Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Zlato: kde a jak obchodovat na US burzách

    Jedním z velmi zajímavých trhů poslední doby je bezesporu zlato, které vytváří krásné trendy jak v rámci pozičního, tak intradenního obchodování. Navíc se postupně řada obchodníků přesouvá z pitového obchodování do čistě elektronických trhů, takže lze zlato obchodovat i s velmi příjemnými marginy a komisemi. Pojďme se v tomto článku podívat na to, kde a jak lze zlato na amerických burzách obchodovat. Zdůrazňuji, že v tomto článku se zaměříme pouze na americké komoditní burzy, kterým se na tomto serveru věnujeme (zlato lze samozřejmě obchodovat i na dalších zahraničních komoditních burzách).

    GC: Gold (Comex)

    Tradičně je zlato v USA obchodováno na parketu newyorské burzy Comex (dnes divize burzy NYMEX). Zlato obchodované parketově na této burze má označení GC a následující specifikaci:

    • Množství zlata v jednom futures kontraktu: 100 trojských uncí (cca 3,1 kg)
    • Otevírací hodiny pitu: 8:20 - 13:30 newyorského času
    • Nejmenší tick: 0.1 bodu což představuje 10 USD na kontrakt
    • Plný bod: 100 USD (např. pohyb ceny z 661 na 662)
    • Orientační margin: 3713 dolarů

    Výhodou trhů GC je obrovská likvidita, tradiční nevýhodou je "newyorský parket" který je dražší na komise (stále cca 18-25 USD / RT podle servisu) a především bývá výrazně "divočejší" na plnění i když zlato bývá považováno za jeden z nejpříznivějších newyorských trhů. Přestože se také GC obchoduje především mimo otevření pitů elektronicky, hlavní likvidita je stále koncentrována v pitových obchodech a řada elektronických platforem (např. IB) tento trh elektronicky obchodovat vůbec neumožňuje.

    gold1.gif
    Denní graf červnového futures kontraktu zlata GC za poslední období.

    ZG: 100 oz Gold (CBOT)

    Alternativní platformu pro obchodování zlata na amerických trzích představuje burza CBOT. Ta postupně v roce 2004 spustila přes svoji elektronickou divizi e-CBOT plně elektronické obchodování jak klasického "plného" kontraktu zlata (označovaného jako ZG), tak e-mini kontraktu zlata označovaného YG. Elektronické obchodování zlata na e-CBOT nemá tedy příliš dlouhou historii a donedávna většina obchodníků upřednostňovala pitové newyorské zlato, neboť na e-CBOT nebyla příliš vysoká likvidita. To se však poslední dobou ohromným tempem mění a dnes nabízí e-CBOT hodně zajímavou obchodní alternativu. Pojďme se podívat na podrobnosti. 100 oz Gold (CBOT), označované v platformách nejčastěji zkratkou ZG, je obchodováno na e-CBOT prostřednictvím futures kontraktu s následující specifikací:

    • Množství zlata v jednom futures kontraktu: 100 trojských uncí
    • Obchodní hodiny: 18:16 až 16:00 (tj. skoro celý den) chicagského času od pátku do soboty. Pozn.: přestože se elektronicky obchoduje skoro "non stop" hlavní likvidita je v trhu od cca 7:20 do 12:30 což odpovídá době, kdy je zlato pitově obchodování na newyorské burze.
    • Nejmenší tick: 0.1 bodu což představuje 10 USD na kontrakt
    • Plný bod: 100 USD (např. pohyb ceny z 661 na 662)
    • Orientační margin: 2511 dolarů

