Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Zase jedna začátečnická:-)


Doporučené příspěvky

Jsem tu nový... Pročetl jsem důkladně manuál, trochu i diskusní fórum, a nenašel jsem odpověď na (pro mě) docela zásadní otázku. Omlouvám se - možná jsem nepozorný nebo spíš absolutně nechápavý.

Když se mi povede ztrátový obchod se SL, rozumím tomu, že se ta vcelku snesitelná suma odepíše s mého účtu. Ale už nerozumím tomu, na účtě koho se objeví do plusu.

A obráceně - když budu mít štěstí, nakoupím vepřový bok levně a za pár dní ho dráž prodám - to je ten případ, o kterém se píše v 9. kapitole manuálu: chápu, že těch 1810$ bude připsáno na můj účet. Ale nějak mi nedochází, komu se tato suma na jeho účtu objeví jako výdaj.

Navíc, jestli jsem to dobře pochopil, tak jsem se koupí future contractu opravdu stal majitelem vepřového boku za 64.500$ (šílená představa:), akorát s tím, že jsem odložil splatnost kupní ceny. Komu dlužím? Nějakému skutečnému vepřínu? Čí účet čeká na mnou slíbené peníze? A když contract následně za 69.025$ prodávám, co na to vepřín - můj věřitel? Dostane skutečně svých 64.500$, které jsem mu koupí kontraku slíbil? A pokud ano, kdo si je z účtu odepíše?

Uvažuju asi jako Japonci v 17.století v 2. kapitole manulálu, ale i v této kapitole píšete "I když od té doby uplynulo několik stovek let, princip japonských "rýžových" komoditních obchodů zůstal velmi podobný tomu, jakým se obchodují komodity dnes."

Jak je to tedy dnes účetně? Dá se to polopaticky vysvětlit?

Díky

Pavko

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 51
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

:-) nic ve zlém, každý nějak začínal. Ale takto vůbec neuvažujte, tím čas určitě neztrácejte. Starejte se pouze a jenom o svůj účet, ono to na dostatečné povyražení většinou úplně stačí :-)
(berte to opravdu jako naprosto vážně myšlenou odpověď - pokud cokoliv na burze uděláte, existuje protistrana která je v opačné situaci. Co si uděláte za to si odpovídáte, stejně jako ona - její starosti nechte v pohodě jí)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pavko
Nevenujem sa sice komoditam, ale kontakt je kontrakt a nie ze ste si kupil (veprove) teda po slovensky bravcove. Teda keby sa takto to robilo, ze si kupite kontrakt a zajtra tu mate kamion, ci cely vagon a pozajtra to predate dalsiemu a ten je povedzme z Japonska, tak sa to maso pokazi a nik nic stoho mat nebude. Vy si kupujete len kontrakt na papieri, teda vlastne v elektornickej podobe. A to iste aj ten co to od Vas kupil, alebo Vam predal. Dufam, ze som to dobre vysvetlil, ak nie tak komoditny kolegovia skuste to vy.

Inac presne ako pise miciko, starat sa treba o svoj ucet a konkretne o trebarz veprove maso, to Vas zaujimat nemusi, lebo to si kupite dade v hypermarkete alebo nejakom obchode, ale na burze iba kontrakt nie fyzicke skupenstvo.

Burza funguje tak, ze su ludia ochotny kupit a ludia ochotny predat. Kazdy ma svoju hlavu, teda svoje uvahy, myslienky, taktiky a podobne. A na burze je neustale boj. Raz vyhraju jedny druhy krat ty druhy. To, ze prehrate (prerobite) raz nic neznamena, lebo druhy krat mozete vyhrat (zarobit). Teda ide oto, aby ste v konecnom dosledku zarobili viac ako ste prerobili. Teda stratovych obchodov mat menej ako ziskovych, respektive vyska ziskovych musi pokrit aj tie straty. Stratam sa nevyhnete, to ste uz asi pochopili. Komu sa pripise vasa strata, to Vas trapit nemusi. Na burze je denno denne len tolko penazi, kolko obchodnikov sa pusti do obchodovania, teda su to peniaze velekj masi ludi aktivinych traderov na burze a neni to malo. Doporucujem precitat si okrem manualu aj dake knihy, tu je par vlakien pisanych o knihach. Ja doporucujem to co prave citam. "Tradingom k bohatstvu" od Dr. Alexandra Eldera a teraz mimochodom v ceskom jazyku. :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Nestáváte se majitelem vepřového boku za 64.500 doláčů, protože neobchodujete s touto surovinou, ale s "futures kontraktem", kde vepřový bok je jen podkladovým aktivem. Obchodujete tedy se závazkem. "Futures kontrakt" ve finančnictví je standartizovaný kontrakt, tedy jakýsi závazek, že koupíte nebo prodáte podkladové aktivum k určitému datu v budoucnosti za předem stanovenou cenu. "Futures kontrakt" dává jeho držiteli "právo ...a povinnost" v budoucnu koupit nebo prodat podkladové aktivum ve standartizovaném množství, za určitou předem stanovenou cenu. A s tímto "právem a povinností" obchodujete. Obchodujete tedy jen s jakýmsi finančním nástrojem. Např. jiným finančním nástrojem je "opce", které jejímu držiteli dává "právo, ale nikoliv povinnost".

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim tazatele
jsem sice laik, zajima mě technicka analýza a statistiky. V podstatě se netrápím od koho a komu prodávám, a už vůbec ne co to je. důležité je abych se svého závazku zbavil LTD - last trading date, nebo by mi opravdu přistál kamion čehosi co nechci, nebo bych ten kamion musel někomu dodat a navíc za to zaplatit !
Druhá důležitá věc je prodat lépe než koupit a nebo v opačném pořdí nejdříve prodat a pak koupit. ten, kdo musí absorbovat ztrátu (neboť já jsem vydělal) je pro mě anonymní "kavka" a její problémy se zaúčotváním ztráty neřeším. Pokud prohraji a jsem za kavku já, hledám ponaučení, kde jsem udělal chybu a abych byl příště úspěšnější. Ty soupeře "na druhém břehu" nezměním, je to velký anonymní dav, jediná šance je změnit sebe a být chytřejší, rychlejší než oni.
Mišák

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pavko

četl jste vůbec manuál ? a četl jste ho pozorně , ano skutečně ? Tak potom by jste jistě pochopil že jste si koupil smlouvu kterou zase prodáte jen co na ní urvete 300 nebo 500 nebo 100 nebo kolik chcete dolarů (samozřejmě v případě správné strategie ). Tuto tz. smlouvu prodáte tak rychle že se ani nestačíte otočit na podpadku .A nebo si tu smlouvu můžete nechat a ty veřové boky ugrilujete a pozvete celou Prahu na párty a potom můžete kandidovat v komunálkách na guvernéra . :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

To musí být ovšem dost náročné , a ještě mi povězte jednu věc řekněme že si najdu historické maximum za třeba 50 let , bude mi to vůbec k něčemu vždyť ekonomika světa se od té doby pohnula kamsi a také hodnota třeba kukuřice se podle toho zachová . Takže bych řekl že takové historické maximum je mi celkem k ničemu , já bych to viděl že důležité pro obchodování je tak 1 rok zpátky více je již asi zbytečné je to tak nebo uvažuji špatně ?

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...