Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Jak si nastavit přístup k tradingu, abych nebyl sám pro sebe největší hrozbou?


Doporučené příspěvky

Prave ted zacinam objevovat kouzla vedeni si podobnych zaznamu. Obchodni dennik je samozrejme skvela vec, ale jsou tam fakta, ne pocity. Chci se s vama podelit o svoji osobni skutecnost.
Pro letosek jsem si predevsim stanovil konkretni plan. Rocni plan, ktery jsem si poznamenal pisemne do OneNote. Dale jsem si stanovil mesicni plan na leden. No a dale, jak uz jiste tusite jsem si stanovil tydenni plan. Vse samozrejme pisemne - to je potom jednak konkretnejsi a jednak "zavaznejsi". Vyhodnoceni prvniho tydne bylo velice zajimave. Najednou jsem jasne videl, kde jsem se od planu odchylil. A z toho jsem si slozil plan na dalsi tyden.
Dalsi vec, ktera me nuti byt disciplinovanejsi, je ze si na tyden dopredu vypisu do diare neobchodni dny. Da se to udelat i na mesic, ale tak aspon se tomu musim venovat na pravidelnejsi bazi. A kazde rano si do diare zapisu reporty na dany den. Ne ze bych je nutne potreboval, dokonce spise ne. Duvod je stejny.
No a nakonec mam v OneNote zvlastni zalozku, kam denne napisu cokoliv, co me napadne v souvislosti s tradingem. Takovy pocitovy dennik. Uz jen kdyz jsem to precetl tyden zpatky, jsem se musel na neco zasmat a take se z toho poucil.
Takove jsou moje zkusenosti. Sice kratkodobe, ale aspon neco. Minuly rok jsem neco podobneho delal, ale bez poradneho radu a usporadani.
Napad s vlastnim blogem takoveho obsahu je velmi zajimavy a dost me zaujal. (tu) (tu)
Mate s tim nekdo prosim nejake zkusenosti?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dennik- mam
Vlastne studie problemov - mam
Precitane knihy - mam
Presedene hodiny nad grafmy - mam
Vizie - kratke, dlhe, dlhodobe - mam
Bactesty - mam
Equity - je krasna mam
Nedisciplinovane skraty ( psychologia)- mam tiez, a tak sa este stale neodvazujem ist na ostro. Akym sposobom ste sa vyrovnali vy so svojimi skratmi ? Nieje ich vela, ale deformuju mi celkovy obraz.Stale to nieje strojove... (td)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Ransford.

Nedisciplinované skraty,jak proti nim bojovat ?To je ta nejdůležitější otázka,kterou si musíme položit.Každý jsme jiný a proto s tímto problémem musí každý bojovat individuálně.Určitě existuje všeobecný názor,který bychom měli dodržovat,ale každý v životě poznal,že vědomě dělal chyby i když mnohokrát četl,že se to nemá.Je to stejné,jako když budete říkat dítěti,že kamna jsou horká,stejně se spálí.Je špatnou lidskou přirozeností,že chtění něco zkusit,je silnější než vědomí rizika.Proč?Možná proto,že se bojíme aby nám něco neuteklo,aby jsme o něco nepřišli.Proto je velkou pravdou,že ze 60% je nejdůležitější psychologie,ze 30% money management a z 10%,vše ostatní.Tedy 90% se odehrává v naší hlavě,v naší psychyce a z 10% to jsou technické věci,které jsme se naučili ve škole,doma atd.

Co ale s tím?Já si myslím,že bychom se měli nejdříve pořádně poznat,jací jsme,jak reagujeme na stresové situace,jestli v sobě máme disciplínu atd.Prostě podívat se se svoji psychykou do zrcadla,udělat pravdivou inventuru, nalézt chyby které nás ohrožují a začít je řešit.To už je ale opravdu individuální záležitostí,protože na každého platí něco jiného,ale důležité je,poznat se.Když okoukáme něco co pomohlo sousedovi,neznamená to,že to pomůže nám.
Určitě hodně důležitou věcí je,stanovit si nějaký cíl a udělat pro to maximum čeho jsme schopni.Musíme v sobě mít nějaký motor,který nás požene dopředu.V každém člověku je určitý druh ješitnosti a tady ji můžeme využít k bohulibým cílům.Zároveň ale buďme pokorní a každý den si mnohokrát opakujme větu,že trhy vždy vědí víc,jsou chytřejší.
Možná,že po čase dostane naše chování určitou rutinu ,ale nikdy se nevzdávejme kreativity,protože ta je hodně důležitá v situacích,když pracujeme mimo trhy na nových systémech.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


...nesouvisí to uplně s tématem, ale fázi Heuréka bych všem traderům přál....