    Jak je vidět, specifikace futures kontraktu ZG (chicagské zlato) je stejná jako u newyorského kontraktu GC. Navíc výhody pro běžného spekulanta jsou všechny na straně ZG - 100% elektronické obchodování (tj. vynechání všech neduhů parketových obchodníků), levnější komise, nižší marginy, rychlá plnění atd. Jediným - a bohužel podstatným - omezením u podobných trhů tak bývá likvidita. Tento problém pak trochu připomíná začarovaný kruh - přestože burza nabízí zajímavé podmínky, nikdo zde neobchoduje především proto, že je zde málo realizovaných obchodů ... Naštěstí se ale tento kruh podařilo CBOT prolomit a futures kontrakt ZG láme postupně od začátku letošního roku rekordy ve stále vyšším a vyšším denním volume. Názorně si to můžeme ukázat na denním grafu zobrazující obchody od poloviny roku 2005 do dnešních dnů:

    gold3.gif

    Na grafu je vidět, že v průběhu roku 2005 dosahovalo denní volume pouze cca 1000 - 2000 zobchodovaných kontraktů. Od začátku roku 2006 však zažívá futures kontrakt doslova "boom", dnešní volume se běžně pohybuje nad 25 000 kontrakty zobchovaných za den.

    Pro porovnání s výše uvedeným denním průběhem zlata GC si ukažme denní průběh aktuálně obchodovaného kontraktu zlata (ZGM6):

    gold2.gif

    Cena zlata obchodovaného na chicagské burze CBOT (ZG) a cena zlata GC obchodovaném na newyorské burze COMEX je samozřejmě velmi podobná. V průběhu dne se nepatrně odlišuje, ale v zásadě jsou průběhy velmi podobné. Zajímavé je srovnání Open Interestu (celkový počet pozic držených přes noc) - na COMEXu je OI výrazně vyšší, což je dáno především faktem, že velcí, především dlouhodobí poziční obchodníci stále upřednostňují COMEX (mají tam své parketové obchodníky atd.) a e-CBOT přitahuje zejména krátkodobé až intradenní obchodníky využívající všech výhod 100% elektronického obchodování.

    Intradenní obchodování ZG: 100 oz Gold (CBOT)

    Dostatečná likvidita přitahuje do trhu také intradenní obchodníky, kteří ve zlatě obchodují pouze denní průběhy grafů a v trzích nezůstávají přes noc. Pro ně je ZG jasnou volbou neboť pitové trhy se v podstatě intradenně obchodovat nedají (maximálně na vyšších timeframech). Kromě rychlého plnění je v případě elektronického trhu velmi lákavá nízká komise - např. přes Interactive Brokers se zlato obchoduje za cca 4,12 USD / RT - tato komise je včetně všech poplatků a platí pochopitelně i pro poziční obchodování ZG kontraktu. U trhů obchodovaných na e-CBOT pak pro intradenní obchodování hraje i další skutečnost - intradenní data jsou ve většině platforem zdarma nebo za symbolický 1 USD a margin bývá u většiny brokerů snížen na polovinu až třetinu "nočního" marginu.

    gold4.gif
    Intradenní průběh 5ti minutového grafu futures kontraktu ZG. Zlato dělá často velmi pěkné trendy o velikosti tisíc až dva tisíce dolarů za den.

    gold5.gif
    Zkoušíte-li obchodovat podle WoodieCCI systému, rozhodně zlato nepřehlížejte. Doporučuji zkusit testovat ZLR do silného viditelného trendu a to většinou pouze první ZLR nejlépe v první části obchodní seance. Řadu dní tento jediný pattern nabídne při rozumném SL (řádově 100-120 USD) profit několik set až cca 1000 dolarů. Na obrázku vstup na ZLR (osobně mi fungují v trhu i ZLR nad 100 linkou a výstup při protnutí CCI 100 linky).

    YG: mini-sized Gold Futures (CBOT)

    Jak jsem se již zmínil výše, na CBOTu se obchoduje nejen "plný" kontrakt zlata, ale i zmenšený (tzv. mini) kontrakt - určený především pro začínající obchodníky s menším účtem. Na Finančníkovi jsme se o mini zlatu již několikrát zmiňovali - v principu je tento trh pochopitelně hodně lákavý pro začínající obchodníky, problém byl vždy likvidita. Nicméně i ta se poslední dobou velmi zvyšuje a YG futures se začínají pomalu dostávat do hledáčku obchodníků. Začněme tradičně specifikací:

