Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: 20. Money-management


Doporučené příspěvky

  • 2 months later...
  • 8 months later...

to junior111:
Myslím, že pokud jste skutečně pochopil MM, tak si jistě na svojí otázku odpovíte sám.

Když jsem přemýšlel, co mi jako první napadne, když se řekne MM a komodity, tak asi v krátkosti, správa/řízení peněz v obchodu, z mého pohledu začátečníka mi MM slouží zejména pro stanovení rizika/ztráty, které jsem ochoten podstoupit/přijmout při jednom obchodu, vzhledem k mému účtu. Stanovení kolik % účtu vůbec chci, můžu mít blokovanou na marginy nebo pak sledování ukazatelů MAE, MFE a díky tomu nastavení SL a PT, sledovat "výhodnost" obchodu přes RRR nebo také nastavení strategie pro position-sizing a multikontrakty. Vše samozřejmě podloženo a zapsáno v obchodním deníku.

jinak tohle téma bylo na fóru diskutováno mnohokrát, doporučuji hledat nebo třeba začít zde: www.financnik.cz/forum/read.php?2,3251,page=1

ať se daří,
Míra

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den,

mel bych pripominku k vecne spravnosti bodu 2 sekce "Tři zlatá pravidla money-managementu". V posledni vete nabadate k uprednostneni systemu s co nejvyssim RRR, coz je zcela v rozporu s tim, o cem cely clanek hovori. Je mi jasne, ze ctenar, ktery se vazne hodla zabyvat obchodovanim, tuto nesrovnalost musi z kontextu odhalit, avsak jako matematik (a tak trochu formalista) uprednostnuji informaci korektni.

Navrhuji tedy vetu opravit, nebo alespon preformulovat tak, aby bylo lepe zrejme, co ma mit nas hypoteticky system nejvyssi a co naopak nejnizsi, aby nedochazelo ke zbytecnym nedorozumenim.

preji prijemny den,
Stepan.


Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jestli tomu dobre rozumim, vyjadruje RRR (Risk Reward Ratio) pomer Rizika ku Zisku. Tedy RRR = Riziko/Zisk. Jiste budu od systemu chtit, aby s danym rizikem (riskovanou castkou) byl schopen co nejvyssiho Zisku (tedy pravdepodobneho prumerneho zisku (na obchod), jak je uvedeno v clanku). To ovsem implikuje nizke RRR, nebot zisk je ve jmenovateli.
Tedy cim vyssi je prumerny zisk systemu na obchod pri danem risku, tim nizsi je RRR.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím,

modelový příklad 10 obcodů,při stejném SL a stejné úspěšnosti pouze s jiným poměrem risk/zisk.

RRR 1:3
SL 100USD
PT 300
úspěšnost 50%
5 obchodů SL=5x100USD=500USD
5 obchodů PT=5x300USD=1500USD
celkový zisk při RRR 1:3=1000USD


RRR 1:4
SL 100USD
PT 400USD
úspěšnost 50%
5 obchdů SL=5x100USD=500USD
5 obchodů PT=5x400UUSD=2000USD
celkový zisk při RRR 1:4=1500USD


Spotys,nevím jestli si dobře rozumíme,tak jsem napsal rozdíl mezi RRR na modelovém příkladu.

borax

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ano boraxi, vystihl jste to naprosto presne.
Co se snazim rici je, ze 1. priklad z vaseho posledniho prispevku, ktery vychazi hure, ma vyssi RRR nez ten druhy, nebot, jak jiste uznate,

1/3 > 1/4.

Tedy nizsi pomer risku a zisku (RRR) je lepsi. V clanku se vsak pise, ze lepsi je vyssi RRR, coz by znamenalo, ze je lepsi system s RRR = 1/3 a to jak jste spravne ukazal neni pravda.