Heureka okamzik

Kdyz se budete blizit ke konci faze dva (autor prirovnava studium tradera do 5 fazi)
Prestavate sledovat obchodni vysledky z pohledu kazdeho obchodu a zacinate sledovat tydenni hodnoty s vedomim, ze jeden spatny obchod neni zapricinen slabym systemem.

Najednou si uvedomujete, ze obchodovani je jen o jedne veci – o duslednosti v uvazovani a ukaznenosti v nastupovani do vsech obchodu bez ohledu na to, jestli se jak vite pravdepodobnost obrati na vasi stranu.

Ucite se ohledne money manegementu a paky – rizika uctu atd. atd. – v teto chvili vam to docvakne a myslite na ty, kteri vam s usmevem doporucovali stejne veci rok zpatky. Tehde jste nebyli pripraveni, ale nyni jste. Heureka okamzik se dostavil presne ve chvili, kdy jste si pravdive priznali, ze nedokazete trh predvidat.

Prestavate sledovat obchodni vysledky z pohledu kazdeho obchodu a zacinate sledovat tydenni hodnoty s vedomim, ze jeden spatny obchod neni zapricinen slabym systemem.

Najednou si uvedomujete, ze obchodovani je jen o jedne veci – o duslednosti v uvazovani a ukaznenosti v nastupovani do vsech obchodu bez ohledu na to, jestli se jak vite pravdepodobnost obrati na vasi stranu.

Ucite se ohledne money manegementu a paky – rizika uctu atd. atd. – v teto chvili vam to docvakne a myslite na ty, kteri vam s usmevem doporucovali stejne veci rok zpatky. Tehdy jste nebyli pripraveni, ale nyni jste. Heureka okamzik se dostavil presne ve chvili, kdy jste si pravdive priznali, ze nedokazete trh predvidat.


Link to comment
Sdílet pomocí služby

špatně jsem nakopíroval odstavce, tak posílám pro jistotu povídání celé...je to malinko delší příspěvek, ale jeho prostudování stojí za to :-) s omluvou P.

Jak se stat traderem v 5 krocich

Krok Prvni: Nevedoma nezpusobilost

Prvni z kroku ucinite, kdyz se zacnete zajimat o obchodovani. Uvedomite si, ze je to dobry zpusob jak vydelavat penize, protoze jste o tom slyseli tolik veci a slyseli o velmi mnoha milionarich. Nanestesti se domnivate, stejne jako kdyz jste poprve zatouzili ridit automobil, ze to bude snadne – konec koncu, jak obtizne to muze byt? Cena se pohybuje bud nahoru nebo dolu – jake velke tajemstvi se za tim tedy skryva – pojdme to rozlousknout!

Nanestesti rychle zjistite, ze tak jak jste se poprve posadili za volant, ani zde nemate poneti o tom co hodlate udelat. Pustite se do mnoha obchodu a velkeho rizika. Kdyz vstoupite do obchodu, obrati se proti vam, zareagujete tudiz opacne a ono se to opet obrati .. a znovu a znovu.

Muzete dosahnout pocatecniho uspechu a to je dokonce horsi varianta – protoze to vasemu mozku rekne, ze je to opravdu jednoduche a vy zacnete riskovat s vice penezi.

Pokousite se sve ztraty zvratit zdvojnasobovanim vkladu na kazdy obchod. Nekdy mate uspech, ale casteji odchazite pomlaceni a s modrinami. Na svou nezpusobilost k obchodovani totalne zapominate.

