Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Proč budu vždy upřednostňovat vlastní správu peněz před investičními fondy


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 63
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

S clankem z vetsiny souhlasim - rozhodne s tim, ze o vase penize se nikdo nepostara lepe nez vy sami a take ze chovani fondu je hodne ovlivneno ne prilis rozumnym chovanim lidi se vsemi dusledky z toho vyplyvajicimi a v clanku uvedenymi.

Mam ale i nejake vyhrady, ktere nemaji byt ani tak obhajobou fondu, ale spis upresnenim. Jednak v clanku nezaznel podstatny fakt, ze aktiva fondu jsou velmi velka. To dost zasadnim zpusobem ovlivnuje moznosti fondu a jeho mozne strategie. Kdyz jste jeden trader, muzete vyskocit z pozice ihned a prakticky bez ovlivneni trhu. To fond proste nemuze. Peknym prikladem je lonsky krach hedge fondu (Amaranth, nebo jak se jmenoval). Jeho trader mel mnoho penez v kalendarnim spreadu na zemni plyn. Kdyz obchod nevychazel, tak se pokusil pozici zlikvidovat, ale vzhledem k jeji velikosti mu to trvalo dost dlouho, likvidaci pozice vytvarel nabidku / poptavku presne v tom smeru ve kterem nechtel a navic ostatni traderi zjistili, co se deji, a hrali proti nemu cimz jeho pozici jeste zhorsovali az doslo ke krachu fondu.

Takze pozadavek aby obchodnici fondu pouzivali zbacktestovane metody je nesmyslny; backtesting stoji na tom, ze moje obchody ovlivnuji trh jen velmi marginalne, ale to v pripade fondu neni pravda. S tim se poji i fakt, ze fond vetsinou obchoduje na delsich casovych skalach. A tady mame opet problem, protoze trhy se casem meni a pro rozumny pocet obchodu potrebujete hodne dlouhe casove obdobi.

Dal mi prijde trochu divne, ze jste pri svych navstevach fondu nezjistili, ze vetsina z "normalnich" (ne-hedge) fondu ma pomerne striktni status, ktery jim stanovuje vetsinou pouze long obchody, pouze do urcitych aktiv (napriklad US akcii od urciteho market cap) a omezuje i procento portfolia ktere fond muze mit v cash. V takovem pripade pokud trh klesa, tak fond muze jen velmi tezko dosahnout rozumneho vykonu; proto porovnavani s S&P ma urcity smysl, i kdyz je fakt, ze se z nej stala spis nezdrava obsese ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Lemming,

ano, máte pravdu, na tu nutnost spravovat obří část peněz (což je další omezení fondu) jsem v článku pozapomněl, je to určitě také velmi důležitý důvod. S tím, že mnoho fondů má pouze statut "long" je to pravda pravdoucí, jenomže tímto statutem je poblázněná většina Ameriky: zkrátka jsou tam všichni tak postiženi nutností růstu a rozvoje všeho, že jít short někteří považují doslova za "protiamerické" ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Je pravda, že nikdo nebude mít takovou snahu zhodnocovat moje peníze jako já sám.

Ale to neznamená, že já je zhodnotím nejlépe. Většina lidí není schopná uspět vtradingu, nemá na to, aby se tradingem zabývala a proto se bude muset spokojit s tím, že nejlepší investcí je nákup zlata, nemovitostí a nebo investováním do různých fondů, které nakonec peníze nezúročí.

Možná by jste měli založit fond Finančník a uvidíte jaký budete mít úspěch. Je možné, že ze začátku k vám lidé budou nedůvěřivý, ale nakonec výsledky budou mluvit za vše a za pár let se každý bude rvát o to, aby mohly své peníze svěřit vám.

