Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Když nevíte kudy kam (3): snižte očekávání


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 45
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Zdravím,
ač jsem nováček v diskuzi, toto fórum sleduji se zájmem několik let. Tento článek, který napsal Tomáš se řadí podle mého názoru k nejlepším. Na první pohled je velice jednoduše popsáno, coje pro mnohé začínající obchodníky nepřekročitelnou hranicí a to je skutečné obchodování na plný úvazek. Mnozí se k tomuto kroku nikdy neodhodlají protože nemají odvahu jít do tzv. nejistoty a vzít na sebe skutečnou odpovědnost za svoje příjmy.

Super článek - děkuji.

P.J.








Link to comment
Sdílet pomocí služby

Vyborny clanok, prave nam s kolegom prisiel vhod.
V piatok presiel mesiac co sme po prestavke zacali znovu obchodovat a skoncili sme v zisku 880$ na TF trhu. Boli sme na tom lepsie, ale v poslednom tyzdni sme mali 4 straty po sebe. Samozrejme som to chapal ako sklamanie spadnut z pekneho zisku 1350 na 880, ale fakt je, ze aj 880$ ci aj len 500 $ pravidelne na mesiac/kontrakt je skvely vysledok na zaciatok.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

hodně mě tento článek oslovil,
mám pocit že zrovna teď stojím na místě a nedělám pro trading nic. můj problém je že jsem si chtěla našetřit vstupní kapitál abych mohla začít naživo, s tím že si mezitím vypiluji svůj obchodní plán aby mi prostě vydělával, ale bohužel firma kde jsem pracovala zkrachovala a jsem nyní bez práce, podařilo se mi sehnat jen práci na půl úvazku ateď váhám, nevím co dál... začala se mi vracet ta myšlenka, co kdybych si přece jen peníze pro začátek půjčila, ikdyž vím , že to tomáš rozhodně nedoporučuje.. nedaří se mi žádnou práci sehnat a nevím jestli mám nyní svou energii zaměřit na hledání práce , další brigády nebo to risknout s tou půjčkou, ikdyž všechno ve mě mi radí že to asi ne... poraďte mi co byste na mém místě dělali vy?? :S

Link to comment
Sdílet pomocí služby

marta1216:

No tak za sebe muzu rict akororat tolik: jednoznacne si najdete rozumnou praci, ktera vam pokryje vsechny zivotni naklady a umozni setrit neco bokem na trading. Byt bez prace, obchodovat s pujcenymi penezi a jeste k tomu vsemu nemit zadne zkusenosti s LIVE tradingem mi prijde tak trochu sebedestruktivni, ale proti gustu... ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

marta1216:

do pujcky v takovem stavu urcite nechodte..zabranite tak tomu, ze v nejhorsim pripade mozna skoncite po exekuci na ulici...pokud skutecne nemate ani dobre placenou praci, ktera vam pokryje aktualni zivotni vydaje, pak je silene nebezpecne si pujcovat na trading..premyslejte o tom, co se stane kdyz si pujcite 200 tisic a budete se rok v tradingu placat a nevydelate za tu dobu ani korunu, spise budete na nule nebo slabe v minusu..?? zvladnete to? navic kdyz pritom jeste budete muset chodit do prace, abyste aspon mela z ceho zit..skutecne na pujcku zapomente..