Obchodovani v ramci tohoto kroku muze trvat tyden nebo dva, ale trh je obvykle rychly a vy prechazite do dalsi faze.

Krok Druhy – Vedoma nezpusobilost

Krok druhy nastava, kdyz si uvedomite, ze obchodovani v sobe zahrnuje vice prace a ze asi budete muset pochopit nekolik veci. Uvedomite si, ze jste nezpusobilym obchodnikem – ze nemate schopnosti nebo nahled k ziskavani pravidelneho profitu.

Nyni zacnete s nakupovanim mnoha systemu a e-knih, procitate webove stranky nachazejici se kdekoli od USA po Ukrajinu a poustite se do hledani svateho gralu. Behem tohoto obdobi budete systemovym nomadem – den za dnem, tyden za tydnem budete tekat od metody k metode a nikdy u zadne nesetrvate dostatecne dlouho na to, abyste zjistili jestli vlastne funguje. Pokazde, kdyz na sve ceste narazite na indikator budete u vytrzeni, ze to je ten, ktery zajisti, aby se vsechno zmenilo.

Vyzkousite automatizovane systemy na Metatraderu, budete si hrat s klouzavymi prumery, Fibonacciho liniemi, suportem a rezistenci, Pivoty, Fraktaly, Divergencemi, DMI, ADX a stovkami dalsich veci. Vsechno v marne nadeji, ze dnes povstane vas „magicky system“. Budete sberaci vrcholu a dna pokousejici se nalezt pomoci svych indikatoru presne body obratu a zjistite, ze se pachtite za ztratovymi obchody a dokonce k nim pridavate dalsi, protoze jste si velice jisti ze pravda je na vasi strane.

Zapojite se on-line do chatovaci mistnosti, uvidite jak jini obchodnici ziskavaji sve pipsy a budete chtit vedet, proc to nejste vy – polozite miliony otazek, z nichz nektere jsou tak prostoduche, ze kdyz pohlednete zpatky, budete se citit tak trochu jako noumove. Pote dosahnete bodu, kdy si budete myslet, ze vsichni kdo ziskavaji pipsy v rade za sebou jsou lhari – oni takovych objemu nemohou dosahovat, protoze vy jste studovali a vy toho nedosahujete. Vite toho tolik co oni a oni vas museji obelhavat. Oni se zde ale vyskytuji kazdy den a jejich obchodni ucet stale narusta, zatimco vas ztraci.

Budete jako vyrostek – obchodnici, kteri vydelavaji penize vam zdarma poskytnou informace, ale vy jste tvrdohlavi a myslite si, ze vite vice – niceho si nevsimate a svuj ucet zatizite prilis mnoha pozicemi bez ohledu na to, ze vam vsichni rikaji, ze jste potrhli – ale vy vite sami vsechno lepe. Zvazujete odhady, tak jak to delaji ostatni a dokonce ani tehdy to nefunguje, takze se pokusite platit za signaly nekoho jineho – ale ani ty vam nebudou fungovat.

Snad dokonce navazete kontakt s „guru“ jako je Rob Booker nebo s nekym z chatovaci komunity, kdo vam slibi, ze s vas udela obchodnika (obvykle samozrejme za poplatek). Bez ohledu na to, jestli je guru dobry nebo neni neuspejete, protoze screen time se neda nicim nahradit a vy si stale myslite, ze vite vsechno nejlepe.

Tento krok muze trvat cele veky – pokud se tyka opravdove reality, nazory ostatnich obchodniku, stejne jako jejich osobni zkusenosti potvrzuji, ze to muze snadno trvat od jednoho do 3 let. Jedna se o krok, behem ktereho to pravdepodobne z duvodu naproste frustrace vzdate.

Zhruba 60% novych obchodniku v prubehu prvnich 3 mesicich konci – nechavaji toho a to je dobre – zamyslete se nad tim – pokud by bylo obchodovani snadne, vsichni bychom byli milionari. Dalsich 20% pokracuje nadale cely rok a pote v zoufalstvi riskuji natolik, ze je garantovan zanik jejich uctu, k cemuz samozrejme dojde.

