Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Procvičujeme obchodní systém FinWin (3): Vyhodnocení FDAX

    Doufám, že každý, kdo to myslí s tradingem vážně, sednul včera ke grafům a dle zadání provedl jednoduchý domácí úkol se systémem FinWin. Pojďme se tedy dnes podívat na slíbené pokračování - mého komentáře toho, jak a proč vidím konkrétní den já.

    Takže, žádné zbytečné zdržování - jako vždy jsem do grafu vyznačil veškeré zajímavé situace z mého vlastního pohledu. Pojďme si nyní tyto situace okomentovat jednu po druhé.

    FinWin-FDAX-Vyhodnoceni.jpg

    Obchod 1

    Optimální situace, ukázkový pattern. Krátce po otevření nám trh nabídnul krásný pattern FinWin 0/v s odrazem od EMA34 a vstupem v 9:03. Pokud se kouknete na strukturu swingů ještě před otevřením trhů (zde se to do obrázku už nevešlo, struktura je dobře vidět na obrázku ve včerejším zadání), je pro long obchod naprosto optimální, potenciál k HOD více než dobrý. Není o čem váhat.

    Obchod 2

    Další podobný signál nastal v 9:21. Signál FinWin 0/v s odrazem od EMA34. Trochu zrádně se může zdát velikost vstupní svíčky - nechť si každý udělá své vlastní statistické testy, jak nebezpečná velká vstupní svíčka pro jeho obchody může být. Já si svou práci v tomto ohledu na trhu TF již udělal a takovýto signál i přes velikost vstupní svíčky by byl pro mě naprosto v pořádku. Nehledě na miniaturní double bottom, ze kterého se trh "odráží". Potenciál k HOD není největší, pokud by trh dosáhnul HOD, rychle bych zmenšoval SL alespoň na polovinu. Tento případ ale nenastal, výstupní signál přišel spolu s korekcí dříve, než trh stačil udělat nové HOD.

    Krátce po tomto obchodě (v 9:27) nastala další situace v podobě signálu FinWin 2v, avšak na mém grafu by musel být vstup úplně na HOD - nic pro mě. Žádný validní obchod.

    Následovalo vyčerpání trhu a obrat, s chvilkovou stagnací kolem EMA204 (vyznačeno žlutě jako bod A), což je situace, ve které stojíme výrazně stranou, protože trh hledá svůj další směr - a my v něm tedy s našimi trendovými patterny nemáme co pohledávat.

    Obchod 3

    Další obchod přišel až v 10:43 a zde jsem situaci červeně zakroužkoval, protože bych se u ní rád trochu pozastavil.

    Tato situace není snadná. Pokud bych na předchozí pohyb hleděl jako na určité mikro-swingy, situace nehovoří tak úplně v náš prospěch. Na druhou stranu, odraz od EMA34 zde je, potenciál k LOD také, vše na mě působí jako ukončená korekce, nemám příliš důvodů se domnívat, proč by se trh nemohl pokusit znovu zaútočit na své LOD, obzvláště pokud bych na situaci hleděl v kombinaci s flipem od předchozího LOD v 10:16. Prostě vše vypadá ok.

    Tak trochu problém je ale také se samotnou vstupní svíčkou, která je inside svíčkou předchozí zelené svíčky v 10:42. Na inside svíčkách, nebo reversních svíčkách a doji, zásadně nevstupuji (maximálně jsem čas od času ochoten maximálně vstoupit na nějaké doji). Situaci bych zde tedy řešil tak, že bych umístil vstupní STOP SELL příkaz jeden tick pod low zelené úsečky v 10:42. Krátce na to bychom byli exekuování, v obchodě bychom bohužel nesetrvali, trh nedokázal znovu dojít ke svému LOD.

    Následovala opravdu ošklivá chopová situace, kterou jsem vyznačil žlutě pod písmenem B. Po celou tuto dobu nemáme v trhu co pohledávat - platí všechna naše pravidla chopu, která jsme se učili v emini I a emini II a držíme se stranou.

    Obchod 4

    Poslední obchodovatelná situace přichází v 11:42. Validní signál FinWin 0/v s odrazem od EMA34 a průrazem S/R úrovně (kanálu) dává naději, že je chop u konce a trh se znovu pokusí pokračovat ve svém downtrendu (a znovu zaútočit na své LOD). Bohužel to byl "planý poplach" - opět se tak nestalo. Níkdo z nás však neumí číst budoucnost, takže nikdy dopředu nemůžeme vědět, co nastane! Zrovna tak trh mohl pokračovat směrem dolů, udělat nové low a my mohli vystoupit se ziskem. Opak je bohužel pravdou - zvykejte si! Trading není o tom vyhrávat pořád, trading je o tom vyhrávat občas - a pokud možno na konci měsíce vydělat nějaké peníze. Situací jako je tato budete mít mnoho.

    Tím jsme tedy vyčerpali dnešní den- 4 obchody za jedno dopoledne je myslím až-až. Výsledkem je jeden profit, jedna ztráta a 2x B/E (break-even, tj. nulový výsledek). Všimněte si také, že náš denní profit "udělal" jediný obchod. I to je poměrně běžný jev, na který je třeba si zvykat. Říká se, že 80% profitů vytváří jen 20% obchodů. Takto nějak to vypadá v praxi.

    Zde ještě zápis jednotlivých obchodů:

    excel-vyhodnoceni-FDAX-may2012.jpg

    Obchod pro studenty emini II

    A stejně, jako minule, i dnes přidávám jednu výrazně pokročilejší situaci pro absolventy emini II. Situaci opět najdete popsanou v diskuzi emini II (pokud jsem ještě situaci nevložil, pak zřejmě je brzy ráno a já ještě spím - vložím, jakmile vstanu).

    Závěrem

    I když není FDAX "můj" trh, principy obchodování jsou stále stejné - mění se především prvky související spíše s money-managementem (už z tohoto příkladu je například jasné, že u trhu FDAX je nutné počítat s podstatně většími stop-lossy, atd). FDAX je na druhou stranu ale i trh, kde se dají vydělávat solidní peníze. Je to však již trh pro zkušenější a otrlejší obchodníky, občas umí být pěkně divoký a rychlý. Určitě je však zajímavou alternativou pro agresivnější obchodní povahy (s adekvátním účtem), které hledají trhy pro dopolední obchodování našeho času.

    14.5.2012

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...