních trzích reálné není. Sám využívám většinou stop-lossy na základě volatility – čím vyšší volatilita, tím vyšší stop-loss. Například pracuji se stop-lossy typu 0,5*ATR (polovina běžného rozkmitu trhu). Pro zjednodušení článku řekněme, že stop-loss budeme odvozovat z procentuálního pohybu trhu a budeme pracovat s 0,5 % pohybu trhu. Při MES ceně 4 280 a stop-lossu 0,5 % bychom riskovali 21,4 bodu. Jeden bod má v MES hodnotu 5 dolarů, celkový risk je tedy 107 dolarů.

    A zde se dostáváme k tomu, že tolik nezáleží na tom, jak velkou páku nám broker dovolí využít. Ale jak vysoký risk je rozumný vůči stavu našeho účtu. Jak velký účet potřebujeme pro to, aby pro nás ztráta 107 USD byla přijatelná? Osobně u intradenních breakout strategií risku cca 0,2 % kapitálu na obchod, tj. sám bych potřeboval mít na účtu 53 500 dolarů (to může vypadat na první pohled jako vysoká částka na jeden kontrakt, ale pointa mého obchodování spočívá v tom, že kapitál využívá najednou více strategií obchodujících např. v jiném čase). Dokáži si představit hodně agresivní obchodníky, kteří budou riskovat 2 % na obchod, pak je potřeba na účtu  5 350 USD. To už je z mého pohledu pro intradenní obchodování extrémní risk, ale budiž.

    Tedy pro otevření obchodu nejmenšího obchodu v S&P 500 skrz futures potřebujeme 5 350 USD. Ovšem co se stane, pokud ztratíme například pětkrát po sobě naší hypotetickou částku 107 dolarů? Stav účtu by byl 4815 a další obchod s riskem 107 USD již představuje risk 2,2 % účtu. Jistě tušíte, kam mířím – s malý účtem ve futures nemáme skoro žádné možnosti v reálné škálovatelnosti kontraktů.  Nemůžeme obchodovat 0,5 kontraktů MES. Musíme obchodovat jeden nebo dva atd.

    Důležité

    S malým účtem ve futures nemáme skoro žádné možnosti v reálném škálování kontraktů, a tudíž s řízením risku. Na obchodování strategií v portfoliích lze rovnou zapomenout.

    Alternativou může být obchodování akcií.

    V případě S&P 500 (ticker SPY) se aktuálně nabízí za cenu 423,50 USD/akcii. Opět bychom riskovali stejný stop-loss 0,5 % a tedy pohyb 2,12 bodů. Aby byl risk srovnatelný s výpočtem MES, tedy risk ve výši 107 dolarů na obchod odpovídající 0,5 % trhu S&P 500, mohli bychom otevřít 50 shares tickeru SPY. Hodnota nakoupených akcií by byla 50 * 423,50 = 21 175 USD. Což je stále objem, který technicky půjde u Interactive Brokers intradenně s kapitálem 5 350 USD otevřít (pro intradenní obchodování akcií je poskytována čtyřnásobná páka).

    A jsme v zásadě u hlavního rozdílu práce s akciemi vs. futures u malých účtů.

    Tam, kde si obchodníci mohou dovolit otevřít 1 MES kontrakt, mohou pracovat s 50 shares v ETF (akcii). A práce s 50 shares, je z pohledu risk managementu, mnohem, mnohem flexibilnější. Při poklesu účtu mohu shares snižovat – obchodovat 49, 48 nebo 47 akcií. Při růstu účtu mohu pozice o drobné jednotky zvyšovat. Tento princip o to více vynikne při práci v portfoliích (tj. obchodování více trhů najednou), což je z mého pohledu základ úspěšného burzovního obchodování.

    Pokud s trhy začínáte, je z mé zkušenosti rozumnější dívat se kvůli efektivnějšímu risk managementu spíše na akciové trhy. Tak, jak to na Finančníkovi děláme. 

    P.S.: V článku jsem použil pro obchodování S&P 500 ticker SPY, který je v EU regulován a běžní retailoví obchodníci jej nemohou obchodovat. Nicméně vysvětlovaný princip je univerzální – jde o to, že s pozicemi v akciích je možné kapitál efektivněji dělit do menších dílků, rozkládat riziko do více systémů a riskovat stále přiměřenou část kapitálu.

    4.10.2023

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 1

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...