Co by vas mohlo prekvapit je, ze z tech zbyvajicich 20% vydrzi vsichni zhruba 3 roky – a budou si myslet, ze jsou za vodou a v bezpeci – ale za tri roky bude uz pokracovat, a v podstate smerovat ke konzistentnimu vydelavani penez, pouze jen dalsich 5-10%.

Mimochodem – jedna se o realna cisla, ne o takova, ktera jsem si jen vymyslel – takze se nedomnivejte, ze budete mit pred sebou po 3 lete ucasti ve hre uz jednoduchou plavbu.

Setkal jsem se s mnoha lidmi, kteri se se mnou dostali ohledne techto casovych meritek do sporu – bylo dost zabavne, ze nikdo z nich neobchodoval dele jak 3 roky – jestli si myslite, ze toho vite vice, zeptejte se na chatu nekoho, kdo obchoduje 5 let jak dlouho trva stat se 100% schopnym. Predpokladam, ze existuji vyjimky – ale ja se jeste s nikym takovym nesetkal.

Nakonec tuto fazi ukoncite. Pravdepodobne jste sebe a sve penize ohrozili vicekrat nez byste predpokladali, prisli o 2 nebo 3 nadite ucty a nejmene 3 nebo 4 krat to vzdavali. Nyni se vam to ale dostalo do krve.

Jednoho den – ve zlomku okamziku vstoupite do faze 3.

Krok Treti – Heureka okamzik

Kdyz se budete blizit ke konci faze dva, zacnete si uvedomovat, ze to neni system, ktery vytvari rozdily. Zacnete si uvedomovat, ze pokud zapojite dohromady svuj rozum a money manegement, je v podstate mozne vydelavat penize s nicim jinym, nez s jednoduchym klouzavym prumerem. Zacinate cist knihy o psychologii obchodovani, identifikujete se s osobami v nich popisovanymi a posleze prichazi heureka okamzik.

Heureka okamzik zpusobi, ze se ve vasem mozku vytvori nova spojeni. Nahle si uvedomujete, ze ani vy ani nikdo jiny nedokaze presne predpovidat co trh ucini v pristih deseti sekundach, o pristich 20 minutach ani nemluve.

Na zaklade tohoto odhaleni prestanete brat v uvahu co si mysli ostatni – co tahle zprava a co tahle udalost udela s trhy. Stavate se individualitami se svou vlastni metodou obchodovani.

Zacinate pracovat pouze s jednim systemem, ktery jste si vyladili pro svuj zpusob obchodovani, zacinate byt obratnymi a definujete si sve hranice rizika.
Zacinate vstupovat do kazdeho obchodu, u ktereho vam vas odhad naznaci, ze ma dobrou pravdepodobnost uspechu. Nerozlobite se, kdyz se obchod obrati ve ztratovy, a to i proto, ze si ve sve hlave uvedomujete, ze jste jej nemohli v zadnem pripade predpovidat a ze to neni vase chyba – ve chvili, kdy rozeznate obchod jako spatny, uzavrete jej. Dalsi obchod nebo ten po nem nebo ten dalsi bude mit vyssi sance na uspech, protoze vite, ze vas system funguje.

Prestavate sledovat obchodni vysledky z pohledu kazdeho obchodu a zacinate sledovat tydenni hodnoty s vedomim, ze jeden spatny obchod neni zapricinen slabym systemem.

Najednou si uvedomujete, ze obchodovani je jen o jedne veci – o duslednosti v uvazovani a ukaznenosti v nastupovani do vsech obchodu bez ohledu na to, jestli se jak vite pravdepodobnost obrati na vasi stranu.

Ucite se ohledne money manegementu a paky – rizika uctu atd. atd. – v teto chvili vam to docvakne a myslite na ty, kteri vam s usmevem doporucovali stejne veci rok zpatky. Tehde jste nebyli pripraveni, ale nyni jste. Heureka okamzik se dostavil presne ve chvili, kdy jste si pravdive priznali, ze nedokazete trh predvidat.