PS. prace je, jen ji musite najit a chytit za pacesy..verte, chtejte a najdete!

majkll

Link to comment
Sdílet pomocí služby

marta1216

Pro novacka v live tradingu je velmi slozite obchodovat s penezi ktere si nemuzete dovolit ztratit. Pro zacatek potrebujete urcitou rezervu na "skolne" a proto je lepe zacit alespon s 10k uctem. Pocitejte s tim, ze budete mit pravdepodobne podobne potize jako jsme meli vsichni na zacatku a to hlavne s emocemi a jejich usmernenim. Prechod od subjektivniho tradingu k objektivnimu byva casto docela drahy a klidne se muze stat /ale take nemusi/ ze o prvni ucet prijdete. Proto je lepe penize nasetrit a prestavku v prubehu setreni vyplnit dalsim studiem emoci a technik jak je zvladnout. Na druhou stranu verim tomu ze existuji traderi kteri jsou schopni obchodovat s pujcenymi penezi ale myslim ze ta pujcka musi byt pomerne vysoka, tak aby tradera nezatezovala pri exekuci OP - radove ve stovkach tisicu a mozna i vice ....... Ale tady uz musi asi obchodovat nekdo kdo vi jak funguje live trading a co od nej ocekava. Ale pokud by to vedel, tak proc si musi pujcovat penize?

Clanek je vynikajici a smutnou skutecnosti zustava, ze si spoustu veci uvedomi vetsina traderu az po prvnich bolestnych ztratach a frustracich - v zaveru ani mnoho dalsim moznosti nemate nez se zacit prizpusobovat realite a pokorit se hlavne pred sebou samim.

mejte se focus

Link to comment
Sdílet pomocí služby

marta1216: Hodně také záleží na tom, jak dobře systém funguje "paper" a jak systému i sobě věříte.
Pokud na otázky:
- věřím svému OS na 100%?
- věřím sobě na 100%, že se dokážu prokousat těžkým údobím na začátku, nevzdat to a poučit se z vlastních chyb a dodržovat obchodní plán?
odpovíte shodně "rozhodně ano", potom:
- vůbec ještě netušíte, co se pod otázkou 2 vlastně skrývá. Kdo nezkusil, nikdy nepochopí.

Ale i tak by byla varianta do toho jít - ideálně ale ve spolupráci s někým, kdo už má zkušenosti a dokáže vás udržet na správné cestě a za druhé s penězi, které by i mohly být půjčené, ale od někoho, kdo případně dokáže pochopit nezdar a nedávat vás k soudu, ale posečkat se splacením rok / dva / tři / pět ... tedy například od rodičů nebo jiných dobrých příbuzných. Je ale nutné počítat s tím, že pokud např. jako vstupní kapitál potřebujete 150.000 Kč, bude nutné si půjčit cca dvojnásobek této částky, aby bylo kromě trading pokusů také z čeho následující cca rok žít ... protože nevěřím tomu, že by to bylo uživení se tradingem běhěm měsíce nebo dvou ...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

marta1216 >> tento krok, resp. obchodovat s půjčenými penězi opravdu nedoporučuji. Ať už svému obchodnímu systému věříte na 100% či ne, live je poněkud odlišný od SIM obchodování, to mi věřte. Obchodovat s půjčenými penězi by Vás psychicky moc do klidu neuvádělo, navíc je třeba se na to podívat s nadhledem - pokud nebude práce, nebude na splácení nutných měsíčních výdajů a ještě do toho možná projetý účet - další dluh. Podívejte se na to s nadhledem a optimistickým pohledem - máte možnost další dobu pilovat svůj OS a přicházet s novými poznatky, live je sice úplně o něčem jiném, ale alespoň budete do té doby než našetříte základní kapitál "maximálně připravená". Přeji hodně úspěchu.

Článek dobrý, líbil se mi. Jak jsem již řekl tradingem se už nezabývám vůbec. Věnuji se internetovým projektům a i zde mám jako základ realistické stanovení cílů. Např. u jednoho internet. projektu jdou příjmy z podniků, při rozjíždění projektu jsem si říkal, že 20% podniků může být reálné, chtěl jsem si však dávat co nejrealističtější cíle, proto jsem stanovil jako cíl a velký úspěch k 1.1.2010 5% podniků. Když se toto nenaplnění, tak jsem stanovil záchranný plán jaké kroky provést, aby se cíl naplnil. Zhruba takto to dělám u všech projektů, které mám. Nejdůležitější pro mě je mít stanovený určitý reálný plán, snažit se ho naplnit a pokud nevýjde, tak mít záchranný plán, který povede k naplnění cíle.