Ruda

Link to comment
Sdílet pomocí služby

S poznatkem v článku, že o vlastní peníze se nikdo nedokáže postarat lépe než já, jednoznačně souhlasím. Ale současně tvrdím, že v životě existuje velké množství činností o které se nejlíp každý postará sám – od domácí zabijačky (domácí klobásky jsou proste lepší), přes zednické práce (když budu několik let trénovat obkládáni, pak budu mít perfektní koupelnu), opravy auta (to je dost smutná záležitost, nechat někdy auto odborníkům v servisu), atd. .. až po výchovu vlastních dětí. Jeden člověk bohužel nezvládne nastudovat, natrénovat a dělat si sám všechno. Co tedy zbývá… Dělá si sám pouze to, co ho baví (když vynechám práci, kterou se někteří živí i když je to nebaví) a ten zbytek nechat na jiných (servis auta, výrobu klobásek,…) a za tyto služby zaplatit – penězi samozřejmě.
--------------
Za cíl a smysl života považuji spokojenost a radost (moji, mé rodiny,…) a velmi rád bych ve svém okolí potkával lidi spokojené a šťastné. Každému přináší radost něco jiného. A proto se nemůže o své peníze starat každý. Tak vznikly fondy, které se o to snaží. Dělají to víceméně dobře – dělají to prostě tak, jak jim to trh (zákazníci) dovoluje. Peníze nepovažuji za důležité (ale současně jich chci mít hodně), takže mi nevadí, když se o ně ten fond stará jenom průměrně. Stejně tak kupuji průměrné klobásky u řezníka a využívám plno průměrně nekvalitních služeb i když velmi dobře vím jaké kvality se dá dosáhnout. Je to o kompromisech a osobních prioritách.
Za peníze se dá pořídit i výchova dětí – a plno lidí to dělá (existují stovky au-pair agentur). Otázkou je, jestli zrovna tuhle oblast by rodiče neměli dělat sami – a nejlíp jak to umí. Třeba by se ty děti pak nestříleli na školách, nezáviděli si značkové oblečení a nemuseli brát dětská antidepresiva.
---------------
Omlouvám se autorovi za trochu filozofickou polemiku. Chtěl jsem jen přidat jiný pohled na věc. Investiční fondy jen pracují na úrovni masokombinátu, který dodává do hypermarketu (ty klobásky skutečně nejsou nic moc – asi jako výsledky těch fondu)... A děkuji serveru Finančník za to, že umožňuje lidem, které peníze (trhy, komodity,..) zajímají, že se můžou naučit jak s nimi zacházet lépe – také mě to zajímá. Za peníze se dá totiž, v současné společnosti, skutečně pořídit plno kvalitních věcí (lepší klobásky, nové auto,… i lepší zdraví).

Pavel

Link to comment
Sdílet pomocí služby

lemming,

hej, da sa na to pozriet aj tak ze nejaky zaisteny fond ti hodi nejake tie percenta a pokial do toho nasukas 50 melonov tak celkom solidne z toho vyzijes zatial to mozes prist o polovicu vlastnou pracou a ovela rychlejsie. ale kto je taky co by vlozil velku sumu do obchodovania ked by neveril v to co dokaze?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pief,

to saskovanie a hranie sa na osbornikov je vskutku pravda, dodrziavat nieco co mi niekto nadiktuje to dokaze kazdy, a tvrdit ze otacam miliardy potom nie je tazke. ale aj tak, skus neprerobit obycajnych 100 000 EUR a mat lepsi zisk za rovnaky cas ako fond a potom pochopis ze to zas nie je az take saskovanie.

uspesni obchodnici zarabaju nespocetnekrat viac, ale kolko je tych obchodnikov? pre niekoho je ovela lepsie zvolit pomalsiu cestu - teda fondy. aj ked ja osobne by som tiez v zivote do toho neinvestoval. sam si to zobchodujem lepsie.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

"...Samozřejmě, existují i fondy, které si berou peníze jen z vydělané částky, které skutečně dokáží opakovaně podávat mimořádné výkony a vydělávat svým klientům mnoho peněz. 99% takových fondů je ale uzavřených většinou pouze pro „VIP“ klienty, kteří dají do fondu částky začínající šesti nulami. Jinými slovy, jsem názoru, že opravdu dobré fondy jsou opět jen pro bohaté a obyčejný člověk bude častěji oškubán na poplatcích, než aby si ve fondu výrazněji přilepšil..."


Mozete konkretne menovat aspon zopar tychto fondov?

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...