Krok Ctvrty – Vedoma zpusobilost

Vstupujete do obchodu kdykoli vam vas system rekne, ze to mate udelat. Prijimate ztratove obchody stejne snadno jako uspesne. Sve uspesne obchody nyni nechavate bezet az k jejich uplnemu zaveru, plne prijimate riziko, vite, ze vas system vydela vice penez nez o kolik prijde a kdyz jste ve ztrate, hbite ji ukoncite bez toho, ze byste svemu uctu zpusobili byt jen male utrapy.

Nyni se nachazite v bode, kdy po vetsinu doby pokryvate rezii – jak pujdou dny za dnem, budete mit tydny, kdy vydelate 100 pips a tydny, kdy o 100 pips prijdete – v zasade pokryvate rezii a o sve penize neprichazite. Nyni si uvedomujete fakt, ze rozhodnuti, ktera delate, jsou v podstate v poradku a ziskavate respekt vuci ostatnim obchodnikum, se kterymi chatujete. Porad na tom musite pracovat a o svych obchodech premyslet, ale jak pokracujete, zacinate penize vice konzistentne vydelat, nez o ne prichazet.
Zacinate den s prijmem 20 pips, pote ztratite 35 pips a nebudete mit pocit, ze jste tyto pipsy venovali zpet, protoze vite, ze se opet vrati. Nyni zacnete pipsy konzistentne vydelavat kazdy tyden, jeden tyden 25 pips, dalsi tyden 50 pips a tak dale.

Trva to kolem 6 mesicu.

Krok Paty – Nevedoma zpusobilost

Nyni mame za lubem – tak jak kazdy den ridite automobil, zasednete na zidli a obchodujete – vse nyni delate na nevedome urovni. Mate zapnuteho autopilota. Kdyz vstoupite do opravdu velikeho obchodu a zislate za den 200 pips, nevzrusi vas to vice nez jako kdybyste ziskali 1 pip.

Vidite na foru novacky kricici „utikej dolare utikej“, jako kdyby pobizeli kone k viteztvi na velke narodni a vidite sami sebe – ale pred mnoha lety.

Je to obchodni utopie – ovladli jste sve emoce a nyni jste obchodnikem s rychle narustajicim uctem.

Jste hvezdou v chatovaci mistnosti tykajici se obchodovani a lide naslouchaji tomu co rikate. V jejich otazkach rozpoznavate sami sebe z obdobi nejakych dvou let zpatky. Poskytujete sve rady, ale vite, ze vetsina z nich je zbytecna, protoze se jedna o vyrostky – nekteri z nich se dostanou tam kde jste nyni vy – nekteri to dokazi rychle a nekteri pomaleji – doslova tucty a tucty nikdy neprekonaji fazi dva, ale nekolika z nich se to povede.

Obchodovani jiz nadale neni vzrusujici – pravdepodobne je k ukousani nudne – jako vsechno v zivote v cem se stanete dobrymi nebo to delate jako sve zamestnani – stava se to nudnym – delate svoji praci a tak to je.

Nakonec z chatovacich mistnosti odejdete a date se dohromady s nekolika vybranymi lidmi, se kterymi budete o trzich hovorit bez toho, ze by vas to nejak ovlivnovalo.

Celou dobu sve metody zdokonalujete, abyste z trhu ziskali maximalni zisk bez toho, ze byste navysovali riziko. Vase metoda obchodovani se nemeni – pouze se stava lepsi – nyni vite co zeny oznacuji za „intuici“.

Nyni muzete s hlavou vztycenou rici „Jsem obchodnikem s kurzy“, ale byt uprimnymi, ani se neobtezujete to nekomu rikat – je to prace jako kazda jina.

Doufam, je jste si procitani teto cesty do obchodnikova vedomi uzili a doufejme, ze jste se s nekterymi zde uvedenymi body identifikovali.

Pamatujte, ze to vlastne dokaze pouze 5% - duvodem toho ale nejsou schopnosti, je to sila vytrvat a schopnost menit sve predstavy a paradigmata tak, jak prichazeji nove informace.

