Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Trading na cestách

    V momentě, kdy čtete tento článek, začínám svou doposud nejdelší cestu po Asii. Tentokrát jsme se s manželkou rozhodli vypravit na necelé 3 měsíce. Plánem cesty je postupně navštívit řadu zemí, jako Malajsie, Thajsko, Borneo, Brunei, Taiwan, Kambodžu, nebo Barmu. Jak takové cesty probíhají z pohledu tradingu? A jak se trader na takovou cestu připravuje?

    Příprava

    thajsko1.jpgKonektivita a pořádný notebook jsou na cestách základ. Jako první věc jsem tedy vyměnil baterie ve svém starším (ale stále perfektně fungujícím a lehkém) Lenovo X301, nyní jsem schopen fungovat s novými bateriemi opět až 8 hodin bez připojení k elektrické síti. Pro jistotu jsem si na cestu připravil i USB klíč se zálohou všech důležitých aplikací a souborů a programem pro vzdálené spuštění plochy, abych se byl schopen přihlásit ke svému serveru i z jakékoliv kavárny. Připraven jsem i na verzi, že by se porouchal nebo by mně byl notebook odcizen. Disk mám řádně kryptovaný a v případě potřeby náhrady zakoupím ihned nový notebook, data stáhnu z USB nebo cloudu, kde mám vše zálohované.

    Ještě důkladněji jsem si na cesty připravil mobilní telefon. Zakoupil jsem nový iPhone 4S (můj starší iPhone už měl také slabší výdrž baterie, u nového iPhone došlo ke zlepšení a naštěstí nepatřím k uživatelům, kteří u tohoto modelu reportují slabou výdrž baterie) a rovněž v prvé řadě připravil aplikaci pro vzdálené připojení k serveru a aplikace pro mobilní přístup k většině mých účtů (především InteractiveBrokers a TOS). V případě nouze není pro mě problém provést důležité úkony přímo z obrazovky iPhone. Pro datový přenos první dny využiji roaming, ale samozřejmě se jako jednu z prvních věcí pokusím přímo na místě zakoupit lokální SIM a snížit ceny za připojení mobilních dat na minimum. Další výhoda iPhone 4S je také možnost proměnit telefon na wifi hotspot, takže není problém následně připojit k datovému toku i notebook.

    Do telefonu jsem si také stáhnul aplikaci s obrovským seznamem wifi hotspotů po celém světě. Také hotely jsem v prvé řadě bookoval dle dostupnosti internetu. Z pohledu konektivity jsem se tedy vše pokusil nastavit tak, abych měl výpadky v přístupu k internetu skutečně minimální.

    Daytrading

    Cestování po Asii se ukázalo jako nevděčné pro diskréční intradenní obchodování a to z důvodů časového posunu. V podstatě bych musel k trhům usednout ve 22 hodin tamního času, což znamená obchodovat již s vysokým stupněm únavy. Takové obchodování vidím jako značně riskantní, pozornost už bude minimální a pravděpodobnost chybovosti značná. Řešení by bylo obchodovat evropské trhy a jejich dopolední seance, což by vycházelo někdy na 14-15 hodinu lokálního času. To už je přijatelné, ale jednak nemám svůj obchodní styl se systémem FinWin pro evropské trhy natrénovaný (můj trh je e-mini Russell 2000) a za další chceme hodně cestovat, ne sedět u počítače. Proto jsem se rozhodnul na celé 3 měsíce diskréční daytrading vypustit a své příjmy z tradingu nechat pouze na automatických obchodních strategiích a opcích. V rámci opcí bude občas nutné na chvilku vstát kolem 4 hodiny ranní tamního času a překontrolovat uzavření trhů v US, to ale už nevidím jako výrazný problém, protože primárně si nastavím různé alerty a vstávat budu skutečně jen v případě, že bude důvod. Veškeré alerty z TOS mám nastavené tak, aby se přeposílaly přímo na můj mobilní telefon.

    Automatické obchodování

    Aktuální dovolenou tedy budu odkázaný pouze na mé automatické strategie a bud se tak moci poprvé těšit z luxusu toho, že můžete cestovat a peníze za vás pracují samy.

    Aby však řádně pracovaly a eliminovala se případná technická nepříjemná překvapení (nic neobvyklého), snažil jsem se strukturu a organizaci mých "money-robotů" promyslet co nejlépe.

    V prvé řadě mám své automaty rozložené celkem mezi 3 počítače a 3 různé brokery. O první třetinu strategií se mně stará můj kamarád Martin Lembák ve společnosti Striker. Nad strategiemi mám tedy přímo živý dohled. Toto řešení jsem zvolil už minulý rok, během 3 týdenní cesty po Laosu a Vietnamu (v Laosu mně dokonce nefungoval roaming od Vodafone) a vše fungovalo bez problémů, s naprostou spokojeností.

    Druhou třetinu nechávám běžet na svém vlastním serveru v platformě TradeStation, se kterou mám zatím z tohoto pohledu nejlepší zkušenosti. K serveru se mohu kdykoliv přihlásit i skrze mobilní telefon.

    Třetí portfolio běží na dedikovaném serveru, kde mám napojenou MultiCharts na účet InteractiveBrokers.

    Tímto způsobem jsem tedy ochráněný proti případnému nechtěnému technickému problému určitého brokera nebo určitého počítače. Vždy bude v ohrožení pouze 1/3 mého celkového portfolia, což je pro mě přijatelné. Navíc zde hovořím skutečně o nepředvídatelných událostech, daleko pravděpodobnější je, že vše pojede bez problémů, jako doposud.

    Na jednom ze serverů zrovna tak budou běžet mé statistické arbitráže, kde mám opět celé řešení udělané tak, aby jakákoliv nekonzistence nebo závada byla okamžitě reportována na můj mobilní telefon. Výhoda serverových řešení je mimo jiné i v tom, že kvalitní poskytovatelé těchto služeb používají i záložní zdroje a záložní internet. Za 2 roky provozu serveru jsem u svého poskytovatele neměl jediný problém, ani jediný výpadek.

    Celá tato "infrastruktura" mě samozřejmě stojí peníze, ale jsou to nezbytné náklady k tomu, aby člověk neriskoval, že ve finále přijde o mnohem více. Další výhoda serverového řešení je, že můžu neustále nechat běžet genetické algoritmy a hledat nové strategie. Což je přesně to, co mám v plánu. Můj server je sice postavený na starším procesoru i7-860, ale pro genetické hledání strategií je počítač dostatečný. Navíc budu na dovolené, takže na výsledky nespěchám, je mně jedno, že jednotlivá hledání poběží i týden. V principu mně jde jen o to, abych mohl s minimem námahy získávat nové koncepty strategií i během cestování. Kvalitní technika je důležitou součástí mé práce, proto jí chci využívat na 110%.

    Jak tedy vidíte, skutečně jsem se snažil neponechat nic náhodě a pevně tedy věřím, že ve zdraví přežijeme nejenom samotnou cestu, ale i občasné dny, kdy budou muset být mé servery bez případného jakéhokoliv dohledu.

    11.12.2011

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...