Hlavní knížka, která je pro mě modlou a která obsahuje i kapitolu i cílech je "To nejdůležitější v životě", kterou napsal Hal Urban.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim vsechny,
tenhle problem ma asi vetsina zacinajicich traderu (vcetne me) a to je kapital pro zive obchodovani. Ja osobne chapu autoruv komentar, ze bychom se meli "do toho oprit s plnou vervou", pokud se chceme stat full-time tradery, a verim, ze v tom je zakomponovano (jak uz i drive napsal) mit nejakou financni rezervu, kdyby neslo vse, tak jak ma (a to realita, ze jednou jsme nahore a za chvili zase dole a porad dokola ...). Alespon ja to tak pochopil a citim to podobne. Kazdopadne marto, stejne jako vetsina (pujcka od rodiny ma neco do sebe) neradil bych si penize pujcovat, znam ze sveho okoli znameho, co vede "bohemsky zivot" a ne zrovna zodpovedne a jde z pujcky do pujcky (jejiz equity krivka krasne roste :) ) a nevidim to s nim zrovna optimisticky. Jsem clovek trpelivy (vetsinou tedy :) ) a byt mam slusne zamestnani, tak si vydelavam bokem jeste (jako obchodni zastupce jedne pojistovny, tudiz nejsem tlacen casove a nekdy jsou to prividelky slusne) a timto bych si chtel vydelat na vstupni kapital radove do 2let (ale vzhledem k vydajum se budu muset snazit jeste vic) a behem te doby pilovat (hlavne zbudovat) kvalitni OS a MM. Tohle beru jako jakysi druh kryti rizika pred krachem (pokud bych proste a jednoduse zjistil, ze trading pro me neni, i tohle si musim pripustit, ikdyz pevne verim tomu, ze je a udelam pro to maximum). Byt jsem relativne mlady, mam uz urcite zavazky jak uz vuci sobe, tak i svoji nastavajici zene a ta je opravdu ne moc riskujici clovek, takze si to ani jednoduse dovolit nemuzu (jit do obchodovani s vetsim riskem).

Kazdopadne Vam preji mnoho uspechu a hlavne vydrzte, trpelivost ruze prinasi.