Porazeni jsou ti, kteri se chteji „stat bohatymi rychle“ a behem 6 mesicu pristupovali k trhu se zapnutymi blinkry, takze nedokazali videt zrejme – dalo se by se to popsat takto „je to zpusob, ktery vidim jako urcity druh nazoru a scenare – odmitani prijmout novou informaci, ktere meni takovou predstavu.

Jsem rad, ze vam mohu rici, ze duvodem, pro ktery jsem zacal obchodovat, byl postoj me mysli „rychle zbohatnout“. Az nyni jej vsak vidim jako „zbohatnout pomalu“.

Pokud uvazujete o tom, ze toho nechate, mam pro vas jednu radu ....

Zeptejte se sami sebe „kolik let byste chodili do skoly, pokud byste vedeli, ze po jejim ukonceni ziskate urcite praci za milion dolaru“?

Budte opatrni a vsem vam preji ziskove obchodovani.


Link to comment
Sdílet pomocí služby

Člověkové člověkové :-)

Obchodování už mě stálo spoustu peněz, nervů, času, vzdušných zámků, zklamání, a emocí od šimrání v břiše až po potřebu zbavit se na chvíli tohoto světa a umrtvit se flaškou slivovice.

Aniž bych měl cokoli proti FinWin, záznamy z několik měsíců obchodování nanečisto mě ubezpečily v tom, že FinWin opravdu není nic pro mne. Ano, chápu, rozumím - cena dělá tohle, na CCI se to projeví takto, s
pravděpodobností 55-60% mi to vydělá 300USD... ale peníze mizely čím dál vyšší rychlostí.

Byly to právě pečlivé záznamy, co mi umožnilo dát do grafu takové věci jako závislost denního zisku na počtu obchodů, závislost ziskovosti obchodu na délce trvání obchodu, pravděpodobnost úspěchu při různých způsobech výstupů a podobné věci. Ze záznamů jsem dostal černé na bílém potvrzení, že hážu do trhu peníze jak do automatu, emoce nezvládám a pokud nevymyslím něco lépe odpovídajícího mému temperamentu, bude lepší to zabalit. Sedět u počítače a čekat na signál prostě nemůžu. Z těch grafů na mě vykouklo čisté gamblerství.

Našel jsem si jeden konkrétní trh a dva jednoduché signály, které vyprodukují pár desítek obchodů ročně (stálo mě to dva měsíce usilovné práce, studia a vánoce v papírech) a vypadají, že po mě nebudou
vyžadovat tak velikou emocionální angažovanost.

Poprvé po půl roce jsem opět v pozici - přes noc. Strach, že se mi bude špatně spát nebo usínat, se ukázal jako zbytečný. Jo, zdálo se mi o stoplossu, ale nebylo to o nic horší, než čekání na zvonění budíku třeba před důležitou služební cestou.

Obchodováním už jsem popsal tři sešity. Doufám, že ty další tři sešity by mohly vést aspoň k malým ziskům.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jak pise Dr. Elder ve sve knize. Na trhu se pohybuji ctyri typy obchodniku Byci, Medvedi, Ovce a Prasata. Zacatecnici (amateri) predstavuji bohuzel hlavne ty ovce a prasata. Asi nemusim do podrobna vysvetlovat, co delaji ovce a co se dela s prasaty a jake zvuky pritom vydavaji... (td)
Myslim, ze je dobre si uvedomit, ze sance jsou proti zacatecnikovi hned od sameho pocatku obchodovani. Vzdyt bojuje proti tem nejlepsim z nejlepsich, kteri uz za sebou maji roky a roky obchodovani a zkusenosti (mozna ze je to prave tech 5-10% prezivsich jak pise TRIDIS). Jaky proti nim ma zacatecnik sanci, kdyz ani zdaleka nema takovy zbrane a pritom musi bojovat stejne, jako oni v prvni linii??

Rekl bych, ze presne to co pise Petr: disciplinu, vytrvalost, systematicnost,...

Tak doufam, ze tento prispevek neni pro nekoho demotivujici. Me osobne tohle vzdycky pomaha si uvedomit, kdyz uz si zacinam myslet, ze jsem nalezl patent na zisky, a ze pro uspech v trhu staci jen klikat mysi - cim vice, tim lepe...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...