Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Vystupujete dříve, než na stop-lossu? Zkuste pomůcku "stress-factor test".

    Minulý týden jsem dostal dotaz od jistého začínajícího tradera, jehož problémem je , že nevydrží pohled na trh blížící se ke stop-lossu a často vystoupí dříve, přitom nezřídka se trh opět otočí a pokračuje jeho původním směrem. Dotaz zněl, zda na toto existuje nějaká psychologická pomůcka. Dobrá zpráva je, že ano!

      


    Foto (c)iStockphoto.com/MattoMatteo &nbsp 

    Samozřejmě se nejdná o zaručenou pomůcku - v tradingu není nic zaručené - ale jsem si docela jistý, že řadě obchodníků může pomoci. Dokonce může pomoci i těm, kteří s podobným problémem nebojují a přesto by rádi trochu více psychologického komfortu v obchodování. Proto bych se dnes rád o tuto jednoduchou pomůcku podělil.

    Tuto pomůcku jsem začal sám používat poměrně brzy v rámci vlastního obchodování. Osobně nejsem typ, který by s problémem popsaným výše bojoval, ale samozřejmě jako každý trader, i já zrovna nemiluji pohled na trh blížící se k mému stop-lossu, byť je to realita, na kterou je třeba se připravit a se kterou se každý musí smířit. Pomůcku jsem nazval stress-factor test a v podstatě se nejedná o nic složitého - jako vždy jde jen o zpracování trochy čísel do podoby jednoduché statistiky.

    Vycházím z toho, že čím více jde trh proti nám, tj. blíže k našemu stop-lossu, tím více se zvedá hladina stresu v našem těle (proto také název "stress-factor test") a tím větší pravděpodobnost, že uděláme něco neracionálního - právě pod vlivem stresu. Podobný stres se nedá bohužel jednoduše "vypnout", ale je možné jej do jisté míry zmírnit, pokud se na něj dokážeme připravit: člověk je obecně nejvíce stresován z neznámého, pokud však existuje způsob, jak se se situací předem trochu blíže seznámit, pak je možné stres výrazně snížit (daná věc se stane pro člověka méně neznámou a tudíž méně stresující). Jak se tedy lépe připravit na fakt, že trhy jdou často proti nám, než se záhy rozjedou našim domnělým směrem? Jak udělat tuto situaci více "známou" pro náš mozek? Stačí nám k tomu jednoduchá tabulka v Excelu, ve které si spočítáme distribuci protipohybů v rámci našich obchodů. V Excelu je možné podobné statistiky dělat velmi jednoduše - pokud nejste v Excelu zběhlí, doporučuji vám požádat nějakého studenta nebo někoho v okolí, kdo práci v Excelu zvládá (osobně jsem přesvědčený, že práce v Excelu je naprostý základ pro každého, kdo to s tradingem myslím vážně).

    Takže, jak by taková tabulka měla vypadat a jak s ní konkrétně pracovat? Pojďme rovnou ke konkrétnímu příkladu, ze kterého by mělo být vše jasné.

    Řekněme, že máte backtest (nebo deník s reálnými obchody) systému na vzorku 500 obchodů na trhu e-mini Russell 2000.. Z tohoto vzorku vychází, že 233 obchodů bylo ztrátových (47%) a 267 obchodů ziskových (53%) a to s použitím stop-lossu 150 USD. Nyní se potřebujete lépe připravit na (živé) obchodování a svému mozku dát jasnější instrukce o tom, co můžeme očekávat, na co se připravit a jak tedy snížit stres v těle (tím, že budeme lépe vědět, co nás může čekat). S pomocí jednoduchých funkcí v Excelu si tedy uděláme jednoduché četnostní tabulky.

    Tabulka bude mít 3 sloupce. Do prvního sloupce si vypíšeme hodnoty 10-150 a to po násobku, který se vztahuje k vašemu konkrétnímu trhu. Například trh e-mini Russell 2000 se hýbe po 10 USD, což znamená, že v případě tohoto trhu použijeme hodnoty 10-150 zvyšující se vždy o 10. Tento sloupec prezentuje veškeré možné varianty otevřené ztráty až k našemu stop-lossu: během života daného obchodu se můžeme dostat do otevřené ztráty -10 až -140 USD, po té již následuje stop-loss.

