Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Jak začít obchodovat a příliš neztratit?


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 30
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Opět mi nezbývá než poděkovat za výborný článek, zejména, když jsem si jeho obsah osobně vyzkoušel v "skoropraxi", tj. zatím jedu jen papertrading. Nicméně mi zavedení podobných restrikcí do plánu velmi pomohlo začít dosahovat stabilních profitů, byť jen papírových.
Když jsem cca. před 2měsíci začínal s papertradingem, tak mi nic nenasvědčovalo, že bych neměl projít i touto fází "jako nůž máslem", výsledky backtestingu byly z mého pohledu velmi dobré a systém,který jsem postavil se mi zdál jasný, pochopitelný a jednoduše aplikovatelný za každé situace. Jenže pak přišel kámen úrazu, jakmile jsem měl obchododovat jen na pravé straně grafu, tak jsem do svého vyzkoušeného plánu "velmi ochotně" přidal další dva patterny a to CK = co když a TMV = to musí vyjít a jak se velmi rychle ukázalo, tyto patterny vykazovali velkou spolehlivost ztrát a chytání SL :) myslím, že tohle aplikovat přímo live, tak už můj účet nejspíš neexistuje, zde jsem ocenil výhody papertradingu :)
Měl jsem dny, kdy nebyl problém nasekat 10-11 obchodů ve výše zmíněním duchu, pochopitelně s poměrem 8-9 obchodů ztrátových. Pak mi napadlo zavést restrikce, které v současné době mám nastavené na 3 obchody denně (ochoduji jen odpolední seance) a nebo otevřený profit 350 USD, splnění jednoho nebo druhého znamenalo automatický konec dne ... a hle equity křivka zastavila svůj pokles a začala růst, protože omezení 3 obchodů mi zaručí, že vstupy budu šetřit a nevystřílím si to během půl hoďky, apliakce "nových" patternů je přiblížila nule a otevřený profit je mým limitem, který mi za den stačí a ukončení seance po jeho dosažení mi neumožní ho ten den vrátit zpět :)
Vím, že je to jen paper a do live je ještě velký schod, ale hodně mi to pomohlo si srovnat postupy a jednání a věřím, že i po přidání psychiky v reálu a dodržování těchto restrikcí je možné přenést moje výsledky z papertradingu na live úroveň.

uff, to jsem se nějak rozepsal, ani jsem to neměl v plánu, ale třeba to někomu pomůže :)

ať se daří,
Míra

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim,

Uvedu nekolik prikladu z vlastni praxe ID obchodovani, jak se naucit omezovat pocet obchodu a pritom prilis nezatezkavat hlavu myslenim co by bylo, kdyby...

1. Rozdelit si obchodni seanci na casti (casove useky)
2. Po ztrate x ticku(obchodu) prestat v danem useku obchodovat
3. Po viteznym obchodu prestat v danem casovem useku obchodovat.

Nejenom, ze mnoztvi obchodu se zmensuje v prubehu roku o cca 15% (pri podobnym narustu equity), ale zaroven mi umozni vzdy na chvili vychladnout a soustredit se lip na obchodovani.

Vse samozrejme podlozeny backtestem + obchodnimi zaznamy.

Pavel

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Take bych chtel podekovat za inspirativni clanek. :-)

Sam jsem si take v praxi overil, ze je daleko jednodussi byt konzistentne v profitu v momente, kdy clovek udela par obchodu tydne (ID) nez kdyz dela par obchodu denne.

Samotneho me to vzdycky hrozne "utaha", takze cim mene obchodu, tim vice "energie" pro ty kvalitni obchody...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To děkování už musí být "finančníkům" trapné, ale taky chci poděkovat za tento článek. :-))) Ale dík i Mírovi a Pavlovi - pro mě byly vaše příspěvky přínosem!! (tu)

Zrovna se totiž seznamuji s WCCI a zbacktestoval jsem si pattern ZLR. Jak píše mira_k, i já neměl problém udělat cca 10 obchodů za den (17-22 hod), z toho cca 7 ztrátových. ALE bral jsem všechny ZLR. Teď se vrhnu (tedy spíše v neděli) právě na restrikce, zkusím najít nějakého společného "jmenovatele" obchodů, které mě vykopli na SL, tím omezím počty vstupů do trhu, měla by mi vzrůst i %Win obchodů jsem zvědavej, co to udělá s equity. :-O

Toť můj malý příspěvek.

