Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Základní nástroj pro vylepšení profitability tradera? Zvládnutí supportů a resistencí.

    Support a resistance úrovním jsme věnovali na Finančníkovi celou kapitolu našeho on-line komoditního manuálu. Jde o zásadní místa v grafu, která nám, coby diskrečním traderům, pomáhají vnímat chaotické a náhodné pohyby trhů s určitým řádem.

    Support je v grafu takovou oblastí, kde kupující odmítli prodávat za nižší cenu a graf se „zasekl“ na určité hodnotě, od které se mohl odrazit nebo ji po určité době prorazit.

    Resistance je oblast opačná – nakupující odmítli nakupovat za vyšší cenu a graf tak přestal růst – vytvořil dlouhodobější nebo jen krátkodobý „strop“.

    Oblasti supportů a resistancí nám tak poskytují mapu o tom, kde v minulosti měli obchodníci problém s tím, aby cena volně rostla nebo klesala. S/R oblasti tedy mapují oblast nabídky a poptávky, na které je trading postaven.

    Pochopitelně, že S/R úrovně představují oblasti v minulosti a historii lze v grafu analyzovat velmi snadno. Jak tedy použít S/R úrovně pro obchodování budoucích situací? Jednoduše – stačí vycházet ze základních vlastností těchto úrovní:

    A) S/R úrovně mají tendeci se v grafu opakovat. Tam kde měl trh historicky problém s určitou cenovou úrovní, lze podobnou situaci s velkou pravděpodobností očekávat i v budoucnu. Cenu v grafu tvoří obchodníci a ti si dobře pamatují místa, která pro ně v minulosti znamenala určitý problém.

    B) Supporty mají tendenci se měnit do Resistancí a naopak. Jednoduše řečeno, pokud nějaká cenová hladina znamenala v trhu problém, trh s ní může mít problém ať se k ní přibližuje shora nebo zdola – viz ukázka.

    C) S/R oblasti mají různou pevnost – čím více dotyků ceny na určitou cenovou hodnotu a čím je S/R výraznější na vyšším timeframe, tím je obecněji oblast pevnější.

    S/R oblasti můžeme v tradingu využít hned několika způsoby:

    Odražení ceny od historické S/R oblasti
    Coby tradeři můžeme spekulovat na odražení ceny od historické S/R oblasti. To je velmi silná taktika a doporučuji se této oblasti detailněji věnovat. Odražení může mít různé formy – může jít například o variace formace double-top, či double-bottom. Jednoduše řešeno, trh vytvořil na určité oblasti např. support, poté se od něj odrazil a nyní k němu směřuje znovu – budeme-li spekulovat na odražení, spekulujeme na vznikající formaci double-bottom (dvojité dno):

    support-resistance1.gif, 6,5kB

    Formacím double-top a double-bottom jsme se věnovali nedávno v článku Formace dvojitý vrchol a dvojité dno prakticky v intradenním obchodování - 1

    Sám velmi rád spekuluji na změnu supportu v resistenci a obráceně. Na internetu jsem tuto oblast, kdy si support vyměňuje roli s resistencí nalezl ohromné množství pojmenování podle toho, kdo danou techniku vysvětluje. Velmi oblíbený je pojem „flip“, v diskuzi na Finančníkovi se hodně objevuje pojem „role reversal“.

    Jde o situaci, kdy trh vytvořil např. support, posléze jej prorazil a zkouší oblast otestovat „zespodu“ – tvoří tedy resistenci:

    support-resistance2.gif, 8,9kB

    Naznačená oblast tvoří velmi silné vodítko pro profitabilní obchodování v libovolném trhu a na libovolném timeframe (já ji obchoduji v emini komoditních trzích v rámci intradenního obchodování). Pochopitelně to neznamená, že by se cena v bodě 2) musela vždy otáčet. Ale máme místo, které s vysokou pravděpodobností může nabídnout zajímavý vstup do trhu. Sám pak v tomto místě používám pro vstup určitý vhodný pattern (některý z patternu Finwinu) a tímto způsobem lze jednoduše filtrovat velmi úspěšně vstupy se solidní pravděpodobností a současně vstupy, ve kterých si vystačíme s poměrně malým stop-lossem.

    Výměnu supportů / resistencí lze vhodně využít i při obchodování double-top / double-bottom formací. Osobně obchoduji např. ryze protitrendové DT/DB tak, že čekám, zda-li trh otestuje prostřední korekci formace:

    support-resistance3.gif, 8,9kB

    Samozřejmě to neznamená, že by trh musel udělat podobnou korekci k předchozí S/R úrovni v každém pohybu. Naopak, bude spousta pohybů, které žádné korekce vytvářet nebudou. Nicméně naznačené oblasti představují podstatné vodítko pro výběr obchodů s vysokou pravděpodobností na úspěch a mj. představují dobrý způsob, jak krotit problém zvaný přeobchodování.

    Proražení ceny historické S/R oblasti
    Pochopitelně, že lze spekulovat také na proražení S/R úrovní. Nicméně z mé zkušenosti je výrazně snazší vnímat S/R oblasti jako úrovně, které cenu „drží“ a spekulovat s pomocí druhotných vstupních patternů na odražení od této úrovně.

    S/R úrovně jako oblast pro výběr profitů
    S/R úrovně sleduji i na vyšším timeframe, kde si zakresluji ty nejdůležitější, které používám pro plánování obchodů a především pro výstupy z pozic. Hlavní S/R úrovně v ohromném množství případů zabrzdí cenový pohyb a způsobí korekci (pokud ne vysloveně odražení ceny). Pokud plánuji vstup do obchodu, vždy sleduji kde se nachází nejbližší silná S/R úroveň a zkoumám, zda-li mi graf nabízí dostatečný prostor pro inkasování profitu (nejméně plánuji vždy 3x větší profit než riskuji). Jsem-li v otevřené pozici, většinou na hlavní S/R úroveň v grafu umisťuji svůj profit target.

    Shrnutí

    S/R úrovně představují to nejzákladnější vodítko, které může tradera posunout k ziskovému tradingu. Práce se S/R úrovněmi je ovlivněna dalšími vodítky, které lze jen těžko shrnout do článku – S/R úrovně je proto třeba v grafu nasledovat, tj. pravidelně si je zakreslovat a vyhodnocovat, a to nejméně několik týdnů, ideálně v reálném čase. Osobně si příliš nedokáži představit obchodovat bez toho, aniž bych S/R úrovně v grafu sledoval, a proto doporučuji každému se této oblasti věnovat. Základní princip práce s úrovněmi jsem ukázal v článku, příště si ukážeme konkrétní příklady situací v trzích.

    10.12.2008

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 1

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...