    Do druhého sloupce si necháme z našeho obchodního deníku na základě zapsaných hodnot MAE spočítat veškeré množství obchodů vztahující se k dané otevřené ztrátě. Tj. například do prvního řádku napíšete počet obchodů, které mají MAE maximálně 10 USD (v Excelu tohoto počtu docílíte velmi jednoduše s pomocí funkce COUNTIF).

    Do třetího sloupce si necháte vše přepočítat na procenta. Tím jste hotovi. Tabulky si ideálně takto připravte dvě - jednu zahrnující všechny obchodu, druhou zahrnující jen ziskové obchody.

    Vaše dvě tabulky by tedy měly vypadat zhruba takto:

    Nyní, co nám tato tabulka říká?

    V prvé řadě - pokud se podíváme na modrou tabulku, která zahrnuje veškeré obchody, tak vidíme, že máme nadpoloviční pravděpodobnost, že se trh přiblíží velmi těsně k našemu stop-lossu. V 60% případů tak blízko, jako je 120 USD. Pokud se koukneme v tabulce ještě trochu výše, pak vidíme, že například 3/4 všech obchodů udělají protipohyb alespoň 70 USD. Obchodník se tedy musí připravit na to, že existuje téměř "jistota", že trh půjde proti němu alespoň 60-70 USD. Pokud má k dispozici takovouto tabulku, nemusí být u podobných protipohybů již tak stresován, neboť jasně vidí, že systém má zkrátka a dobře takovouto charakteristiku a že protipohyb 70 USD ještě neznamená nic hrozného a už vůbec neznamená, že by měl obchod skončit ztrátou - stále jsou výrazné šance na naší straně, že obchod bude nakonec profit. Tím se může lépe připravit na případný stres a svému mozku dát jasnější informace o tom, co se bude zřejmě dít.

    Pokud se koukneme na tabulku vpravo, vidíme statistickou distribuci protipohybů pouze v rámci ziskových obchodů. Tato tabulka je možná ještě zajímavější. Jasně nám totiž například ukazuje, že je nadpoloviční pravděpodobnost, že ziskový obchod půjde alespoň 100 USD do otevřené ztráty. Umím si představit, že u řady obchodníků může být psychologický bod kolem hodnoty 100 USD. T.j. řada obchodníků začíná pociťovat opravdu vysoký faktor stresu právě v momentě, kdy se otevřená ztráta dostane k této hodnotě. A právě podobná tabulka nyní může fungovat jako výrazný uklidňující element: z tabulky vpravo je totiž zřejmé, že ziskové obchody se takto hluboko ke stop-lossu skutečně často vypraví a tudíž není třeba důvod k panice - ještě vůbec není jisté, že trh skončí ve ztrátě. Ba naopak, dalo by se říci, že je skoro "jisté", že ziskové obchody se k této hodnotě (nebo velmi blízké) v rámci otevřené ztráty podívají. Už od samotného začátku se tedy můžeme díky podobné statistice na podobné případy připravit; zkrátka a dobře v momentě, kdy vstoupíme do obchodu, si hned řekneme, že trh půjde zcela určitě do otevřené ztráty alespoň 100 USD a na tuto možnost se připravíme. Pokud náhodou nenastane, můžeme to brát jako příjemné překvapení. Pokud nastane, jsme na ni připraveni a víme, že takto se zkrátka a dobře ziskové obchody chovají a že stále ještě existují solidní šance na profit. Náš mozek má jasnější a přesnější informace, které snižují hladinu stresu z absolutního neznáma.

    Samozřejmě, tato metoda psychologické pomůcky není univerzální a zřejmě nebude vyhovovat každému - v tradingu platí, že nic není dogma a každému vyhovuje něco jiného. Rozhodně ale stojí za pokus si alespoň podobné statistiky udělat. Čím více o svém systému víte, tím lépe se můžete připravit na jeho živé obchodování.

    Podobné statistiky je možné rozpracovávat ještě dále - například distribucí protipohybů v rámci času. Tj. můžeme sledovat, jaké protipohyby jsou obvyklé X dnů nebo minut od momentu vstupu. Následně pak můžeme vidět, že například kritických bývá prvních 7 minut od vstupu do obchodu a tak se připravit na to, že prvních 7 minut bude například lepší jít si uvařit kávu. Fantazii se v tomto ohledu meze nekladou - je již na každém, zda shledá podobné statistiky pro sebe účinné a do jaké míry si je sám zpracuje. Technika je samozřejmě univerzální jak pro intradenní, tak pro poziční obchodování a je možné ji aplikovat na jakékoliv trhy a instrumenty.

    24.10.2010

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...