Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Jak vypadá návštěva v brokerském domě (reportáž)

    I když se právě nacházíme v Las Vegas na setkání Woodieho, dnešní článek přeci jenom věnujeme ještě naší návštěvě v Chicagu. Konkrétně se podíváme do brokerského domu.

    Brokerských domů naleznete v Chicagu bezpočet. Sídlí zde totiž většina těch nejlepších a největších brokerských jmen. Naleznete zde sídlo PFG, Charles Schwab a mnoho dalších. Některé z nich sídlí přímo v budově burzy CBOT – to se týká i společnosti, kterou jsme zde navštívili my.

    Naše návštěva vedla do společnosti Striker Securities (sídlící na burze CBOT) a to proto, protože sami skrze Striker pozičně obchodujeme. Využili jsme tedy konečně možnost osobně se setkat s našim osobním brokerem Martinem (který je Čech a v Chicagu žije a pracuje už několik let) a nechali se provést celým brokerským domem. Měli jsme však možnost navštívit i další brokerské domy, pokusím se tedy popsat jak obecně to v takových brokerských domech v Chicagu funguje.

    První věc, která nás prakticky ve všech brokerských domech zaujala, byla naprostá uvolněnost. Žádné těsné obleky působící dobře na efekt, ale často jen trička a džíny. Většina zaměstnanců všech navštívených brokerských domů působila relaxovaně, klidně a pohodově. Kanceláře vypadaly jak si asi umíte sami představit – řada monitorů s nekonečným množstvím grafů, plazma s aktuálními finančními zprávami v pozadí atd. Větší důraz než na počet monitorů na stolech se tu však klade na dokonalou komunikaci mezi burzou a zákazníky. Proto například u společnosti Striker naleznete samostatnou linku přímo na obchodní parket, s možností okamžitě kontaktovat své lidi, pokud by došlo k jakékoliv nečekané situaci. Obdobné linky samozřejmě mají i další brokerské společnosti. Ty, které sídlí přímo v budově burzy CBOT mají samozřejmě možnost i okamžitého řešení dané situace přímo na obchodním parketu. Samozřejmostí jsou záložní servery a podobné věci – vše musí běžet neustále hladce a bez problémů.

    Brokerské domy lze celkově rozdělit na dvě skupiny – velké a menší. Osobně se mi více líbily menší, neboť jejich přístup k zákazníkům je skutečně téměř rodinný. U našeho brokera jsme se po pár minutách cítili jako v jedné velké rodině, kde pro nás udělají co nám na očích uvidí. Obdobná vstřícnost samozřejmě byla i v dalších domech, avšak v těch větších, jako například PFG už více cítíte chod „velkého kolosu“ a nikdo si tu už na vás neudělá tolik času, jako v těch menších.

    Mnoho brokerských domů zaměstnává též různé množství analytiků. Kromě exekucí tedy můžete dostat i další věci – jako například aktuální nezávislé pohledy na trhy, komentáře, názory. Některé domy pak navíc nabízí i specializace na různá další odvětví – například náš broker se ve velké míře specializuje na automatické obchodní systémy, ale dobrou službu nám díky přímému kontaktu na obchodní parket dokáže obstarat i při obchodování spreadů.

    Samostatnou kapitolou je obchodování elektronických trhů. Toto odvětví zde kvete ve velkém a v případě intradenního obchodování elektronických trhů je naopak často lepší sáhnout po velkém brokerském domu.

    Osobně bych si přál, aby jednou nastala doba, kdy se i v Čechách budete cítit jak v brokerských domech v USA: ne jako zákazník, kterého je třeba přes nejrůznější poplatky oškubat o peníze, ale jako člen rodiny, kterému chtějí všichni za jeho peníze pomoci.

    Pohled do brokerského domu. Část týmu.

    Náš broker Martin Lembák.

    Petr a Martin konzultují automatické obchodní systémy.

    30.10.2006

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...