Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Vyplnění formuláře 8-3-6 u Interactive Brokers Irsko

    V rámci Interactive Brokers lze mít dnes účty ve třech evropských zemích, které mají svá legislativní specifika. Například v rámci irské pobočky je nutné potvrdit rezidenci v České republice prostřednictvím formuláře 8-3-6 zabraňující stržení 20% daně z úroků. Pojďme si ukázat, jak to vyřešit.

    Nové účty otevírá Interactive Brokers pro rezidenty ČR a Slovenska v maďarské pobočce. Pokud jste dříve obchodovali u TradeStation Global, byl po Brexitu převeden účet do Interactive Brokers Irsko. Což je z mého pohledu dobrá zpráva, protože standardně nelze z ČR v IB Irsko účet otevřít (i když poslední dobou lidé reportují, že je to možné obejít tím, že se při registraci nového účtu uvede nejprve chybná adresa v západní Evropě, čímž systém přiradí účet do IB Irsko a nechá jej tam i poté, co  je adresa opravená - osobně jsem ale nezkoušel). Sám tak účet v IB Irsko používám pro dlouhodobé investice a vnímám tuto destinaci subjektivně trochu lépe než maďarskou, ve které obchoduji krátkodobě.

    Pokud máte účet u IB Irsko účet také, určitě jste obdrželi výzvu k dodání formuláře 8-3-6, jinak bude Interactive Brokers strhávat 20% daň z úroků. V rámci formuláře 8-3-6 je potřeba potvrdit daňové rezidenství v České republice (a případná stržená/zadržená daň je pak vrácena).

    To, že Interactive Brokers daň zadržuje a o jaké částky jde, je patrné z výpisu. Na něm hledejte část „Witholding Tax“:

    ib_dan.jpg

    Abychom peníze dostali zpět, je potřeba tedy vyplnit formulář 8-3-6. Ten naleznete na této adrese: https://www.revenue.ie/en/companies-and-charities/documents/form-8-3-6-interest-withholding-tax.pdf

    Formulář je velmi jednoduchý. Vyplňuje se tam jen jméno, adresa, rodné číslo a pro koho je potvrzení vystaveno:

    ib_dan2.jpg

    Podstatný ale je, že formulář by měl být potvrzen od českého Finančního úřadu (okénko pro potvrzení je na další straně formuláře). Nejsem si jistý, jestli FÚ bude potvrzovat podobné dokumenty, ale naštěstí lze zaškrtnout volbu, kterou jsem označil šipkou. Popis říká, že oficiální potvrzení o daňové rezidenci dodáme jako přílohu na oficiálním dokumentu finančního úřadu.

    Ten nám za správní poplatek 100 Kč vystaví Finanční úřad. Určitě bude možné potvrzení získat po osobní návštěvě Finančního úřadu. Osobně podobné záležitosti nejraději vyřizuji datovou schránkou a pro žádost jsem použil tento tiskopis: https://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/ms-prime-dane/P4_Vzor_zadosti_FO.pdf Pokud jste občany ČR, není jistě nutné formulář příliš vyplňovat – v zásadě je určen pro cizince. Důležité je do žádosti uvést, že potvrzení žádáme za zdaňovací období 2022. Patrně bude nutné podobné potvrzení posílat každý rok.

    Správní poplatek 100 Kč jsem poslal na pražský Finanční úřad pro který spadám – účty FÚ naleznete na adrese https://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-placeni-dani/bankovni_ucty_2021_Priloha_1.pdf a pro správný poplatek je potřeba použít prefix 3711.

    Finanční úřad následně vydává „Potvrzení o daňovém domicilu“, které je vícejazyčné a můžeme jej použít jako přílohu k formuláři 8-3-6.

    ib_dan3.jpg

    Následně již jen stačí poslat vyplněné dokumenty (formulář 8-3-6 plus potvrzení FÚ) do Interactive Brokers.

    22.1.2023

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 5
    • Děkuji 1

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...