Roman

Link to comment
Sdílet pomocí služby

nightero,

Obchoduju podobne (od 1930 do konce(2210)). Zkus si vsimnout jeste jedny veci a to posledni hodiny otevreni trhu. Muzes si zkusit porovnat vysledky posledni hodiny obchodovani se zbytkem odpoledne (cca 1800-2100) Jde hlavne o zavislost velikosti pohybu trhu. Pokud je odpoledne nic moc, potom je tam statisticky sance na vetsi pohyb az na samotnej zaver dne a obracene. Sam to jeste neaplikuju, ale myslim ze casem se da dopracovat k slusnymu obchodovani jenom posledni hodiny otevreni trhu.
Zduvodneni proto osobne nemam, ale pokud ctes myho favorita Eldera, tak pise o oteviraci cene denniho grafu jako cene amateru a zaviraci cene jako cene profesionalu. Podle nej na konci dne zaviraj svy pozice profici (kteri jedou ve velkym) a to obcas znamena vetsi cenovej pohyb.

At se dari
Pavel

Link to comment
Sdílet pomocí služby

svata pravda tento clanok, a neplati to vobec len pre zacinanie alebo zacinajuceho obchodnika, aj po rokoch clovek lahko zisti ze ked obchody prinasaju dobre vysledky tak mam tendenciu brat aj obchody ktore by som s mensim uctom nebral a verim ze podobnost vysledku bdue podobna, akonahle sa obchodne dari tak zacinam brat viac kvantitu a len co sa dari menej ta beriem viac kvalitu ktora ma vzdy posunula nahor po obdobi kvantity kde som castokrat pohorel. bez kvantity to sice nepojde lebo nikdy nemozeme vediet ci aj ten najlepsie vypadajuci obchod nebude prave ten zly ale jestvuje kvalitna kvantita a chamtiva kvantita ktorej clovek lahko podlieha. cize vysledok je taky ze si treba stanovit pravidla proti ktorym netreba za ziadnu cenu ist a podla toho si urcit kvantitu obchodov a nebyt chamtivy a tymto sposobom vlastne vznika kvalita aj sama o sebe.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pavle,

až budu mít čas (zřejmě v Ne), tak se na to podívám. Ale je pravda, že jsem si také všiml, že pěkný zisk přichází třeba až v půl desátý a na druhou stranu v čase oběda od 18:00-20:00, kdy je chop, tak přichází spíše ztráty.

Nějakýho Eldera jsem přečetl :-) a na tenhle "postřeh" si vzpomínám. Ale rozhodl jsem se, že než číst spousty obchodních přístupů, zaměřím se hlavně na jeden (WCCI) a na sledování grafů. K tomu si chci přečíst něco o psychologii, protože ta je tou nejdůležitější součástí úspěšného tradování (zatím však nemám osobní zkušenost).

Děkuji a mějte hezký pátek,

Roman

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Musim souhlasit s autorem clanku o tom, ze v ID obchodovani je mene obchodu vice. Obchoduji jiz pres rok a pul WCCI (dnes nekterymi tradery pomlouvany a zavrhovany obch. system kvuli tomu, ze je zalozen na indikatoru) a i presto, ze jsem jako mnoho jinych vedle wcci neustale zkousel i neco dalsiho a jineho, tak jsem po teto dobe pochopil jednu vec. A to, ze tento system sice dava mene signalu, nez nektere jine, ale to je prave jeho vyhodou. Jednak nemusim platit velke sumy za poplatky brokerovi a taky nepretezuju sve soustredeni a nedelam tak zbytecne chyby. Obchoduji kazdy den od 15:30 do 18:00 a denne mam od 1 do 3 signalu (podle vyvoje na trhu) a celkove je system profitabilni. Zatimco kdyz jsem zobchodoval denne 5 az 10 obchodu tak jsem spise ztracel. Takze potvrzuji to co je napsano v clanku a muzu jen doporucit.
Preji vsem uspesne obchody.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím,
já obchoduji divergence na MACD histogramu a to jen "Áčkové" nebo "Béčkové" ... což je systém, který při ID vyplodí max 2-3 vstupní signály za obchodní seanci a někdy i vůbec žádný (ale to jen výjmečně). Myslím, že to je přesně to, co odpovídá článku výše. Divergence se sice objevují jen málo, ale když se vyskytnou, stojí to za to. Nehledě na tom, že člověk lehce ušetří na komisích. Takže rozhodně souhlasím s tím, že v tradingu může být méně - více.
Díky za článek finančníci ;)

(tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jsou brokeři, kteří nabízejí obchodování minilotů a to i u komoditních trhů. Je to málo muziky za málo peněz, ale je lepší, v rámci školného, ztratit "mini" účet, než plný (aspoň dle mého názoru).

Jarda101

P.S. Je jasné, že přímo na burze se miniloty neobchodují. Ale pokud jde o to, osahat si trhy po irelevantních zkušenostech z dema a neztratit, tak by tato možnost mohla být v některých z příštích článků zmíněna... Berte to jenom jako námět, nikoliv jako nějakou kritiku.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...