Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Petrovy lekce z mentoringu II – konzistentní zisky i v individuálním obchodování

    Intradenní obchodování není snadné, ale je naučitelné. To se mi potvrdilo při řadě mentoringů, ve kterých jsem na Finančníkovi předával zkušenosti s orderflow obchodováním. Jak jsem ukazoval v jednom z dřívějších článků, řada obchodníků je schopna pod dohledem velmi rychle dosáhnout konzistentní výkonnosti, aby ji pak v rámci samostatného obchodování nedokázala udržet. V čem je problém a jak pracovat na jeho odstranění?

    V zásadě se mi potvrzují závěry, které jsem před časem publikoval ve zmíněném článku. Pokud se věnuji určité skupině obchodníků dostatečně intenzivně, začne mít skupina v orderflow obchodování velmi konzistentní výsledky a je zisková prakticky na každotýdenní bázi. Taková výkonnost je samozřejmě z části možná i proto, že v intradenním obchodování pracujeme s menším počtem kontraktů a prostě se dokážeme pohybovat v prostoru, který není uchopitelný pro institucionální obchodníky pracující s mnohem většími objemy. Při malých účtech to ale vůbec nevadí.

    Nicméně problém nastává u řady traderů v okamžiku, kdy začnou obchodovat bez dohledu na vlastní pěst. Hodně dlouho jsem přemýšlel, v čem je ona zásadní výzva a dnes si ji již dovolím pojmenovat:

    Problém nastavení myšlení na správný cíl

    Jsou-li obchodníci mentorováni ve skupině, pracují s cílem nikoliv vydělávat peníze, ale plnit cíl, který jim byl zadán. To je vesměs nějaký realistický týdenní target vycházející z obchodované metodiky – v mém případě FIMS (viz pro mé studenty FIMS učební plán krok za krokem v on-line kurzu FIMS A-Z). Obchodníci v takovém případě nekladou důraz na jednotlivé obchody, ale mají nastavené myšlení na vyšší celek, za který jsou hodnoceni. Se splněnými týdenními targety pochopitelně přichází zisky.

    V případě individuálních obchodů publikovaných například v uzavřeném FIMS fóru je zřejmý posun k hodnocení jednotlivých vstupů. Ziskový obchod je dobrý, ztrátový špatný (a velmi často doprovázený komentářem, co se mělo udělat lépe). Tímto se pak obchodník ale posouvá postupně k tomu, že obchodování začíná vnímat jako schopnost odhadovat následný vývoj trhu. Ideálně s tím, že každý vstup by měl být ziskový (protože to pak potvrzuje vlastní genialitu, kterou v sobě všichni cítíme).

    Jenže tak obchodování reálně nefunguje. Stále je to hra dlouhodobých pravděpodobností a řízení rizika. Je potřeba činnost hodnotit v dlouhodobějším měřítku. A to je právě v intradenním obchodování pro začínající tradery velmi obtížné, neboť emoce jsou spjaty s každým konkrétním kliknutím myši. A toto je třeba odbourávat.

    Velký mentální posun dnes vidím u obchodníků, kteří se mnou komunikují například při vytváření automatizovaných strategií (AOS). Jistě, ty nejsou zdaleka tak ziskové, jako může být intradenní obchodování, ale lze ji obchodovat bez emocí, protože je zcela mechanická. A obchodníci najednou přicházejí na to, že přestože některé dny vypadají „špatně“ a strategie chytne ztráty, tak pak se najednou objeví jiný den zisk a equity poskočí vzhůru. Že celkové profity v tradingu nejsou tvořeny pouze zisky, ale jen nepatrnou převahou zisku nad ztrátami. A tuto převahu lze využít jen v momentě, kdy obchodujeme stále dokola na základě plánu a nevnášíme do něj emoce z jednotlivých vstupů, které mění systematické obchodování na zcela emotivní klikání.

    Toto je třeba se naučit i v intradenním obchodování.

    Je velmi důležité:

    Naučit se, že i den může končit ztrátou a je to naprosto v pořádku. Protože ztrátový den bude vykompenzován jiným ziskovým dnem.

    Pochopit, že i pro vysoké roční zhodnocení ve vyšších desítkách procent nemusíme obchodovat každý den a rozhodně ne každý obchod musí být ziskový.

    Z podobných pohledů jsou pak „absurdní“ screeny, které občas vídám. Vidím na nich třeba 10-20 obchodů za den jen proto, aby trader „dohnal ztrátu“. Ano, podobné taktiky možná fungují teoreticky na SIMu, ale garantuji vám, že v praxi toto není dobrá cesta. Zejména proto, že hlavním cílem intradenního obchodníka by mělo být nastavit mysl na co nejsystematičtější cestu, kdy prostě nehodnotíme naši výkonnost z pohledu jediného vstupu a ani jediného dne.

    Jeden z hlavních principů, které je třeba v obchodování rozvíjet, je náš „emocionální kapitál“, o kterém jsem psal například v článku O přechodu mezi simulovaným a živým obchodováním. Ten nám v praxi pomáhá překonávat ztrátová období, která neodmyslitelně patří k libovolnému stylu tradingu.

    S emocionálním kapitálem se dobře pracuje v momentě, kdy máme co nejvíce faktorů našeho obchodování pod kontrolou. V intradenním obchodování proto například ve zmíněném výukovém plánu doporučuji dlouho pracovat jen s prvními targety. Obchody exekvovat na základě dopředu naplánované hypotézy, neřídit je ve ztrátě a zbytečně se nestresovat výsledkem jednoho obchodu.

    NQobchod20170601.jpg
    Typická FIMS situace, která se mi i zpětně dobře identifikuje. IMD, pohlcený nákupní cluster. Vidím, že s runnerem jsem vystupoval do pohlcených prodejů. Vím, že při systematickém obchodování podobných situací bude přístup generovat profity a není třeba se stresovat. Například i tím, že na začátku dne byla v trhu prakticky neobchodovatelná volatilita a některé situace "utekly". Pamatujte na celkové roční zhodnocení – i podobný obchod vygeneroval 150 dolarů/kontrakt, což prostě vůbec není zanedbatelné s ohledem k potřebnému kapitálu! 

    Výsledky je dobré posuzovat až z delšího časového odstupu. Pokud máte problém z počátku ovládat své emoce, vůbec nemusí být špatné omezit počet obchodů na jeden až dva denně. 

    Na závěr ještě jedna důležitá poznámka. Při míření na dlouhodobé cíle se nenechte rozhodit tím, že jiní obchodníci třeba stejný den zobchodovali mnohem ziskověji. Jednak může jít o SIM obchodníky a za druhé každý má někdy lepší a někdy horší dny (se kterými se většina obchodníků moc nechlubí). Koncentrujte se jen na vlastní realistické cíle. Jako třeba při účasti v mentorované skupině – dělejte si vlastní hodnocení jednou týdně třeba o víkendu. Buďte na sebe přísní při vyhodnocování smysluplnosti vynaložených vstupů. Zasazujte výsledky do kontextu ještě delších časových období a teprve v jejich rámci se hodnoťte.

    18.6.2017

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...