Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Jak vyhrát válku jménem trading

    Trading je boj. Je to válka býků a medvědů. Je to válka zkušených a amatérů, zasvěcených a lehkovážných, velkých fondů a drobných spekulantů. Je to válka na kterou se musíme připravit, chceme-li vyhrát. Přitom vyhrát rozhodně můžeme.

    I válka má svá pravidla. Musíme taktizovat a studovat nepřítele. Musíme přemýšlet a hrát chytře, chceme-li přežít. Musíme umět tvořit nejenom útok, ale také obranu. Přemýšlet o každém dalším tahu, hledat drobné výhody a vést řadu drobných bitev s tím, že jich mnoho prohrajeme – a přesto můžeme vyhrát celou válku.
    Pokud jste se právě rozhodli stát tradery, připravte se na boj. Aktivujte vojenskou disciplínu, osvěžte své dovednosti taktizovat. Zapojte své buňky a najděte odvahu pustit se do boje. Zde je několik hlavních otázek, které si musíte neustále klást. Jde o peníze – takže je to jako by šlo o život.

    1. Kdo je váš nepřítel?

    Amatéři si často myslí, že jejich nepřátelé v trzích jsou „velké peníze“. Fondy, které disponují miliardovým kapitálem a bohatí lidé, kteří si mohou platit nejlepší analytiky světa. Jenomže to je jeden z největších omylů – s těmi vy nikdy nebojujete. Jejich boj je na jiné úrovni a má zcela jiná pravidla. Umístit do trhu miliony dolarů je jako nepozorovaně přepravit přes řeku miliony tanků. A to musíte dělat dlouho, nenápadně, skrytě. Velké fondy mají zcela jiné starosti, než drobný trader. Jejich koncentrace musí být pouze na velmi dlouhodobé obchody, neboť své pozice budují klidně i celé týdny až měsíce! Denní grafy je často nezajímají – minimálně ne v takovém měřítku, jako drobné spekulanty. Kde se těší drobný spekulant možnosti vydělat 500 USD na kontrakt při pozici s 10-20 kontrakty, tam nevidí velký fond nic, za co by mu stálo za to riskovat!

    Vaši nepřátelé tedy nejsou ti nejbohatší a největší. Vaši nepřátelé jsou lidé jako my, drobní hráči, kteří netouží po miliardách, pouze po pár milionech nebo slušnějším příjmu. Jsou to lidé naší kategorie a našeho vzdělání.
    Naši nepřátelé však mají rozdílné přístupy a ty by nás měly varovat v tom, na co se máme připravit.

    Máme tu tradery, kteří se připravují na každý obchodní den velmi důmyslně, dělají řadu analýz a hlavně stále backtestují a hledají v trzích konzistentně své výhody. Jsme připraveni postavit se takovémuto nepříteli? Máme za sebou dostatek backtestů a papírových obchodů, máme za sebou systém, o kterém si jsme jisti, že nám pomůže porazit řadu nepřátel a přečerpat jejich peníze na náš účet? Nezapomínejte, že i když většina nepřátel jsou lehkovážní hlupáci, co jdou obchodovat aniž by se obtěžovali se stavbou nebo snad backtestem jakéhokoliv plánu (a raději dávají na impulsní reakce a pochybná doporučení), ještě stále zbývá hezký počet těch, kteří na svých výhodách tvrdě pracují, minimálně stejně jako vy!