    • Množství zlata v jednom futures kontraktu: 33.2 trojských uncí (tedy 1/3 "velkého" kontraktu)
    • Obchodní hodiny: stejné jako u ZG
    • Nejmenší tick: 0.1 bodu což představuje 3,32 USD na kontrakt
    • Plný bod: 33,20 USD (např. pohyb ceny z 661 na 662)
    • Orientační margin: 837 dolarů

    Denní volume u tohoto kontraktu dnes převyšuje 15000 zobchodovaných kontraktů, takže pro poziční obchodování již není problém tento kontrakt obchodovat (byť je samozřejmě potřeba vstupovat a vystupovat velmi opatrně, nejlépe s použitím limitních nebo stop-limitních příkazů).

    gold7.gif

    Samozřejmě že i YG se obchoduje čistě elektronicky a za komisi kolem 4 USD RT - spolu s marginem 837 (poziční obchodování) tak může být trh zajímavý především pro obchodníky, kteří se analýzám zlata věnují, chtějí tento trh obchodovat, ale zatím nemají zájem či účet pro obchodování "plného" kontraktu zlata.

    Zlato z pohledu Elliotových vln

    Aby byl náš článek co nejzajímavější, svolil Petr Obešlo s publikováním jeho aktuální analýzy grafu zlata z pohledu Elliottových vln, pocházející z analýzy ElliottEdge publikované toto pondělí 8.5.2006.

    EEGC2006-04-21W.jpg

    Z dlouhodobějšího hlediska je trh zlata v býčím trendu od července 1999, kdy byla pravděpodobně dokončena vlna (IV) Supercycle. V poslední době růst ještě akceleroval, což může indikovat, že jsme teprve zhruba v polovině růstové vlny [3] ze III. Všechny větší vlny se stále překrývají, což ukazuje na prodlouženou vlnu III. To vše naznačuje další pokračování dlouhodobého růstového trendu na zlatě (zdroj: ElliottEdge 8.5.2006)

    EEGC2006-05-05D.jpg

    Trh roste ve vlně [v] na nová dlouholetá maxima, jak vidíme na grafu červnového kontraktu. Jistota předpovědi pro zlato: dlouhodobá: střední, krátkodobá: střední. (zdroj: ElliottEdge 8.5.2006 )

    Jak je vidět i na zobrazeném dlouhodobém průběhu zlata v rámci Petrovy analýzy Elliottových vln, je zlato dlouhodobě velmi atraktivní trh, u kterého lze čekat další růst a zájem obchodníků.

    Uvažujete-li o obchodování zlata, jednoznačně doporučuji prozkoumat elektronické trhy obchodované v rámci e-CBOT. Brokeři zaměřené na pitové obchody vám to sice budou rozmlouvat :) ale možnost obchodovat zlato čistě elektronicky za nižší marginy a komise je již dnes plně využívanou realitou a to nejen na poziční obchody, ale i intradenně (zde jednoznačně doporučujeme zatím obezřetnost s některými obchodními příkazy). Navíc je velmi potěšující nárůst likvidity také v mini zlatu, které může být zajímavým odrazovým můstkem pro začínající komoditní obchodníky s menšími účty.

    10.5.2006

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z

    Další články na toto téma

    Elliottovy vlny

    Doufám, že tím příliš neotravuju ostatní čtenáře, ale chci poděkovat autorovi za skvělý článek. Nyní vidím opět něco, co jsem předtím úplně přehlížel a moje výstupy jsou mnohem lepší (zatím tedy testováno jen na papíře, ale v nejbližším obchodě to jistě pocítí i můj účet:) ). Jakoby se mi otevřelo další oko:)

    Děkuji

    Elliottovy vlny - Forex

    Pro příznivce Elliotových Vln zde pro začátek uvádím příklad analyzy elliot. vln softwarem elvave. Program zpracoval data eurusd, od 020706 - 030806 graf 1. automatická komprese dat ( svíčky nemají stejnou periodu, zobrazení je vhodné pro lepší vizuální pochopení výsledku analýzy.) 2. 1hod klasická zobrazení perioda 1hod=svíčka 3. 15min 4. 5min "Technika Elliotových vln je kolekcí komplexních technik. Kolem 60% těchto technik je jasných a jednoduchých k využití. Dalších 40% je těžko identifikovatelných, speciálně pro začátečníky. Praktický a konzervativní přístup je využít těch 60%, které jsou jasné. Když není analýza jasná, proč nenajít jiný trh ( nebo si počkat ), který potvrdí vzory Elliotových vln , jasné k identifikování." Tom Joseph