Mozna se pouziva skutecne vyraz 'vyssi RRR' pro pripad, kdy je v pomeru vetsi jmenovatel (v nasem prikladu ma 1/4 vyssi jmenovatel nez 1/3), potom ovsem mluvime o pomeru zisk/risk, coz dava

3/1
a vyssi pomer ma pak opravdu ten lepsi system, avsak jednalo by se o pomer zisk/risk = 1/RRR (tedy jakysi Reward Risk Ratio) a ne RRR (Risk Reward Ratio). O to vice to pak povazuji za matouci.


Snad jsem se jiz lepe vyjadril.
Stepan.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 months later...

Ad Spotys

Chápu, co chcete říct - celý problém spočívá v tom, že čitatel a jmenovatel neodpovídají slovnímu zápisu. Tedy matematicky nikoliv Risk/Reward Ratio, ale Reward/Risk ratio (např. www.investopedia.com/terms/r/riskrewardratio.asp).

Teď jsem si přečetl celý váš příspěvek a vidím, že vlastně říkáte to stejné :) Takže souhlas.

Jinak když už jsme u toho:
Ne "Cut your *looses* soon, let your profits run", ale "Cut your *losses* soon, let your profits run."

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 years later...

Dobrý den, jsem začátečník a do očí mě uhodilo toto:

V jedenácté kapitole je psáno: "Nikdy byste neměli vstupovat do žádného obchodu, pokud vám technické ukazatele nedávají signál, že tak máte učinit."

Ale teď jak čtu Money-managementu, tak podle příkladu Toma Bassa i kdybych náhodně vstupoval do obchodů podle "citu" (který je samo sebou úplně náhodný a nepodložený) a měl přitom dobrý MM, tak by se mi to dlouhodobě vyplatilo... Je tedy vůbec důležité mít "oko" na signály?
:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pokud se článek zabývá intradenním obchodováním, tak s jeho vývody i závěry souhlasím. Jen bych chtěl upozornit, že spreadové obchodování nabízí mnohem víc než 50% úspěšných obchodů. Skoro bych řekl, že lze dosáhnout oněch 80% až 90% ziskových obchodů, a to dlouhodobě, jedná se tedy o ideál, který ztrácející obchodníci podle autorů marně a zbytečně hledají.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 4 týdny později...

Dobrý den všem, pročítám Vaše stránky a musím se zeptat na jednu věc o RRR.

Ohledně tématu RRR se píše následující: "Risk je předem stanovená pevná hodnota, kterou jsem ochoten ztratit".

Pokud ale mám nějakou základní koncepci systému, který mi jasně dává pokyny k výstupu i v případě ztrátových obchodů, je možné jako Risk považovat PRŮMĚRNOU hodnotu ztráty, nikoli hodnotu SL, tedy pevnou hodnotu?

Například (backtradováno ca 150 obchodů v timeframu 5min):
Abych nebyl zbytečně vyhozen z trhu je nutné mít nastaven SL ca. na 125$
Průměrný zisk z každého obchodu mám ca. 73$
Průměrná ztráta je ca. 30$
Průměr ziskových obchodů je ca. 57%
V případě pevného risku (tj. 125$) mi pak vychází RRR: 125:73=1:0,58 (což považuji za hrozné)
V případě průměrného risku (tj. 30$) mi pak vychází RRR: 30:73=1:2,43 (což je již mnohem zajímavější)

Prosím můžete mi tuto problematiku objasnit, abych se zbytečně nezabýval cestou jdoucí do pekel :)

Děkuji

Link to comment
Sdílet pomocí služby

HL beru v potaz, samotný rozdíl mezi HO a LC bývá většinou do 10 ticků: Zatím jsem testoval jen trh e-mini dow jones - 5min. Jako stoploss je zvoleno 25 ticků = 125$, tento bývá v mé strategii překročen ca. 1x za 20 obchodů a zafunguje tehdy když ještě nestihne přijít vlastní signál k výstupu a trh jde výrazně proti očekávanému směru. Pro výstup ze zbytku obchodů mi dává signál vlastní strategie. Jaký tedy risk mám započítávat, ten ze stoplossu, nebo ten průměrný?

Děkuji

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...