    2. Jaký boj hrajeme?

    Každý boj vyžaduje zcela jiné nástroje a v každém druhu boje budeme mít proti sobě jiného nepřítele. Hrajeme hru scalpingu? Pak si musíme položit, kdo jsou naši protihráči a co asi mají nebo vědí proti nám. Jsme běžní intradenní obchodníci? Na jaké úrovni tedy hrajeme – spekulujeme pro pár stovek rychlých profitů, nebo velké intradenní pohyby? Ať je to jedno nebo druhé – jaké nástroje používáme my a jaké asi naši nepřátelé? Je něco, čím bychom je mohli v trhu stopovat? Nebo jsme snad denní poziční obchodníci? Jaké jsou nástroje dalších denních obchodníků a jak mohu obstát proti takovým? Pro odpovědi není často třeba chodit daleko. Stačí si projít diskuzi na finančníkovi a vědět, co kdo asi dělá. Zde můžete poznat řadu těch, který vedou boj na stejném bitevním poli jako vy, avšak stojí proti vám... Jenom malá nápověda: jsem intradenní obchodník s indikátorem CCI a vím, že proti mně stojí obří množství obchodníků systému WoodiesCCI. A tak rád kladu otázku: existuje způsob, jak se dostat do obchodu dříve, než „Woodiesti“ a tak mít výhodu na své straně? Existuje způsob, jak být v obchodu dřív proto, aby oni pak pohnuli cenou v můj prospěch....? Mám rád podobné otázky a rád studuji grafy, abych později uviděl potřebné odpovědi... Zajímají mě moji nepřátelé. Zajímá mě, jak s nimi mohu bojovat, jak proti nim mohu taktizovat, jak dostat jejich peníze na svůj účet. Miluji tuto hru.

    3. Mám dobrou obranu?

    V prvé řadě nechci být poražený. Musím mít tedy skvělou ochranu, protože řada predátorů bude chtít peníze z mého účtu, zrovna tak jako já z jejich.

    Své peníze musím chránit. Pokud si mají tu a tam nějaké vzít, tak pouze po kouskách – a to velmi malinkatých. Má základní obrana je stop-loss a riskování minimálního procenta účtu na jeden obchod. Nevzdám se tak snadno. Ano, mohou dostat pár mých vojáků a vyhrát tu a tam bitvu. Ale nikdy nedostanou celé mé vojsko – nikdy! Používám striktní pravidla money-managementu, riskuji po velmi malých částkách a nikdy nejdu do trhu bez stop-lossu. Své peníze nedám tak snadno! Mé vojsko nesmí padnout celé, aby stále mohlo zůstávat v boji a pokračovat v útocích na účty druhých, těch, kteří jsou neopatrní, lehkovážní a nebrání si své peníze tak dobře jako já!

    Má obrana je základ. Ano, mohu tu a tam dostat nakládačku, ale nikdy ne takovou, aby mě zničili a vyřadili ze hry ven.

    Riskovat 3-5% účtu na jeden obchod je naprosté možné myslitelné minimum, obchodovat bez stop-lossu je jako jít do války bez jakékoliv ochrany!

    4. Co je největší slabina nepřítele?

    Budu potřebovat vlastní taktiku, k tomu však potřebuji znát slabiny nepřítele. Jaké jsou jejich slabiny? Chci poslouchat ztrácející obchodníky, vidět ztrácející obchodníky, studovat jejich obchody! Chci vědět, co dělají špatně, abych mohl odhalit jejich slabiny!

    Ta slabina je vlastně jediná – emotivní jednání na úkor plánu. A tak se ptám – proč jsou obchodníci emotivní a jdou do obchodu na úkor plánu? Kdy se snaží jednat jinak než mají? Co způsobuje jejich emotivní, nepřiměřené reakce v trzích?

    Podobné otázky jsou mé nejoblíbenější, ukazují totiž slabiny nepřítele v celé své škále.

    Nepřítel často jedná emotivně, protože se trh právě rozjel a on není na palubě. To ho emotivně vyčerpává, protože vidí peníze, které mohl mít a nemá a tak opožděně vstupuje – samozřejmě na konci trendu. Chci v trzích hledat okamžiky, kdy mohutně poslední opozdilci vstupují, abych mohl přemýšlet o přesně opačném obchodě!
    Nepřítel je také emotivní, když vezme obchod a on jde proti němu. A tak mě zajímá – jak dlouho asi bude ještě držet a kdy to vzdá? V jakém bodě mu bude připadat, že už ztratil příliš? V takovém momentě je totiž zárodek nového obchodu do protisměru!

    Nepřítel často obchoduje nejvíce, když právě dostal nakládačku a má pocit, že musí dostat peníze zpět. Jakmile tedy vidím na CCI nějaký pattern, který právě zřejmě viděla řada dalších (např. ZLR) a ten selhal, začnu být extrémně opatrný! Nyní určitě řada obchodníků začne být o to agresivnější a trh může být nebezpečný – v takovém nechci být! (Klasická situace: nízké volume, chop, většina ZLR selže, obchodníci však o to více pokoušejí další a další a dostávají o to více na frak – já však vidím malé volume, nízký zájem obchodníků a raději stojím stranou!)