    Elliottovy vlny

    Elliott waves (česky Elliottovy vlny) jsou prostředkem technické analýzy, která tvrdí, že se ceny na finančních trzích pohybují ve vlnách. Tyto vlny se skládají z pěti impulzních a tří korekčních vln. Elliottovy vlny lze použít k identifikaci trendů a předpovídání budoucích pohybů cen. Elliottovy vlny vymyslel Ralph Nelson Elliott, americký obchodník a investor, který se domníval, že cenové pohyby na trhu se mají tendenci opakovat v určitých vzorcích. Elliott svou teorii poprvé zveřejnil v roce 1938 v knize "The Wave Principle".
    Základní princip
    Elliottovy vlny jsou cyklickými pohyby cen. Trh se neustále pohybuje v určitých vzorech, které se opakují.
    Elliottovy vlny se skládají z pěti impulzních vln a tří korekčních vln. Impulzní vlny jsou řízeny silou investorů, kteří věří, že trend bude pokračovat. Korekční vlny jsou řízeny silou protitrendových investorů, kteří věří, že se trend otočí.
    Typy vln
    Impulzní vlny
    Impulzní vlny jsou směrem hlavního trendu a jsou tvořeny pěti vlnami, které jsou označeny čísly 1, 2, 3, 4 a 5.
    Vlna 1 je prvním impulsním pohybem a je obvykle nejkratší.
    Vlna 2 je korekční pohyb, který se obvykle pohybuje proti hlavnímu trendu.
    Vlna 3 je druhým impulsním pohybem a je obvykle nejdelší.
    Vlna 4 je korekční pohyb, který se obvykle pohybuje proti hlavnímu trendu.
    Vlna 5 je třetím impulsním pohybem a je obvykle kratší než vlna 3.
    Korekční vlny
    Korekční vlny jdou proti hlavnímu trendu a jsou spojeny s fázemi konsolidace nebo retracementu. Jsou tvořeny třemi vlnami, které jsou označeny písmeny a, b a c.
    Vlna a je první korekční vlnou a je obvykle nejkratší.
    Vlna b je druhým korekčním pohybem a je obvykle delší než vlna a.
    Vlna c je třetím korekčním pohybem a je obvykle nejkratší.

    Použití v tradingu
    Elliottovy vlny lze využít k identifikaci a předvídání cenových pohybů na finančních trzích.
    Identifikace trendů: Elliottovy vlny lze použít k identifikaci toho, zda je trh v trendu, nebo se nachází v korekci.
    Identifikace potenciálních vstupních a výstupních bodů: Elliotovy vlny lze použít v rostoucím trhu pro vstup do trendového obchodu ve snaze zachytit následující větší impulzní vlnu.
    Předpověď budoucích pohybů cen: Elliottovy vlny lze použít k předpovídání toho, kam se trh bude v budoucnu ubírat.

    Indikátor Elliot Waves aplikovaný na graf akcie Apple. Vlna 1 je impulsní vlnou, která se pohybuje vzhůru, vlna 2 je korekční vlnou, která se pohybuje dolů. Vlna 3 je další impulsní vlnou, která se pohybuje vzhůru a vlna 4 je korekční vlnou, která se pohybuje dolů. Vlna 5 je poslední impulsní vlnou, která se pohybuje vzhůru. Následují korekční vlny a, b, c.
    Závěr
    Elliottovy vlny jsou cenným nástrojem technické analýzy, který může pomoci obchodníkům a investorům lépe porozumět cenovým pohybům na finančních trzích. Vychází z předpokladu, že cenové pohyby na trhu se mají tendenci opakovat v určitých vzorcích. Správné použití Elliottových vln může přinést obchodníkům a investorům vyšší zisky.
     
     
×
×
  • Vytvořit...