P.S. dekuji autorovi za skvely clanek (stejne jako cely tento web)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Potrebny clanek hlavne pro zacinajici chamtive obchodniky. Pro me nejdulezitejsi pokrok byl kdyz jsem prestal uvazovat o tom kolik vydelam na kontrakt ale o konzistenci prijmu na jeden kontrakt znasobenou poctem kontraktu. Osobne me na tradingu nejvice pritahuje svoboda a i kdyz jsem zhruba rok daytrader na plny uvazek mam spoustu jinych aktivit a miluji cestovani, proto me vzdy zajimalo to kolik casu tomu musim denne venovat. Osobne pristupuji k daytradingu podobne jako treba mplay k opcim. Vytahl jsem jednoduchost do absolutniho extremu. Jen trh, ja, trivialni plan a moje statitiky kterym naprosto duveruji. V priloze je muj matematicky model ktery me drzi ve fokusu na dlouhodoby cil. Je to celkove o polovinu pesimistictejsi model nez je muj backtest, pro zachovani uricteho prostoru(nicmene musim rici ze po nekolika mesicich obchodovanim jej plnim na 110 procent(ANO-NULA obchodu mimo plan-moje vstupy jsou mechanicke a vystupuji na predem statisticky urcenych PT). Na 110% proto protoze v backtestu pocitam 10 dolaru slip ktery se deje jen zatim v 50ti procentech pripadu. Muj obchodni plan s naprosto mechanickym urcenim vstupu pouziva pouze jeden vstup denne, pote uzaviram obchodovani a mam cely den pro sebe. Mesicne udelam pouze 19-21 obchodu. Muj cas straveny denne s trhu je s veskerym "papirovanim" vetsinou hodina denne(nekdy i 20minut, vzace ale i treba dve tri hodiny kdyz cekam na vystup dele) Pro nekoho kdo v tradingu zacina tohle muze byt nepochopitelne. Co za to dostavam zpet? Konzistentni male prijmy v rozmezi mezi 500-1000+semtam nekdy extra bonus v podobe 2500 mesicne/contract. S timto systemem se koncentruji prevazne na konzistentni ziskovost spise nez na maximalni zisk. Tento system jsem drive planoval obchodovat pouze jako dodatecny kdyz me velke plany s obchodovanim meho tehdejsiho planu nepujdou jak bych si predstavoval nakonec se z nej stala moje jedinecna konzeratiovni strategie(mimochodem system vstupu je popisovan v nejedne bezne dostupne knize). Clovek se musi opravdu nekdy probojovat pres svoji chamtivost a zacit pracovat s naprosto jednoduchymi koncepty. Pro vsechny novacky zapsat na nastenku:MENE ZNAMENA VICE!!!A jeste jedna realisticka rada pro novacky, koncentrujte se na vystupy mejte dozacatku jiny prijem a nekoncentrujte se pouze na trading ale budte fyzicky aktivni(sport yoga cokoliv)! Posledni obrazek je tento system o kterem mluvim((jeden kontrakt) s ruznymi druhy vystupu(vstupy jsem nechal naprosto mechanicke)Prvnich 81 obchodu je outsample vyber hodne spatnych netrendujicich mesicu z historie russelu, 81-189 je me soucasny obchodovani january - june(kde v dalism obrazku mam svoje vysledky vdou vystupu ktere pouzivam-prvni ma vysoukou pravdepodobnost a mensi zisky a druhy opcne) . Nic vice nez jeden obchod denne spousta casu , zadne emoce a porad naprosto sexy penize(staci jen pochopit ze penize v tradingu se vydelavaji poctem kontraktu nikoliv poctem vydelanych dolaru na kontrakt mesicne). Vsem preji hodne uspechu s touto opravdu skvelou profesi...

9404

9405

9406

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Naprosto souhlasím s Remarque! V backtestu jsem bezproblému dosahoval přes 2 tis. na kontrakt, ale na tuto částku jsem ihned zapoměl a dal si cíl dosáhnout alespoň 1 tis./měs. Navíc jsem si stanovil denní a týdenní targety, jen díky nim se mi daří měsíčního targetu dosáhnout. Opravdu se vyplatí dělat malinké krůčky, ale pravidelně - stanovovat si malé dílčí cíle, bez nich se nikam nepohnete.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Clanok ma znovu velmi oslovil. Toto je presne uvaha ku ktorej som dosiel. Da sa povedat, ze v praci zarabam nadpriemerne a tiez ma bavi. Problem je ze jej musim venovat strasne vela casu. Preto som sa rozhodol ze prejdem na live. Mam trochu zmiesane pocity, lebo nezda sa mi ze som dostatocne papertradoval - cca. 2 tyzdne. V NT som ale nejaky cas isiel s playbackom a vyzeralo to celkom fajn. Citim skor, ze potrebujem zacat s live obchodmi lebo ked nezacnem teraz tak sa budem stale tocit v kole doladovani.

Co sa tyka mesacnych vydajov - moj plan je zacat popri praci, po 3 mesiacoch (staci ked budem +/- 0) prejdem na polovicny uvazok (dufam ze to bude mozne) a po dalsich 6 mesiacoch by som chcel z roboty vypadnut. Zrejme tieto kroky budu znamenat docasne znizenie kvality zivota, ale zrejme to bude aj dobra motivacia pre pokracovanie. A hlavne budem mat ovela viac casu (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...