    Nepřítel má psychologické slabiny a čím více o nich budu přemýšlet, tím více je obrátím ve svůj prospěch.

    5. Jaká je má taktika?

    Už znám tedy nepřítele a mám proti němu i obranu. Nyní musím zvolit taktiku.

    Osobně obchoduji indikátor CCI a miluji momentum do směru hlavního trendu. Statistické backtesty jasně dokazují, že mé patterny fungují velmi dobře, přesto je mojí taktikou pozorovat i celkový charakter trhu a hledat emotivní chování obchodníků, které mě pomůže v můj prospěch! Tak například takový pattern Famir (který sám neobchoduji, ale mám vlastní, lehce podobný pattern) má přesně ukázkovou filosofii – je to vlastně ZLR které selhalo, v určitém bodě tedy řada obchodníků pocítí zklamání a začne vystupovat ze svých pozic se ztrátou – což přidá momentu na opačnou stranu. Mé obchodování je indikátor CCI s několika jednoduchými patterny, ale má taktika jde za tento rámec – chci vidět v jakém rytmu trhy bijí a chci vidět, kde zřejmě a proč projevují moji nepřátelé největší entusiasmus – na základě toho se můžu rozhodnout držet tu a tam od trhů raději dál nebo naopak vzít pattern, který není zcela na 100%!

    Každý bojovník musí mít svou taktiku, která však musí být ještě něco více – musí být vlastní filosofií. Filosofií toho, co v trzích vidím a dokážu rozeznat, filosofií toho, co jsou mé silné stránky, co považuji za slabé stránky soupeře a s čím se chci vydat do boje. Nejlepší japonští bojovníci velmi často nežili bojem, ale žili filosofií, která jim umožnila stát se nejlepšími bojovníky!

    Trading není exaktní věda, je to umění. Stejně jako boj není exaktní věda. I když víme, s jakými pravidly zhruba bojovat, musíme vždy tato pravidla přizpůsobit aktuálním podmínkám. Přeci nebudu zcela stejně používat jednu a též taktiku pokud budu obklíčen nepřáteli v kotlině a pokud budu obklopen nepřáteli v rovinatém lese! Svou taktiku musím vždy lehce přizpůsobit dané situaci – např. zmenšit svůj stop-loss, když mně připadá situace příliš nebezpečná, dát trhu pouze určitý čas na rozjezd, pokud mně připadá, že trh by nemusel mít vůli jít dál v mnou zamýšleném směru nebo opustit předčasně obchod pokud vidím, že má trh problém prorazit důležitou S/R úroveň. Svůj plán stále dodržuji, ale musím být také flexibilní a čas od času v rámci plánu udělat rychlé přizpůsobení situace!

    Vidíte tedy, že do boje jménem trading je třeba jít vždy svědomitě. A co více – v rámci tohoto boje si vždy musíme upřímně položit otázku, zda-li skutečně chceme vyhrát? Mnoho lidí totiž nejde ve skutečnosti do tohoto boje proto, aby vyhráli. Jdou sem proto, aby dokázali něco svému egu, aby udělali dojem na druhé nebo zkrátka jenom proto, že chtějí ve svém životě trochu více vzrušení!

    A nakonec ještě jeden vzkaz pro ženy. Vím, že ženy nejsou příliš zastánci bojů a válek, ale to je možná jejich výhoda – v tradingu jsou často rozumnější a opatrnější než muži. I když v tradingu příliš mnoho žen nenajdeme, velmi, velmi často si vedou podstatně lépe než muži! V poslední knize Dr. Eldera (Entries and Exits) je například příběh ženy, která za rok vydělala během pár opčních obchodů 400,000 USD (cca 8 milionů korun) jenom proto, že chtěla svému manželovi koupit golfovou vilu v Karibiku... Vidíte, i s takovýmito lidmi budete v tradingu bojovat :-)

    Hodně štěstí všem.

    5.8.2007

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...